Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Onze vanlife kosten | Wat kost een camper rondreis Europa?

Een camper rondreis Europa, een droom van velen. Overnachten op de mooiste plekjes, rijden over de slingerende Toscaanse wegen of genieten van de uitzichten op de Zwitserse bergpassen. Zelf het tempo bepalen en kiezen waar je de volgende ochtend wakker wordt. Klinkt heerlijk, maar wat kost zo’n roadtrip Europa eigenlijk per maand? Onze vanlife kosten delen wij in dit artikel met jou. En dan hebben we het echt over álle kosten!

Play Video

LET OP: in de video zit een fout wat betreft het bedrag van de wegenbelasting. In plaats van €25,- per maand moet dit €65,- per maand zijn. In dit artikel hebben wij dat bedrag aangepast.

Wij hebben onze banen opgezegd, onze woning verkocht onze meubels de deur uit gegaan en hebben ons vol in het avontuur gestort. Na de start van de Corona pandemie in 2020 hebben wij onze backpacks ingeruild voor het camperleven en reizen wij met ‘Fred’ inmiddels alweer zo’n 3 jaar door Europa en daarbuiten. Alle kosten, inclusief vaste lasten worden meegenomen. Zo heb jij een eerlijk beeld van wat zo’n manier van leven eigenlijk kost.

In dit artikel delen wij dus onze kosten van ons fulltime camperleven. Tijdens onze reis zullen we dit artikel regelmatig updaten zodat dit kostenoverzicht zo accuraat mogelijk is. Ook geven we voor iedere post een toelichting zodat het duidelijk is wat wij onder dit kopje verstaan.

UPDATE 2023: het artikel is momenteel gebaseerd op onze informatie uit 1,5 jaar reizen door Centraal- en Oost Europa (Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, San Marino, Italië, Griekenland, Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro, Kroatië, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije, Georgië en Armenië.

Inhoudsopgave - vanlife kosten

Wat heeft invloed op de vanlife kosten?

Een reis kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wil. Dat geldt voor een wereldreis, maar zeker ook voor een camper rondreis. Wat heeft invloed op de vanlife kosten? Wat ons betreft zijn dat de onderstaande dingen. 

Wij, Erik (32) en Lisa (32) reizen met z’n tweeën door Europa, leven vrij basic maar hebben absoluut geld over voor onvergetelijke activiteiten. Zo gaan wij vaak op zoek naar gratis overnachtingen op gave plekken maar vinden wij het ook leuk om te lunchen in authentieke en lokale restaurants.

Daarnaast zullen de meeste reizigers vaste lasten hebben. Afhankelijk van je situatie, kan het zijn dat je bijvoorbeeld ook nog de huur of hypotheek van je woning moet doorbetalen. Of verplicht bent om je zorgverzekering in Nederland aan te houden.

Vaste lasten tijdens je camper rondreis Europa

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, maar waar je absoluut rekening mee moet houden zijn de doorlopende kosten oftewel de vaste lasten tijdens je camper rondreis. Heb jij je woning verkocht of verhuurd? Sta jij nog ingeschreven in Nederland of heb jij je uitgeschreven en bespaar je daarmee op je zorgverzekering? De vaste lasten zijn logischerwijze voor iedereen verschillend. Wij delen onze vanlife kosten en hopen jou inzicht te geven in wat het kost om in een camper te wonen en leven.

Sneakpeak: het is duurder dan wij vooraf hadden ingeschat!

Overzicht vaste lasten per maand, gebaseerd op 2 personen

Camperverzekering

 €     40,00

Reisverzekering

 €     10,00

Zorgverzekering

 €   240,00

Wegenbelasting

 €     65,00

Pechhulp

 €     10,00

Abonnementen

 €     35,00

Bedrijfskosten

 €     70,00

Telefoonabonnement

 €     40,00

Diversen

 €     25,00

Totaal: € 535,00 per maand

Camperverzekering

De kosten voor een camperverzekering lopen sterk uiteen. Dit is niet alleen afhankelijk van welke partij je kiest, maar zeker ook van de waarde en het type camper dat je hebt en de hoeveelheid risico die je zelf wilt lopen. Wij hebben gekozen voor een volledig cascoverzekering bij Camperverzekerd die gelukkig goed betaalbaar is vanwege de relatief lage waarde van onze camper.

Vertegenwoordigd jouw camper een lage waarde of vind je het niet erg om wat meer risico te nemen? Dan kun je altijd kiezen voor een WA of beperkt cascoverzekering waarmee je tientallen euro’s per maand kunt besparen.

Indipender legt op hun website uit waar je allemaal op moet letten tijdens het afsluiten van een camperverzekering. Wil je de camperverzekeringen vergelijken, kijk dan zeker op hun website.

Zorg- en reisverzekering

Wij staan in Nederland ingeschreven in de Basisregistratie Personen, wat wil zeggen dat je volgens de Nederlandse wetgeving een basisverzekering voor zorg moet afsluiten. Dit betekent ook dat je te allen tijde recht hebt op zorg, ook in het buitenland. Je wordt dan voor hetzelfde bedrag en onder dezelfde voorwaarden in het buitenland gedekt bij noodgevallen. Dit geldt ook tijdens het reizen in coronatijd.

Naast een basis zorgverzekering, is het vaak verstandig te kiezen voor een reisverzekering. Deze dekt voor extra zaken die tijdens het reizen kunnen voorvallen. Dit kan gaan om diefstal van spullen uit de camper bijvoorbeeld, maar ook aanvullende zorg in buitenland. Wanneer de zorgkosten in het land waar jij naar toe gaat namelijk hoger liggen dan wat in Nederland wordt gedekt, zal je dit uit een aanvullende reisverzekering moeten halen.

Wegenbelasting

Fred is een Diesel uit 2003 die gebruik maakt van een gunstiger campertarief, ofwel kwarttarief. Wel betalen wij nog een extra fijnstof toeslag. Dit is regeling per 01-01-2020 waarbij je een toeslag van 15% op de wegenbelasting betaalt, vanwege de extra uitstoot van oudere campers. Daarnaast is het gewicht van je camper van belang in de kosten.

LET OP: in de video zit een fout wat betreft het bedrag van de wegenbelasting. In plaats van €25,- per maand moet dit €65,- per maand zijn. In dit artikel hebben wij dat bedrag aangepast.

Pechhulp

Er bestaat natuurlijk altijd de kans op pech onderweg of dat je bij een ongeluk betrokken raakt. Hoe voorzichtig je ook bent. Wij hebben er dan ook voor gekozen een pechhulp Europa abonnement af te sluiten bij de ANWB zodat we overal van hulp verzekerd zijn.

Ook het pechhulp abonnement kent diverse opties en mogelijkheden. Kijk op de website van de ANWB Wegenwacht welk abonnement het beste bij jou past. Ook zijn er camperverzekeraars die bij hun verzekering een pechhulp optie aanbieden.

Abonnementen

Je vergeet het snel, maar je favoriete abonnementen die je thuis gebruikt, gebruik je wellicht ook graag onderweg. Wat is er nu lekkerder dan een lekker muziekje tijdens het rijden of na lange dag hiken op bed ploffen met je favoriete serie? Niks toch? Wij hebben dan ook onze abonnementen op Netflix, Spotify en Storytel aangehouden. Alle overige abonnementen hebben we opgezegd.

Bedrijfskosten

Wij hebben de keuze gemaakt om van Reisstel.nl een onderneming te maken. Dit betekent dat we naast de hostingkosten van de website, ook kosten hebben voor ondersteunende diensten. Denk hierbij aan Canva, SEO tools en een VPN verbinding.

Telefoon abonnement / mobiele data

Wij gebruiken een hoop data om nieuwe blogs, foto’s en video’s te up- en downloaden. Wij hebben daarom ook gekozen voor een businessabonnement bij Vodafone waardoor wij maandelijks 75GB data (in heel Europa) tot onze beschikking hebben.

Absoluut een aanrader. Reguliere, particuliere telefoonabonnementen met een ‘onbeperkt data’ abonnement zijn vaak wel gelimiteerd voor reizen buiten Nederland met een maximum van 30-35gb per maand.

Mocht je huidige abonnement niet toereikend zijn, check dan altijd de mogelijkheden per land. In Montenegro betaalden wij bijvoorbeeld maar €10,00 voor 500gb data en in Georgië zelfs maar €6,00 voor een maand lang onbeperkt data (zelfs hoog in de bergen!).

Diversen

Onder diversen verstaan wij overige kosten, zoals de kosten voor de apps die wij gebruiken bij het zoeken naar een camperplaats. Daarnaast hebben wij een levensverzekering afgesloten, waarvan de kosten maandelijks doorlopen. Maar denk hierbij ook aan kosten voor betaalpassen en creditcards.

Variabele kosten camper rondreis Europa

Zoals gezegd hangen deze kosten af van de manier van leven die jij nastreeft en de keuzes die je maakt. Deze keuzes kunnen veel invloed hebben op de hoeveelheid variabele kosten. Zo kun je een hoop besparen op boodschappen, maar ook op hapjes en drankjes buiten de deur. Hieronder vertellen wij jou alles over onze variabele kosten. 

Overzicht variabele kosten per maand, gebaseerd op 2 personen

Activiteit

 €                              55,00

Boodschappen

 €                            405,00

Onderhoud en diversen

 €                            225,00

Restaurants & drankjes

 €                              115,00

Overnachting

 €                              95,00

Transport

 €                            145,00

Brandstof

 €                            245,00

Totaal € 1.285,00 per maand

Activiteiten

Betaalde activiteiten is iets waar gemakkelijk op bespaard kan worden. Er is al zoveel moois in de natuur te zien tijdens een camper rondreis Europa, dat een activiteit misschien niet meer nodig is. Toch vinden wij het leuk om af en toe een wijnproeverij te doen, een kookworkshop, een hike waar een gondel genomen moet worden, noem maar op. Wij geven gemiddeld €55,00 per maand uit aan activiteiten. Denk hierbij ook aan entreegelden voor een zwembad (direct weer een goede douche mogelijkheid!), het huren van stepjes of fietsen tijdens een citytrip.

Wij proberen hierin voor alle activiteiten goed te bekijken of dit een toegevoegde waarde is voor onze reis. Of gewoon ‘ook leuk’. Vanuit dit oogpunt maken we vaak de keuze voor gratis activiteiten zoals hikes en wandelingen. In Zwitserland kon je de meest waanzinnige hikes ondernemen waarvoor je wel met een skilift naar boven moest. Waardoor de kosten al snel oplopen. Wij gingen in zulke gevallen vaak op onderzoek naar gratis alternatieven.

Boodschappen

We hebben de boodschappen neergezet onder de noemer ‘variabele’ kosten, al had deze net zo goed onder de noemer ‘vaste lasten’ kunnen staan. Wij doen onze boodschappen vaak bij een Lidl of Aldi omdat dit ontzettend veel scheelt ten opzichte van de reguliere grotere supermarkten. Met uitzondering van Montenegro, Albanië en Noord-Macedonië, kun je in heel Europa wel een Lidl vinden, al zijn ze natuurlijk niet altijd om de hoek. Dan kun je je afvragen of kilometers omrijden nu zoveel voordeliger is. 

Door de ‘beperkte’ ruimte die je in de camper hebt voor opslag of voorraad van je boodschappen, merken wij dat we efficiënter boodschappen doen dan thuis en ook sneller alle restjes opmaken.

Tip: scoor een waterfilter, dit scheelt je een hoop gesleep met flessen, kosten en je helpt de wereld een stukje mooier te maken.

Onderhoud en diversen

In de categorie onderhoud en diversen hebben wij de kosten opgenomen voor het vullen van onze gasfles, een incidenteel bezoek aan de kapper. Maar ook een multimeter, kaartjes voor het thuisfront of het gebruik van een wasmachine zijn hierin meegenomen.

We hebben tijdens de reis verschillende keren kosten gehad aan de bus. Zo hebben we in Albanië onze bladveren moeten vervangen, is in Turkije onze elektra op de schop gegaan en hebben we in Nederland kosten gehad aan de APK. Daarnaast hebben we in Duitsland nieuwe gasflessen gekocht, nadat we deze in Zwitserland niet konden laten vullen.

En na een hoop gedoe met onze huishoudbatterij hebben we ook deze moeten vervangen á €300,00. Na de camper inbraak in Turijn hebben we een nieuwe ruit moeten aanschaffen, waarbij we een eigen risico van €75,00 moesten betalen.

Al met al vallen de kosten ons gemiddeld genomen reuze mee, maar kom je al snel aan zo’n €2.500 per jaar, dus vergeet deze niet te begroten.

Restaurants en drankjes buiten de deur

Tijdens onze reis door Italië hebben we regelmatig geluncht of gedineerd. Simpelweg omdat wij gek zijn van de Italiaanse keuken. Als wij op citytrip gaan dan kan een drankje op het terras, of een ijsje voor ons niet ontbreken.

De kosten vallen nog vrij laag uit, omdat wij ook een groot deel van de reis in Zwitserland zijn geweest. Daar hebben wij helemaal niet buiten de deur gegeten of gedronken. Daarnaast raasde de tweede coronagolf al snel door Europa, waardoor we ook in Italië op den duur niet meer buiten de deur konden eten of drinken.

In Turkije zijn we maximaal uit eten geweest, simpelweg omdat je hier met z’n tweeën vaak niet meer dan €8,00 – €10,00 kwijt bent en boodschappen in de supermarkt bijna duurder zijn. Ook in Georgië waren we vaak niet meer kwijt dan €15,00 voor 2 personen.

Overnachtingen

Wij proberen zoveel mogelijk gratis te overnachten via de apps van Campercontact, Park4Night, iOverlander en Stayfreeapp. Een betaalt abonnement voor de apps Campercontact en Park4Night raden wij zeker aan, zodat je makkelijker kunt filteren. We maken eigenlijk alleen gebruik van campings als we gebruik willen maken van de faciliteiten van een camping. Denk hierbij aan een warme douche of wasmachine.

De kosten voor een camping verschillen enorm voor de periode waarin je reist en het land van bestemming. Zo betaalden wij in Duitsland voor een camperplaats gemiddeld zo’n €8-€10,00 terwijl een basic camping in Kroatië makkelijk €40,00 kost. Natuurlijk het is appels met peren vergelijken, maar toch geeft het hopelijk een idee.

Daarnaast hadden wij in het begin nog geen ervaring met het zoeken naar goede gratis camperplekken. Houd hier dus ook rekening mee als je net begint. Wellicht moet je even wennen aan de nieuwe levensstijl en wil je eerst op betaalde campings of camperplekken staan.

Let op, ga je winterkamperen dan ben je mogelijk meer gebonden aan campings en zullen de kosten oplopen. Buiten je was drogen wordt moeilijk, een buitendouche in de sneeuw is net iets minder aangenaam en veel wildplekken zijn simpelweg niet bereikbaar door sneeuw of ijs. Check vooraf goed of de campings die jij op het oog hebt open zijn, wij stonden vaak voor een dichte deur.

Transport

In de categorie transport zijn de kosten voor het parkeren, tol en OV opgenomen. Zo hebben wij de trein genomen van Turijn naar Cinque Terre. Ook schaffen we voor een citytrip vaak OV dagkaarten aan om gebruik te kunnen maken van bussen en metro’s.

Brandstof

Dit is een typische kostenpost die bij iedere camperaar flink uiteenloopt. Wij leggen relatief grote afstanden af en blijven op de meeste plaatsen 3-4 nachten. Blijf je langer op dezelfde plaats of ga je nog langzamer reizen, dan kun je hier veel geld op besparen.

Daarnaast zijn wij een groot deel van de eerste 3 maanden door de bergen van Zwitserland gereden. Onze camper Fred slurpt dan een hoop Diesel. De kosten voor Diesel liggen in Zwitserland ook nog eens hoog, dus dan gaat het hard. 

In het Oosten van Europa zijn de brandstofprijzen aanzienlijk lager, zo betaalden we in Albanië en Macedonië gemiddeld zo’n €1,00 per liter diesel en in Turkije zelfs maar €0,75. Ja, echt! In Georgië en Armenië ligt dit op zo’n €0,85 per liter. Al kunnen we niet wachten op Iran, waar je nog maar een paar cent per liter betaalt.

Totaal vanlife kosten camper rondreis Europa

De totale vanlife kosten voor een camper rondreis Europa, komen in onze situatie neer op €1820,- per maand.

Dit komt neer op een dagbedrag van €60,50 (voor 2 personen). Dit zijn dus álle kosten en hier komt niets meer bij.

Dit bedrag valt ons in eerste instantie tegen. Wij vinden het best hoog. Wij denken dat dit vooral komt omdat je dus veel kosten die je thuis maakt, ook meeneemt tijdens het reizen. Wanneer je met andere praat over hun financiële situatie of kosten van hun vanlife, worden de vaste lasten vaak vergeten mee te nemen.

Het grootste verschil met onze thuissituatie is de hypotheek die we nu niet hoeven te betalen. Maar in dit overzicht is de aanschaf van de camper en/of de verbouwing niet meegenomen. Houd daar dus ook rekening mee!

Aanschafkosten

Het zal je zijn opgevallen dat we het in dit artikel nog niet hebben gehad over de aanschafkosten van een bus of camper. Deze kosten lopen gigantisch uiteen dat we er voor hebben gekozen om deze buiten beschouwing te laten in het artikel over de vanlife kosten.

Zo kun je een oude bedrijfsbus aanschaffen voor €4.000 en verbouwen voor €1.500 met de absolute basics, je kunt een te gekke camperbus laten bouwen door een camperbouwer zoals VAN-Jorn, of je kunt er natuurlijk voor kiezen om een nieuwe integraalcamper van €150.000 aan te schaffen. 

De prijzen lopen te ver uiteen om hier iets zinnigs over te schrijven, dus hier  gaan zeker nog een separaat artikel over schrijven. 

Extra tip: huur een voordelige camper

We hebben de afgelopen periode veel berichten gekregen van mensen die de vanlife kosten vinden tegenvallen of simpelweg nog niet goed weten of deze levensstijl bij hen past. Dat snappen we helemaal. Wellicht is het dan slim om eerst een voordelige camper te huren om te ervaren hoe het is om met een camper te reizen en een gevoel te krijgen bij de prijzen onderweg. 

Wij hebben zelf veel mensen in onze omgeving die campers huren- of verhuren via het GoBoony platform. Hier heb je rechtstreeks contact met de huurder/ verhuurder en kun je eenvoudig kiezen welke camper, of camperbus het beste bij jou past.

Wanneer je via onze link een boeking  maakt, ontvangen wij daar een klein percentage van en betaal jij niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven maken. 

Vanlife tips

Vond je dit artikel nuttig? Check dan ook zeker onze Vanlife pagina met al onze tips voor het heerlijke camper leven. Of je nu wil weten of je een camper moet kopen of huren, wat voor toilet je aan boord wil hebben of hoe het nu eigenlijk zit met drinkwater onderweg. 

Hoe spaar je voor een camper rondreis Europa?

Wij schreven een uitgebreid artikel over ‘hoe spaar je voor een wereldreis’. Alle tips & tricks in dit artikel zijn ook te gebruiken als je wil sparen voor jouw unieke rondreis met camper. Doe er je voordeel mee.

Inspiratie nodig voor een roadtrip?

Onze favoriete roadtrips delen wij ook op onze website. Bekijk onze reisroutes en check of jouw favoriete bestemming ertussen staat. Lijkt het je leuk om persoonlijk advies te krijgen over een reisroute met de camper? Dan kun je altijd contact met ons opnemen

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

8 Responses

  1. Hi! Bedankt voor het compliment, leuk te horen! Wij hebben een spaarpot opgebouwd over de afgelopen jaren, waar we onze wereldreis (en nu dus dit camperleven) een lange tijd mee kunnen bekostigen. Zeker met onze bespaartips (die je ook op de website kunt vinden). Ondertussen bouwen we met liefde verder aan ons bedrijf Reisstel.nl, waar we op diverse manieren geld aan (kunnen) verdienen. Denk aan: affiliate marketing, onze eigen online producten (waar de cursus ‘dromen realiseren kun je leren’ de eerste van is) en samenwerkingen met andere (reis gerelateerde) bedrijven. Daarnaast vinden we het ook leuk om te werken via Workaway of WWOOF. Meteen een leuke manier om het land en de mensen te leren kennen! Mocht je hier meer vragen over hebben, stuur ons dan even een mailtje op [email protected]. Groetjes Lisa en Erik.

 1. Dank voor dit super fijne overzicht en het klinkt echt als een geweldig avontuur. Wij gaan in april 4 maanden door Europa reizen, het gaat helemaal leven nu ik al jullie verhalen lees. Dank! Gr. Larissa

  1. Hi Larissa! Bedankt, wat super fijn om dit te horen. Inmiddels is het bijna april. Hebben jullie er zin in?! Mochten jullie nog vragen hebben mogen jullie altijd een mailtje sturen naar [email protected] of een DM op Instagram. Have fun!

 2. Hallo,

  Mooi overzicht!
  Ik schrik er van dat de verzekering qua zorg en auto zo hoog zijn in Nederland. In België is een zorgverzekering niet verplicht, en de autoverzekering kost mij €500 per jaar met pechverhelping door gans Europa inbegrepen.

  Wij gaan in september 1 jaar reizen door Europa 😀 Ik kan niet wachten tot het zover is.

  1. Dankjewel Stefanie! Wat een verschil inderdaad… toch grappig dat de verschillen ook binnen Europa nog zo groot kunnen zijn.
   Tof avontuur gaan jullie tegemoet!! Heel veel plezier gewenst. Groetjes Lisa & Erik

 3. Dit artikel biedt een gedetailleerd inzicht in de kosten van een camper rondreis door Europa, wat erg nuttig is voor iedereen die deze avontuurlijke levensstijl overweegt. Het is indrukwekkend om te zien hoe jullie alle aspecten van de uitgaven hebben gedekt, van vaste lasten tot variabele kosten. Het helpt zeker om realistische verwachtingen te creëren voor mensen die van plan zijn om een soortgelijke reis te maken. Bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie en tips!

  Met vriendelijke groet,

  Anne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *