Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Highlight Turijn stadswandeling met gids

Turijn, een heerlijke stad waar alles draait om eten. Niet zo gek natuurlijk aangezien het de grootste stad is in Piemonte: dé Italiaanse regio waar het draait om Slow Food. Maar, natuurlijk is er meer. Zo staat de stad bekend om de thuishaven van Juventus en Fiat, maar ook om het boegbeeld: Mole Antonelliana. Tijdens de Turijn standswandeling met gids komen alle highlights van de stad voorbij in zo’n 3 uur tijd. Zo komt de stad echt tot leven. Onze ervaring delen wij hier en we kunnen je vast verklappen: deze stadswandeling is een absolute highlight tijdens jouw bezoek aan Turijn.

Highlights Turijn - stadwandeling met gids

Turijn stadswandeling met gids Carol Bazzani

Onze ontmoeting met de Italiaans Canadese Carol Bazzani vindt plaats bij de entree van het Egyptisch museum in Turijn. Voor de ingang staat een straatartiest op haar piano te spelen en de sfeer zit er daardoor meteen goed in. Carol begroet ons met een Italiaanse ‘Ciao’, maar al snel schakelt ze over naar het Engels. Wat is het toch fijn als je als gids zowel een local kunt zijn, als een wereldburger die perfect Engels spreekt.

Must do: Egyptisch Museum in Turijn

Museo Egizio ofwel het Egyptisch museum is om te beginnen een van de bekendste musea van Turijn. Het is namelijk het grootste Egyptische museum buiten Cairo. Kortom, voor iedereen die dol is op geschiedenis een echt must-do. Tijdens deze stadswandeling met gids zijn geen bezoeken aan musea inbegrepen, dus deze slaan wij voor nu over.

Start van de stadswandeling: hart van Turijn

We wandelen direct door naar het hart van de stad: Piazza Castello. Dit plein, dat direct een verpletterende indruk geeft door de prachtige gebouwen die er te vinden zijn, is de plek waar Turijn ooit als stad is ontstaan. Tijdens de Romeinse tijd werd Turijn een belangrijke beschermstad tegen het gevaar uit het noorden. Vandaar dat Turijn direct omringt werd door 4 stadspoorten. Helaas zijn de poorten uit die tijd niet allemaal bewaard gebleven, maar twee daarvan zijn nog altijd te bewonderen.

Verderop in dit artikel lees je meer over de diversiteit van de bouwstijlen in Turijn.

Overblijfselen Romeinse stadspoort in Palazzo Madama

Overblijfselen van de eerste stadspoort is binnen in het Palazzo Madama te vinden. Palazzo Madama is een prachtig gebouw dat tegenwoordig dienstdoet als Kunstmuseum en vanaf de buitenkant zijn duidelijk meerdere bouwstijlen te herkennen. Zoals eerder genoemd zijn er nog restanten uit de Romeinse tijd te zien, maar daarnaast ook uit de Gotische tijd en Barok tijd. Een indrukwekkend pand en ook het museum schijnt prachtig te zijn.

Porta Palatina: oude Romeinse stadspoort in volle glorie

De tweede stadspoort die nog te bewonderen is in Turijn, Porta Palatina, ligt eigenlijk op steenworp afstand van Piazza Castello. Het mooie is dat deze stadpoort nog bijna geheel in oude staat verkeerd. Met de nadruk op bijna. Deze poort was destijds de belangrijkste entree naar de stad toe en moest daardoor luxe uitstralen. Back in the days was de poort volledig bedekt met marmer, helaas is dat nu niet meer zichtbaar. Toch blijft het indrukwekkend om een bouwwerk te kunnen bewonderen dat al zo oud is. De standbeelden van Julius Caesar en keizer Augustus geven net even die extra sfeerbeleving mee.

De belangrijke familie Savoye sticht Turijn

Terug naar het Piazzo Castello. Toen de belangrijke familie Savoye Italië binnen kwam en heerste over Piëmont, werd Turijn hun uitvalsbasis. Omdat het oude Turijn dus eigenlijk maar heel klein was (een aantal straten rondom Piazza Castello, tot aan de stadspoorten), werd al snel duidelijk dat op Piazzo Castello het Koninklijke Paleis gebouwd moest worden.

We laten ons vertellen dat de Savoyes een militaire familie waren en dat dit de reden is dat het Paleis er toch ietwat zakelijk uit ziet. Veel mensen zijn teleurgesteld bij de aanblik van dit Koninklijke Paleis. Eerlijk is eerlijk, wij vinden het een prachtig gebouw

Carol beschrijft ons hoe het Palazzo Reale er van binnen uit ziet en dat klinkt ook prachtig. Dit museum is natuurlijk ook te bezoeken. Daarnaast is een deel van de oeroude galerie tegenwoordig een openbare bibliotheek geworden. Hier kun je dus gratis een bezoek aan brengen!

Diverse bouwstijlen in Turijn

Terugkomend op de diverse bouwstijlen in Turijn. Door de komst van de Savoye familie in Turijn en hun ‘zakelijke’ blik, werd de stad eenvoudig opgebouwd. Dat is de reden dat alle straten in Turijn keurig parallel aan elkaar lopen. Daarnaast werd de stad snel gevuld en stamt dus bijna al het bouwwerk uit de Barok tijd (17e/18e eeuw). Maar dan wel de Barok stijl van de Savoyes, zakelijk en praktisch.

Via de kleine straatjes richting de lokale markt

We wanen ons door deze heerlijke verhalen uit de geschiedenis van Turijn toch al snel in de tijd van de Savoyes. Maar we doen deze stadstour natuurlijk niet alleen om over de geschiedenis te leren, we zijn ook benieuwd naar het huidige Turijn. En dus neemt Carol ons via de ‘via Roma’ (vanaf waar je de Alpen kunt zien) mee naar Piazza Palazzo di Citta, waar een plaatselijke boerenmarkt plaats vindt.

Gastronomisch Turijn

En zo worden we direct ondergedompeld in het gastronomische Turijn. Met kraampjes vanuit de hele regio Piëmont (en een aantal uit grenzende provincies Lombardije en Ligurië) worden we verrast. Van lokale lekkernijen als brood, koekjes en honing tot olijfolie, hazelnoten en de meest heerlijke kazen. Elke kraam nodigt ons uit om te proeven en ze vertellen maar wat graag over hun product en de oorsprong ervan. Gelukkig dat Carol bij ons is en voor de vertaling kan zorgen.

Wil je ook naar deze lokale markt? De markt vindt in het najaar van 2020 plaats op de volgende dagen (van 09.00 – 19.00 uur): Zondag 4 oktober (Piazza Palazzo di Citta), zondag 11 oktober (Piazza Cavour), zondag 18 oktober (Piazza Vittorio Veneto), zondag 25 oktober (Piazza Bodoni), zondag 1 november (Piazza Palazzo di Citta), Zondag 8 november (Pizza Cavour).

Foodspots in Turijn

Na de heerlijke lokale koekjes ‘Baci di Dama (kus van een vrouw)’ te hebben gekocht (tip!) lopen we door naar de volgende foodspot. We komen uit op het Piazza della Repubblica, een gigantisch plein dat vandaag (zondag) helaas helemaal leeg is. Carol vertelt ons dat hier dé markt in Turijn plaats vindt waar alle locals naar toe gaan. Het is kwalitatief goed en ook nog eens goedkoop. Het is een gigantische markt die van maandag t/m vrijdag ’s ochtends plaats vindt en op zaterdag de hele dag. Je kunt hier kleding, schoenen, bloemen en spullen voor in de keuken kopen, maar natuurlijk ook boodschappen zoals groente, fruit, kaas en vlees.

Mercato Centrale Turino

Omdat er nu weinig te zien is lopen we snel door, want er is meer: Marcato Centrale Turino. Een grote, overdekte markthal waar allerlei foodstands zich hebben verzameld. Hier kun je de lekkerste lokale producten proeven voor een mooie prijs. De keuze is reuze: van kaas, tot pizza, pasta, groente, taartjes, soep en burgers. En het leuke is: twee van deze stands zijn van een bekende Italiaanse Michelin chefs.

Wil jij voor een prikkie de kookkunsten van de Italiaanse Michelin chefs proberen? Ga dan naar: Davide Scabin – Carbone Bianco (maakt de lekkerste dingen met: ei!)

Het boegbeeld van Turijn: Mole Antonelliana

Na al dat eten was het weer tijd voor een highlight in de stad: Mole Antonelliana. Het bekende beeld van Turijn. Tegenwoordig is er een heel gaaf ‘cinema’ museum in gevestigd en kun je met de lift naar boven toe voor een prachtig uitzicht over de stad. Maar het gebouw is oorspronkelijk met een heel andere doel gebouwd. Ben je benieuwd wat dat is? Carol kan je er alles over vertellen! (psst, op onze Instagram in de highlights ‘Turijn’ / ‘Italië’ kun je het ook terug vinden)

Piazza Carlo Emanuele II

Via kleine straatjes en de bekende Turijnse straat vol met sierlijke bogen lopen we naar Carols favoriete plein: Piazza Carlo Emanuele II. Een gezellig pleintje dat, zeker op zondag, vol zit met Italiaanse families die een drankje drinken. Een perfecte plek om jezelf op een bankje te installeren en lekker te kijken naar de mensen in Turijn.

Afsluitende chocolade proeverij

En dan zijn we bijna aan het einde van de tour beland. Maar niet voor dat Carol ons nog laat kennismaken met een andere lekkernij uit Piëmont: chocola. Bij het super sfeervolle zaakje Guido Gobino stappen we naar binnen en worden we meten naar achter gebracht. We mogen de ‘proefruimte’ bewonderen.

Dus voor iedereen die het leuk vindt om chocolade te proeven (wie niet?): dit is een leuke plek om naar toe te gaan. Wij mochten de chocolade met zeezout, hazelnoot en olijfolie proeven en eerlijk is eerlijk: goddelijk. Het smelt op je tong. Dus na een aantal chocolaatjes gekocht te hebben waren we voldaan aan het einde gekomen van deze tour.

Tip: wil jij ook wel wat chocolaatjes kopen maar heb je geen zin in een hele (cadeau)box? Doe dan als de locals doen in Turijn: bestel van alle chocolaatjes een paar en betaal per stuk. Voor €5,00 hebben wij 10 heerlijke smaken kunnen proeven.

Laatste tip van gids Carol Bazzani

De laatste tip die Carol ons nog mee gaf is: probeer absoluut het lokale drankje van Turijn uit: Bicerin (koffie met chocolade) en doe dat op de plek waar het ontstaan is aan het Santuario della Consolate: Café Al Bicerin (Caffè Al Bicerin dal 1763). Oh, en… ga een kaasproeverij doen bij een van de oudste kaaswinkels in Turijn: Latteria Bera. Chiara wil je er vast alles over vertellen…en dat deden we. Benieuwd naar deze geweldige ervaring? Lees het hier!

Onze ervaring

Wij waren na deze dag echt fan van Turijn en dat komt zeker door alle verhalen en tips van Carol. Wat een ontzettend leuke vrouw die vol passie over haar stad vertelt. Een ervaring die we niet snel zullen vergeten en dit gunnen wij jou ook.

Dus. Wil jij ook zo’n geweldige stadstour met Carol? Naast deze highlight tour zijn er nog veel meer tours die Carol aanbiedt. Zo kun je een wijntour in Piëmont doen, maar ook naar diverse musea gaan in Turijn. Eigenlijk kun je alles persoonlijk op maat bij haar aanvragen. Neem contact met haar op via haar eigen website. PS: je kunt een tour voor 2 personen boeken, maar ook voor grotere groepen tot max 20 personen (de prijs blijft gelijk).

Turijn stadswandeling met gids

Is deze stadswandeling jouw highlight in Turijn geweest? Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens de tour? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

One Response

  1. Hoi!
    Ik volg jullie al lange tijd. Jullie avontuur op Instagram en gelukkig nu ook weer op YouTube. Wij zijn sinds 2022 ook op pad met onze camperbus en zijn vandaag in Italië aangekomen. We doen morgen een dagje Turijn en gaan dan jullie Piemonte tour doen. Ik zag alleen dat beide linken naar de stadstour/wandeling niet werken. (Kom op een Chinese site uit). 😀
    Ons plan is richting zuid Italië te rijden en daar de boot naar Griekenland. Na een grote tour door Griekenland willen we door Oost Europa rijden.
    Jullie succes met alle vergunningen. Ik hoop dat alles rond komt en dat jullie gauw kunnen starten met opknappen!

    Groetjes Jorn en Anita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *