Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Vanlife

Not a slow car, but a fast house

Ook reizen of wonen in een camper? Wij zijn al 2 jaar onderweg en delen onze tips met jou: van reisroutes tot benodigdheden en kosten. Geniet van al het moois dat de wereld te bieden heeft vanuit jouw huis op wielen.

Adviesgesprekken

Het afgelopen jaar hebben we al meerdere reizigers mogen helpen. Sommigen met concrete tips op brandende vragen, andere met een reisroute, of gewoon lekker sparren over vanlife.

Meest gestelde vragen

Kosten

De kosten! Altijd het meest besproken onderwerp. Logisch, want uiteraard wil je graag weten wat de vanlife kosten nu eigenlijk zijn. En waar kun je het beste op besparen tijdens je reis? Uiteraard verschilt het of je woont in de camper of alleen op een vakantie bent. Wij hebben de kosten -inclusief vaste lasten- voor je op een rij gezet. Ook speelt mee of je een camper gaat kopen of gaat huren. Wij delen het maar al te graag met je, zodat je goed voorbereid op pad kunt.

Wildkamperen

Er gaat voor ons niks boven wildkamperen. Het ultieme gevoel van vrijheid: Slapen op een verlaten strand tussen de luchtballonnen of naast een prachtig bergmeer. Maar hoe weet je waar je wel en niet mag staan? En wat zijn de verschillende regels per land? Daarnaast is ook niet elke camper geschikt voor het kamperen zonder voorzieningen Wil je weten waar jouw camper of van aan moet voldoen om een paar dagen off-grid te kunnen staan?

Uitrusting

Wat zijn nou de essentiële camper benodigdheden? Wij hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Uiteraard loopt het uiteen van grotere zaken zoals stroomvoorziening, en een waterfilter, tot kleinere zaken als levelers en een waterpas. Wat te denken van onmisbare spullen in de keuken: een camper prullenbak, staafmixer en percolator zijn wat ons betreft zaken die je niet mag missen. En oh, goede camperbanden zijn ook zeker aan te bevelen.
Play Video about Van Tour | Iveco overlay

Ons vanlife

Na 3 maanden hebben wij in 2020 onze wereldreis moeten onderbreken in verband met het Coronavirus.

Gelukkig konden wij onze backpacks omruilen voor vanlife en hebben we prachtige roadtrips door Europa -en daarbuiten- gemaakt met onze camper Fred. Na ruim 2,5 jaar vanlife zijn we op dit moment op zoek naar een B&B in Italië!

Camper huren of kopen?

Als je nog helemaal nieuw bent in het camper leven, of wel de ‘vanlife’ is het natuurlijk moeilijk te bepalen of je direct een camper of busje wil kopen. Onze belangrijkste tip: hier kun je veilig en voordelig een camper huren om te zien of het camper leven aan jou is besteed. Is het je positief bevallen? Mooi, wij hebben met je meegedacht en vertellen je alles over het verschil tussen een camper huren of kopen. De voor- een nadelen op een rij evenals de kosten.

Op camper vakantie

Misschien twijfel je nog, misschien weet je het zeker. Je gaat voor het eerst met de camper op vakantie! Wij kunnen alleen maar zeggen: het is fantastisch! De eerste keer dat wij (voor 10 maanden!) op pad gingen, wisten we eigenlijk helemaal niks van het camper leven. En dus maakten we de nodige blunders, haha. Om jou te behoeden hiervoor hebben we de meest gemaakte fouten op een rijtje gezet. Verder proberen we je in ons artikel alles te vertellen wat jij moet weten voor jouw camper vakantie. Enjoy!

Lange tijd op reis

Wanneer je lange tijd op reis wil gaan, of misschien net als wij fulltime wil gaan reizen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Blijf je wel of niet ingeschreven in Nederland? En wat zijn daar de concequenties van? Hoe zit het met verzekeringen en Nederland en moet je deze aanhouden? Welke verzekering is het beste voor jouw camper als je een lange tijd weg bent en hoe zit het eigenlijk met je eigen zorgverzekering

Overnachtingsplek

Er komt veel kijken bij het reizen en wonen in een camper. Een van de dingen die ons dagelijks bezig houdt: een camperplaats vinden. Afhankelijk van jouw manier van reizen kun je hier een keuze in maken. Zo zijn er uiteraard campings te vinden, maar bestaan er ook speciale camperplaatsen. Deze zijn vaak goedkoper en bieden nog wel voorzieningen. Wil je jouw vanlife wat avontuurlijker? Dan is wildkamperen een leuke optie. Maar hoe vind je deze camperplekken? Wij gebruiken Google Maps en apps als ‘Park4Night’.

Drinkwater

Wanneer er aan ons gevraagd wordt wat er wat ons betreft echt mee moet tijdens jouw reis met de camper dan zeggen wij: “dit waterfilter.” Klinkt misschien niet direct heel sexy, maar hoe fijn is het dat je overal verzekerd bent van schoon drinkwater. Geen gedoe met flessen kopen onderweg en het is nog beter voor het milieu ook. Er zijn verschillende opties om drinkwater te creëren: via een waterfilter of een waterzuiveringssysteem.

Ombouwen

Heb je een (oud) camperbusje op de kop getikt? Leuk! Laat het vanlife maar beginnen. Tegenwoordig zijn er talloze websites te vinden met tips om een camper om te bouwen. Wij hebben zelf inmiddels ook heel wat ervaring opgebouwd met het ombouwen van een camperbusje en delen graag onze tips. Waar ga je bijvoorbeeld douchen in de camper? Hoe ziet de stroomvoorziening eruit? En waar let je op met het kopen van een camper toilet?

Het beste waterfilter

Geen gedoe meer met flessen, maar snel, eenvoudig, goedkoop en ook nog eens heerlijk drinkwater. Voor €99,50 heb je het filter al in huis. Wij zijn fans van het eerste uur!

Leven op 5m2

Zijn jullie elkaar nooit eens zat? En hoe houden jullie het toch vol om 24/7 samen te leven op 5m2? Goede vraag! Natuurlijk zijn we elkaar wel eens zat. En inderdaad, 5m2 is niet groot, maar als je het slim inricht heb je wel alles wat je nodig hebt, inclusief een plekje voor jezelf. Wonen in een camper betekent ook  meer buiten zijn. Ideaal om even tijd voor jezelf te nemen door te gaan sporten, een wandeling te maken of yoga te doen. Typisch hashtag vanlife.

Route plannen

Leuk zo’n vakantie met de camper, maar waar ga je heen? Er zijn zo ontzettend veel opties om mooie reisroutes te maken. Ter inspiratie hebben wij een roadtrip Europa voor je gemaakt. Hoe plan je de ideale vanlife route? Wat ons betreft vooral flexibel blijven. Natuurlijk ‘pinnen’ wij ook een aantal highlights in Google Maps voor we naar een nieuw land gaan, als uitgangspunt voor de route. Maar we staan ook graag open voor andere mogelijkheden.

Veiligheid

Voelen jullie je wel eens onveilig in de camper? Ja, ook wonen in een camper brengt op dit gebied onzekerheden met zich mee. Niet elke camperplek of wildplek voelt even safe aan. Als we dat gevoel hebben, zoeken we eigenlijk altijd verder naar een andere plek. Eerlijk is eerlijk: over het algemeen gaat het juist heel goed! Er is helaas 1x ingebroken in Fred. Midden in het centrum van Turijn. Wat te doen na een camperinbraak en hoe voorkom je een inbraak in de camper? 

Digitale nomaden

Om fulltime te kunnen reizen is het natuurlijk wel fijn om geld te verdienen onderweg. Want, hoewel vanlife goedkoper is dan backpacken is de brandstof duurder dan ooit! Wij creëren o.a. content voor bedrijven, social media beheer, affiliate promoties, online producten en natuurlijk met Studio Donkey. Hier bouwen we websites en helpen we bedrijven met het ontwikkelen van een SEO strategie om hoger te komen in Google.

Douchen onderweg

Een mogelijkheid om te kunnen douchen in de camper is natuurlijk heerlijk. Er zijn campers waar een badkamer in zit. Veel busjes, waaronder die van ons, hebben niet genoeg ruimte om een badkamer binnen te creëren. De oplossing: buiten douchen. Hoe creëer je genoeg privacy? En hoe werkt zo’n douche buiten? Hoeveel water verbruikt een camper douche?

Koken en bakken

Hoe doen jullie het eigenlijk met koken onderweg? Gebruiken jullie daarvoor gas? Jazeker, wij koken en bakken (appeltaart in de Omnia!) graag. Hiervoor hebben wij 2x 5kg propaangas flessen ingebouwd. Wij doen gemiddeld 7 weken met 1 fles, en daar kun je heel wat taarten van bakken. Maar waar vul je het en wat zijn de voor en nadelen? Daarover snel meer.

Wat is onmisbaar?

Onze favoriete Flextrash prullenbak mag natuurlijk niet ontbreken in jouw camper! En wat denk je van een waterfilter, levellers, een perculator zodat je altijd van goede koffie kunt genieten, (flexibele) zonnepanelen en nog zoveel meer.

Volg onze Instagram

Voor onze reizen en andere avonturen