Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Le Grammont hike Zwitserland – jouw nr.1 gids naar de top

De Le Grammont hike was een fysieke uitdaging voor ons, maar absoluut de moeite waard toen we eenmaal op de top stonden. Wat een ge-wel-dig uitzicht over het meer van Genève. Onderweg naar de top, loop je langs het sprookjesachtige ‘Lac de Taney’ bergmeer en heb je de kans om berggeiten te spotten. Kortom, trek je schoenen aan en gaan!

Le Grammont hike

Startpunt en parking Le Grammont hike

Parking du Flon
Route du Flon 1896
1896 Vouvry
Link naar de parkeerplaats op Google Maps

Vanaf het dorp Vouvry rij je in ongeveer 15-20 minuten de pas naar boven naar het bergdorp Flon. Aan het einde van dit dorp vind je de parking, waar op doordeweekse dagen normaliter voldoende parkeergelegenheid te vinden is. Dit gebied is erg populair bij de Zwitserse inwoners in de weekenden, dus kom dan op tijd. Wij pasten met Fred zijn 5,5 meter in een parkeervak. Er zijn geen parkeerkosten.

Er rijdt ook een bus vanaf Vouvry naar het startpunt van de Le Grammont hike. Deze doet er zo’n 25 minuten over en kost 6 Zwitserse Frank per persoon voor een enkele reis. Klik hier voor het actuele busschema en prijzen. Kies als eindbestemming ‘Miex, Le Flon’. De bus zet je dan netjes af bij het beginpunt van jouw Le Grammont hike.

Hike facts - Le Grammont hike

Route: Vouvry / Miex – Lac de Taney – le Grammont – Vouvry

Check deze kaart van alltrails voor onze route.

Afstand: 12,2 km

Duur: 4:30 – 5.30 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – zwaar

Hoogtemeters: 1.100 meter omhoog

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk: wij vonden de Le Grammont hike niet perse moeilijk, maar wel zwaar vanwege de steile paden (gemiddeld stijgingspercentage +- 20%). De hike is niet gevaarlijk.  Goede wandelschoenen zijn een must.

Deel 1: Vouvry / Miex– Lac de Taney

Afstand: 1,8 kilometer
Duur: 1:00 uur

Het is direct goed opletten wanneer je met de Le Grammont hike start. Sta je met je gezicht naar het informatiebord op de parkeerplaats, kun je twee kanten op. Je kunt linksaf via een geasfalteerde weg richting Lac de Taney (1:20 uur) lopen of de bergweg rechtsaf nemen richting Col de Taney (0:50 uur). Wij kozen voor het rechter pad. Zwaar, maar absoluut een stuk leuker dan de linkerkant.

Let op: doordat dit pad zwaar is en steil omhoog gaat, kan het zijn dat je hier langer dan 50 minuten over doet.

De hike begint direct met een forse stijging door het bos over paadjes met een hoop losliggende stenen. Goede wandelschoenen zijn hier dus echt een must. Vergeet tijdens de klim niet af en toe achter je te kijken, want het uitzicht is prachtig.

Na ongeveer 0:45 – 1:00 uur onafgebroken klimmen bereik je 400 meter hoger het prachtige groene meer ‘Lac de Taney’. Je beland hier meteen bij het eerste vlakke gedeelte van de Le Grammont hike. Hier kun je in alle rust genieten van een welverdiende break tussen de idyllische vakantiehuizen en appartementen met uitzicht over het meer.  Ook vind je hier diverse restaurantjes en ‘self-service’ stalletjes waar je bier, fris, koffie, thee, chips en meer kunt kopen tegen een voor Zwitserse bergrippen goede prijs.

Nu sta je voor de zware keuze, neem je een verkoelende duik of bewaar je de duik voor de terugweg? Beiden kan natuurlijk ook!

Deel 2: Lac de Taney – le Grammont

Afstand: 4,3 kilometer
Duur: 2:00 – 2:30 uur

Wij kozen ervoor direct door te lopen richting de top van de Le Grammont hike en op de terugweg van het meer te genieten. Eerst afrekenen met het zware werk.

Je kunt in het dorpje de borden ‘Le Grammont’ volgen die je leiden naar een klein bospad. Hier begin je aan een vrij eentonige beklimming van zo’n 400 hoogtemeters in ongeveer 40 minuten over een goed onderhouden grindpad. Door de bebossing zie je dit stuk vrijwel niks van het uitzicht. Je kunt dus stellen dat het een vrij saai stuk is tijdens deze hike.

Zodra je het bos bent gepasseerd wordt je getrakteerd op de in wolken omhulde mysterieuze toppen van ‘Les Jumelles’. Een rotsformatie bestaande uit 2 toppen van 2.182 meter (Petite Jumelle) en 2.215 meter hoog (Grande Jumelle).

Vanaf dit punt kom je in een open vlakte terecht en begon het bij ons direct flink te waaien. Desondanks was dit het eerste punt sinds Lac de Taney dat we van een uitzicht konden genieten tijdens de Le Grammont hike. Wij dachten in eerste instantie dat de hierboven genoemde toppen het einddoel zouden zijn. Dit bleek niet het geval. te  We liepen met een boog om deze toppen heen. Onderweg passeer je nog een kleine boerderij, voor ons een mooie plek voor een break. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de vallei.

Vanaf dit punt is het nog ongeveer een uur lopen naar Le Grammont. Zodra je bij de toppen van Les Jumelles bent vang je een eerste glim op van het prachtig blauwe meer van Genève. Dit gaf ons de benodigde energie om in een lekker tempo door te lopen naar het uitzichtpunt. Binnen no-time doorstonden we ook de laatste klim en werden we op 2.172 meter hoogte beloond met het spectaculaire uitzicht waar we het allemaal voor deden. De top van de Le Grammont hike!

Net voor de laatste klim naar de top kun je er ook voor kiezen om linksaf de berg op te lopen in plaats van rechtsaf naar de top. Links zijn er (veel) minder mensen en wandel je over de bergkam met een geweldig uitzicht. Zoek de voor jou perfecte plek en geniet van je prestatie.

Deel 3: le Grammont – Vouvry / Miex:

Afstand: 6,1 kilometer
Duur: 1:30 – 2:00 uur

Vanaf hier loop je dezelfde weg weer terug, ditmaal gelukkig bergaf. Bij de toppen van Les Jumelles zagen wij nu een aantal berggeiten, prachtig. We stonden er van te kijken hoe ver het nog terug was naar Lac de Taney. Eenmaal aangekomen was de lucht helaas betrokken en voelt het ijskoude weer lang niet zo uitnodigend om nog een ‘verkoelende’ duik in te nemen, helaas.

Zoals op de heenweg al geconstateerd zijn er bij Lac de Taney een aantal leuke restaurantjes te vinden. Voor 5 Zwitserse Frank heb je een halve liter te pakken en kun je jezelf trakteren op een welverdiende borrel. Maak het niet te bont, want het restant van de afdaling is verraderlijk steil. Een flinke glijpartij is dan ook zo gemaakt. Vanaf Lac de Taney zijn wij in één ruk afgedaald en deden wij er alsnog zo’n 40 minuten over voordat wij moe maar voldaan weer aankwamen bij onze camper Fred.

Ondanks de steile klim met stijgingspercentages van 30-40%, eentonige uitzichten en kou op de top was dit een van de mooiste hikes die wij hier hebben gemaakt. Lac de Taney was absoluut prachtig, de sfeer in het bergdorpje was heel rustgevend en het uitzicht vanaf de top was grandioos.

Wij kunnen deze Le Grammont hike dan ook zeker aanbevelen.

Is het mogelijk om de Le Grammont hike te beklimmen met kinderen?

Gezien de steile beklimmingen en lange duur is deze hike in onze ogen niet direct weggelegd om te ondernemen met (jonge) kinderen.

Wat is de beste tijd voor de Le Grammont hike?

Wij adviseren je om vroeg in de ochtend te beginnen aan deze hike. Je bent dan verzekerd van een parkeerplaats. In het hoogseizoen of de weekenden kan dit namelijk nog wel eens een uitdaging zijn. Een alternatief is direct na de lunch te starten met de hike, zodat je vanaf de top van Le Grammont kunt genieten van de zonsondergang boven het meer van Genève. Kies je hiervoor, ga dan goed voorbereid op pad met een zaklamp, zodat je de weg terug niet struikelt over de losliggende stenen.

Wat moet je meenemen tijden de Le Grammont hike?

Alternatieve route: over de bergrug naar Alamont

Heb jij zin in een extra uitdaging tijdens jouw Le Grammont hike? Dan kun je er voor kiezen om je pad op Le Grammont te vervolgen richting de Alamont top. Je wandelt dan over de bergrug  waarna je verderop weer terecht komt op de reguliere route. Wij waren kapot dus hebben deze klim laten zitten. We hebben ons wel laten vertellen dat dit absoluut een indrukwekkende ervaring is!  Op de kaart van alltrails zie je de stippellijnen doorlopen vanaf de top van Le Grammont. dit is de route die je moet hebben.

Wandelen in Zwitserland, genieten toch?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze mooiste hikes in Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | Le Grammont hike Zwitserland - jouw nr.1 gids naar de top

Meer gave hikes in Zwitserland?

Heb jij het op je heupen gekregen? Bekijk dan ook snel de andere gave hikes die wij tijdens onze roadtrip door Zwitserland hebben gemaakt. De Creux du Van hike, de Niederhorn Panoramahike, de 4 meren hike, de hike naar de Alp Mora Potholes, de Seealpsee, Oeschinensee en Augstmatthorn.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *