Reisstel.nl Logo
Ferry Koman Lake | Header optie 1

Koman Lake ferry – Alles over de tocht over het Komani Meer

In het noorden van Albanië vind je de schitterende Albanese Alpen, misschien wel het mooiste en meest ongerepte deel van Albanië. Voor ons zijn de hoogtepunten in deze regio – en tevens onderdeel van onze blog met bezienswaardigheden in Albanië – het Valbona National Park en de Koman Lake ferry. In dit artikel delen wij onze ervaringen, maar ook de praktische zaken voor een tocht over het Komani meer: dienstregeling, prijzen en hoe kom je er?  

Over het Koman Lake (Drin rivier)

Het Koman Lake vindt haar weg tussen 2 grote stuwdammen in Koman en Fierze.  Wij maakten half april ’21 de overtocht van Koman naar Fierze over het indrukwekkende Koman Lake. Omgeven door groene, steile rotswanden waarbij de doortocht op sommige plaatsen maar enkele meters breder zijn dan de ferry. De tocht over het Komani meer is enorm populair onder toeristen, maar vooral een belangrijke levensader voor de plaatselijke bevolking. Goederen en eten worden namelijk via kleine boten gebracht naar afgelegen dorpen en huizen die niet via de reguliere weg bereikbaar zijn.

Koman Lake Wie is de Mol Albanië

Daarnaast kun je het Koman Lake kennen van TV. Het nieuwste seizoen van Wie is de Mol is opgenomen in Albanië. Tijdens de bekendmaking van Wie is de Mol ’22 kreeg het Koman Lake al een prominente rol. We kijken uit naar de aflevering waar de kandidaten en de Mol hier een opdracht uit zullen voeren! Wil je zelf graag een tocht over het Koman Lake maken, lees dan vooral verder.

Koman Lake Ferry - de tocht over het Komani meer

Ferry over Komani meer: tijden en dienstregeling

Wanneer je in google ‘Lake Koman Ferry’ intypt is er eigenlijk maar één partij die echt naar voren komt: Komani Lake Ferry Berisha. Dit is met afstand de populairste en meest gebruikte ferry over het Komani meer. Deze maatschappij beschikt over 2 boten.

  • Dragboia: voor voetgangers, fietsen en motoren
  • Berisha: ook voor auto’s, campers, vrachtwagens en voetgangers

Dragboia

De Dragboia wordt voornamelijk gebruikt door de lokale bevolking en stopt onderweg op verschillende plaatsen om de lokale inwoners af te zetten. Of misschien heb jij wel een guesthouse halverwege het Komani meer geboekt, dan kun jij ook vragen om je af te laten zetten. Zoals bijvoorbeeld bij het guesthouse Zvina ter hoogte van het populaire ‘Peace Island’ of de privé lodges ‘5 Stinet’ aan de rivier.

Dragobia vertrekt elke dag, vanaf Fierze om 06.00 uur en komt dan dezelfde dag weer terug. Vanaf Koman vertrekt de boot om 09.00 uur.

Berisha

De Berisha gaat in een rechte lijn naar Fierze en stopt onderweg (in principe) niet. Deze lijn is populair onder toeristen, want hier kun je bijvoorbeeld met je eigen auto of camper op reizen. Let op: deze ferry vaart alleen tussen 11 april en 2 november.

 Berisha vertrekt elke dag, vanaf Koman om 09.00 uur en komt dezelfde dag weer terug. Vanaf Fierze vertrekt de boot om 13.00 uur.

Accommodatie in Koman boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties in Koman voor jouw tocht over het Komani meer. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk alle opties in Koman.

Ferry over Koman Lake: prijzen

De prijzen voor de ferry over Komani meer zijn overzichtelijk. Het is voordeliger om vooraf online te betalen, houd daar dus rekening mee.

Wanneer je vooraf een reservering maakt en de betaling via PayPal of Credit Card betaald, krijg je 20% korting op de prijs per persoon en per auto.

Let op: voor online betalingen met PayPal wordt wel 5% extra berekend.

Met de auto of camper over Komani meer

Hoe leuk is het om het camperleven in Albanië te ontdekken tijdens een roadtrip door Europa en dan ook nog een tocht met een ferry mee te pakken? Dat kan!

De prijs voor auto’s of campers wordt berekend door de lengte van de auto of camper, van kop tot trekhaak x de breedte (exclusief spiegels) op te meten. Voor ons betekende dit 5,80m x 1,90m = 11m2 x € 7 = €77,00. Heb je een caravan achter je auto, dan wordt deze meegenomen in de totale lengte en zul je deze moeten aanhouden voor de breedte van je vervoersmiddel.

De prijs van de auto en de passagiers worden bij elkaar opgeteld. Voor ons lag de prijs in het voorjaar van 2021 op €81,00.

Ferry over Koman Lake: reserveren

Let op, het is slim om vooraf je tickets voor het Koman Lake te reserveren. In april ’21 was het rustig, maar toch was er nog maar één autoplek vrij en hoorden we vanuit de host van onze camping dat het regelmatig voor komt dat mensen dagen moeten wachten totdat er een plek vrij is.

Het is mogelijk om online je tickets te boeken, dit levert je 20% korting op en de mogelijkheid om online te betalen. Bij de ‘terminal’ was het bij ons niet mogelijk om met kaart te betalen.

Opties tocht over Komani meer

Hieronder geven we je de diverse opties weer die jij kunt nemen om met de ferry over het Koman Lake te varen. Wat ons betreft een must-do tijdens je vakantie in Albanië.

Optie 1: Koman - Fierze en Fierze – Koman met de ferry of over de autoweg

Veel reizigers boeken een enkele reis – al dan niet met eigen vervoer – vanaf Koman naar Fierze met de ferry over het Komani meer (duur: 2,5 uur) om vervolgens enkele dagen te kunnen hiken in de Valbona – Theth regio, wat zeker aan te bevelen is! in onze rondreis Albanië vertellen we je hier meer over. Je kunt ervoor kiezen om daarna weer met de ferry van Fierze – Koman terug te reizen.

Een andere optie is om de terugweg (van Fierze – Koman) met de auto te rijden. Dit is werkelijk waar een prachtige route! Of je nu wel of niet over eigen vervoer beschikt, dit raden we absoluut aan.

Optie 2: Koman – Fierze en Fierze – Koman met de ferry op 1 dag

Wil je wel de schitterende overtocht ervaren, maar zie je de hikes niet zitten of heb je een krap schema? Dan kun je er ook voor kiezen om de ochtend boot om 09.00 uur te pakken van Koman naar Fierze en vervolgens de middagboot van 13.00 weer terug te nemen naar Koman. Op deze manier kun je voor een relatief lage prijs toch genieten van deze prachtige overtocht en is het een schitterende dagtocht.

Optie 3: Shköder – Koman – Fierze – Valbona – Theth – Shköder

De meest populaire optie is de 3-daagse tocht, waarbij je begint en eindigt in Shköder.

Met een busje word je bij je accommodatie opgehaald die je vervolgens naar Koman brengt. Dit duurt zo’n 1,5 – 2 uur. Je zult de eerste dag dus vroeg op staan, omdat de ferry over Komani meer ’s ochtends vertrekt. Vervolgens heb je de keuze om met de auto ferry of de voetgangers ferry de oversteek te maken naar Fierze. Deze tocht duurt zo’n 2,5 uur.

Met een busje word je vervolgens naar je accommodatie gebracht in Valbona, dit neemt ongeveer 1 – 1,5 uur in beslag. Afhankelijk van waar je accommodatie zich in Valbona bevindt. Let hier goed op met boeken, want sommige accommodaties liggen makkelijk 5 kilometer van het startpunt verwijdert.

Accommodatie in Valbonë boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties voor jouw hike avontuur in Valbonë. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk alle opties in Valbonë

Nadat je de hike van Valbona naar Theth hebt gelopen (duur: 6-8 uur), overnacht je in een guesthouse in het prachtige Theth, midden in de natuur. Vanuit daar kun je weer met een busje worden opgehaald en teruggebracht worden naar Shköder.

Accommodatie in Theth boeken?

Ontdek onze favoriete accommodaties voor jouw hike naar Theth. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk alle opties voor Theth.

Optie 4: Tirana – Koman – Fierze – Valbona – Theth – Tirana

Deze optie komt overeen met optie 3. Het enige verschil is dat je nu vanaf Tirana naar Koman reist. Houd rekening met een reistijd van zeker 3-4 uur. Het is dus niet mogelijk om de reis van Tirana – Fierze op een dag te doen, omdat de ferry over het Koman Lake in de ochtend vertrekt vanaf Koman.

Accommodatie in Tirana boeken?

Ontdek onze favoriete accommodaties voor trip van en naar Tirana. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk alle opties voor Tirana

Tip: Naast dat je met de ferry over het Komani Meer kunt varen, kun je er ook kajakken!

Onze ervaring van de ferry over het Komani meer

Leuk natuurlijk, al die praktische informatie over de tocht over Koman Lake, maar hoe is het nou in het echt? We vertellen je onze ervaringen.

Reserveren van de tocht

Volgens de website van Komani Lake Ferry Berisha varen zij dagelijks tussen Koman en Fierze tussen 11 april en 2 november. Wij wilden de overtocht maken op zondag 18 of maandag 19 april ’21 met onze camper Fred, maar dit bleek helaas niet mogelijk. De host van onze camping wilde telefonisch reserveren maar kreeg direct te horen dat de auto ferry in de maand april enkel op zaterdag van Koman naar Fierze vaart en op de zondag alleen van Fierze naar Koman.

Aangezien wij enkele hikes wilden gaan maken in de Albanese Alpen rondom Valbona was dit voor ons dan ook geen optie. We konden gelukkig alsnog onze ‘plannen’ wijzigen en op de zaterdag de overtocht maken.

Reis naar Koman

Wij sliepen op camping Agora Farmhouse (zie overnachting Koman hierboven) waarvandaan het nog ongeveer een uur rijden is naar de ferry. De slingerende weg naar de Ferry is werkelijk schitterend en is absoluut alleen al de moeite waard. Zodra je een 500 meter rots tunnel bereikt weet je dat je je bestemming hebt bereikt. Aan de andere kant van de tunnel is de haven en word je opgewacht door, in ons geval, een grote menigte mensen. Veel taxi’s, locals en toeristen.

Aankomst op de ferry

We werden naar de enige vrije plek op de ferry geleid waarna de havenmeester bij ons aanklopte om 500 Lek oftwel €4,00 havenbelasting te betalen. Niet veel later en nog voor 09.00 uur werden wij netjes achteruit de boot op geloodst en kregen wij een plekje toegewezen. Dit verliep erg soepel en de jongens aan bord spraken prima Engels. We bleven vervolgens nog ongeveer 30 minuten wachten op de laatste auto die vertraagd was. Goed om te weten dus dat dit vaker kan voorkomen! Binnen in een van de gebouwen in de ‘haven’ kun je in de tussentijd koffiedrinken of een broodje halen.

Tocht over Koman Lake

Tijdens de reis kun je op het bovendek binnen, uit de wind zitten en vind je een klein barretje waar je koffie of drankjes kunt kopen. Is het lekker weer dan kun je ook nog op het topdek gaan zitten waar je prachtig kunt genieten en geweldige foto’s kunt maken.

Wij maakten de overtocht toen het buiten 4 graden was en de wind bijna een storm te noemen was. Toch was er bijna geen golfslag en was het toegestaan om in de bus of auto te blijven zitten om te schuilen tegen de kou. Gelukkig stond onze bus vooraan en hadden we 360 graden view vanuit onze eigen camper!

De tocht was werkelijk waar adembenemend mooi. We waanden ons in Azië, zoveel groen! De prachtige glooiende, groene bergen gaven een magisch gezicht in combinatie met het helderblauwe water. 2,5 uur puur genieten!

Aankomst in Fierze

Verwacht niet al te veel van de haven van Fierze, deze is klein en sinds kort is er een restaurantje geopend waar je na afloop van de boottocht wat kunt eten en drinken. Verder is er hier niks te vinden. De eerstvolgende grote stad is Bajram Curri dat op 25 minuten rijden van de haven ligt. Hier vind je verschillende tankstations, winkels en een bank.

De trekking tussen Valbona en Teth was helaas nog gesloten door de grote hoeveelheid sneeuw in de bergen (april ’21), waardoor wij niet hebben gekozen voor de beroemde trekking. Wij wilden wel de Alpen ervaring, dus hebben wij verschillende losse hikes ondernomen in Valbona. De terugweg van Fierze naar Koman hebben wij gereden via de SH 22 en SH 25. Een prachtige route!

Overige aanbieders ferry over Koman Lake

Er zijn nog twee aanbieders voor de ferry over het Komani meer.

Alpin

Alpin heeft de volgende dienstregeling op haar website staan.

De prijzen zijn als volgt.

Rozafa

Rozafa heeft geen dienstregeling op haar website zijn. Je kunt contact zoeken via de website.

De prijzen zijn als volgt.

Hoe was jou tocht over Komani meer?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op de ferry over Koman Lake in Albanië? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Koman Lake Ferry | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top