Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Alles over Creux du van loop en mini hike

De Creux du Van wordt ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd en dat is niet voor niets. De natuurlijke rotsformatie in de vorm van een amfitheater is super indrukwekkend. Vanaf de 160 meter hoge rotspartij heb je adembenemend uitzicht over het dal, dat voornamelijk bestaat uit een groot bos. Met mazzel kun je er steenbokken spotten vanaf de top! Wat ons betreft een absolute must visit. De grootste voldoening scoor je uiteraard met de complete Creux du Van hike.

Alles over Creux du Van | Erik bij Creux du Van

Creux du Van hike

Het bijzondere aan de Creux du Van is wat ons betreft dat het voor ieder wat wils te bieden heeft. Ben jij op zoek naar een sportieve uitdaging? Dan kun je naar boven hiken en wordt je op de top absoluut beloond. Maar ook als je geen zin hebt om ver te lopen kun je hier uitstekend terecht. Je kunt de auto, camper of bus namelijk op nog geen 10 minuten van het eerste uitzichtpunt parkeren. Vanaf hier loop je tussen de koeien richting Creux du Van, waar je prachtige foto’s kunt maken.

Creux du Van parking

Parkplatz Creux du Van
2108 Val-de-Travers
Zwitserland
Link Parkeerplaats in Google Maps

Let op: dit is de parkeerplaats naast Creux du Van. Wil je de Creux du Van Loop gaan hiken, dan kun je hier parken:

Parking des Courtons
rue des Courtons 1,
2103 Noiraigue, Zwitserland
Link Parkerplaats in Google Maps

NB: startpunt van deze route is het treinstation van Noirqigue

Kosten: gratis, indien je met de camper komt kun je hier ook kosteloos overnachten. Kom je in het hoogseizoen? Na 17.00 uur zijn de meeste dagjesmensen vertrokken en is er eigenlijk altijd meer dan voldoende ruimte om de camper te parkeren.

De parkeergelegenheid is meer dan voldoende en de bereikbaarheid over de geasfalteerde wegen is goed. In het hoogseizoen en in de weekenden kan het hier erg druk zijn. Let op: indien je met de camper op bus komt vanaf het Lac de Neuchatel is het verstandig om niet blind op Google Maps te vertrouwen. Wij werden via kleine (privé) boeren wegen naar boven geleidt, waarbij het zelfs voor onze relatief kleine camper bus nauwelijks te doen is. Volg daarom de borden Creux du Van die je over de reguliere wegen naar boven begeleiden. Eenmaal boven kregen wij de tip om de volgende keer naar boven te rijden vanaf de Couvet zijde.

Tip: kom je met de camper? Volg de route naar de Creux du Van vanaf de Couvet zijde.

Hike facts - Creux du Van hike (mini)

Route:Le Soliat – Creux du Van – Le Soliat

Afstand: 4 km

Duur: 1:00 – 1.30 uur

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Hoogtemeters: 80 meter 

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk: Nee, de Creux du Van hike is niet moeilijk of gevaarlijk, mits je je gezonde verstand gebruikt. Er is geen afscheiding tussen de klif en de afgrond en is daardoor erg aantrekkelijk voor gewaagde composities. Er is voldoende ruimte tussen de klif en de stenen afscheiding om veilig van al het moois te kunnen genieten. Let op: op grote gedeelte van deze routen wandel je tussen de koeien.

Creux du Van hike, deel 1

Vanaf de parkeerplaats loop je in de richting van het restaurant Le Soliat. Hier vind je diverse speeltoestellen voor de kinderen en een terras waar veelal zelfgemaakte gerechten worden geserveerd. Om te beginnen met de (mini) hike volg je simpelweg de weg naar boven richting de stenen muur. Deze bereik je binnen no-time en is niet te missen!

Vrijwel direct ben je omgeven door de kuddes koeien met de welbekende bellen om hun nek. Super gezellig en leuk om zo dichtbij te kunnen komen. Tip: kom niet te dichtbij, daar zijn ze niet zo van gediend.

Zodra je de stenen muur bent gepasseerd heb je direct je eerste uitzichtpunt op de Creux du Van. Het schitterende en natuurlijk gevormde amfitheater. Zo’n 160 meter hoog en 1.400 meter breed.

Creux du Van hike, deel 2

Er is voldoende ruimte tussen de stenen muur en de afgrond om op veilige afstand van dit spektakel te kunnen genieten. Ben jij op zoek naar net iets meer adrenaline? Er staan geen hekken of andere afscheidingen tussen jou en de afgrond, je hebt dus alle ruimte voor een onvergetelijke foto.

Vanaf dit punt staan er geen hekken of andere afscheidingen tussen jou en de afgrond. Wees dus voorzichtig.

Vanaf het eerste uitkijkpunt loopt er een pad langs de gehele klif. Je kunt hier zowel direct langs de klif lopen, of je kunt ervoor kiezen om tussen de koeien aan de andere zijde van de stenen afscheiding te lopen. Om de zoveel meter is er een opening in de afscheidingswal dus je kunt altijd wisselen. 

Over de gehele lengte van de klif zijn er talloze mogelijkheden voor spectaculaire foto’s. Wij waren enorm onder de indruk van de toegankelijkheid van dit bijzondere schouwspel.

Is het mogelijk om de Creux du Van hike te wandelen met kinderen?

Ja, dit is absoluut mogelijk. Let wel goed op, zoals eerder vermeld is er geen afscheiding tussen de klif en de afgrond. Je kunt ervoor kiezen om samen met je (kleine) kinderen aan de andere zijde van de stenen muur te blijven. Ook zagen wij gezinnen waarbij de ouders elkaar afwisselden. De ene ouder veilig op afstand met de kinderen, terwijl de andere ouder de spanning van de diepte opzoekt.

Ook aan de ‘veilige’ kant is er voldoende te zien en beleven om er een schitterende ervaring van te maken.

Wat is de beste tijd om de Creux du Van hike te wandelen?

Wij kwamen op een doordeweekse dag rond 17.00 uur aan en hadden bijna het hele amfitheater voor onszelf. Ga je voor het unieke plaatje? Dan adviseren wij om met zonsopkomst de rotsformatie te bewonderen. De kans is dan ook het grootst dat je wordt vergezeld door berggeiten en steenbokken. Bij ons regende het helaas in de ochtend en viel er weinig te zien. Let daarom ook goed op het weer, met dichte bewolking kun je weinig van het uitzicht genieten.

Wat moet je meenemen tijdens de Creux du Van hike?

Alternatieve route: Creux du van Loop

Voor de sportievelingen onder ons is het ook mogelijk om de Creux du Van loop te hiken. Deze 14 kilometer lange hike begint nabij het ‘Noraique treinstation’. In ongeveer 4:30 – 5:30 uur klim je in totaal zo’n 800 meter en wandel je vanaf het dal naar de top van de Creux du Van rotsformatie. Het loont om voorafgaand aan de hike naar de lokale VVV te gaan in Noiraque. Hier zijn gratis hike gidsen verkrijgbaar, onder andere van de hike naar de Creux du Van.

De kaart, route en meer gedetailleerde informatie kun je vinden op de website van Schweizmobil.

Parkeren doe je hier:

Parking des Courtons
rue des Courtons 1,
2103 Noiraigue, Zwitserland
Link Parkerplaats in Google Maps

Wat zijn de leukste accomodaties rondom Creux du Van?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!

Onze top 3 accommodatie aanbevelingen

Wat zijn de lekkerste restaurants in de omgeving Creux du Van?

Naast adembenemende uitzichten kun je ook voor heerlijke eten naar Zwitserland. Ondanks dat we niet overal zelf zijn geweest, zijn we wel overal op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste restaurants en eetplekjes. Enjoy!

Onze restaurant aanbevelingen

Wandelen in Zwitserland, genieten toch?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze mooiste hikes in Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | Alles over Creux du van loop en mini hike

Meer gave hikes in Zwitserland?

Heb jij het op je heupen gekregen? Bekijk dan ook snel de andere gave hikes die wij tijdens onze roadtrip door Zwitserland hebben gemaakt. Le Grammont, de Niederhorn Panoramahike, de 4 meren hike, de hike naar de Alp Mora Potholes, de Seealpsee, Oeschinensee en Augstmatthorn.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Responses

  1. Met mijn vriendin (75) die al vaker de Creux du Van heeft bezocht, heb ik (77) de tocht aanvaard. Ik loop niet goed en heb mijn orthopedische schoenen verruild voor een paar Meindl A wandelschoenen met aangepaste zooltjes. Met de auto naar de parkeerplaats en verder lopen. Het was erg warm die dag. Meer dan 30 graden. Gelukkig had ik Nordic wandelstokken in de auto liggen. De jongeren gingen als berggeiten over het pad naar boven en beneden. Voor ons was het uitkijken. We zijn boven gekomen en hebben genoten van het uitzicht. Als herinnering aan de wandeling heb ik een steen meegenomen.
    Voor oudere mensen is het zeker een aanrader om Nordic wandelstokken mee te nemen. Maar neem de tijd en ook om zo nu en dan even te rusten.
    Het was een mooie wandeling.

    1. Hi Rob, wat een mooie reactie. Dankjewel daarvoor. Wat ontzettend leuk om te horen dat jullie zo genoten hebben bij Creux du Van. Inderdaad goede tips wat betreft de Nordic wandelstokken en af en toe even te rusten. Gaan jullie komende zomer weer zo’n mooie reis maken? Groetjes Lisa & Erik

  2. Hoi reisstel, wat een geweldige blog hebben jullie! Wij zijn nu met onze camper in Zwitserland en gaan de komende weken zeker jullie blog gebruiken voor tips. Heel overzichtelijk en uitgebreid. Super bedankt!
    Groetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *