Wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat

Het is zover. Je hebt besloten dat je op wereldse reis gaat naar Sri Lanka. Misschien heb je zelfs je ticket al geboekt. Een goede beslissing, want je gaat het absoluut geweldig vinden. Of je nu alleen reist, met je partner of met het hele gezin. Voor iedereen wordt het een onvergetelijke ervaring. De natuur is prachtig, de cultuur is bijzonder indrukwekkend en de mensen zijn behulpzaam en gastvrij. Daarnaast is het eten ook nog eens heerlijk. Maar, wat betekent het eigenlijk als de Sri Lankaan met zijn hoofd schudt? Is hij het dan wel of niet met je eens? En wat krijg je eigenlijk als je Roti bestelt in Sri Lanka? In dit artikel vertellen we je aantal handige dingen om te weten voor je op reis gaat naar Sri Lanka.

Inhoudsopgave

Waar ligt Sri Lanka?

Wij gaan er van uit dat als je besloten hebt te gaan reizen naar Sri Lanka, je ook wel even hebt opgezocht op Google Maps waar Sri Lanka ligt op de kaart. Toch geven we je hier nog even een korte toelichting. Sri Lanka (voorheen Ceylon) is een land, tevens eiland, dat onder India ligt. Het ligt in de Indische Oceaan en behoort tot het werelddeel Azië. Het land telt 22 miljoen inwoners en is net zo groot als Nederland en België samen. Sri Lanka is sinds 1948 onafhankelijk van Groot Brittannië en hier zijn ook zeker nog overblijfselen van zichtbaar. Zo is het gehele spoornetwerk door de Britten aangelegd en zijn de theeplantages nog volop in gebruik. Ook de Nederlanders hebben een geschiedenis in Sri Lanka. Zij zetten in de 17e eeuw voet op Sri Lankaanse bodem. Overblijfselen hiervan zijn onder andere te zien in het voormalig Nederlandse Fort Galle.

Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka?

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat. Het land is klein, maar het is afhankelijk waar je je op het eiland bevindt, wat het weer doet. Zo is het in de bergen een stuk koeler dan aan de kust en in het binnenland. De gemiddelde temperatuur in Sri Lanka is 30 graden Celsius. Daarnaast heeft Sri Lanka te maken met twee moessonperiodes die zorgen voor regenseizoenen op het eiland. Sri Lanka kent de moesson ‘Yala’, deze zorgt voor regen van mei tot en met september in het zuidwesten van het eiland. En ‘Maha’, deze zorgt voor regen van oktober tot en met april in het noordoosten van het eiland. Het is dus afhankelijk van wat je wil gaan doen en welke gebieden je wil gaan bezoeken. wat de beste reistijd in Sri Lanka is.

Stel je wil gaan surfen: Weligama ligt in het zuidwesten van Sri Lanka en is dus ideaal in de periode oktober tot en met april, terwijl Arugam Bay in het oosten ligt en dus ideaal is van mei tot en met september. 

Welke taal spreken ze in Sri Lanka?

De Sri Lankaan is een breed begrip. Iemand die uit Sri Lanka komt, noem je wel een Sri Lankaan, maar de bevolking in Sri Lanka is verdeeld in een aantal groepen. Singalezen, Tamil en Islamitische Moren. Het grootste gedeelte van de bevolking is Singalees. De Tamil leven voornamelijk in het Noorden en Oosten van Sri Lanka. In Sri Lanka wordt daardoor ook niet maar één taal gesproken. Men spreekt hier Singalees of Tamil (sommige spreken beiden). Maar tegenwoordig is ook Engels een officiële taal in Sri Lanka. Echter spreekt lang niet de gehele bevolking Engels. Voornamelijk in de toeristische gebieden wordt redelijk Engels gesproken.

Ben je van plan ook buiten de gebaande paden te gaan, dan kan het lonen om een paar woordjes Singalees te spreken. Een paar leuke suggesties:

Welk geloof worden er aangehangen in Sri Lanka?

Het merendeel van de bevolking van Sri Lanka is Boeddhistisch. Dat is ook te zien in het dagelijks leven. Zo zijn er talloze prachtige tempels te bezoeken en de gemiddelde chauffeur heeft een Boeddha beeldje in zijn Tuktuk staan. In de oude Koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa werd het Boeddhisme geïntroduceerd bij wijze van het planten van de Bodhiboom, de heilige boom. In deze steden in de omgeving van Dambulla zijn dan ook prachtige tempels en ruïnes te bezoeken.

De rest van de bevolking is verspreid Hindoe, Moslim of Christelijk. Overblijfselen van onder andere de kolonisatie van achtereenvolgend de Portugezen, Nederlanders en Britten.

Knieën en schouders bedekken

De geloofsovertuigingen in Sri Lanka brengen een aantal gebruiken met zich mee. Zo is het dragen van een Sarong nog zeer populair in Sri Lanka. Toch zie je ook genoeg mannen in Westerse kleding rondlopen (zeker in de kustgebieden), maar de Sarong is nog veel te zien op het platteland en in het binnenland. Vrouwen dragen vaak een Saree. Het is als vrouw in Sri Lanka not done om een broek of rok boven de knieën te dragen en ook worden de schouders bedekt. Dit betekent niet dat jij dit ook moet doen, maar wees je er wel bewust van. Het kan dus voorkomen dat je wordt aangestaard in bijvoorbeeld de bus als je deze lichaamsdelen wel laat zien. Bij het bezoeken aan tempels moet wel aan deze regels worden voldaan. Neem dus altijd iets mee om je schouders en/of je knieën te bedekken. Houd bij het bezoek aan een tempel ook in je achterhoofd dat het niet respectvol is om met een Boeddhabeeld op de foto te gaan.

Hoofd schudden, dat betekent toch nee?

Zodra je in Sri Lanka aankomt zal het je vrij snel opvallen, er wordt veel met het hoofd geschud. En dan bedoelen we niet nee schudden zoals bij ons, maar eigenlijk nee schudden terwijl je, je oren richting de schouders brengt. De eerste keer dat wij dit zagen gebeuren, was nadat we hadden gevraagd of de taxi chauffeur ons naar het hotel kon brengen. Bij het schudden van zijn hoofd, interpreteerde wij dat als een twijfel. Dus bleven we er een tijdje over doorpraten. Terwijl later bleek dat hij allang ja had gezegd! Het hoofd schudden betekent namelijk volmondig ja. Sri Lankanen gaan nog eens extra hard met hun hoofd schudden als ze enthousiast zijn.

Handen wassen na het plassen

Mocht je in een restaurant een bezoek aan het toilet willen brengen (en dit geldt overigens voor alle openbare gelegenheden in Sri Lanka), kijk er dan niet raar van op dat er geen wc-papier is. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een bidet. Handig dus om altijd wat wc-papier bij je te hebben! Tijdens je reis kan het voorkomen dat je wordt uitgenodigd om bij mensen te komen eten, je maakt een ritje met een taxichauffeur en gaan samen ergens lunchen of je gaat lekker eten bij één van de lokale restaurantjes.

Kijk er dan niet raar van op dat je geen bestek krijgt. Sri Lankanen eten namelijk met hun handen. Wij raden het aan het ook te proberen. Maak van je rechterhand (nooit links, want die wordt gezien als de onreine hand) een kommetje en schuif het eten vervolgens met je duim je mond in. Best lastig, maar wat is er nu fijner dan met je handen eten?! In elk restaurant is daarom ook een kraantje te vinden waar je handen kunt wassen. Wel zo fijn, zeker na dat toiletbezoek.

Wat eet ik eigenlijk?

Gelukkig spreken de meeste Sri Lankanen in toeristische gebieden een aardig woordje Engels, zeker als het over eten gaat. Ze kunnen je prima vertellen welke soorten groente (en vlees of vis) er in de curry’s zitten, of wat er in je hartige broodje zit. Ook zijn de menukaarten vaak gewoon in het Engels. Houd je van pittig eten? Denk dan wel even twee keer na voor je ‘ja’ antwoordt op die vraag. Het kan geen kwaad om eerst ‘European spicy’ te proberen. Dat was voor ons vaak al pittig genoeg!

Naast de famous Rice & Curry, die de Sri Lankanen het liefst 3x per dag eten, vind je vaak Kottu Roti en Roti op het menu. Bij Roti moesten wij in eerste instantie aan de Surinaamse Roti denken. Maar de Sri Lankanen eten de Roti eerder als bijgerecht en je hebt verschillende soorten. Coconut Roti wordt vaak bij een ander gerecht geserveerd, vegetarische Roti is dichtgeklapt soort pasteitje gevuld met heerlijke groente en veel pittige kruiden, ideaal voor de lunch of als snack tussendoor. Maar je kunt ook chocolate Roti bestellen (een toeristische lekkernij, maar absoluut het proberen waard als toetje!)

Kottu Roti is fijngehakte Roti gemengd met ei en groenten, en als je wil kan er ook vlees of vis worden toegevoegd. Je vindt het bijna op elke hoek van de straat en je kunt het al van veraf herkennen aan het geluid van de hakkende messen in de Roti.

En als laatste nog een leuk weetje: er zijn veel bakkertjes in Sri Lanka die rondrijden door de stad (met Tuktuks). Je hoort ze van ver al aankomen, omdat ze allemaal gebruik maken van hetzelfde ‘Für Elise’ deuntje. Super handig!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *