Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Mooiste stranden in Dalmatië | Top 10 stranden in zuid Kroatië

Kroatië is voor velen de ultieme vakantie bestemming en wij begrijpen heel goed waarom! Een van de redenen is natuurlijk het prachtige weer. En wat is er nu fijner dan genieten van de zon aan een prachtig strand? Keuze genoeg in Kroatië, het barst er van de mooie stranden. Wij zijn tijdens onze roadtrip door Europa van zuid Kroatië, Dalmatië richting het noorden, Istrië gereden. De mooiste stranden in Dalmatië zetten we maar al te graag op een rijtje. Hierbij onze top 10 stranden zuid Kroatië.

Mooiste stranden in Dalmatië | Top 10

1. Pasjača Beach, Popovići

Met stipt op nummer 1 als het gaat om mooiste stranden in Dalmatië: Pasjača Beach. Dit strand heeft het allemaal: zand (en ja, dat is een unicum in Kroatië), helderblauwe zee waar je ogen bijna pijn van doen, een idyllische en afgelegen ligging en prachtige rotspartijen. Wij waren er in mei 2021 en waren toen zelfs de enige!

Hoe kom je er?

Je kunt je auto gratis parkeren op de nabijgelegen parkeerplaats. Let op, mocht het hoogzomer toch druk zijn, kom dan op tijd. Er is niet heel veel plek om te parkeren. Vanaf hier wijst het zich vanzelf: er loopt een prachtig pad naar beneden. Het is zo’n 10 minuten lopen en je kijkt je ogen uit. Het pad loopt langs de rotswand, dus je hebt continue uitzicht op zee. Dit pad is ook met kinderen te doen, er zijn hekken geplaatst voor de veiligheid. Op het einde loop je door de rotsen en kom je via een trap uit bij het prachtige strand.

2. Plaža Banje, Dubrovnik

Dubrovnik is wat ons betreft een must visit wanneer je naar zuid Kroatië gaat. Naast dat het een feest is om door deze prachtige, oude stad te dwalen, is de ligging fantastisch! Omringd met de meest blauwe zee kijk je ook hier echt je ogen uit. Prachtige haventjes maken het beeld af. Toe aan een verkoeling op een hete zomerse dag? Bezoek dan zeker het Plaža Banje. Wat ons betreft een van de mooiste stranden van Dalmatië.

Hoe kom je er?

Wij hebben onze auto geparkeerd net buiten het oude centrum. De locatie vind je hier. Een absolute tip, want parkeren in het centrum van Dubrovnik kost meer dan €10,- per uur. Hier betaalden wij zo’n €1,- per uur. Wanneer je vanuit de haven van Dubrovnik de Ul. Frana Supila door loopt, kun je hier met de trap naar beneden. Tevens een leuke plek voor een foto!

3. Plaža Prapratno, Pelješac

Het schiereiland Pelješac is sowieso een aanrader voor als je in Kroatië bent. Niet alleen vanwege de mooie stranden, maar zeker ook voor het heerlijke eten en drinken. Dit schierland staat bekend om haar heerlijke wijn en oesters. Terug naar de stranden: Plaža Prapratno is een heerlijk zandstrand in een mooie baai, waar je prima een dag kunt vertoeven! Het zicht op het strand vanaf de weg als je aan komt rijden is alleen al de moeite waard.

Hoe kom je er?

Je kunt eenvoudig en gratis parkeren bij de parkeerplaats. Deze ligt direct aan het strand. Voor de kampeerders onder ons: er ligt een camping naast dit strand gelegen. Ook bevinden zich hier een aantal appartementen, een supermarkt en een ATM.

4. Raznjic Korčula, Korčula

Wanneer je een bezoek aan Dalmatië brengt, is het ontzettend leuk om ook wat te eiland hoppen. Korčula is een van de eilanden die je wat ons betreft heel goed zou kunnen bezoeken! Ook hier zijn talloze mooie stranden te vinden. Wanneer je naar het uiterste puntje, een klein schiereiland genaamd ‘Raznjic’ rijdt, vind je daar een mini strandje tussen de rotsen. Wat ons betreft absoluut een van de mooiste stranden van Kroatië.

Hoe kom je er?

Vanaf Lumbarda is het zo’n 5 minuten rijden op een ‘offroad’ pad. Voor onze camperbus was het prima te doen en eigenlijk verwachten wij dat het voor de meeste auto’s geen probleem is om hier te rijden. Je komt uit bij dit punt waar je kunt parkeren. Vanaf daar zie je het kleine strandje nog niet liggen. Je moet eigenlijk links aanhouden en via de rotsen een beetje naar beneden klauteren. Dan kom je er vanzelf!

5. Vaja Bay, Korčula

Ga je toch liever naar een iets groter strand? Dan is Vaja Bay absoluut aan te raden. Dit is geen zandstrand, maar is zoals veel stranden in Kroatië een kiezelstrand. Desalniettemin erg mooi, rustig en afgelegen. Het water is hier bijna groen/blauw van kleur. Helaas is het strand wel wat vervuild met plastic dat is aangespoeld vanuit de zee. Wij verwachten dat hier in de zomer ook een barretje zal zijn, dat was allemaal gesloten toen wij er in mei 2021 waren.

Hoe kom je er?

Er is geen officiële parkeerplaats maar er zijn wel wat plekjes langs de weg. Het strand wordt al met borden aangegeven vanaf het dorpje Račišće, wat overigens ook erg de moeite waard is om even naar toe te rijden. Ook daar kun je op het strand liggen, maar dat is wel midden in het dorpje aan de haven.  Vanaf de parkeerplek loopt er een pad naar beneden. Het pad is rotsachtig en op het einde zijn er wat trappen geplaatst.

6. Plaža Lučica, Zoastrog

Wanneer je vanaf Dubrovnik richting Split rijdt, zijn er eigenlijk overal op de kustroute prachtige strandjes te vinden. Moeilijk om te kiezen! Toch hebben wij er een aantal voor je geselecteerd die wat ons betreft tot mooiste stranden van Dalmatië behoren. Plaža Lučica is daar absoluut een van!

En eigenlijk vind je hier zelfs 2 stranden. Perfect dus voor als het ene strand te druk is. Beiden zijn prachtig gelegen tussen de naaldbomen, waardoor het er ook nog eens heerlijk ruikt. Wij hadden op het kleine, nabijgelegen strandje zelfs het geluk een dolfijn te spotten.

Hoe kom je er?

Je kunt je auto hier op een van de havens parkeren langs de weg. Vanuit daar loop je zo richting het eerste, kleinere strandje aan. Loop je een stukje door het naaldbos, loop je tegen het tweede strand aan.

7. Plaža Duba, Drvenik

Een stukje verderop vind je Plaža Duba in Drvenik. Een redelijk groot zand/kiezelstrand waar je heerlijk kunt zwemmen en waar je ultieme rust ervaart, ondanks dat het dicht langs de weg ligt. Je loopt namelijk vanaf de parkeerplaats een stuk door de struiken en bomen, zodat je toch wat meer afgelegen ligt. Er zijn hier ook meerder bomen te vinden, dus ook schaduwplekken!

Hoe kom je er?

Vanaf de weg kun je hier parkeren, op een kleine parkeerhaven. Vanaf daar zie je vrijwel direct een klein paadje tussen de bomen en struiken door. Deze loop je af en dan kom je uit op het strand.

8. Plaža Duba, Živogošće

Een prachtig strand, met bomen en rotsen waardoor het weer net even wat anders aandoet dan bijvoorbeeld het hierboven genoemde strand. Het is hier direct wel wat drukker. Er zijn officiele parkeerplaatsen waar je (zo leek het) hoogzomer ook moet betalen. Er hangt een bord dat er niet gekampeerd mag worden en er hangen ook camera’s bij het parkeer gedeelte. Toch is het strand erg fijn! Ook hier verwachten wij dat er hoogzomer een barretje open is!

Hoe kom je er?

Vanaf de hoofdweg sla je deze afslag in dat leidt naar deze parkeerplaats. Vanaf daar zie je het strand direct liggen.

9. Plaža Kraljev gaj, Makarska

Dit strandje is er weer één in het bijzonder! Dit is niet zomaar een strand langs de weg, maar echt weer een van de mooiste, kleine en idyllische stranden die we hebben gezien in Dalmatië: een paradijsje! We kwamen er overigens later achter dat dit een ‘FKK’ strand is. FKK staat voor Freikörperkultur oftwel: een naaktstrand. Wij waren hier aan het einde van de dag en dat was perfect. De zon schijnt nog lang op dit strand, dus zeker aan te bevelen.

Hoe kom je er?

Het was voor ons wel even zoeken hoe we hier het beste konden komen. Wij hebben hier geparkeerd en zijn toen eigenlijk in een soort natuurpark beland. Daar hebben we een wandeling van zo’n 15 min gemaakt voor we bij het strand aankwamen. Met google maps en de locatie van het strand (zie hierboven) kom je er zeker uit!

10. Beach Tuna, Lokva Rogoznica

Last but not least, Beach Tuna.  Een mooi, groot, zand/kiezelstrand in de buurt van een haventje. Dat geeft direct een vakantie gevoel! Absoluut ook een van de mooie stranden in zuid Kroatië. Ook hier weer alle ingrediënten aanwezig: prachtige blauwe zee en een aantal bomen voor wat schaduw. Ook hier is een deel van het strand gereserveerd als ‘FKK’.

Hoe kom je er?

Je kunt langs de weg parkeren in een van de parkeerhavens en dan ben je eigenlijk al bijna op het strand. Het spreekt voor zich.

BONUS

We hebben nog 2 bonusstranden voor je. Wanneer het gaat om de mooiste stranden van Dalmatië of misschien zelfs wel de mooiste stranden van Kroatië wordt Zlatni Rak op het eiland Brac eigenlijk altijd genoemd. Het schijnt zelfs meerder malen in de top 3 van mooiste stranden van Europa vermeld te zijn. Hoogzomer daardoor waarschijnlijk erg druk, maar we willen hem niet overslaan. Wil je hier meer over lezen? Check dan zeker de website van Alles over Kroatië.

Toen wij terug reden van het eiland Korčula richiting het vaste land, zagen wij van een afstand het strand ‘Beach Trstenik’ liggen. Ook dit strand zag er zeer mooi uit, zo rustig gelegen op het eiland bij een haven. Als we nog eens terug komen gaan wij deze zeker opzoeken. Laat het ons vooral weten als je hier bent geweest. Dit kan door een post op instagram, deel het dan met de #reisstel of tag ons.

De mooiste stranden van Dalmatië?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze mooiste stranden van Dalmatië? Of heb je tips voor andere mooie stranden in zuid Kroatië? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Mooiste stranden van Dalmatië | Top 10 stranden van zuid Kroatië | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *