Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Een weekend naar Ligurië – Meet I Borghi piu belli d’Italia

Zoek jij inspiratie voor een onvergetelijke trip naar een van de mooiste en diverse regio’s van Italië? Dan zit je goed in Ligurië, beter bekend als de Italiaanse Rivièra of de Italiaanse Bloemenrivièra. Hier vind je maar liefst 27 van de mooiste dorpen die Italië rijk is, de Borghi piu belli d’Italia. Hier vind je onze tips voor een weekend naar Ligurië.

Een weekend naar Liguria | Photo by Josh Hild on Unsplash

Sinds de zomer van 2023 zijn wij de trotse eigenaren van een 300-jaar oude boerderij in de schitterende Italiaanse regio Piemonte. De regio die bekend staat om haar glooiende heuvels, uitgestrekte wijngaarden, truffels en de beste hazelnoten van de wereld. Voor ons komt daar de centrale ligging tussen de wereldsteden Milaan, Turijn en Genua die allen op zo’n 1,5 tot 2 uur rijden liggen.

Tel daar verschillende wintersportgebieden binnen een straal van 2,5 uur rijden bij op in de winter en slechts 1,5 uur rijden naar de heerlijke Ligurische kust in de zomer en je hebt een match made in heaven te pakken.

Vooral dat laatste is voor ons mega belangrijk, want we zijn beide in Nederland opgegroeid aan de kust en reden elke dag op ons fietsje naar het strand. Tussen maart en november zijn wij dan ook vaak in de prachtige Italiaanse regio Ligurië te vinden. En dan bij voorkeur in het pittoreske Noli, een mooi voorbeeld van een echte Borghi piu belli d’Italia.

Wat zijn I Borghi piu belli d’Italia?

De letterlijke vertaling van I Borghi piu belli d’Italia is “de mooiste dorpen van Italië”. Waarbij de organisatie die gaat over de toewijzing van deze eretitel eraan heeft toegevoegd dat het hier moet gaan om kleine dorpen met een sterke historische- en artistieke waarde. Vaak ommuurd en daterend uit de middeleeuwen. En die zijn in Ligurië in rijkelijk te vinden.

Om aan te geven hoe rijkelijk dit is zetten we het even in verhouding met onze regio Piemonte. Ligurië heeft een oppervlakte van ruim 5.000km2 en telt 1,6 miljoen inwoners en dus 27 van de mooiste dorpen van Italië. Piemonte is ruim 5x zo groot, telt 2,5 keer zoveel inwoners en heeft ‘slechts’ 18 van deze dorpen.

Dus weet je niet waar je heen moet gaan? Type in Google I Borghi piu belli d’Italia in, gevolgd door de regio die je wilt bezoeken en je bent gegarandeerd van een prachtig dorpje, vaak echte ‘verborgen’ parels. Vaak, want in het geval van Noli heeft het grote publiek dit fijne dorpje allang ontdekt, helaas haha. Wat dat betreft kunnen wij ons helemaal vinden in de grootste irritatie op vakantie uit dit onderzoek van TUI.

Bezoeken tijdens een weekend naar Ligurië

1. Cinque Terre: Ligurië staat bekend om zijn kleurrijke huizen en prachtige kleine haventjes, deze combinatie komt wat ons betreft perfect samen in het schitterende maar mega toeristische Cinque Terre. 5 kleurrijke dorpjes met kleine havens, die met elkaar zijn verbonden door een smal wandelpad. Heel indrukwekkend. De regio is rijk aan leuke kleinschalige hotels en er zijn tegenwoordig ook steeds meer interessante campings in de regio te vinden.
Onze tips voor hotels in Cinque Terre.

2. San Remo: deze kleurrijke stad ligt vlak bij de Franse grens en is daardoor dan ook mega populair onder Franse toeristen. Ondanks dit gegeven… 😉 zijn wij toch fan van San Remo. De brede boulevards, de klassieke hotels, de oldschool antiekmarkten, de uitkijkpunten en natuurlijk de foccia’s van Panneteria Barbruni. Onze tips voor hotels in San Remo.

3. Genua: misschien is dit wel de meest verrassende stad uit deze lijst. Genua internationaal bekend als havenstad heeft nu niet direct de beste naam, maar wat is het centrum fijn! De smalle straten, kleurrijke gebouwen, het oude kasteel, palmbomen en meer. Dikke tip is hier zeker om deze fietstocht met Baja Bikes te ondernemen met Nederlandse gids om een korte tijd veel te zien en horen. Onze tips voor hotels in Genua.

4. Noli: we hadden Noli natuurlijk al genoemd, maar we kunnen het niet over ons hart verkrijgen om dit fijne dorp nog even speciaal te benoemen. Het kasteel dat ver boven het dorp uittorent, de sfeervolle straten, de vissers die ’s ochtends hun vers gevangen vis schoonmaken en verkopen op strand, heerlijke terrasjes en natuurlijk het strand zelf. Onze tips voor hotels in Noli.

5. Final Borgo: ben je gek op fietsen? Dan mag Final Borgo niet op jouw lijst ontbreken. Het dorp draait zo ongeveer op mountainbike avonturen die je met- of zonder gids kunt ondernemen. Het kleine maar sfeervolle centrum voelt als een groot terras en je bent 3x trappen van het strand in Finale Ligure vandaan. Heerlijk. Onze tips voor hotels in Final Borgo.

6. Portofino: heb jij een vakantie in Italië geboekt aan de Middellandse Zee met een boot? Ben je een botenliefhebber of helemaal gek van havens? Dan mag een bezoek aan Portofino niet ontbreken. Deze haven van wordt omschreven als de mooiste haven van de Middellandse Zee en door sommigen zelfs als de mooiste van de wereld. Onze tips voor hotels in Portofino.

Dat is de theorie, in de praktijk moeten wij bekennen dat we hier zelf nog nooit zijn geweest en dat we ons ‘bang’ hebben laten maken door de enorme drukte. Dus we kunnen deze tip nog niet uit eigen ervaring bevestigen, maar toch voelde het niet goed om deze niet te delen.

Uiteraard zijn er nog veel en veel meer te gekke spots te vinden in Ligurië, maar daarvoor hoef je dus alleen maar Borghi piu belli d’Italia Ligurië in te typen. Of houd onze socials in de gaten waar we nog veel meer tips delen over onze favoriete plekjes in Italië.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave