Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Hoe is het om te reizen in Coronatijd? + video

Wij beantwoorden elke week een vraag van jullie die gesteld kan worden via onze social media of onze contact pagina op deze website. Deze week: hoe is het om te reizen in Coronatijd? Wat zijn de voor- en nadelen van het reizen met de camper tijdens de Corona pandemie? Wat voor invloed heeft Corona op onze reis? Wij vertellen er je alles over.

Video: hoe is het om te reizen in Coronatijd?

Play Video

Hoe is het om te reizen in coronatijd?

Hoe is het om te reizen in Coronatijd?

Update 28/10: Er zijn een aantal zaken veranderd na dat we dit filmpje hebben opgenomen. Daarom delen wij in dit artikel aanvullende informatie.

Het is ons niet ontgaan dat de laatste dagen/ weken de coronacijfers exponentieel groeien. We zaten dinsdag 13 oktober 2020 dan ook voor het eerst in 2 maanden klaar achter de ‘tv’. Met spanning te wachten op de nieuwe maatregelen van onze Premier.

Tot op heden voelden wij ons niet direct heel erg aangesproken, want, wij reizen enkel in de gele landen. Dit keer is het anders en hebben er onderling een lange discussie over. Zijn wij nu een gevaar voor de landen die wij bezoeken? Alle landen in Europa laten aanzienlijke stijging zien en bijna alle landen worden nu ook ‘oranje’.

Dit maakt voor ons het reizen in Coronatijd enigszins ingewikkeld, maar zolang wij in de ‘gele’ landen blijven vinden wij het reizen sowieso verantwoord. Het reizen is voornamelijk nog heel erg leuk. Wij ervaren gelukkig bijna geen hinder van het coronavirus tijdens het reizen. Op dit moment (oktober 2020) zijn alle winkels, restaurants en voorzieningen nog gewoon geopend in Italië (weliswaar met aangepaste openingstijden) waardoor wij ons vrij kunnen bewegen. Ook is het in Italië momenteel verplicht om buiten een mondkapje te dragen. Hierdoor zijn we ons wel continue bewust van de situatie. Toch veranderen de maatregelen in Italië (en overige Europese landen) continu, waardoor we alert moeten blijven.

Check op de website van Buitenlandse Zaken de laatste updates over het reizen in Italië.

Reizen in Coronatijd is enigszins ingewikkeld maar vooral nog erg leuk!

Voordelen van reizen in Coronatijd

Het is bijna overal rustig, denk hierbij aan attracties, steden, restaurants maar ook camperplekken. Het werkt natuurlijk ook in ons voordeel dat wij momenteel reizen in het naseizoen.

Doordat wij met onze Camper Fred op pad zijn kunnen wij zelfvoorzienend op reis. Hierdoor zijn wij niet afhankelijk van horeca, openbaar vervoer en luchtverkeer en kunnen we snel weer weg als er ergens wat gebeurt. Het enige dat we echt nodig hebben is de supermarkt en daar kun je goed je afstand bewaren.

We hebben op dit moment de mooiste camperplekken voor onszelf!

Nadelen van reizen in Coronatijd

De snel wisselende situatie zorgt voor een continue gevoel van onrust. We kunnen niet langer onbezorgd reizen en elke keuze is een afweging. Maken we wel of geen citytrip? Spreken we wel of niet af met die andere leuke reizigers? Gaan we wel of niet uiteten? Pakken we wel of niet die boot die toch eigenlijk wel erg druk is? Het zijn waarschijnlijk dezelfde afwegingen die jullie in Nederland ook maken.

De afgelopen weken zijn wij door Noord-Italië wezen reizen en daar heerst een sterke angst voor een nieuwe lockdown. Tijdens het hoogtepunt in maart mochten de inwoners hier bijvoorbeeld maximaal 1 keer per week boodschappen doen. Per post ontvingen zij een document waarin de voor hen 3 dichtstbijzijnde supermarkten stonden genoteerd. Dit waren de enige supermarkten waar zij vervolgens naartoe mochten gaan, ongeacht prijzen, diëten, voorkeuren, etc. De politie en het leger stonden op straat te controleren en alle passanten moesten dit document kunnen overleggen.

Dit soort situaties willen ze hier uiteraard volkomen maar je ontkomt er simpelweg niet aan dat ook wij die angst meekrijgen en meenemen in onze beslissingen. Desondanks voelen wij ons nog wel 100% veilig in Italië, los van een incidentele inbraak 😉.

Wij hebben alle voorraadkasten tot het randje gevuld! Mocht er een lockdown of quarantaine situatie ontstaan, dan zijn wij goed voorbereid.

Hoe beïnvloed Corona onze reis?

Het is in Coronatijd simpelweg niet mogelijk om een planning te maken. Gebieden of zelfs complete landen die van geel naar oranje, naar geel, naar oranje gaan. We blijven dus continue alle actualiteiten checken en de maatregelen die in het betreffende land gelden. Hiervoor gebruiken we verschillende bronnen:

Dit blijft lastig, want sommige ‘oranje’ landen zijn wel open voor toeristen maar worden door bestempeld als ‘oranje’. Zoals bijvoorbeeld Kroatië op dit moment. Wij zouden in Kroatië heel graag de natuur willen zien en gave hikes maken. Zo zouden we bij wijze van spreken in 4 weken tijd alleen 4x een supermarktmedewerker hoeven te zien. Terwijl wij in het ‘gele’ Italië op sommige plaatsen ons best moeten doen om de mensen te ontwijken.

Update 28/10: omdat het aantal corona besmettingen in heel Europa nu enorm oplopen, ontkomen we er bijna niet meer aan om in ‘oranje’ gebied te reizen. Daarom hebben wij besloten dat als wij in oranje gebied zijn, wij de steden vermijden en alleen op plekken zijn waar we de afstand kunnen bewaren. 

Het Coronavirus en onze verzekeringen

Er is vaak een hoop onduidelijkheid over de dekking van verzekeringen in ‘oranje’ gebieden. Hier liepen wij zelf ook tegen aan. In het filmpje zeggen wij dat wij niet gedekt zijn voor ziekenhuisopname als gevolg van Corona in ‘oranje’ gebieden. Maar wij zijn er later achter gekomen dat dit niet helemaal klopt.

Het Coronavirus en onze zorgverzekering

Na een gesprek met onze zorgverzekeringen blijkt dat het eigenlijk heel simpel is. Omdat een zorgverzekering verplicht is in NL (mits je in NL staat ingeschreven), heb je ook recht op zorg. Hierbij geldt: je hebt recht op spoedeisende hulp in ALLE landen, dus ook de oranje gebieden. Voor de volledigheid, hieronder valt ook spoedeisende hulp die nodig is als gevolg van  een Corona besmetting.

Je ontvangt dezeflde dekking als die je in Nederland zou krijgen. Mochten de zorgkosten in het buitenland hoger zijn kun je dit mogelijk op je reisverzekering verhalen. 

Het Coronavirus en onze reisverzekering

Reisverzekeringen dekken aanvullend aan de zorgverzekering. Vallen de kosten hoger uit dan wat je voor een gelijke behandeling in Nederland vergoed zou krijgen door de zorgverzekering? Dan kun je deze extra kosten (mogelijk) verhalen op je reisverzekering  Denk hierbij aan de kosten van een repatriëring als gevolg van Corona.

Onze Univé reisverzekering (en vele anderen) dekken enkel in de ‘gele’ gebieden aanvullende kosten voor een eventuele ziekenhuisopname als gevolg van corona.

Gaat het land dat jij tijdens jouw vakantie of reis bezoekt van geel naar oranje dan ben jij nog steeds gedekt. Ben jij aan het reizen in een oranje gebied, dan dekt onze reisverzekering dus niet.

Voor alle niet Corona gerelateerde zaken (zoals een inbraak, of een been breken) dekt de reisverzekering wél in ‘oranje’ gebieden.

De reisverzekering dekt namelijk alleen situaties die je ‘niet kunt voorzien’. Zo is de kans op een besmetting in oranje gebied groot en had je het kunnen voorzien. Je been breken in een oranje gebied is dan weer niet te voorzien, dus hiervoor ben je wel verzekerd.

Het Coronavirus en onze camperverzekering + pechhulp’

Voor onze camperverzekering bij Camperverzekerd is het gelukkig een stuk eenvoudiger. Fred is in ons geval overal in Europa verzekerd voor schade. Vervolgens krijgen we via de ANWB overal waar mogelijk pechhulp in de gele en oranje gebieden. De rode gebieden zijn uitgesloten van hulp, behoudens een stuk advies. De ANWB stuurt zelf geen mensen naar oranje of rode gebieden, waardoor het niet mogelijk is om vervangend vervoer te organiseren. Wel zullen zij bij pech altijd kunnen adviseren over de te nemen stappen.

Fred is gelukkig overal goed verzekerd!

Meer vragen?

Heb je nog meer vragen over reizen in Coronatijd? Of is er iets anders dat je graag van ons wil weten? Schroom niet om ons een berichtje te sturen via social media of via onze contactpagina.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *