Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

camperinbraak voorkomen? 13x inbraakpreventie tips + video

Wij beantwoorden elke week een vraag van jullie die gesteld kan worden via onze social media of onze contact pagina op deze website. Deze week: hoe voorkom je een camperinbraak? Wij geven je 13x inbraakpreventie tips om diefstal en inbraak in je camper te voorkomen. Na de inbraak in onze camper hebben wij jullie om hulp gevraagd. Jullie tips en tricks om inbraak en diefstal in de toekomst te voorkomen hebben enorm geholpen en zijn verwerkt in dit artikel.

Video: hoe voorkom je diefstal en inbraak in jouw camper?

Play Video

Inhoudsopgave

Tip 1: Sluit deuren en ramen

Sommige inbraakpreventie tips in deze lijst zijn letterlijk en figuurlijk ‘open deuren’. Toch als we jullie verhalen lezen en de verhalen online kunnen we de nummer één tip van onze lijst niet voldoende benadrukken. Sluit ’s nachts je ramen en deuren. Gelegenheid maakt de dief is hier van toepassing, dus geef inbrekers simpelweg niet de gelegenheid.

Tip 2: voorkom camperinbraak, parkeer je camper op plaatsen met toezicht.

Het is voor inbrekers minder aantrekkelijk om in te breken op plaatsen waar er een zekere vorm van sociale controle is. Zo zal er minder snel ingebroken worden in een camper die onderdeel vormt van een groep campers, dan een camper die er maar ‘alleen’ staat. Hetzelfde geldt voor parkeren op straat. Een plekje in het zicht of waar veel voorbijgangers komen is veel minder aantrekkelijk dan een plek waar de inbreker alle tijd heeft om ‘onzichtbaar’ zijn slag te slaan.

Wees je bewust van je kwetsbaarheid. Overnacht niet op verlaten parkeerplaatsen langs de snelweg of uit het zicht tussen vrachtwagens.

Tip 3: laat overdag je gordijnen open als je parkeert

In navolging van tip 2 werd ons geadviseerd om altijd je gordijnen open te laten. Ook het gebruik van zonneschermen werd ons afgeraden omdat ze het zicht van buiten naar binnen beperken. Inbrekers vallen niet graag op, en met gordijnen en zonneschermen geef je ze de beschutting waar ze naar op zoek zijn.

In onze gedachte was het precies andersom, zolang de inbreker niet ziet wat er te halen valt is het ook minder aantrekkelijk om in te breken…

Tip 4: laat geen waardevolle spullen achter in de camper

Het liefst zouden wij altijd ál onze waardevolle spullen meenemen als we de camper ergens parkeren. In de praktijk is dit in onze ogen echter niet te doen. Wij kiezen er daarom ook voor om in ieder geval de ‘onvervangbare’ zaken mee te nemen. Denk aan onze harde schijf, laptop, paspoorten, etc.

Tip 5: maak gebruik van een kluis

De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze in de camper op zoek zijn naar waardevolle spullen, hoe groter de kans dat ze betrapt worden. Idealiter is de kluis goed verstopt en zijn ze weg voordat ze de kluis hebben ‘gevonden’. Als ze de kluis vinden en deze is goed bevestigd zal dit de kans op diefstal of inbraak van jouw waardevolle spullen aanzienlijk verkleinen. Wij zien de kluis dan ook als een perfecte ‘vertrager’. De écht waardevolle spullen heb je zelf toch bij je.

Camper kluis aanschaffen?

Foto’s: bol.com

Tip 6: Leidt inbrekers om de tuin met een nepportemonnee.

We weten inmiddels dat inbrekers zeer doelgericht te werk gaan om er zo snel mogelijk met jouw waardevolle spullen vandoor te gaan. We kregen dan ook de tip om het de inbrekers wat makkelijker te maken. Huh.. makkelijker maken? Jazeker, in de vorm van een ‘nepportemonnee’.

Probeer maar eens een extra portemonnee te vullen met wat briefgeld, muntgeld, bonnetjes, je boodschappenlijstje en wat echt uitziende pasjes. Leeg deze op een eenvoudig te bereiken plaats zodat de inbreker al snel denkt ‘beet’ te hebben en niet langer verder zoekt.

Je kunt natuurlijk hetzelfde doen met een oude telefoon die je niet langer in gebruik hebt!

Tip 7: verstop je waardevolle spullen op plekken waar inbrekers het niet verwachten.

Dit vonden wij met afstand de leukste tip die we van jullie hebben gekregen, je moet er alleen enigszins creatief voor zijn. Een inbreker verwacht niet direct dat er spullen van waarde in een koelkast of vriezer zullen liggen. En als ze er al kijken, en misschien zelfs potjes optillen om te kijken of er wat inzit kun je zo nog steeds om de tuin proberen te leiden.

Zo kun je bijvoorbeeld een brood uithollen en invriezen, om hier je pasjes of briefgeld in te bewaren. Ook kun je een glazen pot gebruiken die je voorziet van een label of likje verf. Erg vindingrijk en zou bij een goede uitvoering nog eens kunnen werken ook. 

Wij kunnen ons niet voorstellen dat een inbreker naar waardevolle spullen op zoek gaat in een pot bonen.

Tip 8: Installeer een versnellingsbakslot of stuurasslot.

Een versnellingsbakslot of stuursasslot is een mechanisch slot die de versnellingsbak of stuuras blokkeert. Bij een handgeschakelde camper wordt de hendel van de versnellingsbak vastgezet in zijn achteruit. Bij een automatisch geschakelde camper wordt de stuuras geblokkeerd zodat het bijna onmogelijk is om de camper te stelen.

Steeds meer verzekeraars stellen een dergelijk slot verplicht bij het verzekeren van een camper. Voor onze buscamper Fred was dit ook een beveiligingseis. Dit omdat de af fabriek startonderbrekers en elektronische systemen relatief makkelijk te omzeilen zijn.

De bekendste leveranciers van deze sloten zijn BearLock en Construct. Bekijk goed de voorwaarden van je verzekering voordat je een keuze maakt voor het ene type of het andere. Construct sloten mogen in de regel welliswaar goedkoper zijn, niet iedere verzekeraar accepteert dit slot.

Gebruik hem ook! Ook bij een 'snel' boodschapje of korte wandeling.

Tip 9: Stuurslot

Heb jij een camper die een lagere waarde vertegenwoordigd en is een versnellingsbakslot niet verplicht? Dan kun je overwegen om een stuurslot aan te schaffen. Met een stuurslot is het voor dieven bijna onmogelijk om er met jouw camper vandoor te gaan omdat zij simpelweg niet kunnen sturen.

Stuurslot aanschaffen?

Je maakt het dieven erg moeilijk om weg te rijden met een stuurslot.

Tip 10: portiersloten

Een zeer eenvoudige manier om snel in te brengen is door het kleine driehoekige raampje in het portier in te slaan en vanaf daar het slot van binnenuit te ontgrendelen. Bij ons hebben ze helaas ook op deze manier eenvoudig kunnen inbreken. Dit had mogelijk voorkomen kunnen worden als wij ook gebruik hadden gemaakt van portiersloten.

Eenvoudige sloten die aan de buitenkant van het portier worden geplaatst en die niet van binnenuit geopend kunnen worden.

Zelf portiersloten aanschaffen?

Let op: er zijn portiersloten die je van binnen kunt openen. Hiermee ben je alsnog kwetsbaar als ze je ramen intikken.

Foto’s: dewitschijndel

Tip 11: raamsloten

Voor veel campers is het (dak)raam de gevoeligste plek voor een inbraak. Inbrekers kunnen met een dun voorwerp het grendeltje van het raam omhoog wippen en zo eenvoudig binnenkomen. Met een extra raamslot zoals de Dometic raamfix kun je dit risico verkleinen. Dit zijn stalen beugeltjes die over de grendels van de ramen geplaatst kunnen worden waardoor deze niet meer ontgrendeld kan worden.

Raamslot aanschaffen?

(Dak)ramen zijn de gevoeligste plek voor een inbraak! Dus, ben jij op zoek naar een camper of wil jij je bus nog gaan ombouwen tot camper? Wellicht is het dan slim om eens contact op te nemen met een professionele camperbouwer zoals VAN-Jorn. Zij kunnen je helpen bij het creëren van een veilige en beveiligde leefruimte. Zodat jij lekker onbezorgd kunt genieten!

Tip 12: trekhaakslot

Veel buscampers hebben aan de achterzijde klapdeuren die geopend kunnen worden. Naast een eerder genoemd portierslot is het ook mogelijk om een trekhaakslot te installeren. Dit slot zorgt ervoor dat de deuren maar een klein stuk geopend kunnen worden waardoor je inbrekers geen kans geeft om daadwerkelijk binnen te komen.

Trekhaakslot aanschaffen?

Geadviseerd wordt om het slot maximaal 70mm van de achterdeur te bevestigen.

Foto: bol.com

Tip 13: laat je kenteken in de ramen graveren/ etsen

Dit was voor ons een compleet nieuw fenomeen, je kenteken of chasisnummer in de ruiten laten graveren of etsen. We zijn er wat verder ingedoken en lezen dat het door de politie sterk wordt aangeraden om verschillende redenen.

Etsset aanschaffen?

Voor nog geen €20,00 heb jij je camper weer extra beveiligd!

Inbraakpreventie bonustip: hang een hondenriem aan de buitendeur

We kwamen deze tip vaker tegen, wij weten niet goed wat we er van vinden, maar willen hem jullie niet onthouden. Of je nu wel of niet op reis bent met een hond, het is altijd goed om een hondenriem aan de deur te hangen om inbrekers af te schrikken. Niemand houdt van het idee om oog- in oog te komen staan met een waakse viervoeter.

Geen idee of het daadwerkelijk werkt maar te leuk om deze tip voor onszelf te houden

Inbrekers komen toch wel binnen

Een inbraak is soms simpelweg niet te voorkomen. Mocht er toch ingebroken worden in jouw camper, dan wil je natuurlijk niet dat de waardevolle documenten en informatie gestolen wordt. Daarom hierbij nog 2 extra tips die je kunnen helpen.

Tip: maak kopieën van al je waardevolle documenten

Zorg dat je kopieën hebt van al je belangrijke documenten, denk hierbij aan je paspoort, creditcard, verzekeringspolis, bankpas, etc. Ook als je het slachtoffer wordt van een inbraak dan heb je altijd de belangrijkste gegevens voor handen. Dit kan helpen bij het doen van aangifte, het blokkeren van rekeningen of het aanvragen van nieuwe documenten.

Je kunt natuurlijk hetzelfde doen met een oude telefoon die je niet langer in gebruik hebt!

Tip: zorg dat je een fysieke telefoonlijst hebt

Wij zijn 100% afhankelijk van onze telefoon. Zonder onze telefoons hebben wij geen internet of toegang tot onze contactenlijst. Dus leuk dat we alle ‘noodnummers’ in onze telefoons hebben opgeslagen, maar zonder onze telefoon kunnen we er niet bij. Daarom adviseren wij iedereen om jouw noodnummers ergens op te schrijven en dit document altijd bij je te dragen. Denk hierbij aan het alarmnummer, de buitenlandse ambassade, reisverzekering, camperverzekering, pechhulp en natuurlijk een contactpersoon aan het thuisfront

Meer vragen?

Heb je nog meer tips of vragen over hoe jij je kunt beveiligen tegen inbraak en diefstal? Of is er iets anders dat je graag van ons wil weten? Schroom niet om ons een berichtje te sturen via social media of via onze contactpagina.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *