Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Wel of geen reisverzekering afsluiten? Tips en ervaringen

Wij zijn de afgelopen jaren in de unieke mogelijkheid geweest om 4 jaar lang semi-onafgebroken te mogen reizen. Zowel gewapend met backpacks, onze camper Fred, maar ook korte weekendjes weg met enkel een rugzak. Of je nu 3 dagen op vakantie gaat voor een stedentrip of net zoals wij een lange wereldreis gaat maken, soms gaan dingen niet zoals gepland. Een fijne reisverzekering met een goede dekking is dan wel zo prettig, dus de hoogste tijd om er een artikel aan te wijden.

Wat is een reisverzekering?

Terug naar de basis, wat is een reisverzekering? Om dit aan de hand van onze ervaringen met praktijkvoorbeelden uit te kunnen leggen, pakken we de website van ‘onze’ verzekeraar Allianz erbij. Wel zo netjes, want zij hebben ons meer dan eens uit de brand geholpen, maar daarover later meer.

Met een reisverzekering ben je verzekerd voor schade of kosten door onvoorziene gebeurtenissen tijdens je vakantie of reis. Denk aan schade aan- of verlies van je bagage, kosten voor vervagend vervoer of medische kosten. Ga je zonder reisverzekering op vakantie, dan kun je door onverwachte situaties voor hoge kosten komen te staan. Met een Reisverzekering van Allianz Direct ben je in elk geval goed verzekerd voor hulp in noodsituaties en is verlies of diefstal van je bagage verzekerd. Daarnaast heb je altijd keuzevrijheid; zo kies jezelf voor een kortlopende of een doorlopende reisverzekeringen, kies je zelf voor de dekkingen die jij belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld voor ongevallen of wintersporten.”

Wat zijn onvoorziene gebeurtenissen op reis?

Tijdens onze reis in Bolivia belande Lisa na een Salmonella-vergiftiging midden in de nacht op de eerste hulp. In het uiterste Noorden van Georgië kwam een eerstegraads familielid te overlijden. We waren voor de Atlastrail in Marokko op het moment van de zware aardbeving. Erik zijn telefoon is in Istanbul verloren/ gestolen. En niet te vergeten: de talloze keren dat we problemen hebben gehad met onze camper Fred.

Wat denk je van de inbraak in onze camper in Turijn, of dat we bijna bij de Noordkaap waren en koppelingsplaten het begaven en we 4 weken op onderdelen moesten wachten. Of een van die (vele) andere keren dat we in het buitenland pech hebben gehad.

Hoe werkt de reisverzekering

Om hier dieper op in te gaan is het goed om nog even kort in de Nederlandse basiszorgverzekering te duiken. Met je basiszorgverzekering heb je als Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus (deels) vergoed op basis van de Nederlandse tarieven. Als je een operatie moet ondergaan in ‘duur’ land zoals de VS zal je flink moeten bijbetalen. Voor deze meerkosten voor gezondheidszorg in het buitenland kun je, je reis verzekeren doormiddel van een aanvullende reisverzekering.

Voorbeeld 1: reisverzekering noodzakelijke zorg

We pakken er 2 praktijkvoorbeelden bij. Eén keer de noodzakelijke zorg voor Lisa in Bolivia en de verloren telefoon van Erik in Istanbul: duidelijk geen noodzakelijke zorg.

In Bolivia werden wij al direct geadviseerd door het ambulancepersoneel om contact op te nemen met onze zorgverzekeraar om te controleren wat er wel/ niet inbegrepen was in onze verkering. Het medisch personeel wilde namelijk een hersenscan maken van Lisa, maar naar welke kliniek mochten ze haar brengen? Zo heeft elke kliniek namelijk eigen regels en afspraken over wat Zodoende werd het eerste contact met de reisverzekeraar gelegd, waarna zij ons vervolgens de complete nacht hebben bijgestaan, met Spaanssprekende medewerkers.

Omdat we onze vlucht terug naar Nederland hadden gemist als gevolg van het ongeval, hebben zij vervolgens ook nieuwe tickets voor ons geboekt en een deel van de extra hotelkosten op zich genomen.

De medische kosten zelf, vielen gedeeltelijk onder de basiszorgverzekering. Dus die moesten we opsturen naar onze reguliere Nederlandse zorgverzekeraar. Alles wat zij niet zouden dekken, dat zou alsnog door de reisverzekering worden uitgekeerd.

Voorbeeld 2: reisverzekering niet noodzakelijke zorg

De verloren/ gestolen telefoon van Erik is geen zorggeval, waardoor dit volledig onder de reisverzekering valt. Via de website van je reisverzekeraar, in ons geval was dit Allianz, kan je eenvoudig een melding maken, waarvoor het nodige aan bewijsmateriaal moet worden aangeleverd om de schademelding in behandeling te nemen. Denk hierbij aan het proces-verbaal van de aangifte, de aankoop bon en een uitgebreide beschrijving van de gebeurtenissen.

Na ongeveer een week kregen we de onderstaande uitslag van het onderzoek:

Specificatie

  • GSM/ smartphone: € 625,00
  • Afschrijving: – € 156,25
  • Andere (hoesje) € 20,00
  • Afschrijving -€ 4,00
  • Totaalbedrag: € 484,75

Het geld werd vervolgens al binnen enkele werkdagen overgeschreven op onze rekening. Beter hadden we het niet kunnen treffen.

Conclusie: wel of geen reisverzekering afsluiten?

Wat ons betreft is een goede reisverzekering onmisbaar, of je nu op vakantie gaat of op een lange reis gaat. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over de diensten van Allianz.

Reisstel.nl | Wel of geen reisverzekering afsluiten? Tips en ervaringen

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave