Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Camper kopen of camper huren? | Dit moet je weten

Ben jij nieuwsgierig naar het camper leven, maar weet je nog niet zeker of het echt iets voor jou is? Of ben jij al gek op het camper leven, maar sta je voor de keuze: camper kopen of camper huren? Kun je wel wat hulp gebruiken? Wij gingen alvast voor je op onderzoek uit en zetten de voor- en nadelen van camper kopen of huren op een rijtje. Zo hopen we jou te helpen met deze brandende vraag. Wat je keuze ook gaat worden, doe ervaring op met een huurcamper.

Inhoudsopgave - camper kopen of huren

Wat moet je weten voordat je een camper koopt of huurt?

Er zijn weinig vormen van reizen die je meer vrijheid bieden dan het leven in een camper. Je rijdt van het ene strand naar het andere strand en als je er genoeg van hebt, dan rijd je daarna toch lekker de bergen in? Je kunt overal overnachten en hebt simpelweg altijd je huisje bij je. Klinkt ideaal toch?

Ja, in sommige landen ziet het camper leven er inderdaad zo uit, maar vergis je niet, in veel landen is dit door de strenge regelgeving een utopie. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je moet weten voordat je de knoop kunt doorhakken: “camper kopen of camper huren”. We zullen je hier meer over vertellen aan de hand van de voor- en nadelen van het camper leven.

Voordelen camper leven

Wij leven sinds augustus 2020 in onze camper Fred en zijn absoluut niet van plan om het camper leven snel achter ons te laten. Er zitten namelijk enorm veel voordelen aan het leven in een camper of reizen met een camper.

We schreven het in de introductie al, maar het blijft onbeschrijfelijk mooi en fijn om altijd je eigen achtertuin uit te kunnen kiezen. Slaap je op wildplekken, dan kun je vaak op de mooiste plekjes slapen. Gaat dit voor jou een stapje te ver? Uiteraard zijn er ontelbaar veel mooie campings en camperplaatsen op unieke locaties te vinden, voorzien van alle benodigde faciliteiten.

Een ander pluspunt: onderweg heb je altijd je eigen toilet bij je, geen gedoe op vieze parkeerplaatsen of met hoge nood aankloppen bij een restaurant of winkel. Elke avond de mogelijkheid hebben om je vaardigheden als sterren chef te laten zien in de keuken. Voldoende opbergruimte om voor alle weersomstandigheden je kleding mee te nemen. En als het regent? Dan blijf je toch lekker binnen, ruimte genoeg.

Er is wat ons betreft geen fijnere manier om een land of gebied te verkennen dan met de camper.

Staat alles vast? Riemen om? Zonnebril op? Check, let’s go!

Nadelen camper leven

Het leven in een camper is niet alleen maar glitter en glamour, want hoe lekker het ook is om je wc altijd bij je te hebben, hij moet ook geleegd worden. Crap. En sta je net op de plek van je dromen, kom je erachter dat je drinkwater bijna op is, help! Dat wordt inpakken en een ritje maken naar de kraan, of een avondvierdaagse afleggen met een gieter of jerrycan in de hand.

Ga je voor gemak en kies je voor een camping of camperplaats, dan kom je erachter hoe populair het camper leven eigenlijk is. In de hoogseizoenen zit alles snel vol en probeer vooraf maar eens een camperplaats te reserveren. Wanneer je na 3 potjes Monopoly ook het volgende spelletje verliest en je achter de ware aard van je partner komt, dan kom je er pas echt achter hoe klein zo’n camper eigenlijk is. Run!

De eerste keer dat er ‘s avonds of ‘s nachts op het raam wordt geklopt tijdens het wildkamperen is ook enorm schrikken. Politie? Het blijft soms gedoe een fijn en veilig plekje te vinden. Altijd maar weer klooien met levellers om de camper recht te zetten, terwijl de halve camping toekijkt hoe jij aan het hannesen bent. Oeps.

Camper kopen of huren?

Hopelijk heb jij je niet laten afschrikken door de ‘nadelen’ van het camper leven. Deze wegen wat ons betreft niet op tegen de voordelen, al is dat natuurlijk voor iedereen anders. Dit brengt ons natuurlijk op de vraag, ga jij een camper kopen of camper huren? We zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje en eindigen met een prijsvergelijk, zodat jij direct inzichtelijk hebt wanneer een camper kopen of huren voordeliger is.

Camper kopen

We trappen af met de voor- en nadelen van de optie camper kopen. Voor de een klinkt het als een logische volgende stap, voor de ander kan een camper kopen een utopie zijn. Met als belangrijkste bezwaar: “weet je wel niet wat dat kost?”

Voordelen camper kopen

Nadelen camper kopen

Camper huren

Een camper huren is wat ons betreft een ideale stap om mee te beginnen als je nog twijfels hebt over het camper leven. Je kunt eenvoudig en zonder zorgen op pad en kunt op deze manier een goed beeld krijgen of het camper leven aan jou is besteed. Ook voor mensen die gek zijn op het camper leven, maar niet aan een camper vast willen zitten is een camper huren een prima optie. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het huren van een camper.

Voordelen camper huren

Nadelen camper huren

Wat is voordeliger: camper kopen of camper huren?

We proberen met een simpel rekenvoorbeeld inzicht te geven in de kosten van een camper kopen en de kosten van een camper huren. Ga jij een keer per jaar 2 weken op vakantie kan het (veel) voordeliger zijn om een camper te huren. Maar ga jij er elk weekend of vakantie tussenuit, dan loont het misschien wel om te kopen. Wij nemen je mee in de cijfers.

We rekenen in dit voorbeeld met een 2 persoons diesel camper uit 2010, 2.800kg ledig gewicht, met 75% no-claim korting op de verzekering. De camper is gekocht voor €20.000 en is na 20 jaar volledig afgeschreven.

* De kosten verschillen per camper, per verzekeraar, dit voorbeeld is indicatief dus reken met de cijfers die voor jou van toepassing zijn.

Kosten camper kopen

Aanschafkosten: €20.000 (na 20 jaar volledig afgeschreven)

Allrisk verzekering: €480,- p.j.

Pechhulp (doorlopende reis + Europa dekking): €120,- p.j.

Motorrijtuigenbelasting: €1.000,- p.j.

Opslag: €400,- p.j.

Onderhoud: €600,- p.j.

Afschrijving: €1.000,- p.j.

Totaal: € 3.600 per jaar, oftewel €300,- per maand.

Kosten camper huren

Omdat de kosten van het huren van een camper enorm afhankelijk zijn van de periode (hoog/ laagseizoen) maar ook het type camper (luxe of basic) gaan we in dit voorbeeld uit van een soortgelijke uitvoering als hierboven beschreven, waarbij we op de verhuur sites op een gemiddeld dagbedrag van zo’n €85,- uitkomen, oftewel €2550,- per maand. 

Kostenvergelijk camper kopen of huren

 

Camper kopen

Camper huren

1 week

€  3.600

€ 595

2 weken

€ 1.800

€ 1.190

3 weken

€ 1.200

€ 1.785

4 weken

€ 900

€ 2.380

5 weken

€ 720

€ 2.975

6 weken

€ 600

€ 3.570

7 weken

€ 514

€ 4.165

8 weken

€ 450

€ 4.760

In dit voorbeeld komt duidelijk naar voren dat het omslagpunt tussen een camper huren of een camper kopen ligt bij ongeveer 5 – 6 weken. Wil je weten wat voor jou voordeliger is? Hou dan rekening met de volgende stappen:

Conclusie camper kopen of camper huren

Ga jij langer dan 6 weken per jaar op reis, dan is het voordeliger om een camper te kopen. Maar, je zit er dan wel aan vast. Wil jij je flexibiliteit behouden en vind je het leuk om af en toe eens wat anders te proberen? Dan is een camper huren voor jou de beste optie. En ga je er slechts af en toe mee op pad? Dan is het nog voordeliger ook.

Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor actuele prijzen en beschikbaarheid van het eerder in ons artikel genoemde Goboony platform.

Reisstel.nl | Camper kopen of camper huren? | Dit moet je weten

Veelgestelde vragen

Naar aanleiding van dit artikel hebben we verschillende vragen binnengekregen die we graag met jullie delen.

Wat raden jullie aan, camper huren bij een particuliere verhuurder of verhuurbedrijf?

Tenzij je een camper van vrienden of familie kunt lenen, zouden wij altijd kiezen voor een verhuurbedrijf. Het kost misschien iets meer, maar je kunt wel zorgeloos op pad en dat is toch wat je wil op vakantie?

Hebben jullie ervaring met een fijne camper verhuurder?

Jazeker, wij zijn zelf erg positief over onze ervaringen met het eerder genoemde Goboony platform. Het grote voordeel is het grote aanbod, waardoor je altijd een camper kunt huren die past bij jouw wensen. Een 4×4 camper, een gezinscamper of een camper die geschikt is voor winterkamperen. Alles kan, de prijzen zijn goed, de communicatie eenvoudig en de voorwaarden goed. Huren kan hier

Heb ik een rijbewijs B of rijbewijs C nodig om een camper te besturen?

Dit is afhankelijk van het toegestane gewicht van de camper. Campers met een maximaal toelaatbaar gewicht van 3.500 kg mag je besturen met je B rijbewijs. Ga je voor een écht traditioneel wit bakbeest, een overland truck of nog een andere variant, houd er dan rekening mee dat je bij een gewicht >3.500 kg een rijbewijs C nodig hebt.

 

Kies jij voor een camper kopen of huren?

Kies jij voor een camper kopen of camper huren? Laat het ons weten als je wat aan dit artikel gehad hebt of als je nog aanvullingen hebt! Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Camper kopen of camper huren | dit moet je weten | Pinterest Pin

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *