Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Reisgids Panama-stad | 23x tips voor dé perfecte reis | 2022

Panama-stad, wellicht niet de eerste bestemming waar je aan denkt wanneer je jouw reis richting midden Amerika uitstippelt. Toch is de hoofdstad van Panama een ontzettend populaire bestemming onder reizigers. Waarom? Omdat KLM zeer voordelige rechtstreekse vluchten aanbiedt naar Panama-stad: het ideale vertrekpunt dus voor een reis in de regio. Als je er dan toch bent hoef je je zeker niet te vervelen. In deze reisgids nemen we je mee langs onze favoriete bezienswaardigheden, geven je tips voor accommodaties en niet onbelangrijk: food!

In deze reisgids Panama-stad vind je onze tips voor een vliegende start voor jouw perfecte reis. Klik en kijk lekker rond, gebruik de tips die jij kunt gebruiken in de voorbereiding op jouw reis naar Panama.

We hebben de ‘algemene tips Panama-stad’ opgenomen in de inhoudsopgave, omdat we hier veel vragen over hebben gekregen en het op deze manier lekker overzichtelijk is. Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze gerust en we zullen ze beantwoorden én opnemen in dit artikel.

Reisgids Panama-stad 2022

Bezienswaardigheden Panama-stad

Doe jij dat ook altijd? Wanneer je aankomt in een stad nog snel even research doen naar de leukste bezienswaardigheden? Wij wel. En er is vaak zoveel te doen, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Speciaal voor de mensen die ook alles op een rijtje willen hebben: de must see bezienswaardigheden in Panama-stad. Want iedereen kent inmiddels het Panama-kanaal wel, maar wist jij bijvoorbeeld het bestaan van ‘Flamenco Island’? Of wel eens gehoord dat de boulevard perfect geschikt is voor een picknick met een vers visje? 

1. Casco Viejo

Uiteraard de nummer 1 bezienswaardigheid in Panama-stad die niet mag ontbreken in deze lijst: Casco Viejo. De letterlijke betekenis van Casco Viejo is ‘oude stad’ en dat dekt behoorlijk de lading van deze wijk. Er zijn hier nog veel gebouwen terug te vinden uit de koloniale tijd, al zien de meeste gebouwen er hier allesbehalve oud uit.

Casco Viejo is de best verzorgde en tevens veilige wijk van de stad. Houd er wel rekening mee dat je hier op elke hoek van de straat zwaarbewapende agenten zult vinden, met een glimlach weliswaar, maar toch. 

Casco Viejo leent zich perfect voor een lekker slenteren tussen oude kerken, musea en… dakterrassen. De beroemdste kerk is de Santa Maria La Antigua die je hier gaat vinden en de populairste dakterrassen zien die van LAZOTEA en Selina, waar je terecht kunt voor een drankje met een uitzicht.

Eerlijk is eerlijk, wij schrokken nogal van de prijzen in Panama(-stad). Tipje van ons: scoor een drankje in de supermarkt en geniet op een van de bankjes van het ongekende uitzicht aan de rand van Casco Viejo, waar je kunt genieten van de prachtige zee en het geluid van de vele vogels!

Kortom: een super leuke en ook wel gezellige plek in Panama-stad die je niet mag missen. Al vinden wij het wel erg jammer dat de wijk er momenteel alleen op is gericht om toeristen te trekken. Locals zul je er niet of nauwelijks zien, waardoor het niet echt aanvoelt als het echte Panama.

TIP: vind je het wandelen in het hete weer niks? Dan kun je er ook voor kiezen de elektrische step te pakken. Je ziet de “chiva”, zoals het merk hier heet, vanzelf staan. App downloaden en gaan met die banaan!

TIP: ga je Panama-stad ontdekken op een zonovergoten dag en kun je wel een verfrissende duik gebruiken? Hier vind je een beschut openbaar strand waar je een lekkere duik kunt nemen.

2. Park Natural Metropolitana

Of je nu tijd over hebt tijdens je overstap of op vakantie bent in Panama-stad, Park Natural Metropolitana kun je eigenlijk niet overslaan. Wij hebben nog nooit (!) meegemaakt dat je je binnen 5 minuten van moderne zakenwijk vol wolkenkrabbers, ‘middenin’ het tropische regenwoud waant. Het park is ook nog eens perfect bereikbaar, overzichtelijk en verrassend mooi. Meer dan de moeite waard.

Het makkelijkste is om hier met de uber of taxi naar toe te reizen. Zij zetten je voor de deur af en na het betalen van 4 dollar entree p.p. kun je via verschillende wandelpaden je langzaam richting hét uitzichtpunt begeven. In het begin hoor je nog wat verkeer van de naastgelegen weg, maar dit vaagt langzaam weg terwijl je de eerste aapjes en neusberen gaat spotten tijdens jouw bezoek aan Panama-stad. Heb je een goed oog, dan kun je hier misschien ook wel een luiaard aan toevoegen. Verder vind je hier Agoeti’s, die zich vaak laten beschrijven als uit de kluiten gewassen cavia’s of mini capibaras.

In de categorie alle wegen leiden naar Rome: het maakt niet veel uit welke route je kiest, je beweegt je langzaam maar zeker naar het uitzichtpunt. Loop je in een rechte lijn, dan bereik je deze binnen 45-60 minuten en kun je Panama-Stad vanaf boven bewonderen, wow!

TIP: wacht niet op de zonsondergang om het uitzicht te bekijken, het park sluit om 17.00 uur.

3. Het Panama-kanaal

Numero trés op de lijst met tips en bezienswaardigheden in Panama-stad is er nog zo’n eentje waar je niet omheen kunt. Je krijgt er spijt van als je het niet doet is onze ervaring… want wij hebben heet overgeslagen. Gelukkig hadden we ons huiswerk wel gedaan en heeft verder iedereen die wij in de weken erna zijn tegengekomen ons voor gek verklaard.

Om het goed te maken volgt daarom een klein stukje achtergrond informatie over het Panama-kanaal. Het Panama-kanaal is de reden dat Panama op dit moment een zelfstandig land is. Het kanaal is ‘in opdracht’ van de Verenigde Staten gegraven als een 80 kilometer lange shortcut van de Caraibische zee naar de Grote Oceaan.

Dit, en uiteraard nog veel meer, leer je bij een bezoek aan het Panama-kanaal. Vraag je taxi of Uber om je af te zetten bij het Miraflores bezoekerscentrum. Hier krijg je een video te zien over de geschiedenis van het kanaal waarna je naar een observatiedek wordt geleid waar je de enorme vrachtschepen bijna kunt aanraken.

Ook spraken we andere reizigers die geen zin hadden in de ‘complete tour’ maar in plaats daarvan met de taxi naar Ancón Hill zijn gegaan. Je kunt de boten niet ‘aanraken’ maar je krijgt wel een uniek uitzicht op het kanaal en de passerende schepen.

TIP: het Panama-Kanaal is eenrichtingsverkeer, de meeste boten zul je in de ochtend kunnen zien tussen 08.00 en 11.00 uur. Tijdens de pandemie is het verplicht om vooraf je ticket a 10 dollar en het door jouw gekozen tijdsslot te reserveren. Hiervoor kun je terecht op deze officiële website.

4. Flaneren over de Boulevard

Ben je sportief aangelegd en heb je zin om te wandelen, skaten, steppen, skeeleren, hardlopen of iets wat daar op lijkt? Dan is de boulevard er zeker eentje voor op jouw lijst met tips en bezienswaardigheden in panama-Stad.

Overdag een heerlijke plek om te genieten van de mooie skyline en de vele verkopers.  En met een beetje geluk spot je ook nog een wasbeer. Zo ongeveer iedereen die wij spraken heeft ze wel vastgelegd, maar bij ons houden ze nog een plekje vast op onze bucketlist, helaas.

’S Avonds verandert de boulevard in een bruisende regio waar de hele stad lijkt samen te komen om wat te eten en drinken. Met het oog op de veiligheid werd het ons echter aangeraden om enkel overdag over de boulevard te lopen.

TIP: Wil je de volledige Boulevard experience? Sluit dan af met een vers gevangen visje op de overdekte vismarkt op het einde van de boulevard aan de kant van Casco Viejo. 

5. Cinta Costera 3

Op zoek naar een unieke blik over Casco Viejo? Dan is het absoluut een aanrader om een rondje te lopen over de Cinta Costera 3. Er is een strak geasfalteerd voetpad en fietspad naast de autoweg, dus compleet veilig. Het is een leuke en eenvoudige wandeling waar je zo’n 45-60 minuten over doet. Ook leuk om te combineren met een bezoek aan de eerder genoemde vismarkt of om jezelf na afloop te belonen op een van de dakterrassen in het oude centrum.

6. Lokale shopping malls

Ons hotel zat direct naast El Machetazo Shoppingmall dat een uitstraling heeft, waar je niet direct over naar huis zou schrijven. Laat Erik nu net op zoek zijn naar een kapper en volgens de bakker om de hoek zou hier een prima kapper in de shoppingmall zitten.

Via de trappen klom Erik dus naar boven en kwam in een compleet nieuwe wereld terecht. Een grote hal vol met winkels die je het beste kunt beschrijven als garages van 8m2, waar letterlijk alles wordt verkocht. Zo vind je er staalplaten, hout, gereedschap, telefoonhoesjes, tijdschriftenwinkeltjes, plastic bekertjes, naaimachines, bloemen, voedingswaren en.. een kapper.

Het resultaat mag er wezen, maar de herinnering zal langer blijven!

7. Hippe tentjes in het zakendistrict

Naast Casco Viejo zijn er natuurlijk nog wel meer leuke wijken. Zeker om lekker te eten en drinken. Laat je taxi of Uber je afzetten in El Cangrejo, een hippe en bruisende wijk met veel internationale restaurants, bars, luxe winkelcentra en het uitgaansleven. De wijk is veilig, er heerst een relaxte sfeer en in tegenstelling tot Casco Viejo vind je hier aanzienlijk meer betaalbare restaurants. Dikke aanrader, ook om hier je hotel te boeken.

8. Flamenco Island

We noemden het in de inleiding al even: Flamenco Island. Via de beroemde Causeway Amador wandel of fiets je over deze bijzondere weg naar Flamenco Island. Ideaal om lekker in het zonnetje te genieten van een drankje en te kijken hoe de boten zich verzamelen voordat ze het Panama-kanaal invaren. Dé tip van onze San-Blas gids Ed, die zelf in Panama-stad woont.

9. Tropische eilanden

Panama is de thuisbasis van sommige van de mooiste eilanden ter wereld. Zo kun je vanuit Panama-Stad de boot nemen naar de prachtige Pearl eilanden, het populaire maar enorm gave Bocas del Toro en de unieke San Blas eilanden. Voor al deze eilanden geldt, niet twijfelen, doen! Moet je kiezen? Bocas del Toro is in verhouding de meest betaalbare optie en de San Blas eilanden zul je nooit van je leven meer vergeten.

Algemene tips Panama-Stad

Om je bezoek aan Panama-Stad zo soepel mogelijk te laten verlopen delen we onze tips op het gebied van kosten, transport, veiligheid en telefonie/internet met jou. Wel zo makkelijk!

10. Kosten Panama-stad

We schreven het eerder al, maar de prijzen in Panama liggen op veel plekken gelijk aan die in Nederland en op sommige gebieden zelfs hoger. Zoals je van ons gewend bent hebben we onze kosten weer netjes bijgehouden, dus onderstaande om je een idee te geven.

  • Taxi luchthaven – centrum: $30,00 – $35,00
  • Uber luchthaven – centrum: $15,00
  • Broodjes bakker: $0,50 – $1,00
  • Avocado/ ananas: $1,00 – $1,50
  • 1L water: $0,50
  • (Europees-) restaurant: $25-$60 (2 personen)
  • Streetfood: $2,00 – $5,00
  • Biertje op een rooftopbar: $8-10
  • Privékamer in hostel of airbnb: $40,00 – $100,00 per nacht

11. Valuta in Panama

De valuta van Panama kan wellicht enigszins verwarrend zijn, daarom zullen we deze ook even kort behandelen. De officiële valuta van Panama is de Balboa. Sta echter niet gek op te kijken als je plotseling Amerikaanse dollars in je handen krijgt gedrukt. Van de Panamese Balboa is er namelijk alleen muntgeld in de omloop, voor al het briefgeld wordt de dollar gebruikt. De Balboa en de Dollar zijn aan elkaar vastgekoppeld, waarbij de waarde van 1 Balboa en 1 dollar gelijk aan elkaar zijn.

12. Veiligheid in Panama-Stad

De oudste wijk van Panama-stad is de populaire wijk Casco Viejo, nu een bakermat van rust. Niet lang geleden het epicentrum van bendes en bendeoorlogen. De regering heeft enorm geïnvesteerd in de veiligheid en dat is zeker terug te zien. Toch is Panama-stad geen Vriezenveen en kun je ’s avonds niet overal veilig over straat. Gebruik daarom altijd je gezonde verstand, vraag het bij twijfel na bij jouw hotel of neem de taxi of Uber.

Casco Viejo wordt als veilig bestempelt evenals het eerder genoemde El Cangrejo zakendistrict.

13. Kun je kraanwater drinken in Panama?

Ja, je kunt het kraanwater drinken in Panama-stad. Al moeten wij zo eerlijk zijn dat wij hier toch voornamelijk fleswater hebben gekocht, omdat het een zeer sterke chloorsmaak heeft. Je kunt dus zeker je tanden poetsen of je mond te spoelen met kraanwater, maar verder laten we het toch links liggen. Tip voor je portemonnee en het milieu: ga voor de grote 5 of 10 liter flessen water en schenk die over in een hervulbare fles.

Wij gebruiken de grote Be-Maxx Active Flask Bamboo, je kunt er een liter water in kwijt en het water blijft écht koud! Perfect voor de tropische temperaturen aan deze kant van de wereld.

14. Simkaart in Panama-Stad

Verblijf je langer in Panama dan is het natuurlijk wel zo makkelijk om toegang te hebben tot het internet. Of je nu je volgende hotel wil boeken, of de tijd wil doden in een van de lokale bussen, shuttle of taxi naar je volgende bestemming. Bijna alle restaurants en accommodaties bieden WiFi aan, maar wil je ook relaxt kunnen profiteren van online diensten zoals een Uber? Dan is het toch wel heel erg makkelijk om een lokale simkaart aan te schaffen.

De grootste aanbieders zijn +Movil, Tigo, Digicel en Claro. Volgens de locals kom je het beste uit met Tigo of +Movil, waarbij de laatste onbeperkt data aanbiedt voor 10 dagen (geldig in heel Panama) voor slechts $7,00. Met andere woorden, je hebt het geld al terugverdiend bij je eerste Uber rit 😉.

15. Taxi of Uber

In Panama-stad vind je zowel de Uber als de reguliere taxi. Waar de reguliere taxi’s vaak bijna uit elkaar vallen zijn de Ubers hier van de hoogste kwaliteit. Over het algemeen brandschoon en de chauffeurs zijn lief en correct. De prijzen tussen een Uber en een reguliere taxi ontlopen elkaar over het algemeen niet veel, behalve dat je bij een gewone taxi vooraf vaak niet weet of je wordt opgelicht. Wat niet geheel zeldzaam is bij toeristen haha. Wij checken vaak de prijs van een rit in Uber zodat we een idee hebben wat het ‘mag’ kosten met de reguliere taxi. Zodat je weet waar je over kunt onderhandelen.

Naar verhouding rijden er weinig Ubers in Panama, dus het kan soms even wachten zijn. Aan reguliere taxi’s geen gebrek.

KOSTEN: Wij waren voor een ritje van ons hotel (in de wijk Calidonia) naar Casco Viejo zo’n €3,00 kwijt. 

Lekkerste restaurants in Panama-stad

Jaja, onze favoriete sectie van het blog, de food tips voor Panama-stad. Kom je uit Zuid-Amerika, dan is het even schrikken als je in Panama-stad aankomt. De prijzen liggen ‘westers’ hoog en het is dan ook even zoeken naar leuke en betaalbare opties. Waar wij tijdens ons eerste bezoek aan Panama-stad vooral in Casco Viejo op zoek gingen naar restaurants, ontdekten wij tijdens ons tweede bezoek dat leuke betaalbare restaurants een stukje verderop liggen.

16. Taco's La Neta

Op het dakterras van het Selina hotel in Casco Viejo vind je Taco’s La Neta. Hier scoor je voor 10 dollar 3 overheerlijke taco’s naar keuze. Wij hadden het geluk dat we voor $2,50 er nog een lekkere Corona bij konden scoren en ondertussen konden genieten van live muziek. De fijne locatie en levendige sfeer maken het plaatje compleet.

17. Mahalo Cocina Y Jardin

Dit super leuke en gezellige restaurant heeft een fijne binnentuin waar ze de lekkerste gerechten en cocktails serveren. Wij gingen voor een combinatie van truffel patatjes, een hummus van rode bieten, tempura van bloemkool en lokale biertjes. Heel fijn om na weken van rijst en bonen weer eens iets compleet anders te eten. Typisch een restaurant waar je het zo gek kunt maken als je zelf wil. Ze moesten wij voor onze shotjes na afloop $8,00 per stuk betalen, oeps..

18. Restaurante Sen Vietnam

Heerlijk Vietnamees eten voor weinig. Wij aten onszelf voor $25 helemaal vol en hadden vervolgens nog de helft over wat wij de volgende dag voor de lunch hebben gegeten. Ideaal en absoluut een aanrader.

19. The Raj

Dit typisch Indiaase restaurant serveert overheerlijke dahl gerechten met vers gebakken Chapati’s. Wow! De porties ogen niet al te groot, maar zijn prima te delen met 2 personen. En heb je te weinig, dan bestel je toch lekker bij?  

Beste hotels in Panama-stad

Wij hebben 2x 5 dagen doorgebracht in Panama-stad wat ons goed de tijd heeft gegeven om lekker om ons heen te kijken en de leukste wijken en beste hotels in Panama-stad op te speuren. Niet persé de kwaliteit, maar vooral de prijs-kwaliteit vinden wij erg belangrijk. Bekijk hier alle hotels in Panama-stad. 

20. Selina – prijsindicatie v.a. $60-$100 per nacht (kleine of standaard kamer)

Zo’n introductie en dan toch beginnen met een Selina hotel 😉 . Ondanks de hoge prijs is Selina in geheel midden- en zuid Amerika een van de populairste hotelketens waar het altijd druk is. Zo ook in Panama-stad. De ligging van het Selina hotel is perfect aan de rand van Casco Viejo, op het dakterras worden geregeld feestjes gegeven en ook het Taco restaurant hier is een dikke aanrader.

Op een hete dag kun je lekker met je voetjes in het water zitten van het ‘zwembad(je)’. Qua locatie en voorzieningen helemaal top, de prijs wat minder, maar kijk vooral even het aanbod, want wellicht loop je tegen een leuke actie aan.

Klik hier voor meer informatie en beschikbaarheid

TIP: Wil je hier graag verblijven? Boek dan echt op tijd, want deze hotels zitten snel vol. Ook kun je dan nog profiteren van goedkopere prijzen. 

21. Casa Areka – prijsindicatie $41 per nacht (privékamer)

Dit is waarschijnlijk het populairste hostel van Panama onder backpackers en ligt in de veilige wijk El Cangrejo. Hier vind een ontspannen sfeer, enorm behulpzame eigenaren, een zwembad om af te koelen, goede prijzen en de mogelijkheid om zelf bananen pannenkoeken te maken voor het ontbijt. Je kunt kiezen uit dorms of een private room, en gebruik maken van alle gezamenlijke ruimtes die deze accommodatie te bieden heeft. De perfecte uitvalsbasis om de stad op een relaxte manier te ontdekken. Lopen naar Casco Viejo is enkel voor de sportievelingen, dus houd er rekening mee dat je je met een Uber door de stad zal verplaatsen.

Klik hier voor meer informatie en beschikbaarheid

22. Canova hotel – prijsindicatie $35 per nacht

Midden tussen het populaire Casco Viejo en het zakendistrict vinden we ‘ons’ Canova hotel. Hier vind je fijne kamers met goed internet vanaf $35 per nacht, maar zijn de ‘suites’ beschikbaar, twijfel dan niet en besteed die paar extra dollars. Je krijgt er dan een relaxte stoel, koelkast en extra ruimte bij. De omgeving vonden wij overdag geweldig, middenin het ‘echte’ Panama-stad, waar je geen andere toerist zult zien, maar wel op slechts 5 minuten lopen van de boulevard en de metro. Er is helaas geen optie om te ontbijten, maar om de hoek bevinden zich een bakker en supermarkt, dus alles wat je nodig hebt. Zoals op veel plekken wordt er aangeraden om ’s avonds en ’s nachts enkel met een taxi naar buiten te gaan.

Klik hier voor meer informatie en beschikbaarheid

23. Principe Hotel & suites – prijsindicatie $60 per nacht

Zoek je meer luxe? Dan is het Principe Hotel & Suites wellicht wel iets voor jou. Middenin El Cangrejo, omgeven door een grote hoeveelheid verschillende restaurants en veilig genoeg om ’s avonds op je gemak over straat te kunnen lopen. De kamers zijn ruim, de prijzen zijn acceptabel en het personeel erg vriendelijk. Downside, wat ons betreft mis je de Panama vibes en had het hotel in elke willekeurige stad kunnen staan. Maar daar ontkom je helaas niet aan in deze omgeving, evengoed een dikke aanrader. Beslis je om hier te slapen? Breng dan zeker een bezoekje aan het Vietnamese restaurant Sen Vietnam, genieten maar!

Klik hier voor meer informatie en beschikbaarheid

Wordt Panama-stad jouw volgende bestemming in Panama?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf in Panama-stad? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met @reisstel.nl.

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | Reisgids Panama-stad | 23x tips voor dé perfecte reis | 2022

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *