Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

4×4 met daktent huren in Costa Rica bij Nomad America

Gesponsord blog – Na ruim 2 jaar het camper leven te hebben ervaren in onze 2-wiel aangedreven IVECO Daily camper Fred is er sinds dit jaar (2022) een droom in vervulling gegaan. Reizen met een 4×4 met daktent in Costa Rica. Is het echt zo gaaf? Heb je een 4×4 aandrijving nodig? En hoe werkt dat kamperen in Costa Rica eigenlijk? Na het lezen van dit artikel weet je alles over een 4×4 met daktent huren in Costa Rica, ook als je nog nooit eerder hebt gekampeerd! Wij hebben onze 4×4 met daktent gehuurd via Nomad America. Op zoek een route voor jouw roadtrip? Hier vind je onze reisroute door Costa Rica van 2 – 3 weken.

4x4 met daktent huren in Costa Rica

Van Tour | 4x4 Costa Rica

Play Video about 4x4 met daktent huren in Costa Rica bij Nomad America | YouTube Overlay | 4x4 Van Tour

Wat is een 4x4 met daktent?

Voordat we je gaan uitleggen waarom het reizen met een 4×4 met daktent zo ontzettend gaaf is, een klein stukje theorie. Een 4×4, ook wel bekend als fourwheeldrive staat voor een 4-wiel aangedreven voertuig. Oftewel, alle 4 de banden zijn verbonden van de motor en kunnen dus los van elkaar draaien. Zitten je achterbanden vast in het zand, kunnen je voorbanden je eruit trekken of andersom.

Zo kun je op veel meer plekken komen dan je met een standaard voertuig kunt. Ook hebben 4×4 voertuigen standaard veel meer bodemvrijheid, oftewel de ruimte tussen de bodem en de grond. Zo kun je dus over ruig terrein rijden, zonder dat je vast komt te zitten of je voertuig beschadigd.

Ter vergelijk, standaard worden veel voertuigen van Franse afkomst uitgerust met een voorwielaandrijving (Peugeot, Citroën, Renault), en veel Duitse voertuigen met achterwielaandrijving (Mercedes, Volkswagen, Opel). Onze ouwe trouwe IVECO Daily Fred is weliswaar Italiaans, maar is uitgerust met een achterwielaandrijving.

Daar komt bij dat er ook nog een daktent oftewel ‘rooftop tent’ is geleverd bij de camper in ons geval, zodat we met 4 personen konden kamperen in Costa Rica. Meer over de daktent verderop in dit artikel.

Waarom zie je in Nederland bijna geen 4x4 met daktent auto’s of campers rijden?

Omdat er in Nederland eigenlijk geen reden is om een camper of bestelbus met een 4×4 aandrijving te hebben worden er helaas maar weinig van verkocht. En omdat er maar weinig 4×4 voertuigen nieuw de fabriek uitrollen, zijn ze zeldzaam in Nederland en zijn de weinige modellen die op de markt komen vaak erg duur maar toch uitermate populair. Want stiekem droomt volgens mij iedereen wel van een 4×4 camper.

Steeds vaker zie je daarom ook dat 4×4 terreinwagens zoals de Toyota Landcruiser of Hillux worden uitgerust met een zogenoemde ‘opzetunit’, die is los te koppelen wanneer er geen gebruik gemaakt wordt. Deze opzetunit is dan compleet ingericht met bed, keuken en zitje, waardoor je op een slimme manier toch een te gekke 4×4 camper weet te creëren. 

Heb je een 4x4 met daktent nodig in Costa Rica?

Nee, je hebt zeker geen 4×4 met daktent nodig in Costa Rica, maar… we raden deze ultieme 4×4 ervaring met Nomad America zeker wel aan. De twee voornaamste redenen zijn de ongekend spectaculaire natuur en het feit dat je in Costa Rica mag wildkamperen.

Nu kun je natuurlijk simpelweg naar het eerste beste strand rijden en tussen alle toeristen en locals je bus parkeren, maar daarmee kom je nog niet in de buurt van de ‘echte’ Costa Rica experience. Nee, je wil gaan waar de reguliere auto’s niet meer kunnen komen. Zonder zorgen dwars door ondiepe rivieren kunnen rijden en geen angst kennen bij steile hellingen. Waarna je in niemandsland je 4×4 met daktent parkeert om vervolgens wakker te worden van apen die over je bus of daktent lopen en luiaards die om je heen in de palmen hangen.

Oh, en als we het hebben over óp het strand parkeren, dan bedoelen we ook echt óp het strand. Iets dat je met je gewone auto of camper niet moet proberen zonder sandboards of vrienden met een 4×4, haha.

Nu is er ook nog een derde punt die snel over het hoofd kan worden voorzien. Costa Rica is namelijk niet voor niks één van de groenste landen ter wereld. Het kan hier heel hard en heel lang regenen. Oeps. Nu zaten wij tijdens onze roadtrip door Costa Rica met onze huurauto al vast middenin het zomerse hoogseizoen omdat de wegen te ruig en steil waren voor onze reguliere huurauto ‘bluebird’. Laat staan wat er gebeurt als deze onverharde regen zijn omgetoverd tot modderbaden.

Kortom, je moet niks, maar je wil na deze ervaring simpelweg niks anders meer…

Ik heb geen 4x4 ervaring, is het eenvoudig aan te leren?

Voor onze reis hadden wij ook geen 4×4 ervaring en daarom waren we enorm blij dat we onze 4×4 met daktent in Costa Rica hebben gehuurd met Nomad America. Zij hebben een groot team met zeer vakbekwame mensen die je bij het ophalen niet laten vertrekken zonder een spoedcursus 4×4. Op het terrein is een steile helling waarbij je direct al je angsten moet overwinnen en direct je skills op tafel mag leggen.

Maar maak je vooral geen zorgen, één van de instructeurs stapt naast je in de auto en laat je stap voor stap zien welke handelingen je moet uitvoeren om zulke uitdagingen te overwinnen. En als we het dan hebben over uitdagingen, dan hebben we het vooral over je eigen angsten, want die auto of camper komt de berg wel op.

Gelukkig is het eenvoudig en spreekt de 4×4 bediening voor zichzelf en heb je hem vaak ook maar even nodig. En als het mis gaat, is er nog niks aan de hand. Het voertuig is uitgerust met een mobiele telefoon met noodcontacten met een goede dekking en onbeperkte data, zodat zij je overal in Costa Rica uit de brand kunnen helpen, ook als het niks met de 4×4 te maken heeft.

Zo was de autosleutel van onze vrienden afgebroken en waren zij binnen een paar uur geholpen met een nieuwe sleutel. Het team van Nomad America komt je overal in Costa Rica opzoeken.

Wat is er allemaal inbegrepen bij het huren van een 4x4 met daktent bij Nomad America?

De 4×4’s met daktent van Nomad America zijn zeer compleet te noemen. Wij kozen voor de 4×4 Kia Bongo met extra daktent en die was onder andere uitgerust met:

 • Luifel, tafel + stoeltjes
 • Borden, bekers, bestek, pannen, bakjes
 • Kookstel + gasflessen, kookgerei
 • Traditionele koffiemachine
 • Hangmatten
 • Machette, schep (is tevens je toilet), zaklampen
 • Buitendouche
 • Extreme koelbox (ijsblokjes blijven 48 uur koud)
 • Beddengoed
 • Opladers voor elektronica
  Let op: batterij 100ah laadt enkel op tijdens rijden
 • Mobiele telefoon met onbeperkt data en handige contacten

Kortom, zelf hoef je enkel nog maar je kleding en boodschappen mee te nemen en je bent klaar voor het grote avontuur.

Bij aankomst staat jouw nieuwe woning compleet uitgestald en word je wegwijs gemaakt in hoe alles exact werkt en mag je direct zelf aan de slag. Zo zie je direct dat alles inderdaad aanwezig is en weet je direct dat het écht zo simpel is als dat ze zeggen. Zo stond onze daktent al netjes uitgeklapt, waarna we hem zelf een keer in- en uit konden klappen met hulp van het team, waarna we dit zonder problemen de rest van de reis zelf konden doen.

Uiteraard hoef je niet te kiezen voor een grote Bongo, maar zijn er ook zat kleinere en voordeligere ‘jeeps’ beschikbaar zoals de Suzuki Jimny. Bekijk hier het complete wagenpark van Nomad America.

Wist je dat de telefoon die je meekrijgt een groepsapp heeft met daarin al het personeel van Nomad America? Zo kun je ten alle tijden iemand bereiken onderweg. Ook staat op de telefoon een handige lijst met wildplekken en campings.

Waar moet je op letten als je een 4x4 met daktent wil huren in Costa Rica?

Het is slim om goed op de kleding te letten die je meeneemt tijdens het kamperen in Costa Rica. Zo is het in het hoogseizoen in Costa Rica op veel plaatsen vaak erg warm, om niet te zeggen bloedheet. Luchtige kleding is dan ook zeer gewenst. Tegelijkertijd is het in steden als La Fortuna en Monteverde of in de omgeving van San José weer veel kouder omdat deze gebieden veel hoger zijn gelegen. Een trui en een regenjas zijn dus meer dan welkom.

Ook kan de temperatuur ’s avonds en ’s nachts in de andere delen van het land flink afkoelen. Zo ga je ’s avonds je daktent in terwijl je je het ongans zweet, terwijl je een uur later de dikke dekens erbij pakt omdat het stiekem toch wel erg is afgekoeld.

Tico’s (de inwoners van Costa Rica) houden van een feestje! Of je nu op een camping staat of dat je een mooie ‘parkeerplaats’ in de buurt van een populair strand hebt gevonden. Houd er rekening mee dat de Tico’s graag hun mooie muziek met jou delen, of dit nu om 14.00 uur is of om 02.00 uur. Nog meer reden dus om te kiezen voor een 4×4 met daktent zodat je kunt ‘ontsnappen’ aan deze gezelligheid als je het zat bent.

Houd er rekening mee dat de ruimte voor jouw bagage niet extreem groot is. Een kleine daypack inpakken voor spullen die je vaak nodig hebt, kan dus verstandig zijn.

Algemene tips voor het reizen met een 4x4 met daktent in Costa Rica

 • Zoals eerder al geschreven is het toegestaan om in het wild te kamperen in Costa Rica, uitzondering hierop zijn de Nationale Parken. Hier mag je NIET wildkamperen.
 • Wat je ook doet, vermijd Google Maps, Maps.Me, OSMand of welke navigatieapp je ook gebruikt. De enige geschikte app om te navigeren in Costa Rica is Waze. Wij werden door Google over onmogelijke wegen geleid, waarvan het een wonder is dat wij ‘slechts’ 2x een lekke band hebben gehad met onze reguliere huurauto, enkel omdat het ‘sneller’ zou zijn. Mooi niet dus.
 • Doe niks waar jij je niet goed bij voelt. Het voertuig is praktisch onverwoestbaar en kan bijna overal komen. Maar, als jij je er niet goed bij voelt om weg te gaan van de bewoonde wereld, waarom zou je? Er zijn campings genoeg in Costa Rica waar je een heerlijke tijd kunt hebben!
 • Veel Tico’s drinken het water uit de kraan, voor buitenlanders is dit echter niet aan te raden omdat wij het niet zijn gewend. Helaas is er geen waterfilter aan boord, dus adviseren wij om (helaas) toch gewoon grote waterflessen te kopen. Het douche en afwaswater kun je simpel laten bijvullen bij nagenoeg alle tankstations. Ook kun je bij restaurants vragen of zij je kunnen helpen.
 • Op de app iOverlander kun je de mooiste wildplekken en campings vinden. De app is kosteloos te downloaden in de playstore en appstore. Kun je nu geen plek vinden? De lokale bevolking is enorm vriendelijk en behulpzaam, zo kun je in geval van nood (of gemak..) bij een restaurant vragen of je in ruil voor een bezoek aan het restaurant je camper op de parkeerplaats mag overnachten. Ook Nomad America heeft tal van leuke (wild)plekken op een rijtje gezet. Die bekijk je hier.
 • Heb je geen zin om te koken? Ga dan op zoek naar een lokale ‘Soda’. Dit zijn kleinschalige restaurants met slechts een paar tafeltjes. Je vindt hier vooral lokaal eten, heerlijk bereid en tegen een lagen prijs.

Wat kost het huren van een 4x4 met daktent in Costa Rica?

Er zijn verschillende aanbieders van 4×4 met daktent in Costa Rica, wij kwamen uiteindelijk uit bij Nomad America omdat zij (met afstand) de goedkoopste waren in combinatie met de beste feedback.

Eerlijk is eerlijk, wij schrokken ons rot toen wij de offerte kregen voor de huur van de 4×4 camper. De prijzen leken in de verste verte niet op de informatie die wij van onze volgers en lezers hadden gekregen. Zodoende namen wij contact op met Nomad America voor een korte toelichting en leerden dat de prijzen inderdaad bijna 2x zo hoog liggen als voor de pandemie.

De reden? Ze hebben 2 jaar lang hoge kosten gehad (personeel, pand, wagenpark, verzekeringen) en 0 opbrengsten. Nu is Costa Rica als een van de weinige landen weer open en wil iedereen tegelijkertijd met een 4×4 op pad. Simpelweg een kwestie van vraag en aanbod, helaas. Dus ga jij op pad, check vooraf even de prijzen, omdat deze zeker kunnen afwijken van de kosten hieronder.

Tromgeroffel…

Wij betaalden per dag (voor 2 personen) voor onze 4×4 van life ervaring in ‘Thunderbird’:

 • $ 165,00 voor de 4×4 KIA Bongo
  incl. daktent á $12,50,- en verzekeringen a $21,50
  Let op: dit is de prijs in het hoogseizoen! Basisprijs is $112,-
 • $ 40,00 voor 2 personen aan eten en drinken, dit is inclusief zowel boodschappen doen als uit eten gaan.
 • $ 0,- voor kamperen want: wildplekken
 • $ 18,- diesel
 • $ totaal per dag: $223,00

Bij Nomad America verwachten ze dat deze prijzen nog even aanhouden, maar vanzelf weer zullen dalen richting het ‘oude’ niveau van voor de pandemie.

TIP: Als je wil kamperen in Costa Rica met deze 4x4 met daktent en geld wilt besparen, boek dan ruim van tevoren en/of reis buiten het hoogseizoen in de periode van mei tot en met mid december.

Waar vind je de mooiste 4x4 spots van Costa Rica?

Tijdens onze rondreis door Costa Rica zijn wij naar veel van de populaire bestemmingen in Costa Rica gereden, zowel met onze lichtgewicht huurauto als met onze 4×4 thunderbird. Denk hierbij aan Puerto Viejo, San Jose, Tortuguero, La Fortuna, Monteverde, Montezuma, Santa Teresa en de omgeving van Uvita.

In de omgeving van La Fortuna zaten wij in een accommodatie dat op zo’n 10 minuten offroad rijden van de grote weg lag. Dit resulteerde in 3x te weinig power om naar boven te rijden en 1x een lekke band. Voor de duidelijkheid: wij reden toen met een reguliere huurauto en geen 4×4. Met een zwaardere huurauto was dit vermoedelijk al geen probleem geweest en daarom zouden wij ook zeggen dat het hier niet direct noodzakelijk is, maar wel gemakkelijk. Ook de ‘snelste’ weg tussen La Fortuna en Monteverde is van een zeer bedenkelijk niveau, maar ook dat hebben wij met veel pijn en moeite gehaald met onze huurauto.

Wij zijn helaas niet met onze 4×4 camper in de omgeving van La Fortuna en Monteverde geweest, maar we hebben meerdere reizigers via Instagram wel hier zien kamperen. Wij denken dan ook dat het heel tof is om hier te kamperen, met uitzicht op de vulkaan ‘Arenal’ bijvoorbeeld. Onze collega reisblogger Ana van Whenyoufinallygetthere heeft bijvoorbeeld op deze spot gestaan en was daar zeer enthousiast over!

De wegen naar de andere gebieden zijn in het hoogseizoen van prima kwaliteit en daarom zou een 4×4 ook geen echte noodzaak zijn. Maar, wil jij die echte 4×4 ervaring en ben je op zoek naar de mooiste 4×4 spots van Costa Rica? Zet dan koers naar het schitterende Noordwesten van Costa Rica. Voer bijvoorbeeld Junquillal beach campsite in op je navigatiesysteem en je komt terecht in een schitterende 4×4 omgeving.

Wil je nog een stapje extremer offroad gaan? Zet dan koers naar het zuidwesten van Costa Rica richting het National Park Corcovado. Hier heb je talloze rivieren die je moet doorkruizen en met een beetje geluk zie je ondertussen nog kaaimannen of krokodillen om je heen zwemmen. Ook zul je hier nog kennis kunnen maken met de ongerepte en ruige kant van Costa Rica. Een kant die in de toeristische gebieden al grotendeels verloren is gegaan.

Zelf zijn wij – helaas zouden we bijna zeggen – vooral in de omgeving van Uvita geweest met onze 4×4 camper. De omgeving is hier prachtig en er zijn voldoende mooie stranden en plekjes waar je prachtig kunt kamperen, maar de wegen zijn hier uitstekend onderhouden. Echt een spectaculaire offroad ervaring wordt het dan dus niet.

Onze favorieten:

Maar onze beste tip? Deel je wensen met het team van Nomad America en zij navigeren jou naar de meest geweldige en extreme spots die jij kunt wensen. En zit je een keer vast? Geen zorgen, je bent niet de eerste.

Is het veilig om wild te kamperen in Costa Rica?

Het is absoluut veilig om wild te kamperen in Costa Rica. Niet voor niets is het zo populair om een 4×4 met daktent te huren bij Nomad America! Uiteraard moet je altijd je gezonde verstand blijven gebruiken en opletten waar je je camper neerzet. Apps als ‘iOverlander’ helpen je hierbij, want je kunt de soms uitgebreide reviews lezen voor je ergens naar toe rijdt. Zo zijn wij wel eens een half uur doorgereden, omdat de enige beschikbare plek stond aangegeven als ‘onveilig’. Andere kampeerders werden daar ’s nachts lastiggevallen doordat er op de deur werd geklopt bijvoorbeeld.

Costa Rica staat bekend om de mooie natuur en daar hoort ook wildlife bij. Hoe zit het met de gevaarlijke dieren tijdens het kamperen? Wij hebben er helemaal geen last van gehad, sterker nog, alleen maar plezier. Zo stonden we op plekken waar een luiaard boven ons hing of er een groep ara’s langs vloog. Hoe bijzonder is dat? Van muggen hebben we wel wat last gehad, dus vergeet geen muggenspray mee te nemen. Verder is het vooral belangrijk om de zaklamp mee de tent in te nemen en het bed eventueel te controleren voor je erin stapt 😉 en uiteraard te gebruiken als je ’s nachts naar de wc moet. Tip: trek dichte schoenen aan.

Zijn er ook campings in Costa Rica?

Jazeker zijn er ook campings in Costa Rica. Ook als je iets minder avontuurlijk bent aangelegd en liever niet in het wild kampeert, kun je nog steeds een prachtige tocht maken en kamperen op een van de meerdere campings. Er zijn prachtige plekken te vinden waar je ook direct toegang hebt tot toilet en douche, want dat is iets dat je in het wild kunt vergeten. Los van de douche die bij de camper zit uiteraard ;-).

Omdat je in de National Parks niet mag wildkamperen, zijn in de buurt daarvan vaak campings te vinden. Je kunt deze ook via de eerdergenoemde app ‘iOverlander’ vinden en via de campingkaart van Nomad America.

Wat zijn de voor- en nadelen van de KIA Bongo?

Onze 4×4 met daktent ervaring in Costa Rica was met de KIA Bongo via Nomad America. Het leuke is, dat je deze camper voor zowel 2 als 4 en indien noodzakelijk zelfs 6 personen kunt huren! In de zogenaamde ‘cabin’ aan de achterkant van de camper bevindt zich een tweepersoonsbed. Wij huurden een extra daktent die we op de voorkant van de auto konden bevestigen, voor een extra tweepersoonsbed, maar je kunt dit zelfs nog verder uitbreiden met nog een daktent aan de achterkant van de camper. Het wordt dan wel wat krap om in de camper te zitten als je aan het rijden bent.

Voordelen:

 • Perfect voor wildkamperen
 • Water, gas en elektra voor 1 week aanwezig
 • 4×4 en dus kun je overal komen
 • Veilig slapen zonder last van ‘enge’ beesten
 • Zeer compleet, je hoeft zelf niets mee te nemen
 • Ideaal voor de beginnende kampeerder
 • Dektent op/afbouwen is snel gedaan

Zoals hierboven al opgesomd, het is echt eenvoudig om met de KIA Bongo op pad te gaan en een week wild te kamperen. Er zit een watertank in van 50 liter, die je gemakkelijk kunt laten bijvullen bij bijvoorbeeld een benzinestation. Hier kun je dus een lange tijd mee douchen en afwassen. Houd er rekening mee dat dit geen drinkwater is!

Daarnaast is de 100 ampère batterij sterk genoeg om een week ‘offgrid’ mee te staan. Wij hebben met 4 personen aardig wat apparatuur opgeladen en hebben het een week volgehouden. Mocht je dit willen bijladen, dan kan dat met de geleverde spullen op bijvoorbeeld een camping. Houd er rekening mee dat de batterij niet oplaadt tijdens het rijden. Daarnaast krijg je 3 butaan gasflesjes mee, dat ook voldoende is om mee te koken.

Nadelen:

 • Geen toilet aanwezig
 • Koelbox werkt niet op 12 volt
 • Bagage verplaatsen van ‘cabin’ naar achterbank- en terug

Het grootste nadeel voor de meesten zal ongetwijfeld zijn dat er geen toilet aanwezig is. Uiteraard word je wel voorzien met een schepje, en kun je dus wel een gat graven om in het wild je behoefte te doen. Houd de natuur schoon en neem je wc papier weer mee! Wij stonden zelf vaak nog wel op plekken waar restaurants op loopafstand waren, waardoor we ook daar gebruik konden maken van het toilet.

Dat de koelbox niet op 12V werkt, kan zeker in de bloedhitte onhandig zijn. De koelbox moet gevuld worden met ijs en dit blijft maar 1-2 dagen echt goed. Houd daar dus rekening mee als je groente of fruit meeneemt. Wellicht kun je dan beter een paar keer extra boodschappen doen, want onze avocado’s waren na een paar dagen echt niet meer lekker.

En wat ons betreft een laatste nadeel was het constant verplaatsen met de bagage. Wanneer je deze KIA Bongo met 2 personen huurt zal dat niet aan de orde zijn, want dan kun je alles op de achterbank van de auto laten liggen. Maar omdat wij daar met twee personen moesten zitten, moesten we voor het rijden de bagage weer verplaatsen in de cabin, waar je vervolgens ook weer slaapt. Je kunt je voorstellen dat alles binnen no time onder het zand zit, dus tip van ons: vraag een extra laken die je kunt gebruiken om de bagage op te leggen.

Ga jij een 4x4 met daktent huren in Costa Rica?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie wat aan onze tips hebben gehad. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je trip met 4×4 en daktent in Costa Rica? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

4x4 met daktent huren in Costa Rica bij Nomad America | Pinterest Pin

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *