Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Wij beantwoorden elke week een vraag van jullie die gesteld kan worden via onze social media of onze contact pagina op deze website. Deze week: wat te doen na een camper inbraak? In dit artikel beschrijven we in 7 stappen wat je moet doen nadat er is ingebroken in jouw camper.

Video: wat te doen na camper inbraak?

Stap 1: Check of de inbreker nog binnen is

Het belangrijkste om te doen nadat je hebt geconstateerd dat er in jouw camper is ingebroken, is checken of de inbreker nog binnen is. Zo ja, bel direct de hulpdienst. In veel landen is dat 112. Zorg er voor dat je altijd weet wat het nummer van de hulpdienst is.

Ga niet zelf naar binnen als je weet dat de inbreker er nog is. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en je weet niet wat er allemaal fout kan gaan.

Is de inbreker niet meer binnen, ga dan verder naar stap 2 en bel dus vooral niet naar de hulpdiensten. Hier is deze lijn niet voor bedoeld. 

Update: wij hebben van Webuildacampervan begrepen dat zij in Spanje wel gewoon het alarmnummer konden bellen voor een inbraak dat dit ook in NL zo is. Kortom: altijd even checken in het land waar je bent!

Tip: omstanders om hulp vragen in het betreffende land is natuurlijk slim. Zij weten vaak het beste wat er gebruikelijk is.

112 bel je in alle landen van de EU!

Stap 2: maak foto's van de buitenkant

Voor dat je naar binnen gaat om te kijken wat er allemaal gestolen is, is het verstandig om eerst foto’s te maken van de buitenkant. Dit kan dienen als eventueel bewijsmateriaal voor een latere aangifte. 

Daarna kun je naar binnen gaan. Maak je geen zorgen over eventuele ‘sporen’. Omdat auto dan wel camper inbraken te vaak plaats vinden, wordt er geen sporen onderzoek gedaan en voldoen foto’s als bewijsmateriaal.

Stap 3: maak foto's van de binnenkant

Natuurlijk ben je erg geschrokken van het feit dat alles overhoop is gehaald, maar ook hier geldt: maak eerst foto’s. Daarna kun je gaan checken wat er gestolen is tijdens de inbraak in jouw camper.

Stap 4: Neem contact op met jouw verzekeraar

Nu je binnen bent, foto’s hebt gemaakt en de schade hebt opgenomen is het tijd om de verzekeraar te bellen. Bel zo snel mogelijk jouw camper verzekeraar om de inbraak te melden. De verzekeraar zal jou vertellen wat de vervolgstappen zullen zijn. 

In ons geval was er gelukkig niets gestolen en dan is de vervolgstap om het kapotte ruit te laten maken. Wij zijn verzekerd bij camperverzekerd en zij werken samen met Carglass. Wij werden daardoor heel snel doorverbonden met Carglass in Italië en konden de volgende ochtend al terecht voor een afspraak. 

Is er bij jou wel wat gestolen? Meld dit bij de verzekeraar en zij zullen je vertellen welke formulieren je in moet vullen. Let op: het kan zijn dat je verzekeraar je eerst doorstuurt naar je reisverzekering om de kosten te verhalen. Hetgeen dan niet gedekt wordt door je reisverzekering, kun je alsnog declareren bij jouw camper verzekering (afhankelijk van jouw type verzekering).

Let op: maak een afspraak bij het schadeherstelbedrijf dat jouw verzekeraar jou doorgeeft! Hiermee konden wij ons eigen risico beperken van €300,- tot €75,- met onze All-Risk verzekering!

Stap 5: schade opruimen

Nu alle vervolgstappen in gang zijn gezet kun je de troep op gaan ruimen. Wij hebben bij Carglass geïnformeerd wat we met de kapotte ruit moeten doen. Het antwoord is simpel. Verwijder voorzichtig het restant van de ruit, gebruik gepast geweld waar nodig, en zorg dat er geen glasscherven meer te vinden zijn.

Stap 6: huishoudfolie plakken

Als al het glas is verwijderd, is het slim om met een combinatie van tape en huishoudfolie het gat te dichten. Zo kunnen eventuele restanten niet naar binnen vliegen, maar belangrijker nog: zo kun je nog steeds door het ‘raam’ heen kijken als je weer op pad gaat.

Tip: gebruik hiervoor dus niet enkel ducttape zoals wij hadden gedaan. Het is weliswaar stevig, maar je ziet niks meer!

Stap 7: aangifte doen

De laatste stap is aangifte doen. Zeker als er iets gestolen is, is dit belangrijk. De verzekering zal namelijk niet vergoeden als er geen bewijs is van de inbraak. 

Maar, ook als er niets gestolen is, is het slim om aangifte te doen. Wellicht kom je er later pas achter dat er toch iets weg is, wat je in het begin niet gezien hebt. En daarnaast kun je hiermee andere mensen helpen. Zo weet de politie waar de dieven zitten en kunnen zij wellicht preventief surveilleren.

Heb jij tips?

Heb jij nog goede tips voor mensen bij wie is ingebroken? deel ze hieronder in de comments. 

Volgende week willen we een filmpje opnemen over het voorkomen van inbraak en ook daarbij zoeken wij nog naar jullie tips. Deel ze dus vooral met ons!

Meer vragen?

Heb je nog meer vragen over wat te doen na een camper inbraak? Of is er iets anders dat je graag van ons wil weten? Schroom niet om ons een berichtje te sturen via social media of via onze contactpagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *