Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Sustenpas – een van de mooiste bergpassen in Zwitserland

Een van de mooiste bergpassen in Zwitserland is wat ons betreft de Sustenpas. Toen wij met camper Fred aan het begin van de pas stonden waren we al betoverd door de schoonheid. Een mooie groene vallei met op de achtergrond de bergen met besneeuwde toppen. Naarmate we verder reden, werd het uitzicht steeds meer adembenemend. We zagen ruige, puntige bergen, watervallen, gletsjers en bergmeren. Maar naast dat je deze pas met de auto, motor, fiets of camper kunt verkennen, is er nog veel meer te doen. In dit artikel vertellen we je alles over de Sustenpas. Wat ons betreft mag je deze stap niet overslaan tijdens jouw roadtrip Zwitserland.

Reisstel.nl | Sustenpas – een van de mooiste bergpassen in Zwitserland

Inhoudsopgave - mooiste bergpassen in Zwitserland

Wanneer is de Sustenpas open?

De Sustenpas is open in de zomer. Er is onduidelijkheid over de exacte maanden. Op sommige websites staat vanaf mei – november, andere zeggen half juni – eind september. Op de officiële website van Sustenpas staat vermeldt dat de bergpas vanaf 3 april geopend is tot de Steingletsjer (dus niet de gehele pas). Houdt de officiële website dus goed in de gaten voor actuele informatie.

Wat maakt de Sustenpas tot een van de mooiste bergpassen in Zwitserland?

De Sustenpas wordt door vele als een van de mooiste bergpassen in Zwitserland gezien. Niet alleen door het uitzicht dat adembenemend is, maar ook doordat het een hele fijne pas is om te rijden. Het is een van de langste bergpassen van Zwitserland (ongeveer 45 km lang), het is makkelijk te combineren met de Furkapass en de Grimselpass. Samen vormen ze de driepassentocht. Daarnaast is het een relatief nieuwe pas. De wegen zijn nog goed, waardoor het een fijne pas is om te rijden.

Waar ligt de Sustenpas?

De Sustenpas ligt in het midden van Kanton Bern en Kanton Uri in Zwitserland. Het verbindt de plaatsen Innertkirchen en Wassen met elkaar. De top ligt op een hoogte van 2.224 meter en er zijn zo’n 20 haarspelden die gereden moeten worden. Daar kun je prachtig genieten van het adembenemende uitzicht!

Wil jij de drukte ontlopen en op een unieke plek douchen onder de natuurlijke watervallen? Lees dan deel 2 van de route!

Hoe bereik je de Sustenpas?

Naast dat je de Sustenpas met de camper, auto, motor of fiets kunt verkennen, kun je de pas ook met de bus bereiken. Handig als je aan het backpacken bent door Zwitserland bijvoorbeeld.

De Swiss Postal Bus doet er +/- 1 uur over vanaf Meiringen. Je kunt met PostAuto ook een dagtocht doen langs diverse bergpassen. Deze route vertrekt vanaf Meiringen, de zogenaamde: Grimsel-Nufenen-Gotthard-Sustenpass-Linie.

Wat is er te doen op de Sustenpas?

Kijk voor alle mogelijke hikes op de website van de Sustenpas.

Op de top van de pas bevindt zich een bergmeer. Ook hier kun je de auto parkeren en vanaf daar van het uitzicht genieten. Omdat het de top van de bergpas is, kan het hier wel druk zijn. Daarnaast bevindt zich op de Sustenpas de ‘Seebodensee’, waar ook in gezwommen kan worden! Dit meer zal ongetwijfeld koud zijn, maar absoluut een gave ervaring.

Waar maak je de mooiste foto’s op de Sustenpas?

Het is moeilijk te bepalen waar je de mooiste foto’s maak top de Sustenpas. Wij vonden de hele pas prachtig! Er is een speciaal ‘fotopunt’ dat je zeker niet mag missen. Daarnaast vonden wij de plek waar wij overnacht hebben met de camper een absoluut gave plek om foto’s te maken. Maar ook op onze weg terug naar beneden hebben we een mooie plek gevonden, waar je zeker even zou moeten stoppen.

Slapen in de Bergen

Er zijn een aantal mogelijkheden om te slapen in de bergen van de Sustenpas. Reis je met de camper? Dan kun je tegen betaling van 5 Frank vanaf het Alpin Center, een prachtige weg naar boven toe rijden. Deze weg brengt je vanzelf bij Parkplatz Umpol. Je passeert hier ook nog een bergmeer en een waterval. Geloof ons, het is absoluut de moeite waard hier te overnachten! Ook vanaf hier kun je mooie hikes maken.

Naast deze camper overnachtingsplaats, zijn er ook hotels enkele hotels te vinden. Onze favoriete accommodaties hebben wij hieronder weergegeven.

Slaap je liever in een hotel op de Sustenpass? Bekijk de mogelijkheden op de officiële website van Sustenpass. 

Eten op de Sustenpas

Er zijn weinig mogelijkheden om te eten op de pas. Kom je met de camper en wil je hier overnachten, dan is het natuurlijk des te leuker om in de natuur zelf te koken. Wil je liever uit eten, dan zouden wij dit restaurant aanraden.

Zwitserland, genieten toch?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze geweldige plekken in Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Sustenpas Zwitserland - mooiste bergpassen - reisstel.nl

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *