Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

8-daagse wandelvakantie in Marokko | The Atlas Trail

Het magische Marokko staat al jaren bovenaan onze bucketlist door alle geweldige verhalen en beelden die we van andere reizigers hebben gehoord en gezien. Van de verstopte Riad’s met prachtige zwembaden, de gastvrijheid en het bruisende Marrakech tot en met de uitgestrekte woestijn en natuurlijk het spectaculaire Atlasgebergte. Toch was een 8-daagse wandelvakantie in Marokko iets waar we even goed over na moesten denken…

Woord vooraf

Voor iedereen die ons nog niet kent, wij zijn Lisa & Erik. Gek op avontuurlijke reizen, spectaculaire viewpoints die we zo nu en dan met een gave hike willen bereiken. Zo zijn we helemaal verliefd op Noorwegen en Zwitserland vanwege de vele ongekend mooie hikes zoals de Trolltunga en de Augstmatthorn en stond de W-trek in Patagonië centraal tijdens onze eerste lange reis in 2017.

Wij zijn dus echte sportievelingen? Nou, niet echt. We houden er van om in de watten gelegd te worden en we zijn ook zeker niet vies van een gondel richting een viewpoint om onszelf een zware hike te besparen. Kortom: wij houden vooral van de natuur, af en toe een uitdagende hike, maar we moeten het niet overdrijven 😉.

The Atlas Trail

Toen wij via de website van Travelbase terecht kwamen bij de ‘trail-sectie’ en daar de tekst lazen “Ontdek Marokko op een hike door weelderige valleien, prachtige bergen en…” konden we niet anders dan doorklikken voor meer informatie. We kwamen terecht bij de website van The Atlas Trail en we raakten eigenlijk direct compleet in de ban van deze unieke wandelvakantie in Marokko.

Ondanks dat het voor ons een compleet andere reis zou worden dan een reguliere reis of vakantie in Marokko besloten we er toch vol voor te gaan. Hoe vaak krijg namelijk de kans om onder begeleiding van een lokale gids zo’n unieke reis te maken en een inkijkje te krijgen in het leven van de Berber bevolking. Tel daar de next level foto’s en video’s op de socials bij op en wij waren verkocht.

Althans… wij waren pas echt verkocht toen we op de website van The Atlas Trail het route schema zagen, maar daarin een exacte weergave van het aantal kilometers per dag en de af te leggen hoogtemeters zodat we ons fysiek en mentaal goed konden voorbereiden op deze tocht. 12-16 kilometer per dag en 285 tot 685 meter per dag stijgen, dat moet lukken toch?

UPDATE: Tijdens ons verblijf in Marrakesh aan de start van deze trip, heeft een zeldzame en verwoestende aardbeving in Marokko plaatsgevonden, waardoor onze trail logischerwijze is geannuleerd.  De regio waarin de hike plaatsvindt, is gelukkig grotendeels bespaard gebleven. Zodoende hebben wij onze ervaringen en de ervaringen van de reizigers die in de week na ons de trail gelukkig wel konden lopen, gebundeld als input voor dit artikel.

Wat kun je verwachten van The Atlas Trail

We willen hier nogmaals vermelden dat we als gevolg van de zware aardbeving zelf de trail niet hebben gelopen. Wel kunnen we je leuke tips geven voor Marrakech en ons favoriete Riad met je delen 😉.

We hebben vooraf veel contact gehad met de organisatie van de Atlas Trail en ook achteraf gesprekken gehad met reizigers uit de groep na ons. Deze gecombineerde ervaringen hebben we gebruikt als input voor dit artikel om je toch een zo goed en compleet mogelijk beeld te kunnen geven van wat je kunt verwachten tijden de Atlas Trail. Hierin nemen we alle aspecten mee, van de reis, het vervoer, de accommodaties en natuurlijk de ervaringen tijdens het hiken zelf.

Reisstel.nl | 8-daagse wandelvakantie in Marokko | The Atlas Trail

Vlucht naar Marrakech

Heb jij jouw wandelvakantie in Marokko geboekt en is je deelname aan de Atlas Trail bevestigd, dan is het tijd om de vliegtickets te boeken. Vanaf Amsterdam zijn er dagelijkse vluchten naar Marrakech Menara (RAK), met Transavia, Easyjet, KLM en nog verschillende andere aanbieders. De prijzen voor een retourvlucht in de maanden mei & september (de wandelmaanden) tijdens het schrijven van dit artikel liggen op zo’n €150,- per persoon. Wij vlogen zelf vanaf Milaan Bergamo.

Na het boeken van de reis krijg je per mail direct instructies van het team van The Atlas Trail, waarin staat vermeld, wanneer, waar en hoe laat je gaat verzamelen voor deel 2 van de reis.

TIP: Wij kozen er zelf voor om een dag eerder naar Marokko te reizen en ons alvast onder te dompelen in het mysterieuze Marrakech. Zo begin je lekker uitgerust aan de reis en kun je elke vlucht pakken die je wil, zonder rekening te houden met het tijdstip.

In ons geval zouden wij rond 16.30 uur verzamelen op de luchthaven van Marrakech, waarbij via de groepsapp een berichtje zouden ontvangen van de exacte locatie. Slim geregeld. Rond 17.00 uur staat het transport klaar en vertrek je richting het Atlasgebergte.

TIP: Zorg dat je op de luchthaven alvast wat gegeten hebt zodat je van de reis kunt genieten en je niet de minuten van de klok kijkt omdat je zo’n trek hebt haha.

Rond 22.00 uur ’s avonds kom je aan bij de leuke lodge: Zawyat Oulmzi, het basiskamp waar je de eerste nacht in een 4-persoons kamer slaapt. Hier zijn douches, toiletten en een hamam aanwezig en zul je eten op het terras met uitzicht op de volledige vallei en de omliggende bergen. Je ontmoet ook de andere deelnemers van de groep, waarna het na een lange reisdag tijd is voor een heerlijke nacht slaap.

De volgende ochtend begint het grote avontuur dan echt. Na een uitgebreide briefing krijgt iedereen zijn uitrusting (mits je deze gehuurd hebt á €70,-), die bestaat uit een tent, slaapmat, slaapzak en wandelstokken. En begin je aan je eerste meters.

De wandeling zelf

De Atlas trail heeft geen bewegwijzering en is een unieke route die is samengesteld door lokale gidsen. Toch hoef jij niet bang te zijn om te verdwalen. Aan het begin van de trail ontvang je namelijk een trailapp waarin alle routes en bezienswaardigheden zijn gedocumenteerd. Ook krijgt elk team een GPS-tracker mee waarmee je in geval van nood een alarm kunt laten afgaan.

Nu zijn we aangekomen bij het fijnste gedeelte van de deze 8-daagse wandelvakantie in Marokko, je hoeft namelijk niet je eigen tent te dragen. Toch dat beetje luxe waar wij zo gek op zijn haha. Je mag namelijk elke dag een tas van maximaal 12kg meegeven aan het team die vervolgens met behulp van ezels naar het volgende kamp worden gebracht.

De zorg voor de ezels is hierin erg belangrijk, dus je tas wordt daadwerkelijk gewogen en elke gram die je teveel in je tas hebt zitten mag je overhevelen naar je daypack. Oftewel de backpack met daarin alle benodigdheden voor de hike van de dag: drinken, snacks, camera en extra kleding. Goed geregeld toch?

De wandeling loop je vervolgens op je eigen tempo in kleinere groepjes met gidsen vooraan en achteraan om je veiligheid te garanderen en zigzag je door de spectaculaire natuur.

Op enkele punten wordt weer gewacht tot de groep compleet is om zo het overzicht te behouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rivieren die doorgestoken moeten worden. Ook hebben we natuurlijk nog even gevraagd naar het gemiddelde wandeltempo, en dat schommelde tussen de 13-24 minuten per kilometer. Uiteraard geheel afhankelijk van de etappe.

Heb jij gekozen voor het aanvullende maaltijdpakket dan staat er elke ochtend, middag en avond een heerlijke maaltijd voor je klaar die is bereid door een lokale chef. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan versbereide couscous met lamsvlees… tot zover het afzien 😉. En geen zorgen, er zijn uiteraard ook vegetarische alternatieven aanwezig.

Afhankelijk van de etappe loop je zo’n 6-8 uur per dag op een relaxt tempo, waarbij je de hele dag je ogen uitkijkt. Zo wandel je langs (!) de op één na hoogste top van Marokko op ruim 4.000 meter. We benadrukken langs, want wij kregen het Spaans benauwd toen we dachten dat we het hele stuk hadden moeten klimmen haha. En doorkruis je talloze hoogvlaktes, kloven en rivieren en zie je onderweg de ongerepte Marokkaanse natuur vol met adembenemende landschappen. Niet alleen de dorre en ruige plaatjes die je misschien zou verwachten, maar ook de prachtige groene ‘Happy Valley’ en passeer je verschillende kleine Berberdorpen die naadloos aansluiten op de omgeving.

An Van den Bulck: “Was uniek en adembenemend mooi! Zo blij dat ik erbij was! Zalige week in Marokko, super gidsen, perfect georganiseerd!”

Aan het einde van de dag zet je vervolgens je eigen tent op en is het tijd om te relaxen, je boekje te lezen of je medewandelaars beter te leren kennen. Je krijgt schone doekjes om jezelf weer een beetje op te frissen en je kunt jezelf wassen onder het stromende water. Nee… verwacht hier geen douche, we zijn natuurlijk wel in niemandsland, maar kleine watervalletjes of beekjes die je hiervoor perfect kunt gebruiken.

De dagen vliegen voorbij en hoe gaaf en spectaculair de wandelingen ook zijn, het haalt het niet bij de avonden en nacht. We krijgen namelijk van iedereen terug dat de Marokkaanse nachten magisch zijn. Sterren overal waar je kijkt, hoe romantisch wil je het hebben.

Uiteraard waren we ook heel benieuwd naar de ‘zwaarte’ van de reis en hebben we hier ook op los gevraagd. Want eerlijk is eerlijk, wij maakten ons met onze basisconditie best wel een beetje zorgen. De avonturiers die wij hebben gesproken gaven allemaal aan dat het goed te doen was. Ja, er zitten zwaardere stukken in de trail, maar daar is de lengte van de trail dan ook goed op afgestemd. Op wat ochtendstijfheid, lichte spierpijn en een verdwaalde blaar na heeft iedereen met veel plezier en energie de tocht afgerond.

“Harry: Wow. Wat een fantastische ervaring in de woestijn van het Hoge Atlasgebergte! Elke dag koken de Berbers lekker eten en het landschap verandert constant. Aanrader!”

Terugreis

Na 6 intensieve dagen wandelen zit de hike er (helaas) alweer op en wordt je met de shuttle teruggebracht naar Marrakech. Je kunt tijdens het boeken al direct bij het team van Travelbase aangeven of je gebruik wil maken van de extra overnachting in Marrakech, of dat je op eigen gelegenheid een accommodatie zoekt voor de laatste nacht.

Afhankelijk van je vliegtijden heb je dan nog een dag over die je helemaal zelf kunt invullen en waarop je de tijd hebt om Marrakech te verkennen.

Als wij de trip (nog een keer) zouden maken zouden wij zelf of vooraf, of achteraf nog een paar dagen vastknopen aan de reis. Zo kun je na de geweldige hike nog even helemaal tot rust komen in het prachtige Marrakech.

Je uitrusting

Het moeilijkste gedeelte van de voorbereiding voor onze Atlas Trail wandelvakantie in Marokko vonden wij toch wel het samenstellen van onze uitrusting. We hebben de afgelopen jaren ontelbaar veel hikes gemaakt, maar toch hebben we vrijwel geen ervaring met meerdaagse hikes. Ook vonden we het erg lastig om de zomerse temperatuur goed in te schatten en daar de kleding op af te stemmen.

Uiteindelijk ontdekten we dat het basiskamp te vinden is op de meeste weerapps zodat we zagen dat de verwachtingen (half september) op een aangename 25 graden lagen. Weliswaar koude nachten rond de 8 graden en mogelijk overdag een verdwaalde bui. Top… kleding bij elkaar zoeken voor alle weersomstandigheden dus.

Gelukkig stuurt de Atlas Trail vooraf een fijne paklijst, met daarin vrij duidelijk welke items niet mogen ontbreken in jouw backpack. Waarbij wij het vooral lastig vonden om in te schatten of je nu 1- of 2 vesten mee moest nemen en 1- of 2 lange wandelbroeken en 1- of 2… Helaas hebben we onze uitrusting door de omstandigheden niet kunnen uittesten, maar hebben we vooraf wel deze foto gemaakt. Hopelijk heb jij er wat aan bij het inpakken van jouw tas.

Houd vooral in je achterhoofd dat je -zeker als vrouw- niet te strakke kleding draagt. Dit o.a. in verband met het bezoek aan de Berber dorpen. Zo zal je gevraagd worden om schouders te bedekken en een lange broek aan te doen. Of nog makkelijker, een afritsbroek die je in de dorpen weer kunt aanritsen (wie had ooit gedacht dat wij dit zouden schrijven… 😉 )

Conclusie The Atlas Trail

Kortom, ben jij op zoek naar een unieke vakantie in Marokko en lijkt het je te gek om het Atlasgebergte te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en een heel vet avontuur te beleven? Beschik jij over een ‘basisconditie’, ben je niet bang voor natte voeten, schapen of heerlijk eten? Dan kunnen wij niet anders dan de Atlas Trail aanbevelen.

Wat kost The Atlas Trail?

Dit zijn de prijzen voor 2023, ga naar de website van de Atlas Trail of Travelbase om de actuele prijzen te bekijken.

De startprijs in 2023 is €565 en omvat:

  • 5 nachten kamperen op bijzondere plaatsen in de natuur
  • 1 nacht in een slaapzaal van een leuke lodge (Zawyat Oulmzi)
  • Alle transport ter plaatse, per shuttlebus
  • Bagagevervoer tussen kampeerplaatsen
  • Stromend “natuurlijk” water op elke kampeerplaats
  • Begeleiding door zowel Atlas Trail gidsen als lokale gidsen
  • De Atlas Trail-app

Opties

  • Lokale keuken: 3 maaltijden/dag behalve de laatste avond in Marrakech (€150)
  • Verhuur van kampeermateriaal (tent, matras, slaapzak, liner) (€70)
  • Reisverzekering (€49)
  • Annuleringsverzekering (€ 69), onze annuleringsvoorwaarden
  •  Laatste nacht in Marrakech (hotel voor €35 p.p.)

Periode:

De Atlas Trail wordt zowel in het voorjaar als in het najaar georganiseerd, in de winter is het simpelweg te koud en gevaarlijk en in de zomer is het té heet. De trail wordt dan ook georganiseerd in de maanden Mei & September. Dat betekent dat het aantal plaatsen heel beperkt is, en je er simpelweg snel bij moet zijn.

Waar kun je The Atlas Trail boeken?

Via deze link kun jij je registreren voor de volgende editie van The Atlas Trail. Wees er snel bij want First Come, First Serve.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave