Olifanten spotten in Sri Lanka: alle opties

Zodra je je gaat verdiepen in een reis naar Sri Lanka kun je er eigenlijk niet omheen: wildlife. Van prachtige vogels, tot luipaarden en bovenal natuurlijk olifanten. Instagram staat er vol mee: prachtige foto’s hangend vanuit een jeep met een olifant voor je neus. En dat wil jij toch ook? Want hoe vet is dat, zo dichtbij! Dat vinden wij ook. Maar hier zit natuurlijk ook een andere kant aan. Want hoe fijn vinden die olifanten het eigenlijk als er 10 jeeps tegelijk op hun afkomen? In dit artikel willen wij jou bewust maken van de keuze die je maakt. Wat ons betreft geen goed of fout, maar wel goed om eens bij stil te staan en uit te vinden welke keuze het beste bij jou past.

Voor ons geen safari in een National Park

Wij zijn ook geen biologen of deskundigen op dit gebied en kunnen je dan ook geen goed antwoord geven op de vraag hoe fijn de olifanten het vinden om 10 jeeps om hen heen te zien staan. Wel hebben we hier meerdere gesprekken over gevoerd en hebben daar onze eigen conclusie uit getrokken. Voor ons geen olifanten safari.

Waarom kiezen wij voor een alternatief?

Wij hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan en vragen ons bij alles wat we doen dan ook af hoe dit voor de dieren is. De olifanten worden natuurlijk goed beschermd in de National Parks van Sri Lanka, maar dat betekent niet dat het binnen hun natuurlijke habitat valt dat er dagelijks 10-tallen (en in sommige parken zeker wel 100-tallen) jeeps langs rijden. Niet voor niets kunnen de olifanten agressief worden en op de jeep af komen.

Nu gaat het meestal gewoon goed en blijven de olifanten gewoon door gaan waar ze mee bezig waren. Natuurlijk zijn de olifanten inmiddels gewend geraakt aan alle toeristen. Daarnaast kun je er natuurlijk voor kiezen om naar één van de rustigere National Parks te gaan, zodat je niet met 10-tallen jeeps in de file staat om de olifant te spotten. Maar ook daarvoor geldt: wat als meer mensen deze keuze maken? Dan wordt het vanzelf ook daar weer druk. En dus hebben wij er voor gekozen niet naar één van de National Parks te gaan. Wij voelden ons niet op ons gemak bij het idee dat we het leven van de olifanten op deze manier storen.

Verderop in dit stuk geven wij je tips voor de rustigste National Parks in Sri Lanka.

Wat is het alternatief?

Dat betekent niet dat wij de olifanten helemaal niet willen zien in het wild! Sterker nog, dolgraag. Wij vinden de olifanten enorm indrukwekkend. Met een beetje geluk kom je in Sri Lanka een olifant langs de weg tegen. Maar je kunt ook op een andere manier de mazzel hebben een olifant te spotten. Dat kan bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan een Ecolodge. Zo verbleven wij in The Kingdom Ecolodge in de buurt van het Yala National Park. (Dit is overigens geen samenwerking met The Kingdom Ecolodge, maar een oprechte aanrader van ons) De olifanten zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen en komen dus veel in het gebied rondom dit park, op zoek naar drinkwater, aldus Dim, de eigenaar van de ecolodge.

Maar ook komen de olifanten in de omgeving van de ecolodge om van het lekkere eten te genieten. De lodge is namelijk omgeven van een prachtig stuk land vol met groente en fruit. Er kan absoluut geen garantie worden geboden dat je hier een olifant tegen komt, maar de kans is wel aanwezig. En als je er dan één spot, loopt hij hier echt in het wild rond, zonder allemaal andere toeristen en jeeps om de olifant heen. Als je met de eigenaar op safari gaat in de omgeving van de lodge, houdt hij daarbij voldoende afstand tot de olifanten, om hen niet af te schrikken. Stel je verwachtingen dus bij als je een close up selfie foto met een olifant wil hebben!

Waarom wel naar een National Park?

Nogmaals, een bezoek brengen aan een National Park keuren wij zeker niet af. Gelukkig worden de olifanten goed beschermd in de National Parks. Daarnaast zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen en kunnen ze gewoon van het ene park naar het andere lopen. Ook zijn er plekken in de parken waar de toeristen niet kunnen komen. Zonder deze National Parks zouden er waarschijnlijk helemaal niet zoveel olifanten overleven op het eiland. Een absolute plus dus!

Daarnaast is het logisch dat wanneer je niet zeeën van tijd hebt op je reis door Sri Lanka, je kiest voor een dagdeel safari in één van de National Parks i.p.v. direct 24 uur te verblijven in een ecolodge. Welk park past het best bij jou?

Wat zijn de rustigste National Parks?

Wil je meer rust, kies dan voor één van de rustigere parken, zoals het Wilpattu National Park. Hier heb je ook meteen kans op het zien van een luipaard. Ook Udawalawe National Park is een rustiger park dan bijvoorbeeld Yala, waar het echt te druk is geworden. De olifanten krijgen een stuk minder stress van minder bezoekers!

Wil je toch graag Yala bezoeken, omdat je naast olifanten ook een luipaard wil spotten (en die kans is daar toch echt een stuk groter!), dan zijn er ook opties om in het Yala park te overnachten op rustigere plekken dan waar de meeste dagtoeristen heen gaan. Check de site van Yala voor de opties.

Waar heb je de grootste kans op olifanten?

Zeker als je weinig tijd hebt in Sri Lanka en je wil met één bezoek aan een National Park zeker zijn van het spotten van olifanten, dan is het Minneriya National Park wellicht een goede optie voor jou. Dit park staat bekend om z’n vele olifanten, die daar samenkomen bij het waterreservoir dat daar is aangelegd. Daarnaast ligt dit park rondom een aantal andere (kleinere) National Parks waar de olifanten naar toe trekken. Daarom is de kans om een olifant tegen komen op straat in deze omgeving ook zo groot!

Laatste tip om de drukte te beperken

Daarnaast kun je de hoeveelheid jeeps beperken door jouw eigen jeep te delen met een aantal andere mensen. Vaak passen er wel 6 of 8 mensen in de jeep, terwijl veel mensen de jeep met z’n tweeën vullen. Begrijpelijk, want een privé tour is natuurlijk hartstikke fijn. En de prijzen in Sri Lanka liggen niet zo hoog dat het onbetaalbaar wordt voor 2 personen. Maar goed om even bij stil te staan. Zo houden wij de drukte met z’n allen in stand.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *