Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Gesponsord blog – Wij beantwoorden elke week een vraag van jullie die gesteld kan worden via onze social media of onze contact pagina op deze website. Deze week: hoe installeer je een camper dakluik? Wij hebben ons dakluik gekregen van Obelink (type Domatic Mini Heki, dakluik camper 40×40). In dit artikel en bijbehorende video, vertellen we je meer over de installatie van een camper dakluik en natuurlijk sluiten we af met onze bevindingen.

Video: Dakluik camper | Hoe installeer je een camper dakluik?

Play Video about Dakluik camper | Hoe installeer je een camper dakluik? Overlay

We beginnen graag met iets positiefs! We zijn mega blij met ons camper dakluik, want we misten echt extra licht. Daarnaast hebben we nu de mogelijkheid om extra door te luchten in combinatie met het tweede dakluik en de dakluik ventilator.

Type dakluik

Zoals gezegd, hebben wij het dakluik gekregen van Obelink. Wij hebben type Dometic Mini Heki. Voor deze 2 linkerhanden een flinke uitdaging. Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van Peter en zie je hem ook af en toe terug in de video. Uiteindelijk was het redelijk eenvoudig om zelf het dakluik te plaatsen als je al wat klus ervaring hebt. De instructies vanuit Dometic waren duidelijk en het dakluik is wat dat betreft eenvoudig te plaatsen.

Stap 1: bepaal de ruimte waar het dakluik moet komen

De eerste stap bij het plaatsen van het dakluik in de camper, is bepalen waar je het dakluik wil plaatsen. Houd hierbij rekening met eventuele kastjes aan de binnenkant van de camper.
Wij hadden een uitdaging, want wij moesten eerst ons zonnepaneel verwijderen dat op ons dakrek lag. Vervolgens moesten we ook wat onderdelen van het dakrek wegzagen voor we echt konden beginnen.

Stap 2: maak een mal

Het maken van een mal met de juiste afmeting (in het geval van ons camper dakluik: 40 x 40) levert je uiteindelijk een hoop voordelen op. Je kunt de mal dan steeds als uitgangspunt gebruiken om mee te werken en op die manier ook de juiste locatie te bepalen voor je dakluik. Bekijk of de mal past op de plek waar je het dakluik wil hebben om zeker te weten dat alles klopt voor je daadwerkelijk de zaag in het dak zet.

Stap 3: aftapen

Wat eventueel handig kan zijn voordat je gaat zagen, is om de plek waar het dakluik gaat komen, af te tapen. Wij hebben dit gedaan met schilderstape, iets dat makkelijk te verwijderen is. Belangrijk is om goed na te meten of de afmeting klopt, want je wil natuurlijk niet dat het gat veel te groot is (grotere kans op lekkage) of te klein (veel bijvijlen is onhandig).

Stap 4: gaatjes boren

Om te gaan kunnen zagen is het handig om eerst gaatjes te boren als startpunt voor de zaag. Maak 4 gaten in de hoeken van waar het dakluik moet komen. Dit kun je met een ijzerboor doen. Zorg ervoor dat het gat de grootte van je zaagblad heeft.

Stap 5: SAW!

En dan is het moment van de waarheid daar. Zagen in het dak van je geliefde busje. Fred moest eraan geloven. Dit deden wij met een reciprozaag en een decoupeerzaag. Het is even spannend, maar uiteindelijk gaat het wat moois opleveren!

STAP 6: Check, dubbel check

Natuurlijk is het belangrijk om te kijken of het dakluik past in het gat dat je hebt gemaakt. Anders kun je waar nodig nog bijvijlen of zagen. Bij ons deed een ander probleem zich voor. Omdat het dak veel hoogteverschillen heeft (reliëf), paste het dakluik niet eenvoudig en moest er meer ‘vlees’ gecreëerd worden waarop het dakluik zich kon bevestigen.

Dit deden wij doormiddel van extra houten latjes te plaatsen op het dak, waarmee het oppervlakte waterpas werd. Ook voor de latjes hout hebben we eerst malletjes gemaakt.

STAP 7: Hammerite!

Iets anders, maar wel heel belangrijk om te doen: hammerite sprayen. Zorg dat alles eerst goed ontvet wordt en spray daarna antiroest op de blootliggende stukken staal, zodat je dakluik niet van binnenuit gaat roesten. Dit scheelt je een hoop gedoe in de toekomst!

TIP: gebruik een stuk karton om de binnenkant van het gat af te dekken, zodat je niet naar binnen sprayt

STAP 8: binnenframe maken en bevestigen

Het is belangrijk om een binnenframe te maken voor de stevigheid van het dakluik. Door het frame te maken en dit strak tegen het luik te bevestigen, trek je daar het dak tussen. Dit zorgt voor stevigheid van het dak en voorkomt het kromtrekken. Wij maakten de latjes met een afkortzaag en hebben de gaten voorgeboord zodat het hout niet zou splijten.

STAP 9: bepaal de hoogte

Het dakluik heeft een aantal ‘pinnetjes’ zitten in de binnenkant van het frame. Deze kun je op lengte afzagen. Het idee is dat je hiermee de exacte hoogte kunt bepalen. Deze hoogte is afhankelijk van jouw dakdikte. In de video illustreren we dit.

STAP 10: plaats deel 1 van het dakluik tegen het buiten frame

Indien je net als wij een buiten frame hebt om de hoogte verschillen op te lossen, kun je het eerste deel van het dakluik bevestigen aan het buiten frame. Wij hebben onze houten latjes bevestigd met butylkit. Vervolgens kit je op de daarvoor bestemde raden van het buitenste deel van het dakluik. En dan is het eindelijk tijd om hem te plaatsen. In de video illustreren we dit.

STAP 11: plaats deel 2 van het dakluik tegen het binnen frame

Tijd voor het laatste onderdeel. Het binnenste deel van het dakluik kan nu vastgeschroefd worden aan het buitenste deel. In het dakluik zijn speciale gaten gemaakt waar je de twee delen aan elkaar kunt schroeven, dat spreekt eigenlijk voor zich. Je dakluik is nu bevestigd!

STAP 12: kitten maar!

Maar, voor je klaar bent komt nog zo’n belangrijk onderdeel: kitten. Ook hiervoor kun je butylkit gebruiken om de boel waterdicht te maken. Wij gebruikten: Sika lastomer 710 butyl kit wit Dit kun je doen aan de buitenkant van het houtwerk en de buitenkant van het dakluik frame. Wij hebben in totaal 1 bus gebruikt voor de hele klus.

STAP 13: genieten van het eindresultaat.

En jahoor, dan ben je toch echt wel bijna klaar. Aan de binnenkant van het dakluik bevindt zich nog een binnenwerk waar de hor en een verduisteringsluik in bevestigd zijn. Dit gedeelte klik je eenvoudig aan het binnenste deel vast en dan ben je dus echt klaar!

Onze bevindingen

Wij zijn ontzettend blij met het dakluik! Het dakluik geeft ons veel extra licht en dat was voor ons de belangrijkste reden om het te installeren. In het begin voelde het open en dichtdoen van het dakluik wat fragiel, maar nu we dat eenmaal gewend zijn weten we zeker dat het echt stevig vastzit. De hor en het verduisteringsluik zijn beiden fijne toevoegingen die je ook in combinatie kunt gebruiken.

Een klein minpunt is dat we het gevoel hebben dat er wel nog wat tocht door het dakluik komt en is daardoor ook niet erg geluidsdicht. Ook de hor wil door de tocht bij het openen en sluiten van de deuren nog wel eens uit de geleiders vliegen. Deze is overigens eenvoudig weer op zijn plek te plaatsen. Al met al zijn wij meer dan tevreden over de prijs/kwaliteit verhouding!

Ben je enthousiast geworden over dit dakluik? Hier koop je hem!

Alternatieve oplossing

Wij vonden het mega spannend om zelf in ons dak te gaan zagen en knippen en hadden dit zonder hulp waarschijnlijk ook niet aangedurfd. We snappen het dan ook heel goed als jij denkt.. Lama zitten, ik ga dit laten doen of ik zoek een kant en klare camper.

Tijdens onze reis zijn wij in contact gekomen met de professionele en gepassioneerde camperbouwer VAN-Jorn in Groningen. Wellicht kunnen zij jouw zorgen wegnemen bij de inrichting en verbouwing van jouw camper. 

Ben je enthousiast geworden over dit dakluik? Hier koop je hem!

Meer vragen?

Heb je nog meer vragen over het douchen in een camper? Of is er iets anders dat je graag van ons wil weten? Schroom niet om ons een berichtje te sturen via social media of via onze contactpagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *