Search
Close this search box.

Bezienswaardigheden Albanië | 18 hoogtepunten en mooiste plekken

Wat zijn de bezienswaardigheden in Albanië die je gezien moet hebben? In dit artikel delen wij 18 hoogtepunten en mooiste plekken van Albanië.  Niet voor niets heeft ‘Wie is de Mol’ Albanië gekozen als het decor in 2022. Zo heeft het land een kustlijn van meer dan 300 kilometer vol met onwaarschijnlijk mooie stranden en helderblauw water. Maar ook 14(!) nationale parken en prachtige oude steden als Berat en Gjirokastër die zijn zijn opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

bezienswaardigheden Albanië - 18 mooiste plekken

Wie is de Mol Albanië

Het ongekend populaire programma ‘Wie is de Mol’ heeft in 2022  plaats gevonden in Albanië. Een perfecte keuze! Het wordt tijd dat dit mysterieuze land wat meer bekendheid krijgt. De prachtige beelden waarin onder andere het Koman Lake te zien was, doen veel goeds!

Wij reisden tijdens onze roadtrip Europa in maart/april 2021, 2 weken door Zuid-Albanië en zo’n 4 weken door Midden- en Noord-Albanië. We delen met liefde (op willekeurige volgorde) onze 18 favoriete bezienswaardigheden in Albanië met jou in dit artikel. Grote kans dat locaties van Wie is de Mol Albanië hier in terugkomen. Staat Albanië nu ook op jouw bucketlist? Met dit artikel ga jij goed voorbereid op vakantie naar Albanië. 

Check ook vooral onze complete roadtrip door Albanië langs alle hoogtepunten en mooiste plekken van Albanië. Lees je liever nu al tips voor een toffe overnachting? Bekijk dan ons blog vol met tips voor hotels in Albanië. Uiteraard inclusief guesthouses en wijnhuizen.

Blue Eye Albania tips en tricks - Hero

Extra tip: huur een camper voor jouw reis in Albanië

Wil je graag een camperreis door Albanië maken, maar heb je zelf geen camper? Dan kun je ook een camper huren voor jouw reis naar Albanië bij onze partner GoBoony. Het leuke is dat je een camper huurt in Nederland, direct bij de eigenaar! Zo is er voor ieder wat wils, ook als je met een huisdier reist bijvoorbeeld.

Wanneer je via onze link een boeking  maakt, ontvangen wij daar een klein percentage van en betaal jij niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven maken. 

1. Albanese Riviera

De eerste tip van onze favoriete bezienswaardigheden in Albanië, is de Albanese Riviera. Dit is het gebied tussen Ksamil en Vlorë aan de westkust van Albanië. Oké, officieel vallen de populaire badplaatsen Ksamil en Sarandë hier niet onder, maar daar denken de inwoners anders over. De Albanese Riviera is direct de meest toeristische regio van Albanië. In tegenstelling tot veel andere toeristische regio’s zijn de meeste toeristen die hier komen inwoners van Albanië zelf.

Waarom wij de Albanese Riviera een van de hoogtepunten van Albanië vonden, was niet vanwege de kustplaatsen, maar de route tussen Sarandë en Vlorë over de SH8. Deze zeer goede weg leidt je langs schitterende uitzichtpunten en oude authentieke dorpjes, zoals Vuno, waar je kunt stoppen voor een kopje koffie. Wij vonden het mooiste gedeelte van de route het stuk tussen Himarë en de Llogara bergpas. Waarvan de laatste met afstand de mooiste bergpas is die wij in Albanië hebben genomen. 

De Albanese riviera is absoluut onderdeel van onze roadtrip door Albanië in 2, 3 of 4 weken. 

2. De mooiste stranden van Albanië

De tweede tip van onze bezienswaardigheden in Albanië, zijn de schitterende stranden van Albanië. Onze persoonlijke favoriet Gjipe beach kun je vinden tussen Iljas en Vuno. Het mooie aan dit strand is dat je er niet met de auto kunt komen, tenzij je een echte 4×4 rijdt. Maar zelfs dan is het een uitdaging. Voor ons was het met camper Fred in ieder geval onmogelijk, en was het vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats toch nog snel 15-20 minuten lopen. Wat geen straf is, want de wandeling over een rotspad is prachtig.

Los van de schitterende zee is het leuke van Gjipe Beach dat er ook een Eco camping aan gekoppeld is. Je kunt hier dus ook overnachten of een drankje drinken op dit perfect onderhouden strand. Toen wij er begin maart waren kwamen er in de weekenden groepen jongeren uit Tirana met de tent overnachten om te ontsnappen uit de grote stad.

De populairste en drukste stranden zijn de stranden rondom Vlorë en Durrës. Dit zijn namelijk de dichtstbijzijnde stranden vanaf de hoofdstad Tirana. Ook zijn dit 2 belangrijke havensteden waar je bijvoorbeeld aankomt met de boot vanuit Italië. Wees gewaarschuwd, deze stranden zijn zomers erg druk en vervuild.

Albaniërs die zelf een weekend of vakantie aan de kust willen doorbrengen zul je vinden in de populaire badplaatsen Sarandë en Ksamil. Waar Sarandë een grote badplaats is en onofficieel de hoofdstad is van de Albanese Riviera is Ksamil veel kleinschaliger en gemoedelijker. De mooiste stranden vind je echter niet in Sarandë zelf, maar in de omgeving van Sarandë. Langs de kust kun je een bootje huren en je naar een van de verlaten stranden in de omgeving laten varen.

Verwacht overigens niet teveel van de stranden en grotere plaatsen die je onderweg tegen gaat komen. Deze worden in hoog tempo volgebouwd en geprepareerd voor het massatoerisme.

Dagje Griekenland

Gaat jouw hart nog niet sneller kloppen van Zuid-Albanië na al deze tips? Verkies je Griekenland boven Albanië? Vanuit Sarandë kun je eenvoudig de boot pakken naar Corfu. Deze overtocht van grofweg 35 kilometer duurt zo’n 1,5 uur en leent zich perfect voor een dagtrip. De havens van Corfu en Sarandë liggen beide op loopafstand van stad en strand en heeft daarom voor iedereen iets te bieden.

De tickets kun je eenvoudig online kopen, wij hebben zelf positieve ervaringen met Direct Ferries. Wil je liever rechtstreeks boeken, dan kun je terecht bij o.a. Sarrislines. Er is gelukkig ook genoeg ruimte voor spontaniteit, want je kunt ook gewoon naar de haven lopen en ter plaatse een ticket boeken.

3. Gjirokastër

De derde tip van onze bezienswaardigheden in Albanië, is de UNESCO stad Gjirokastër. Gjirokastër is een van de oudste steden van Albanië en samen met Berat opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Gjirokastër leent zich perfect voor een dagtrip en is voor de fanatiekelingen ook te combineren met een bezoek aan The Blue Eye (tip 4). Maar eerlijk is eerlijk, wil je de stad écht ontdekken, dan moet je hier toch wel een weekend voor uittrekken, want er is hier zo ontzettend veel te zien.

Toch was onze eerste indruk van Gjirokastër twijfelachtig te noemen. We kwamen via onmogelijke wegen aanrijden met ons campertje en moesten levensgevaarlijke capriolen uithalen om de frequent rijdende stadsbussen te laten passeren. Toen we vervolgens halverwege een steile helling weer achteruit terug moesten rijden omdat deze was afgesloten was, vroegen we ons af of het wel de moeite waard zou zijn…

Gelukkig hielpen de locals ons met een alternatieve route, waarbij we via prachtige panoramaweg op de top van de berg uitkwamen bij het indrukwekkende Gjirokastër kasteel. Zo is het uiteindelijk toch nog een van de hoogtepunten van Albanië geworden!

Dit imposante kasteel uit de 12e eeuw is het op één na grootste kasteel van Albanië en torent ver boven de rest van de stad uit. Enkel het Krujë kasteel ten noorden van Tirana is groter. In het kasteel vind je het legermuseum waar je wordt herinnerd aan de koude oorlog. Zo zijn er verschillende artillerievoertuigen en zelfs een compleet Amerikaans vliegtuig te vinden.

Maar naast het indrukwekkende kasteel, vanaf waar je ook een prachtig uitzicht de stad hebt, is er meer. Het historische centrum is absoluut de moeite waard om te verkennen. Probeer hiervoor een doordeweekse dag uit te kiezen, anders bestaat de kans dat je door de grote hoeveelheid toeristen weinig meekrijgt van de schoonheid van deze straten.

Het barst hier van de authentieke winkels waar je handgemaakte kleden, kleding en producten zoals jam en honing kunt kopen, maar ook militaire uitrustingen uit de koude oorlog. Verder struikel je hier over de restaurantjes en souvenirshops. Ook de Albanezen vinden het heerlijk om hier door de straten te slenteren of een bezoek te brengen aan de Bazaar Moskee.

Tip: wil je op een leuke manier kennis maken met de lokale keuken? Ga dan eens langs bij Taverna Tradicionale Kardhashi (Let op: er is nog een restaurant met een soortgelijke naam, maar het is degene via de link).

Wij waren in maart 2021 de enige toeristen en konden binnen in de keuken meekijken hoe de eigenaresse ons eten aan het bereiden was. We zagen later dat dit restaurant de nummer 1 op tripadvisor is, dus mogelijk is het in het hoogseizoen drukker.

4. Blue Eye – Syri i Kaltër

De vierde tip van onze bezienswaardigheden Albanië, is het hypnotiserende blauwe oog, oftewel The Blue Eye. Dit is een van de populairste toeristische attracties van Albanië die jij tijdens jouw reis door Albanië niet mag overslaan. The Blue Eye, of op z’n Albanees ‘Syri i Kaltër’ is een indrukwekkende natuurlijke waterbron met water dat zo helder is dat je tot grote diepte kunt kijken.

Het hoogtepunt is de bron zelf die van bovenaf lijkt op een, jawel, blauw oog. De onderwater grot in het midden van het oog kleurt van boven zwart net als de menselijke pupil. Het water rondom is prachtig helder blauw. Niemand weet overigens exact hoe diep deze bron is, duikers zijn tot 50 meter diepte in de ‘pupil’ gekomen en hadden toen de bodem nog niet bereikt.

Je kunt een tour naar The Blue Eye boeken via GetYourGuide. Boek je via onze link, dan kost dat jou niets extra’s, maar levert het ons een klein percentage op als dank voor de content op deze website.

Kom je in de zomer? Vergeet vooral je zwembroek niet mee te nemen, want dit heldere water is zeer geschikt voor een verkoelende duik. Letterlijk een verkoelende duik, want met een constante temperatuur van zo’n 10 graden is het niet voor iedereen weggelegd. Durf jij het niet aan?  Dan kun je bij de naastgelegen restaurants een trapbootje huren en genieten van dit prachtige natuurspektakel.

Let op: kom je met eigen vervoer, bereid je dan voor op een bumpy ride, de weg naar de Blue Eye is namelijk erg slecht en met regenachtig weer enkel voor 4×4 wagens begaanbaar. Wil je geen risico lopen of heb je geen auto ter beschikking? Vanuit alle omliggende steden worden er tours geregeld.

Tip: kom op een zonnige en windstille dag, zodat het water zich op zijn blauwst laat zien en het oog goed zichtbaar is.

5. Nationaal Park Butrint

De vijfde tip en tevens een van de mooiste plekken in Albanië, is het Nationaal Park Butrint. Voor iedereen die van archeologie, kastelen, natuur of schildpadden houdt is een bezoek aan deze bezienswaardigheid: het Nationaal Park Butrint, een absolute must. Het nationaal park is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de unieke archeologische overblijfselen die je hier kunt vinden in combinatie met de schitterende natuur.

Nu hebben wij persoonlijk niet direct affiniteit met archeologie, maar werden wij door de beelden en verhalen toch verleid om een bezoek te brengen aan deze ‘archeologische parel’. En wat zijn wij blij dat we de rit vanuit Sarandë hebben gemaakt.

Zo loop je door de ruïnes over een houten loopbrug tussen de zwemmende schildpadden, zo een middeleeuws amfitheater in. In het amfitheater kun je zelfs nog plaatsnemen op de oude banken, terwijl je uitkijkt over de restanten van een oud badhuis. En wat deze plek nog specialer maakt? Er zijn hier restanten uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd terug te vinden. Waarbij wij vooral de evolutie die de stad heeft doorgemaakt in deze verschillende tijden erg mooi in beeld gebracht vonden.

Er is een mooie wandelroute gemaakt waarbij je alle archeologische vondsten kunt zien. Deze wandeling verveelt op geen enkel moment, want tussen de verschillende plekken heb je vrijwel continue uitzicht op de prachtige waterpartijen en indrukwekkende flora en fauna die dit park rijk is.

Opvallend genoeg is nagenoeg de complete stad bereikbaar en kun je (bijna) overal komen, zonder dat hekken je op afstand houden.

Wij betaalden 1.000 Lek per persoon aan entree, omgerekend zo’n 8 euro. Voor meer informatie kun je terecht op Butrint.al of cultureticketsalbania.al

6. Berat: stad van de duizend ramen

De zesde tip van onze bezienswaardigheden in Albanië, is de stad Berat. Ga je naar Zuid-Albanië, dan ontkom je bijna niet aan een bezoek aan Berat, de stad van de duizend ramen. Ons verblijf in Berat begon boven op de heuvel bij alaja e Beratit, oftewel het Kasteel van Berat. We konden de camper recht voor de deur parkeren en liepen na het betalen van 300 Lek entree (2,50 euro) per persoon zo dit populaire kasteel in (let op, in 2021).

Je vindt hier een waanzinnig groot aanbod aan hotels, guesthouses en restaurants die er allemaal op gebrand zijn om jou een onvergetelijk verblijf te geven.

Als je kiest voor een bezoek aan dit kasteel mag je het panorama uitzicht dat je op deze plek kunt vinden absoluut niet overslaan. Vanaf hier vang je een eerst glimp op van de ‘duizend ramen’ langs de rivier die door Berat kronkelt.

Vanaf het kasteel loop je in ongeveer 20 minuten naar beneden, naar datgene wat de stad nu daadwerkelijk zo populair maakt. ‘De stad van de duizend ramen’. Tientallen witte gevels met vierkante ramen lachen je tegemoet aan beide zijdes van de oever. Waarbij je vanaf deze spot een prachtige foto kunt maken met het kasteel van Berat op de achtergrond.

Wil je een meer authentieke ervaring en even weg van het massatoerisme? Loop dan eens weg van het oude centrum over de ‘Rruga Anipatrea’ en waan je binnen 5-10 minuten in een compleet andere wereld, weg van de toeristen. Hier zul je in de zijstraten ontelbare terrassen vinden, die allemaal de “lekkerste koffie van Albanië” serveren.

Geniet van de Albanese koffie

Nu we het toch over koffie hebben, de Albanese koffie is iets dat je moet ervaren. Want dacht je misschien dat wij een grap maakten over “de lekkerste koffie van Albanië”? Je kon er niet verder naast zitten. Koffie wordt in Albanië zeer serieus genomen en er zijn complete rituelen, ceremonies en zelfs competities rondom koffie in Albanië.

Je hebt hier de traditionele manier van koffie maken, die is overgenomen van de Turken waar er wat suiker wordt toegevoegd aan het proces. Maar de meest gangbare vorm die wij zijn tegengekomen is toch de Espresso. En wij als koffie liefhebbers durven toch voorzichtig te stellen dat de Italianen er een geduchte concurrent op nahouden.

7. Vjosë-Nartë Nationaal Park

De volgende tip van onze bezienswaardigheden Albanië, is het populaire Nationale Park Vjosë-Nartë. Die om verschillende redenen absoluut het bezoeken waard is en behoort tot de hoogtepunten van Albanië. Je kunt hier namelijk via een onverharde weg met je auto of camper het strand op rijden en genieten van de gigantische zandstranden.

Wil je iets meer privacy? Dan vind je net voorbij het grote zandstrand een mooie baai die luistert naar de naam Porto Novo. Vanaf hier kun je schitterende wandelingen maken langs de lagune en heb je op verschillende plekken waanzinnige 360 graden uitzichten, zoals hier.

Aan de andere kant van de lagune is het schitterende St. Mary’s klooster gelegen. Dit Byzantijnse klooster is gevestigd op een klein eiland waar je alleen over een houten loopbrug kunt komen. Met een beetje geluk ben je ook nog eens omgeven door flamingo’s die zich hier graag laten zien.

Let op: probeer in het hoogseizoen de weekenden te vermijden, het kan hier erg druk zijn.

8. Osum Canyon

De achtste tip van de in Albanië gelegen bezienswaardigheden, is de Osum Canyon. Vanuit Berat is het ongeveer een uur rijden naar Corovode waar je het begin van de Osum Canyon kunt vinden. Bij binnenkomst van de stad vallen direct de gekleurde appartementencomplexen op, maar verder vonden wij hier niet veel bijzonders aan.

Wat ons betreft kun je het beste direct je weg vervolgen richting Vrima e Nuses, waar je een prachtig uitzichtpunt over de Canyon kunt vinden: echt een van de hoogtepunten in Albanië als je het ons vraagt! Vanaf hier kun je je weg nog een stukje verder vervolgen naar deze spannende brug die je over de Canyon leidt. Wil je in alle rust nog even nagenieten? Dan kun je een klein stukje verder rijden naar deze parkeerplaatsen waar je een prachtig uitzicht hebt.

Ga jij voor een onvergetelijke ervaring? Je kunt in het hoogseizoen namelijk raften en hiken door de Osum Canyon! Wij hadden dit hoog op onze lijst staan, maar helaas was het slecht weer toen wij hier waren en werden er geen tours georganiseerd. Check deze video op youtube voor een indruk van het raften. Informeer bij je verblijf of in het centrum van Corovode naar de mogelijkheden van een tour of boek online een trip via GetYourGuide (onze affiliate partner).

Tip: maak NIET de fout om, net als wij, vanaf hier door te willen rijden naar de thermaal baden Llixhat e Bënjës in Permët. Ondanks de goede wil van Google Maps is deze weg niet begaanbaar voor de gemiddelde auto. Wil je vanaf hier naar Permët, zit er op dit moment helaas niks anders op dan terug te rijden naar Berat en vervolgens de snelweg te pakken over Fier.

9. Thermaal baden Llixhat e Bënjës | Permët

Deze tip van de lijst met in Albanië gelegen mooiste plekken, is er eentje om lekker te ontspannen. Oké, nu we jullie gewaarschuwd hebben om vooral niet de snelste route van de Osum Canyon te nemen kunnen we met een gerust hart meer vertellen over deze thermaal baden. De thermaal baden zijn in de weekenden ongekend populair onder Albaniërs uit het hele land. En niet voor niks, deze thermaal baden zouden namelijk een helende werking voor je lichaam hebben.

Volgens de aanwezige informatieborden zijn er in totaal 6, door mensen geformeerde, baden te vinden die door de verschillende samenstellingen elk bevorderlijk zijn voor een ander gebied in het lichaam, te weten maag, nieren, huid en reumatische klachten.

De baden liggen in een prachtige omgeving en worden gekenmerkt door een oude middeleeuwse brug die je moet nemen om van de ene kant van het water naar de baden te brengen. De baden hebben een constante temperatuur tussen de 22 en 28 graden en worden goed onderhouden.

De baden zijn gratis te bezoeken, je betaalt enkel zo’n 200 Lek (1,50 euro) aan parkeerkosten in het hoogseizoen.

Tip: neem waterschoenen mee, de baden kunnen namelijk erg glibberig zijn. Ook kun je vanaf hier schitterende hikes maken, die worden aangegeven op bewegwijzeringsborden.

10. De mooiste wegen van Albanië

De tiende tip van onze bezienswaardigheden in Albanië, is er eentje buiten de gebaande paden. Althans, de meeste. De wegen van Albanië staan al niet bekend als de beste (understatement), maar sommige moet je wel echt opzoeken en gereden hebben. Het uitzicht is veelal adembenemend.

Door het rijden van deze wegen ontdek je het platteland van Albanië. Anders dan in de grote steden stap je hier letterlijk in een tijdmachine. De luxe auto’s maken plaats voor zwaar bepakte ezels en onderweg zul je regelmatig ruimte moeten maken voor paard en wagens. 

Wil je een auto huren in Albanië? Dan kan dat via één van onze affiliate partners: Sunny Cars. Boek je via hen dan krijgen wij een klein percentage van jou boeking. Zo kunnen wij deze gratis content blijven maken en betaal jij niets extra’s.

De mooiste autoroutes van Albanië op een rij. 

SH 75 | Permët - Korcë

De weg tussen Permët en Korçë is wat ons betreft een van de mooiste en veelzijdige wegen van Albanië. Zo rijdt je het eerste gedeelte van de weg over de SH75 over een uitdagende weg, vol gaten en kuilen door kleine dorpen. Later gaat de SH75 over in de SH80 en de SH65, waar de weg juist van uitstekende kwaliteit is en je onderweg de mooist denkbare uitzichten hebt.

Trek gerust een uur of 4 uit voor deze rit zodat je onderweg de tijd hebt om foto’s te maken en hoe dan ook vind je onderweg nog een mooie plek voor een kop koffie.

SH 22 en SH25 | Fierze - Koman en Shköder - Koman

Wanneer je de ferry neemt van Koman – Fierze (waarover in tip 18 meer), raden we je zeker aan om de terugweg over de SH 22 te nemen, mits je over een auto of camper beschikt natuurlijk. De weg is niet overal even goed, maar het uitzicht des te mooier. Je kunt nogmaals genieten van het prachtige zicht op het Koman meer, maar nu van grote hoogte. 

De SH25 neem je sowieso als je van Shköder naar Koman rijdt om de ferry te nemen. Neem er even de tijd voor!

SH 6 | Tirana - Burrel

Burrel is een klein plaatsje in het binnenland van Albanië. Wij hebben hier een aantal dagen doorgebraht met een Albanese familie en daarom heeft het dorpje ons hart gestolen. An sich is het plaatsje niet heel interessant, maar wil je het autentieke Albanië ervaren dan is het zeker de moeite waard. De route er naar toe is wederom prachtig, met zicht op (besneeuwde) bergtoppen en Albanese boerderijen. 

SH 20 | Shköder - Vermosh

Breng je een bezoek aan het noorden, breng dan zeker ook een bezoek aan Vermosh, een dorpje midden in de Albanese alpen (zie tip 15). Rijd dan via de SH 20, een prachtige route onder andere langs Tamarë waar je je ogen uitkijkt naar prachtige watervallen. Maar de weg zelf is ook al uniek met vele haarspeldbochten. Ook tref je langs de weg dieren als geiten, schapen, koeien en paarden.

11. Korçë

De elfde tip van de in Albanië gelegen bezienswaardigheden, is de 13e eeuwse stad Korçë, het kloppende hart van Zuidoost-Albanië. Korçë wordt door veel reizigers overgeslagen omdat het ‘uit de richting ligt’ en het al snel zo’n 3 uur rijden is vanaf Tirana. En daar zijn wij het niet mee eens, Korçë is een moderne stad en leent zich uitstekend als uitvalsbasis voor een bezoek aan het meer van Ohrid.

Korçë is schitterend gelegen tussen de bergen en wij ervaarden direct een stukje rust in zo’n grote en bruisende stad. Korçë stond op onze lijst vanwege de indrukwekkende ‘Resurrection of Christ Cathedral of Korçë’. Deze kerk is in 1995 door de Albanese regering gebouwd en is vandaag de dag een van de grootste toeristische attracties.

Ook het 400 jaar oude marktplein is in de zomer een fijne plek om je te omringen met de lokale bevolking. Het plein vult zich met terrasjes waarbij jong en oud samenkomen voor koffie en traditionele Raki. Ook kun je hier uitstekend terecht voor lokale wijnen die in deze regio worden verbouwd.

Voor het mooiste uitzicht over de stad kun je na een wandeling over de Shen Gjergji boulevard de ‘red tower’ beklimmen. Vanuit deze bijzonder gevormde toren heb je mooi uitzicht over de stad en schitterende omgeving. De entree bedraagt 50 Lek.

Onze timing was helaas niet optimaal, toen wij in Korçë waren was het rond het vriespunt en wisselden sneeuw en regen elkaar af. Van alle gezelligheid hebben wij niet heel veel meegekregen en zijn wij na een heerlijk verblijf in het Barba Boutique hotel doorgereden naar het meer van Ohrid, dat op 45 minuten rijden ligt.

12. Het meer van Ohrid

De twaalfde tip van onze bezienswaardigheden in Albanië, is het 350km2 grote meer van Ohrid. Het op één na grootste meer van de Balkan en absoluut een van de hotspots van zowel Albanië als Noord Macedonië. Je kunt een bezoek aan dit meer perfect combineren met een bezoek aan het St. Jaun klooster (Macedonië), de Bay of Bones (Macedonië) en het oude centrum van Ohrid (Macedonië).

Maar wees gewaarschuwd, de locals vinden dit ook een heerlijke plek om in de zomer te verblijven en het kan hier dus ook aardig druk zijn. En doordat Ryanair rechtstreeks vliegt op Ohrid struikel je over de Nederlandse toeristen.

Onze vrienden in Macedonië raden ons dan ook aan om voor een zomers bezoek aan het meer door te reizen naar Kalista aan de noordoost zijde van het meer. Wij zijn hier zelf nog niet geweest, maar het ziet er op de afbeeldingen prachtig uit.

Ga je voor het mooiste uitzicht en heb je geen zin in een lange hike? Pak dan de auto en rijd naar de top van het Nationale Park Galicia. Hier heb je namelijk een schitterend uitzicht op zowel het meer van Ohrid als het naastgelegen meer van Prespa.

13. Mooiste hikes van Albanië

Wat zeker niet mag missen tijdens de hoogtepunten in Albanië, is het hiken! In Zuid-Albanië heb je de bergen van Nemërckë en Tomorr. De vele ruige bergen lenen zich uitstekend voor schitterende daghikes. 

Rondom Tirana kun je een relatief korte en gemakkelijke hike maken, die zeker de moeite waard is. Hier ga je hiken naar de top van Mount Gamti met een spectaculair uitzicht over lake Bovilla. Absoluut een van de tofste bezienswaardigheden van Albanië.

Het summum op dit gebied vind je in het noorden waar de zogenaamde Albanese Alpen zijn gelegen. Valbona is zo’n plek waar je meerdere toffe hikes kunt doen. Een aantal tips:

  • Valbona – Theth: Een van de bekendste hikes van Albanië. Ook tijdens deze hike zul je een ‘blue eye’ tegenkomen. Deze hike kun je niet in 1 dag doen als je ook weer terug wil naar Valbona. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Theth terug te gaan naar Shköder.
  • Vermosh – Lepushë: helaas hebben wij deze hike halverwege moeten afbreken vanwege heftige sneeuwval maar het begin beloofde al veel moois. 
  • Onze vrienden van Vrolijkopreis maakten een waanzinnige hike van Lëpushë naar Maja Vajushes (Talijanka) waarvan de toppen Montenegro van Albanië scheiden. Simpelweg, Wow!

14. Meer van Shköder

De volgende op onze lijst met bezienswaardigheden in Albanië is het meer van Shkodër. Dit is met 400km2 het grootste meer van de Balkan en ligt op de grens met Montenegro. Je kunt hier op verschillende plaatsen bootjes huren voor onvergetelijke ervaring. Ook kun je er terecht voor een lekkere verkoelende duik.

15. Vermosh

We hebben het eerder al even aangestipt bij de mooiste wegen van Albanië en de mooiste hikes van Albanië, maar Vermosh is een dorpje dat je niet mag overslaan. 

Wij verbleven met onze camper bij het Guesthouse Peraj, waar je ook zonder camper kunt verblijven. Enorm gastvrije mensen en een fijne plek waar je ook heerlijk kunt eten. Houd wel je Google Translate paraat, want ze spreken zo goed als geen Engels. 

Het is een dorp waar je echt het gevoel krijgt terug in de tijd te gaan. Met uitzicht op de besneeuwde toppen van de Albanese Alpen, wonen de inwoners hier vooral in boerderijen.

Wij hebben hier ook paardgereden, wat zeker mooi was in deze prachtige omgeving. Toch zullen we het niet aanraden omdat de paarden naar ons idee te klein waren voor ons en niet goed verzorgd werden.

16. Tirana

Natuurlijk mag je de hoofdstad van Albanië niet missen als je de bezienswaardigheden wil uitspelen. Ga dus voor een stedentrip: Tirana. De stad zelf is al leuk om gewoon rond te wandelen, maar je komt er toch vooral om meer te leren over de geschiedenis van Albanië.

Albanië heeft tot 1991 onder het communistische regime geleefd. Er zijn tal van musea die je kunt bezoeken om hier meer over te leren, waaronder BUNK’ART. Wij zijn hier geweest en vonden het erg indrukwekkend. De musea zijn gevestigd in oude bunkers. 

De stad heeft een bijzondere combinatie van geschiedenis, moderne gebouwen en diverse kerken en moskeeën. De nieuwe bazaar aan het Pazari i Ri is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier koop je naast groente en fruit bijvoorbeeld ook handgemaakte kleden en de perfecte plek om streetfoodsnack Byrek te proeven.

Heb je behoefte aan een drankje of een gezellig terras dan kun je terecht in het Tirana Castle, het voormalig fort.

17. Valbona

Valbona is al een aantal keer genoemd, maar het is een van de bekendste plaatsjes als je de Albanese Alpen wil verkennen. Wat ons betreft een must visit tijdens jouw roadtrip Albanië. Mocht je niet van hiken houden dan is het alsnog leuk om hier een bezoek te brengen. Er is van alles te doen en je kunt ook gewoon wat rondwandelen. Alleen al de natuur hier bewonderen is de moeite waard, want je hebt constant uitzicht over de Albanese Alpen. En de route hier naar toe is zowel met de ferry als over de weg meer dan de moeite waard.

Accommodatie in Valbonë boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties voor jouw Albanië roadtrip. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk alle opties in Valbonë

18. Ferry over het Komani meer

De laatste tip in deze lijst met bezienswaardigheden in Albanië is zeker niet de minste. Met de ferry over het Komani meer is een van de hoogtepunten die je kunt doen in Noord-Albanië. Wij raden zeker aan om deze rit vanaf Koman naar Fierze te nemen en vanaf daar door te rijden naar Valbona. De terugweg rijdt. je dan een van dee mooiste wegen van Albanië, waar we in tip 11 meer over vertellen. 

Tijdens deze tocht over het Komani meer waan je je in een tropisch land (al was het bij ons wel erg koud!). Het water is felblauw en omringd met groene bergen. Werkelijk prachtig! Je kunt hier in de zomer ook allerlei watersporten doen of zelfs overnachten op het eiland dat hier middenin gelegen is.

De tocht duurt zo’n 2-3 uur en wij boekten de tickets via Komanilakeferry.  Je kunt ook met je camper de overtocht maken.

Accommodatie in Koman boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties voor jouw Albanië roadtrip. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk alle opties in Koman.

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden Albanië?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf in Albanië? Wat zijn wat jou betreft de mooiste plekken in Albanië? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram via @Reisstel.nl

Pin dit artikel voor later

Bezienswaardigheden Albanië | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

16 Responses

  1. Helemaal met Jannemieke eens. Wanneer wij weer mogen reizen, zou ik zomaar in Albanie kunnen belanden, dankzij jullie!

    1. Wat leuk om te horen Frank! Dat is voor ons natuurlijk het grootste compliment. We vinden het erg leuk om te kunnen inspireren met nieuwe plekken. Je gaat er geen spijt van krijgen ;-). Groetjes van ons!

    1. Hi Roos! Dankjewel voor je reactie 🙂 Leuk te horen! Het is een feest om hier te zijn.

  2. hallo reizigers! Wat een mooie reis en hartelijk dank voor de informatie die wij uit jullie verslag halen.
    We hebben een vraag, wij willen in augustus met de camper naar Griekenland en hebben het idee om via de SH4 en bij Kakavije de grens over te gaan naar Griekenland. Wij weten dat de wegen erg slecht kunnen zijn en vragen ons af of we beter de gangbare route moeten nemen.
    Kunnen jullie ons advies geven?
    Alvast hartelijk dank!

    1. Hi Hans en Anita! Excuus voor de late reactie 😉 Hopelijk zijn we nog op tijd voor jullie reis in augustus. Wij zijn toevallig ook de grens over gegaan bij Kakavije vanuit Griekenland en vonden het daar nog prima te doen. Over het algemeen zijn de wegen inderdaad niet heel goed, maar in het zuiden valt het nog mee! Af en toe wat rustiger rijden helpt enorm haha. Vooral de weg tussen de Osum Canyon en Permet is niet aan te raden, zeker niet als het heeft geregend. Veel plezier! Groetjes Lisa & Erik

  3. Hé toppers!

    Aangezien we nu vlakbij Albanië zijn heb ik jullie blog eens helemaal doorgespit. Bedankt voor de vele fijne tips. Wij gaan er zeker een paar van toepassen! Je kunt zien dat er veel tijd en moeite in deze blog is gestoken. Mijn complimenten!

    Met reislustige groet,

    Tom

    1. Hi Tom, wat super leuk om te horen!! Blij dat we jullie hebben kunnen helpen op deze manier. Groetjes Lisa & Erik

  4. Him

    Bedankt voor alles tips!
    Mijn vraag voor jullie; hoe is het eten in Albanië?
    Bij vakantie hoort natuurlijk lekker eten, dus ik ben heel benieuwd naar jullie ervaring hiermee. Op internet kan ik er weinig over vinden.

    Groetjes!

    1. Hi Eva! Bedankt, wat leuk om te horen. Wij vonden het eten in Albanië echt lekker! 🙂 Het lijkt wel wat op Grieks eten. We hebben er wel een beetje over geschreven in ons andere artikel over Albanië. Wellicht heb je daar nog wat aan. Heb je er nog een specifieke vraag over?

  5. hoihoi,

    Leuke post! ik droom al een tijdje over een trip naar Albanië, maar hoorde recent dat er een groot afvalprobleem is… Ik schrok van de foto’s van lake Komani die ik vond. Hebben jullie hier last van gehad?

    1. Hi Sofie!

      Bedankt voor je berichtje 🙂 Albanië is een fantastisch land om te bezoeken. Helaas heb je wel gelijk dat het afvalprobleem groot is. Wij zijn een tijdje bij een Albanese familie geweest en zij vertelde ons dat er echt aan gewerkt wordt… maar helaas is het nog niet zoals wij gewend zijn. Ik moet zeggen dat ik mij niet kan herinneren dat het specifiek rondom Lake Komani zo heftig was (het noorden vonden wij minder vuil), maar je zult zeker langs de weg veel afval vinden ja. We hebben er geen last van gehad verder, los van dat het af en toe heel verdrietig is om te zien natuurlijk!

      Wij probeerden in Albanië de plekken waar wij hebben gestaan met de camper, schoner achter te laten. Misschien een tip, extra vuilniszakken mee nemen 🙂 haha.

      Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He, ga je mee?

Heb jij zin in een onvergetelijk avontuur samen met ons? Join us op Madeira voor een 5-daagse wandeltocht van 24 – 30 oktober. Wil je meer info, stuur ons een berichtje