Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Reisgids Medellín | Tips en bezienswaardigheden Medellín

Wie denkt aan Medellín denkt onlosmakelijk aan de roemruchte geschiedenis onder leiding van de grootste drugsbaron ter wereld, Pablo Escobar. De man die zowel gehaat als geliefd werd en Medellín wereldwijd in de schijnwerpers heeft gezet. In deze mini reisgids delen wij al onze tips voor onvergetelijke reis langs de bezienswaardigheden van Medellín in Colombia, waar uiteraard nog veel meer te zien is van de Colombiaanse cultuur. Vamos!

Bezienswaardigheden Medellín

Voetbalwedstrijd bekijken

Er zijn weinig plaatsen in de wereld waar er zoveel passie en temperament bij een voetbalwedstrijd komt kijken. Oud, jong, arm, rijk, iedereen schreeuwt, springt en zingt zijn favoriete club naar de overwinning. Dus voor de echte voetballiefhebbers is er geen betere plek om je te begeven, dan in Medellín. Er is namelijk niet één, maar er zijn twee clubs die presteren op het hoogste niveau.

Atlético Nacional, het meest succesvolle team, vooral bekend als de club die onder leiding stond van Pablo Escobar. En de Deportivo Independiente Medellín, de nationale volksclub. Let in de stad dan ook goed op met de kleuren die je draagt, want tot voor kort was het zelfs verboden om tijdens de lokale derbys om ‘uitsupporters’ mee te nemen. De sfeer kan nogal ‘intens’ zijn haha.

Oké, na de bovenstaande informatie vonden wij het toch wel heel erg spannend om een wedstrijd te bezoeken, maar wat zijn wij blij dat we het gedaan hebben. De sfeer was geweldig, er waren geen ongeregeldheden en we hebben ons geen moment onveilig gevoeld.

Lijkt dit jou ook een gaaf avontuur? Er zijn verschillende tours te boeken waarbij je met een lokale supporter mee kunt gaan om samen met hem en zijn vrienden een biertje te drinken en de wedstrijd bij te wonen. Wij kozen ervoor om op eigen gelegenheid naar de wedstrijd te gaan en kochten onze kaartjes via de ‘DIM Plus’ app. Het werkt simpel, meld je aan, kies je plek, reken af, neem je telefoon mee met de QR code, ga naar het stadion (beide clubs spelen in hetzelfde stadion) en geniet van een onvergetelijke ervaring. Losse kaartjes kosten zo’n €5 – €15 per stuk.

Dale dale Medellín,
Hoy te venimos a alentar,
Para ser campeón hoy hay que ganar

Communa 13

De bekendste wijk van Medellín is met afstand Communa 13, tot voor kort een van de gevaarlijkste wijken ter wereld. De thuisbasis van bendes, drugsdealers en linkse paramilitairen. De wijk werd nog bekender toen in 2002 het leger ingreep en er gevechtshelikopters werden gebruikt om orde op zaken te stellen.

Het is dan ook onvoorstelbaar dat deze wijk een van de grootst denkbare transformaties heeft doorgestaan en verschillende internationale prijzen heeft gewonnen. Gekleurde roltrappen, streetart, rappers, local food, dansoptredens, nergens komen verschillende culturen dichter bij elkaar.

Je kunt Communa 13 op eigen gelegenheid bezoeken, maar het is nog vele malen leuker om het met een tour te doen. Wij gingen op pad met David, die zelf afkomstig is uit Communa 13. Deze bevlogen gids wist ons enorm veel te vertellen over de wijk en de geschiedenis en verpletterde ons met een privé dansoptreden aan het einde van de tour.

Free Walking Tour

Jaja, zoals altijd is dit weer een van onze favoriete activiteiten om te doen in Medellín, de Free Walking Tour waarbij je langs verschillende bezienswaardigheden wandelt. Het oude centrum waar je meer leert over de oude kerk die wordt omgeven door prostituees en waar je nog oldschool vieze boekjes kunt vinden naast de lege cd’s en dvd’s.

De tour is dagelijks gratis bij te wonen en kun je eigenlijk niet overslaan. Eerlijk gezegd hadden wij een kleine cultuurshock toen we aankwamen in Medellín, nadat we de weken daarvoor in de idyllische koffiedorpjes Salento, Jardin en Jericho waren geweest. In het centrum van Medellín was het druk, werden we continue gewaarschuwd onder de noemer ‘don’t give papaya’ oftewel, laat je niet bestelen en waren er overal bedelaars.

Hoe fijn is het dan om onder leiding van een lokale gids op sleeptouw genomen worden om zo even rustig te acclimatiseren. Dikke aanrader.

  • Gratis, op basis van het tips systeem

Kabelbaan naar Santa Domingo / Parque Arvi

Het metronetwerk van Medellin omvat ook enkele kabelbanen, waarmee je eenvoudig en snel naar de wijken in de heuvels rondom Medellin kunt reizen. Een populaire spot voor de zonsondergang is Parque Arvi, waarbij je over de beroemde ‘slumps’ van Medellin reist. 

Wij deden deze tocht rond 16.00 uur ‘s middags en kunnen je vertellen.. dat was een stom idee. Het was drukker dan druk en om heel eerlijk te zijn voelde het niet helemaal veilig. 

Het is natuurlijk super interessant om meer van deze wijken te zien, maar doen dat dan vooral midden op de dag als het wat rustiger is. Naast de 8 zitplaatsen stonden er bij ons ook nog eens 4 imposante getatoeëerde mannen in de gondel en die zaten duidelijk niet te wachten op glurende toeristen. Wij hebben niet eerder soortgelijke verhalen gehoord, dus wellicht hadden wij gewoon pech…

Hoe dan ook, je kunt je reguliere metrokaart gebruiken. Wil je naar Parque Arvi, dan moet je op Santa Domingo overstappen op de volgende kabelbaan, hier moet je extra voor betalen.

Guatapé

Een van de grootste bezienswaardigheden in Medellín, ligt stiekem niet zelf in Medellín, maar in het naburige Guatapé. Het kleurrijke Guatapé is namelijk welbekend van de La Piedra del Peñol rots. Deze rots kun je met zo’n 700 traptreden beklimmen voordat je kunt genieten van het waanzinnige uitzicht vanaf de top.

Tegen al onze verwachtingen in vonden wij de stad zelf eigenlijk veel gaver dan we vooraf hadden gedacht. De welbekende paraplu straat, de gezellige winkeltjes en het leuke plein bij de kerk waar je heerlijk mensen kunt kijken vanaf het terras bij de kerk.

Oh, de meeste toeristen pakken ’s ochtends de bus vanaf Medellín, waarna ze hem aan het einde van de middag ook weer terug nemen. Onze tip, boek een leuke accommodatie en ’s avonds heb je de stad voor jezelf.

  • Wij boeken onze busreizen vaak rechtstreeks bij  Redbus.
  • De bussen vertrekken vanaf Terminal del Norte. Je kunt er ook voor kiezen om je bij dit busstation af te laten zetten en hier ter plaatse een ticket te kopen. 
  •  Duur: 2 uur
  • Kosten: 17.000 COP.

Een extra tip, wij sliepen in het Casa Encuentro net buiten het centrum. Hier kun je op de warme zomerse dagen het water in en kunt genieten van het fenomenale uitzicht.

Paragliden in Medellín

Voor iedereen die zin heeft in een unieke ervaring en niet bang is aangelegd, dan kunnen we je absoluut aanraden om een paragliding sessie te overwegen. Medellín ligt schitterend tussen de bergen, dus hoe gaaf is het om deze unieke stad van bovenaf te bekijken.

Daar komt bij dat de thermiek hier geweldig is, waardoor je makkelijk zo’n 15 minuten boven de stad zweeft. En om het plaatje compleet te maken, de kosten van zo’n avontuur vielen ons reuze mee! Bij Rubenfly kost dit avontuur zo’n $48 dollar voor een vlucht van 15 minuten en bij Parapente San Felix kost eenzelfde vlucht zo’n $43.

Helaas reizen wij met een budget en zijn we recent in Oostenrijk was Paragliden dus hebben we na lang wikken en wegen besloten om deze tour te skippen. Mocht het je een gaaf avontuur lijken dan kunnen we het zeker aan raden om het in dit deel van de wereld te proberen. Wij betaalden in Oostenrijk namelijk meer dan het dubbele!

Via ‘Get Your Guide’ kun je ook een hoop aanbieders vinden die Paragliden verzorgen in Medellin. Dit is een affiliate link. Mocht je via hen boeken, dan kost dat jou niks extra, maar gaat er een deel van het aankoopbedrag naar ons. Zo kun je ons steunen deze blogs gratis te blijven maken. 

Danslessen in Medellín

Waar het Colombiaanse Calí wereldwijd bekend staat om de salsa die overal gedanst wordt, kun je er ook in Medellín niet omheen. Als je aan het einde van de middag door het centrum wandelt zul je op de verschillende pleinen de mensen zien samenkomen en dansen. Jawel, gewoon op straat.

Maar zijn jouw dansskills net zo sterk als die van ons (lees Erik..) dan kun je wel een lesje of 2 gebruiken. Hoe gaaf is het dan dat er verschillende bars zijn waar er danslessen worden gegeven. Waarvan je sommige zelfs gratis bij kunt wonen! Hoe vet!

Dus heb je de tijd en wil jij je heupen losgooien, check dan vooral HIER de mogelijkheden of ga rechtstreeks naar Carrera 70 en zoek zelf de leukste bar op. Dit is namelijk de salsa hotspot van de stad.

Metro

Het klinkt misschien niet heel spectaculair, maar toch is het voor de inwoners van Medellín als één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Medellín. Het toonbeeld van vooruitgang, waarbij het verleden voor ééns en altijd achter zich wordt gelaten.

Medellín is een grote stad, dus je gaat niet onder de metro uitkomen, dus kijk je ogen uit en zie hoe heerlijk schoon het is in de metro en op de stations. Want iets waar je zo trots op bent kun je toch niet vies maken.

Hier vind je een fijne kaart van het metrostelsel, waarbij je binnen no time van A naar B reist. Je hebt een OV kaart nodig die je op de stations kunt kopen. Nadat je de kaart eenmaal in je bezit hebt kun je deze eenvoudig opladen op de automaten die je in de stations kunt vinden. Wel zo makkelijk.

Pablo Escobar tours

Je hebt waarschijnlijk al op meerdere blogs gelezen dat er in en rond Medellín een hoop verschillende Pablo Escobar tours te boeken zijn. Zo kun je de voormalig lijfwacht, of privé huurmoordenaar ontmoeten, net als zijn broer. Toch zijn veel Colombianen absoluut niet blij met deze tours. Pablo Escobar (gedood in 1993) zorgt nog steeds voor veel verdeeldheid. Zo wordt tijdens verschillende andere tours enkel de afkorting P.E. gebruikt, om zijn naam niet te hoeven noemen.

Omdat veel Colombianen de Engelse taal niet machtig zijn, weten ze niet of je iets positiefs of negatiefs zegt, waardoor er extra spanning op komt te staan. We krijgen te horen dat de Colombianen dergelijke Pablo Escobar tours zien als ramptoerisme, waarmee veel pijnlijke wonden worden opengehaald. Iedereen in de stad kent wel iemand die in deze tijd om het leven is gekomen.

De teleurstelling op Erik zijn gezicht kon dan ook niet groter, want als echte Narcos fan, had hij graag zo’n tour willen doen. Helaas, maar uiteindelijk kozen wij er dus voor om geen Pablo Escobar tour te ondernemen.

Wat zijn de beste restaurants in Medellín?

Poah, de lijst met restaurants in Medellín is eindeloos en we hebben een paar pareltjes ontdekt. Met afstand onze favoriet Chapati Halal, een super restaurant met het lekkerste Pakistaanse eten dat jij je kunt voorstellen. Eén ding, je moet hier geen haast hebben. Andere toppers, vind je hieronder.

  • Mamasita Medallo, leuk en hip restaurant met geweldige pokebowls in Poblabo. In de weekenden vind je hier de ‘hippe’ locals en is het vechten voor een plekje. Niet de goedkoopste spot, wel erg lekker.
  • Azul Selva, Gezellig hippe koffietent, met heerlijke toasts en bowls. Kleine sidenote, Erik had na afloop nog bijna net zoveel trek als vooraf.
  • Alambique, Het meest gehypte en best verstopte restaurant van Medellin. Alleen al de geweldige looks van dit restaurants zijn een bezoek waard, hoe vaak je er ook komt, je ziet hier elke keer wat nieuws. Het menu heeft het formaat van een bijbel en de gerechten zijn heerlijk. In de weekenden is dit ‘the place to be’ dus reserveren kan geen kwaad.
  • Pokawa Colombia, we blijven nog even hangen in de ‘trendy’ tentjes, dit keer de beste pokebowls van Medellin. Niet goedkoop, wel erg lekker en bereid met verse en verrassende ingrediënten.
  • Restaurante Vegetariano Govindas, het beste vegetarische restaurant van Medellin. Het restaurant is verstopt in het hartje van Medellin en je moet er een paar trappen voor beklimmen, maar het is het meer dan waard. Ga voor het menu del dia en laat je verrassen door de heerlijke smaakcombinaties. Kies een plekje op het balkon en geniet van het bruisende leven op straat.
  • Bonhomia, leuke hippe tent, relaxte muziek, geweldig eten en ook de nodige vegetarische opties.
  • Pergamino Café, hier vind je misschien wel de beste koffie van Medellin. Wat? Ja echt. En heb je geen ontbijt bij je accommodatie? Dan is dit misschien wel de beste optie. De borden zijn fenomenaal opgemaakt en de bibliotheek op de eerste etage maakt het helemaal af. Laat je verrassen door de menukaart – 100% zeker dat er gerechten tussen zitten die je nog niet kent of anders in ieder geval nog nooit eerder hebt geproefd haha.
  • El Laboratorio Cafe, ben jij gek op koffie en vind je het leuk om je te laten verrassen door échte koffienerds? Dan moet je naar El Laboratorio in het centrum van Medellin. Hier vind je een complete menukaart met alle soorten denkbare koffie.
  • Café Zorba, heerlijke pizzaaaa!! En dan bedoelen we ook écht lekker!

De leukste hotels in Medellín

Heb je net als wij voorafgaand aan je reis geen enkel idee waar je het beste kunt verblijven in Medellín? Dan gaan we je hiermee op weg helpen.

De bekendste (en veilige) wijken van Medellín

Poblado en de Zona Rosa zijn de 2 bekendste en veiligste wijken van Medellín, hier zul je dan ook een grote verscheidenheid aan accommodaties vinden. Wij hadden voorafgaand aan onze reis een hele waslijst aan tips gekregen, waarvan we de leukste graag met jullie delen. Veel accommodaties zaten al ver van tevoren vol, dus wees op tijd met boeken.

574 hotel – privekamer v.a. €35

Wij verbleven zelf in dit goed onderhouden hotel in het hart van de wijk Poblado. De inrichting is strak en hip, de bedden comfortabel en de douche geweldig. Maar het belangrijkst, het ontbijt.. Wow!

Los Patios Hostel – privekamer v.a. €56

Heerlijk hostel met superleuke en vriendelijke medewerkers die je met alles helpen. In de buurt van de leuke restaurants en de clubs, maar ’s avonds geen last van het uitgaangsgebied. Op het dak vind je een groot zwembad, zijn er werkplekken en kun je er Yogalessen boeken. De kamers zijn comfortabel en het is een topplek om andere reizigers te ontmoeten. Helaas zat dit hostel al ver van te voren vol toen wij er waren, maar onze vrienden Peer en Sha waren mega enthousiast, dus doe er je voordeel mee.

La Campana Hotel Boutique – privekamer v.a. €47

Leuk kleinschalig hotel op loopafstand van de gezellige barretjes en restaurants in El Poblado. ’s Ochtends heb je de keuze uit verschillende heerlijke ontbijtjes die bij de prijs zijn inbegrepen, verder zijn de kamers schoon en de eigenaren vriendelijk.

Centro Hostel Medellín – privekamer v.a. €22

Leuk nieuw hip hostel in het centrum van Medellin, perfect om andere reizigers te ontmoeten. Heerlijke plekjes om letterlijk en figuurlijk te hangen.

Rango Hostel Boutique – privekamer v.a. €55

Superleuk en hip boutique hostel, de kamers zijn prachtig ingericht en de sfeer leek ons super. Ook de ligging in de buurt van de metro en de leuke trendy restaurants van El Poblado is top. Om het af te maken is er een zwembad en een rooftopbar, voor de warme dagen. Helaas zat dit hostel vol toen wij er waren, dus boek op tijd!

Medellín Vibes Hostel – privekamer v.a. €55

Dit hotel heeft alles wat je zoekt in de fijne wijk El Poblado. Een uitgebreid ontbijtbuffet, een groot zwembad en, niet geheel onbelangrijk, een tafeltennistafel. De kamers zijn met zorg ingericht, de metro is op loopafstand en daarnaast is het maar een paar minuten lopen naar ons favoriete Pakistaanse ‘El Chapati’ restaurant haha.

Algemene tips Colombia

We sluiten dit blog af met verschillende algemene tips voor jouw bezoek aan Colombia op het gebied van mobiel internet en geld opnemen.

Mobiel internet Colombia

Claro is de grootste telecom provider van Colombia met de beste dekking. Loop je toevallig langs een winkel en staan er geen rijen is dat natuurlijk de makkelijkste manier om een goedkoop abonnement af te sluiten. Daarnaast zie je op alle grote pleinen en bij zo ongeveer alle toeristische trekpleisters wel Claro verkopers staan, te herkennen aan hun rode pakjes.

De prijzen zijn gelijk als in de winkel en ze kunnen je direct helpen om je telefoon goed in te stellen. Vanwege de inrichting van het lokale mobiele netwerk hadden wij in eerste instantie waardeloos bereik. Gelukkig konden ze dit eenvoudig aanpassen.

Wij betaalden 41.000 pesos (10 euro) voor 12gb + 12gb gratis en tevens de mogelijkheid om binnen Colombia te kunnen bellen.

Geld opnemen

De beste bank voor reizigers om geld op te nemen is met afstand de Davidienda. Zij rekenen geen transactiekosten, wat bij veel banken wel het geval is. Let op, bij het geld opnemen krijg je de vraag of je de aangeboden wisselkoers accepteert. Belangrijk: Accepteer deze niet! De aangeboden wisselkoers is ongunstig, door hem af te wijzen krijg je de reguliere wisselkoers zonder de transactiekosten. Snel verdient toch?

Wordt Medellin jouw volgende bestemming in Colombia?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf in Medellin? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram en tag ons met @Reisstel.nl

Pin dit artikel voor later

Reisgids Medellin | Pinterest Pin

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *