Reisverslag: Corona (1/3) – gedwongen break

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk.’ Iets wat we vaak gehoord, gezien, gelezen hebben, maar iets waar we zelf ook van overtuigd zijn. Geluk betekent voor ons: vrijheid, een mooier mens worden door andere mensen en culturen te leren kennen, maar ook onszelf uit te blijven dagen en nieuwe ervaringen op te doen. In deze fase van ons leven betekent dat voor ons: reizen! En dus hebben wij besloten een wereldreis te maken, voor onbepaalde tijd. Maar toen werden we geconfronteerd met het coronavirus. Wij moesten onze reis onderbreken. 

En zo worden wij met de neus op de feiten gedrukt. Er zijn twee belangrijke dingen die vaak worden vergeten en onderschat. De absolute voorwaarden voor het realiseren van geluk zijn: gezondheid en leven in een vrij land.

Wij krijgen het reisvirus te pakken!

Twee jaar geleden maakten we onze eerste lange reis: 3 maanden Zuid Amerika. Het was absoluut geweldig! Tijdens deze reis voelden we ons ontzettend vrij. We leerden nieuwe mensen en culturen kennen, lieten ons daar door verrijken. Daagden onszelf meer dan eens uit met nieuwe ervaringen: een 5 daagse hike, skydiven, 4 dagen in de jungle verblijven, slapen op 4500 meter hoogte, Spaans leren, noem maar op. We voelden ons op en top gelukkig.

En dus besluiten we direct bij thuiskomst dat we nog lang niet uitgereisd zijn! We starten direct met het opbouwen van een nieuwe spaarpot. Hoe lang de reis zal duren en waar de reis naar toe zal gaan weten we niet, maar dat we nog eens een mooie reis willen maken staat buiten kijf.

 

Reizen als levensstijl?

Zo gezegd, zo gedaan. We werken hard, sparen hard en fantaseren nog harder waar we allemaal naar toe willen. Hoe gaaf zou het zijn als we een wereldreis kunnen maken? Als we van reizen onze levensstijl kunnen maken? We kunnen werken in het buitenland en zo de mooiste plekken ontdekken, toch? Deze gedachten laten ons niet meer los en worden steeds concreter. We maken (financiële)plannen hoe dit te realiseren. Hoe lang willen we weg blijven? Moeten, of beter gezegd, willen we onze baan opzeggen? Willen we ons huis verhuren of verkopen?

Lang verhaal kort: we besluiten er helemaal voor te gaan. Dat betekent voor ons: huis verkopen, baan opzeggen, backpack inpakken en voor onbepaalde tijd op reis gaan. Dit is vrijheid tot het ultieme maximum ervaren! 14 januari 2020 is het dan eindelijk zo ver, we stappen op het vliegtuig met eerste bestemming: Bangkok. Natuurlijk zijn we emotioneel als we gedag zeggen tegen onze vrienden en familie, maar de glimlach krijgen we ook niet meer van ons gezicht af. Het is eindelijk zo ver!

Living the dream

We zijn 9 weken onderweg. De weken zijn voorbij gevlogen! Wat hebben we al veel moois gezien en ervaren. Van de meest prachtige stranden, tot de meest mooie tempels. Van de meest prachtige natuur, tot wildlife. We hebben al talloze mooie mensen ontmoet, van locals tot andere backpackers. We zijn zelfs te gast geweest op een Sri Lankaanse bruiloft! We raken alleen maar meer geïnspireerd en kunnen niet wachten onze reis te vervolgen naar India.

Struisvogeltactiek

Maar dan breekt het coronavirus los. Waar het in het begin nog een zwaar onderschat ‘griepje’ was, grijpt het nu steeds sneller om zich heen. Gevolg: India sluit haar grenzen voor toeristen. We bekijken de andere mogelijkheden, maar het virus verspreidt zich sneller dan de tijd die wij hebben om te beslissen naar welk land we zullen gaan. En dus besluiten we in Sri Lanka te blijven. Tot nu toe zijn er ‘maar’ 10 coronagevallen bekend en het voelt hier nog veilig. Ondanks dat we besluiten te blijven, gaan er in ons achterhoofd allerlei nare gedachten rond. Wat als onze familie besmet raakt met het virus? Want ook in Nederland is de situatie nu alarmerend te noemen. Kunnen we dan nog wel thuis komen? En wat als wij in Sri Lanka toch besmet raken? Kunnen we dan wel geholpen worden? We stoppen deze gedachten weg. Het idee dat we terug naar huis moeten gaan is zó teleurstellend, dat we er niet aan willen denken.

Een verrassend doel voor ogen

Maar ook in Sri Lanka verandert de situatie letterlijk met de minuut. Waar het op het ene moment nog een goed idee lijkt om te blijven en te gaan werken op het strand bij een Sri Lankaanse vriend, is het op een ander moment ondenkbaar omdat het betreffende gebied is afgezet i.v.m. mogelijke coronagevallen. Toen Buitenlandse Zaken daarnaast alle Nederlanders in Sri Lanka het dringende advies gaf om naar huis te komen, konden we onze koppen niet langer meer in het zand steken. We gaan naar huis.

Naar huis komen lijkt in deze tijd, waar dag en nacht zoveel vluchten over de hele wereld gaan, makkelijk te doen. Maar dat viel vies tegen. Vanwege het virus sluiten steeds meer landen hun grenzen, met natuurlijk ook grote gevolgen voor het vliegverkeer. Nadat onze eerste vlucht naar huis geannuleerd is, kunnen we een paar dagen later gelukkig nog net op tijd mee naar Amsterdam. Wie had gedacht dat we zó blij zouden zijn om thuis te zijn!

Met de neus op de feiten gedrukt

Eenmaal thuis veranderde deze opluchting al snel in frustratie en verdriet. Dit was onze droom. Hier hebben we zo lang voor gespaard, zo veel voor gelaten. Dit zou onze reis worden. En nu is deze hele droom in duigen gevallen. En hebben we ook nog eens geen eigen huis om in te wonen. Het is oneerlijk.

Maar de frustratie en verdriet blijven niet. Het duurt niet lang voor we ons realiseren dat we enorme GELUKsvogels zijn. Wij zijn thuis, gezond. Onze familie is gezond. We hebben familie die ons met liefde in huis neemt. We zijn thuis, in Nederland. Een land waar het mogelijk is in vrijheid te leven. Zélfs nu, in tijden van corona worden wij nog vrij gelaten. Natuurlijk moeten we ons allemaal aan de maatregelen houden, maar we worden niet opgesloten in ons huis of zelfs opgepakt als we ons niet aan de regels houden. Wij realiseren ons dit maar al te goed. En misschien nog wel des te meer door de verhalen die we hebben gehoord hebben en de situaties die we hebben gezien tijdens het reizen.

‘Geluk is gezond kunnen leven in een vrij land.’ Daar zijn we meer dan ooit van overtuigd. Al het andere komt op de tweede plaats. Wanneer de mogelijkheid zich weer voor doet, gaan wij onze reis met liefde vervolgen!

Ben je benieuwd hoe wij dit avontuur verder vervolgen? Lees dan ook ‘een nieuw avontuur’ en ‘ weer op pad!’ 

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

1 thought on “Reisverslag: Corona (1/3) – gedwongen break”

  1. Super tof om jullie verhaal te lezen en zo enorm herkenbaar. Mijn vriend en ik zaten in dezelfde periode aan de andere kant van de wereld. Na 2 geweldige maanden kwamen wij vast te zitten in Buenos Aires. Ik voel ook meteen die teleurstelling en het verdriet weer van dat moment dat je de knoop door moet hakken en besluit om naar huis te gaan. Maar jullie hebben helemaal gelijk, wat een geluksvogels zijn we. Zo zien wij het ook!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

Scroll to Top