Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Reisgids Jardin Colombia | Bezienswaardigheden | hikegids

Jardin Colombia | Jardin was voor ons dé verrassing van onze rondreis door Colombia. Een heerlijk kleurrijk dorpje vol met locals, prachtige natuur waar je zowel kunt hiken als paardrijden… Wil je weten waarom Jardin nog meer ons hart gestolen heeft? Lees dan snel verder en ontdek onze tips en bezienswaardigheden in Jardin die je niet mag missen. We geven je graag meer dan genoeg redenen waarom Jardin de leukste stad van Colombia is!

In deze reisgids Jardin vind je onze tips voor een heerlijk en onbezorgd bezoek aan Jardin Colombia, inclusief bezienswaardigheden, restaurants, accommodaties en een kleine gids voor de populairste hikes. Klik en kijk lekker rond en gebruik de tips die jij kunt gebruiken in de voorbereiding op jouw reis. 

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze gerust en we zullen ze beantwoorden én opnemen in dit artikel.

Reisgids Jardin Colombia

Bezienswaardigheden Jardin

Gevoelsmatig zagen wij verrassend weinig toeristen in Jardin. Al vertelden ze bij ons hotel dat er juist heel veel toeristen waren, maar dan vooral uit Colombia (wij waren er in april 2022).

Jardin is voor veel Colombianen uit de grote steden dé plek om even tot rust te komen en te genieten. Er zijn hotels, lekkere restaurants, goede koffie en voor de avonturier zelfs nog verschillende mooie hikes. Kortom de perfecte omstandigheden om Calí of Medellín even achter je te kunnen laten.

En doe jij dat ook altijd? Wanneer je aankomt in een stad nog snel even research doen naar de leukste bezienswaardigheden? Wij wel. En er is vaak zoveel te beleven, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Speciaal voor de mensen die ook alles op een rijtje willen hebben: de highlights en  bezienswaardigheden in Jardin.

1. Kleurrijke dorpskern

Dacht je dat Salento bekend staat om haar vele schattige gekleurde huisjes? Wacht dan tot je Jardin in Colombia hebt bezocht. Dit kleine dorp bestaat zo ongeveer uitsluitend uit gekleurde, fotogenieke huisjes. Tel daar een prachtige kathedraal, heerlijk plein vol met terrasjes en gezellige inwoners bij op en het is een genot om alleen al lekker rond te dwalen. 

De vibe in Jardin is ultiem relaxed. Ondanks dat het gezellig druk is met voornamelijk oudere locals die met hun stoel tegen de muur leunend van hun koffie genieten, ademt dit dorp rust. Wellicht heeft dat te maken dat alles en iedereen zich rondom het centrale plein begeeft. Dit plein kun je bijna een park noemen. Je vindt er meer dan genoeg bankjes, waar je met een zojuist gekocht sapje of bakje fruit bij een van de kraampjes, kunt genieten van het ‘mensen kijken’ onder het genot van het geluid van de wind en de vogels.

2. Ritje met de chifa

De kans is groot dat je vanaf Salento of Riosucio met een 4×4 chifa aankomt. Ofwel een kleurenspektakel dat in andere landen vaak luistert naar de naam ‘chickenbus’. Stel je voor: 10 rijen met banken waarop zo’n 6 á 7 man naast elkaar gepropt zitten, inclusief bagage. Rijden, of beter gezegd hobbelen over de meest onmogelijke wegen in de koffieregio van Colombia. Het uitzicht is adembenemend!

De chifa is perfect voor de omstandigheden. Bij ons stonden bijvoorbeeld grote delen van de weg onder water of reden we door kuilen zo groot dat een reguliere personenauto er in zou verdwalen. De chifa kijkt daar niet van op of om. Kortom: alleen al vanwege de rit zouden wij IEDEREEN aanraden om Jardin te bezoeken.

3. Basilica Menor of the Immaculate Conception

Zoals zojuist al even genoemd, het centrum van Jardin in Colombia wordt gevormd door een groot plein midden in het dorp, al noemen de locals het een park. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van dit parkplein is de enorme katholieke kerk: Basilica Menor of the Immaculate Conception. Je kunt er niet omheen. De kerk heeft dagelijks meerdere diensten en je kunt gratis binnen een kijkje komen nemen.

Mensen van over de hele wereld komen speciaal naar Colombia om deze kerk te bezoeken. Dus als jij nu toch in de buurt bent, waarom zou je niet even een kijkje komen nemen? Wij vonden het in ieder geval absoluut de moeite waard!

4. Mensen kijken vanaf het terras

Er zijn weinig kleine dorpjes waar ‘mensen kijken vanaf het terras’ een bezienswaardigheid an sich is, maar in Jardin is dat absoluut de moeite waard.  Mensen zitten vanaf ’s ochtends vroeg op de vele terrasjes die zich rondom het plein vormen. Het begin met koffie en eindigt met bier. Wij hebben na een paar dagen in Jardin, dan ook een hoop leuke adresjes voor je verzameld, die we verderop in dit artikel met je delen. 

Ook zul je de hele dag mensen op de bankjes in het parkplein zien zitten. Wees je er van bewust dat ‘s avonds op een aantal plekken de muziek keihard aangaat. Een goed gesprek voeren is er dan niet meer bij, maar een dansje wagen des te meer. Als je al eens vaker in Colombia bent geweest, zal dat geen verrassing voor je zijn.

Daarnaast is het opvallend dat er veel paarden rondlopen in Jardin. Er wordt hier nog veel aandacht besteed aan de authentieke manier van paardrijden, dus kijk er niet raar van op als je ineens ‘geklikklak’ hoort op de stenen.

Onze tip: scoor een koffie to go met een kaneelbroodje bij Café Cuchillas, en begeef je tussen de locals. Of wissel het kaneelbroodje om voor een gesuikerde donut bij Panaderia Tortas Pan.

5. Schitterende natuur

Er zijn verschillende mooie wandelingen ofwel hikes te maken in de omgeving van Jardin. Zo zijn er een aantal routes die je naar prachtige uitzichtpunten brengen, waardoor je de stad vanaf grotere hoogte kunt bekijken.

De populairste wandeling is die naar het viewpoint van Café Jardin, waar je jezelf tevens op een lekker kopje koffie kunt trakteren. Helaas was dit café gesloten toen wij er waren. 

Zelf vonden wij het iets dichterbij gelegen uitzicht vanaf Mirador Cristo Rey minstens net zo mooi. Vanaf hier kun je ook direct het Jezusbeeld van dichtbij bekijken. 

Als je dan toch op ontdekkingstocht wil gaan rondom Jardin, dan kun je ook op zoek gaan naar de mooiste watervallen. Wat te denken van de Cascada del Amor of de Cascada del Escalera. Verwacht geen Iguazu falls, maar alsnog zijn de watervallen mooi en absoluut erg leuk om te bezoeken.

Ook kun je jezelf trakteren op een ritje met een zeer oude kabelbaan. Meer over deze hikes vind je verderop in dit artikel. 

Let op: we hebben meerdere mensen gesproken die vertelden dat de reguliere koffie heerlijk is bij Café Jardin, maar de ‘speciale’ koffie die onze vrienden kregen was verschrikkelijk… doe er je voordeel mee 😉

6. Paardrijden

Zoals je misschien al wel hebt gelezen in ons artikel over Salento, de grote broer van Jardin in Colombia, zijn wij (lees Lisa) gek op paardrijden, maar zijn we wel kieskeurig. Zo wilden wij kijken of we konden gaan paardrijden in Valle de Cocora, maar hebben wij er toch vanaf gezien. Wij hebben ons laten informeren en het blijkt dat de paarden de vegetatie in het gebied verstoren. Daarnaast worden veel van de paarden hier niet goed verzorgd, ai. 

Hoe anders was dit in Jardin, waar wij werden getipt om een tour te boeken bij Jardin de Aventura. Hier krijgen wij een unieke 1-op-1 ervaring en reden we onder begeleiding van een gids door de bergen rondom Jardin. Dwars door de koffieplantages en andere gewassen om uiteindelijk te eindigen bij een 70 meter hoge waterval.

Dikke tip voor iedereen die niet al te bang is aangelegd, want het pad was zo nu en dan spannend te noemen. De paarden waar wij mee op pad gingen, zagen er goed verzorgd uit. Ook werd vervoer naar de locatie geregeld (met tuk-tuk! een leuke beleving) en kregen we een heerlijke lunch. 

Support ons: via Get Your Guide zijn er ook paardrijtochten te boeken in Jardin. Mocht je hier in geïnteresseerd zijn, kun je dat via deze link boeken. Zodoende krijgen wij een deel van tour en betaal jij niets extra’s.

7. Unieke vogels spotten

Wie onze blogs over Costa Rica heeft gelezen weet dat wij niet bepaald vogelspotters zijn, maar zo langzamerhand begint dat toch te veranderen. Toen wij dan ook hoorden dat we hier nog meer zeldzame vogels konden spotten stonden wij dan ook te trappelen met de telelens in onze handen. Oké, niet helemaal waar, maar we waren wel te nieuwsgierig om deze kans zomaar aan ons voorbij te laten gaan.

En zeg nu zelf, hoe vet is deze vogel? Zo’n grote rode vogel die klinkt als een gillende keukenmeid. Wij waren in ieder geval onder de indruk.

8. Extra dorpje op de route: Jericho

Het is vanaf Jardin ‘slechts’ 1,5 uur rijden naar het nog authentiekere Jericho. De kans dat je het in 1,5 uur gaat redden is echter klein. Een dagtochtje is dus wat optimistisch. 

Dit kleine dorpje onder de Colombiaanse bevolking is wellicht nog populairder, omdat het een bedevaartsoort is vanwege de hoge dichtheid aan kerken. We hebben ons laten vertellen dat het er maar liefst 23 zijn. Al tellend kwamen wij niet verder dan 4, de waarheid zal vast ergens in het midden liggen haha.

Wat ons betreft absoluut een leuke meerwaarde voor jouw reis door Colombia. Wij deden onze rit met de chiva van Jardin naar Jericho en dat was een fantastische beleving. 

Hikegids 1: Jardin – Cascade del Escalera

Route: Jardin – Café Jardin – Cascada del Escalera – Restaurant Bananera of Bar La Terrazza – Jardin.

Loop vanaf het hoofdplein langs de kerk richting Calle 13. Sla hier linksaf en vervolg je weg. Zodra je een groot gebouw voor je ziet staan ga je ook hier weer naar links en loop je over iemands erf, langs verschillende stallen en een groot waterrad. Hier blijf je lekker rechtdoor lopen over een steiler stuk waarna je op een gegeven moment linksaf kunt naar de Mirador Cristo Rey of rechtsaf richting Café Jardin.

Loop richting Café Jardin en ga bij de kruizing na het restaurant en blijf het onverharde pad vervolgen (vergeet niet te genieten van het waanzinnige uitzicht!). Bij de volgende splitsing kun je rechts naar een grote brug of linksaf omhoog naar de waterval, hier kies je uiteraard de waterval.

Vanaf de waterval loop je dezelfde weg terug richting de splitsing, waarna je dit keer kiest om de weg te vervolgen over de brug. Vanaf hier is het enkel rechtdoor lopen terug richting Jardin.

Wil je nog een leuke etappe toevoegen? Dan kun je Restaurant Revolucion Bananera toevoegen op de terugweg (vooraf reserveren via whatsapp) voor de lekkerste vega burgers en andere gerechten uit Colombia. Ga je liever voor een vet uitzicht, dan kun je ook kiezen voor Restaurant La Terrazza, dat iets verder richting Jardin ligt, maar wel een spectaculair uitzicht heeft.

Hikegids 2: Jardin – Cascada del Amor

Route: Jardin – Cascada del Amor – Mirrador Herrerita – Estadero La Garucha – Jardin

De 2e hike die wij iedereen in Jardin kunnen aanraden, is die via de waterval der liefde en de ‘koffiebar’ van Jardin met een schitterend uitzicht vanaf de spectaculaire hangmatten en (met een beetje geluk) een afsluiter met de old school kabelbaan terug naar het dorp. We schrijven met een beetje geluk, want de kabelbaan is nog al eens buiten bedrijf of de medewerkers hebben een lunchpauze waarvan het niet geheel duidelijk is van wanneer tot wanneer deze loopt haha.

Vanaf Jardin loop je vanaf het centrale plein over Carrera 5 richting de grote weg (de kerk zit dan aan je linkerhand), waarna je het Camino de la Herrera voetpad pakt. Via een korte licht hellend pad kom je al binnen 10-15 minuten bij de Cascada del Amor terecht waar je een ‘romantische’ foto kunt maken.

Vanaf hier slingert de weg via verschillende haarspeldbochten omhoog en sla je eenmaal boven gekomen rechtsaf richting de Herrera koffiebar. Deze ligt enigszins verscholen vanaf de weg, dus check vooral Maps.Me of Google Maps voor de exacte locatie. Wij liepen er namelijk in eerste instantie straal voorbij toen we onderweg waren.

Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar het Estadero La Garucha, waar je een drankje kunt nemen en tevens de kabelbaan terug naar het centrum van Jardin. Heb je, net als wij, pech en gaat de gondel niet? Geen zorgen, vanaf hier loop je in 15-20 minuten terug naar het dorp via een alternatieve route.

Leukste restaurants in Jardin

Jardin heeft ons enorm verrast door het grote aanbod aan super lekkere restaurants en bijna allemaal ook erg goed betaalbaar. Onze favorieten op een rijtje:

  • Revolucion Bananera, je moet er een stukje voor lopen (of met de tuktuk), maar dan krijg wel de meest verse en smaakvolle maaltijd die je je kunt voorstellen. App van tevoren wel even of ze open zijn, want als er geen reserveringen zijn, gaan de eigenaren niet op hun klanten wachten, maar er lekker zelf op uit.
  • Bon appetit, waarschijnlijk heb je het al in meerdere blogs gelezen. Maar dat is niet voor niets. Wat ons betreft het meest sfeervolle restaurant van Jardin. De knusse Italiaanse sfeer, de open keuken, vriendelijke bediening, royale porties en heerlijk eten zijn een recept voor succes. En dat blijkt, elke avond staat er een rij voor de deur.
  • Café Europa, soms ben je op zoek naar gewoon een simpele goede pizza. Dat concept hebben ze bij Café Europa perfect begrepen. Naast de kerk vind je de lekkerste pizza’s uit de omgeving met een flinterdunne en knapperige bodem. Genieten maar!
  • Donde Andrés Restaurante, heb je honger, ben je op een budget en kun je geen genoeg krijgen van de rijst en bonen variaties in Colombia? Dan is Donde Andrés er voor jou. Ruime porties voor zo’n €3,00 per stuk, inclusief een sapje en ook nog eens de keuze voor vlees, vis of vega.

Oké de lijst kan nog veel groter worden, maar je begrijpt het punt, je kunt lekker eten in Jardin.

Zeg je Colombia, dan zeg je koffie!

Jardin ligt middenin de koffie vallei en in de bergen rondom Jardin liggen dan ook vele koffieplantages. Ondanks dat de meeste goede Colombiaanse koffie voor veel geld aan het buitenland worden verkocht, gebruiken veel kleine lokale boeren de ‘toeristische’ dorpen als afzetmarkt voor hun heerlijke koffie.

Ook in Jardin kun je dus op pad en op zoek gaan naar de beste koffie. Wij hebben ons vooral op ‘het parkplein’ gericht en zijn daar opzoek gegaan naar de lekkerste koffie. Onze drie favorieten:

  • De los Andes Café, hier kun je vele soorten en maten koffie krijgen en drinken. Neem plaats op de 1e etage en geniet van je koffie terwijl je uitkijkt over het plein. Enjoy. Ps. Wij vonden de service niet super, maar de taartjes des te lekkerder (wortertaart for the win!)
  • Café Cuchillas, gelegen op de hoek van het plein, schenken ze hier erg lekkere koffie. Of eigenlijk probeerden ze vooral heel veel punten te scoren met de heerlijke kaneelbroodjes. Wat ons betreft de perfecte combinatie als je accommodatie geen ontbijt serveert (zoals bij ons, haha).
  • Café Macanas, pal naast de kerk ligt dit op-en top ontbijt, lunch, koffierestaurant. Zodra je door de grote deuren naar binnenloopt staan direct al je zintuigen aan wordt je verwelkomt door verschillende koffiebonen en staan de medewerkers te trappelen om je alles uit te leggen over de verschillende manieren om koffie te brouwen. Dat ze daarnaast ook nog eens heerlijke ontbijtjes serveren en broodjes ‘to go’ hebben is een dikke pré als je daarna nog een hike wil maken.

Beste hotels in Jardin

Wij hebben 5 dagen doorgebracht in Jardin, wat ons goed de tijd heeft gegeven om lekker om ons heen te kijken en de leukste wijken en beste hotels in Jardin op te speuren. Niet persé de kwaliteit, maar vooral de prijs-kwaliteit vinden wij erg belangrijk. Bekijk hier alle hotels in Jardin. 

Glamping Jardin – privekamer v.a. €33,-

We starten de accommodaties in Jardin met een heel tof en nieuw concept. Helaas kwamen wij pas tot deze ontdekking ná onze reis door Colombia, maar eerlijk is eerlijk: dit wil je toch? 

In alle rust genieten van de prachtige natuur dat Jardin te bieden heeft, midden in de koffie- en bananenplantage. Je kunt kiezen tussen een bed in een 4-persoons slaapzaaltent, maar er zijn ook privé glamping tenten die je met z’n tweeën kunt huren of zelfs als gezin of groep vrienden. 

Verder heb je gratis heerlijk ontbijt, een gezamenlijke ruimte waar je kunt werken, koken en spelletjes kunt spelen en als je nog net dat beetje extra wil zijn er zelfs pakketen te boeken. Denk aan een koffietour of een mountainbike waarmee je de omgeving kunt verkennen.

Balcones del Parque Jardin – privekamer v.a. €22

Wij sliepen in dit fijne hotel aan de rand van het centrale plein. Je kunt kiezen uit kamers met een superschattig balkon, of kamers met uitzicht op de binnentuin. Wij kozen voor de schattige balkonnetjes, al betekende dit wel dat je niet voor 24.00 uur kunt slapen, want voor, naast, tussen, onder.. overal waar je kijkt zijn gezellige barretjes haha. Toch een dikke aanrader vanwege de leuke sfeer en de toplocatie.

Hotel Plantación – privekamer v.a. €84

Dit is zonder twijfel het mooiste en fijnste hotel van Jardin, het enige minpunt, het is wat duurder dan het gemiddelde hotel hier. De kamers zijn allemaal piekfijn gestyled, het ontbijt is voortreffelijk en de sfeer is er warm en huiselijk. Hotel Plantación ligt vlakbij het centrum, maar met voldoende afstand om de volledige rust van het Colombiaanse platteland te ervaren. Dikke aanrader.

Hospedaje Campestre El Rancho de Jero – privekamer v.a. €50

Dit is zo’n typische accommodatie die het niet van de kamers of de sfeer moet hebben, maar vooral vanwege het unieke uitzicht. Ben jij een liefhebber van natuur en/ of rust dan is deze accommodatie de place to be. Het is vanaf hier ongeveer een kwartier lopen naar het centrum van Jardin, waar je de restaurants en barretjes kunt vinden, geen ramp wel goed om te weten.

Hotel La Casona – privekamer v.a. €25

Heerlijke locatie in het centrum van Jardin met een fijne en leuke uitstraling. De kamers zijn wat gedateerd, maar dat hoort stiekem toch ook wel een beetje bij ‘het platteland’ van Colombia. De kamers zijn schoon en de douches voorzien in warm water en dat is lang niet overal een feit.

Casa Passiflora – privekamer v.a. €87

Prachtig boutique hotel met goed verzorgde kamers en een gezellige tuin mét uitzicht op de prachtige kathedraal van Jardin. In de tuin bevindt zich ook een hottub en bij de overnachting zit een goed verzorgd ontbijt. 

Meer hotels in Jardin? – Uiteraard zijn er nog veel meer mooie hotels in Jardin te vinden. Vind je het leuk om ons te supporten, dan kun je via deze link boeken. Voor jou geen extra kosten, en voor ons een klein extraatje.

Algemene tips Colombia

We sluiten dit blog af met verschillende algemene tips voor jouw bezoek aan Colombia op het gebied van mobiel internet en geld opnemen.

Mobiel internet Colombia

Claro is de grootste telecom provider van Colombia met de beste dekking. Loop je toevallig langs een winkel en staan er geen rijen is dat natuurlijk de makkelijkste manier om een goedkoop abonnement af te sluiten. Daarnaast zie je op alle grote pleinen en bij zo ongeveer alle toeristische trekpleisters wel Claro verkopers staan, te herkennen aan hun rode pakjes.

De prijzen zijn gelijk als in de winkel en ze kunnen je direct helpen om je telefoon goed in te stellen. Vanwege de inrichting van het lokale mobiele netwerk hadden wij in eerste instantie waardeloos bereik. Gelukkig konden ze dit eenvoudig aanpassen.

Wij betaalden 41.000 pesos (10 euro) voor 12gb + 12gb gratis en tevens de mogelijkheid om binnen Colombia te kunnen bellen.

Geld opnemen

De beste bank voor reizigers om geld op te nemen is met afstand de Davidienda. Zij rekenen geen transactiekosten, wat bij veel banken wel het geval is. Let op, bij het geld opnemen krijg je de vraag of je de aangeboden wisselkoers accepteert. Belangrijk: Accepteer deze niet! De aangeboden wisselkoers is ongunstig, door hem af te wijzen krijg je de reguliere wisselkoers zonder de transactiekosten. Snel verdient toch?

Wordt Jardin jouw volgende bestemming in Colombia?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf in Jardin? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met @reisstel.nl.

Pin dit artikel voor later

Reisgids Jardin | Pinterest Pin

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *