Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Reisverslag: Roadtrip Europa – week 14 – 16

De wekker gaat, de zon schijnt door de gordijnen en ik hoor de verse koffie pruttelen. Ik sla de terrasdeuren open en vanuit hier zie ik de zon weerspiegelen op de blauwe Griekse zee. De olijfbomen schommelen zachtjes in de wind en de hangmat roept me al. Maar eerst pak ik de mountainbike om in dropje een vers gebakken brood te halen bij de lokale buurtwinkel. Ondertussen maakt Lisa zich klaar voor een nieuwe yogales van onze buurvrouw Emma. Welkom in onze Griekse lockdown.

Klinkt als een stukje paradijs, nietwaar? Nou, zo voelt het regelmatig ook. We nemen jullie mee in ons lockdown leven waar we ons sinds 7 november in begeven.  

Nieuwe vriendschappen in Fairway Residence

Wij verblijven momenteel in het luxe Fairway Residence, een kleinschalig villa complex, gelegen in de heuvels van het Griekse Gialova, met uitzicht op zee. Er zijn 2 grote villa’s en 3 sfeervolle huisjes met een prachtig uitzicht midden tussen de olijfboomvelden, veel mooier ga je het niet vinden. Wij verblijven hier in een van de kleinere sfeervolle huisjes, net als onze buren Joren en Emma van de Advanture Project. Zij zijn inmiddels al een jaar onderweg met hun camperbusje. Tijdens onze overtocht naar Griekenland zijn we met elkaar in contact gekomen en vanaf minuut één is er een leuke vriendschap ontstaan.

De 2 luxe huisjes zijn in gebruik door 2 Nederlandse gezinnen die samen met hun kinderen door Europa reizen. Onze buren hebben elkaar allemaal al eerder tijdens hun reis ontmoet en daardoor heerst er eigenlijk vanaf minuut 1 al een super relaxte sfeer. Daarover later in het verslag meer.

Beweging: dé reden om er opuit te kunnen tijdens de lockdown in Griekenland

De Nederlandse enclave wordt aangevuld met de Nederlands sprekende eigenaar, Stephane die ons direct wegwijs maakt in de Griekse lockdown. Zo wordt ons verteld dat er een aantal uitzonderingen zijn waardoor je wel naar buiten mag. Zo is het toegestaan om de weg op te gaan voor werk, gezondheidsredenen, boodschappen, bankzaken (indien het online niet mogelijk is), kinderen naar school te brengen, of mensen in nood helpen. En als laatste en de voor ons belangrijkste… beweging.

Nu is het fijne, dat het niet persé is gedefinieerd wat er exact onder beweging wordt verstaan. Zo hebben wij hier mountainbikes ter beschikking en kunnen we er flink op los wandelen in de omgeving. Het is voor ons zo’n 20 minuten wandelen naar het dichtstbijzijnde strand, en 20 minuten fietsen naar een prachtige baai.

Zolang we maar voldoende afstand houden, niet de hele dag op pad zijn, een mondkapje dragen (bij het sporten niet noodzakelijk) en een document bij ons dragen waarop de vereiste informatie staat vermeld. Naam, adres, welke van de 6 uitzonderingen we uitvoeren, handtekening en datum. Voor de Grieken volstaat een sms met de juiste codering. Wat ons betreft een perfecte regeling die ons ondanks de lockdown wat vrijheid geeft.

Zijn wij te braaf in deze lockdown?

We zien tijdens onze ‘B6 – Excercise’ momenten regelmatig campers staan op de mooiste plekjes  langs de Griekse kust. Dit roept bij ons de nodige twijfel op. Kunnen wij niet ook ‘gewoon’ weer gaan camperen? Dan blijven we voor langere tijd op dezelfde plek staan waarbij we niemand tot last zijn, met als enige verschil dat we dan ‘gratis’ staan.. Zijn we niet te netjes?

‘Gelukkig’ kwam dit gevoel snel ten einde nadat er een Duits gezin met de camper de Nederlandse enclave durfde te trotseren. Zij stonden eerder op een uur rijden geparkeerd op zo’n prachtige strandlocatie, zij het dan dat ze deze plek deelden met meer dan 100 andere campers. De politie kwam dagelijks langs voor controles en er werden, op het oog, willekeurig mensen beboet. Ook zijn er arrestaties gedaan, waardoor een grote groep camperaars alsnog op zoek gingen naar een ‘veilig’ onderkomen.

Inmiddels zijn er in Griekenland al meer dan 10.000 boetes uitgedeeld en dit aantal loopt dagelijks verder op. Het niet houden aan de regels komt je op een boete van €300 te staan, en met name in de grote steden wordt er vrij strikt gehandhaafd. Dit maakt het voor ons dan ook erg makkelijk om maximaal te genieten van de vrijheid en luxe die een dergelijke onderbreking met zich meebrengt.

Het dagelijks leven tijdens de lockdown in Griekenland

We hebben nu mooi de tijd om achter de schermen keihard aan de website te werken en een hoop nieuwe artikelen uit te werken. Uiteraard verdelen we de tijd eerlijk tussen de laptop, het zwembad en het geweldige gezelschap waar we deze lockdown mee delen. Zo hebben we hier al meerdere pizza avonden gehouden, vrijdagmiddagborrels, gezamelijke bezoekjes aan de supermarkt, verjaardagen en spelletjesavonden. En alsof dat nog niet genoeg is, worden er regelmatige zenuwslopende sessies ‘verstoppertje’ gedaan. Waarbij de jacuzzi’s, hangmatten, zonneterrassen natuurlijk uitstekende verstopplekken zijn.

Buurman en Buurman

Wij blijken ook nog eens enorm veel geluk te hebben met onze handige buurmannen Maarten en Joren. Mannen met verstand van elektra en zonnepanelen… Het duurde dan ook niet lang voordat we met 3 man druk bezig waren om het zonnepaneel onder het dakrek los te koppelen. Om deze vervolgens er bovenop opnieuw te monteren.

Makkelijker gezegd dan gedaan overigens. Helemaal nu alle bouwmarkten vanwege de lockdown gesloten zijn. Maar met wat creativiteit is het gelukt! Fingers crossed dat dit een groot deel van de problemen op het gebied van de energiehuishouding kan oplossen.

Alleen maar lang leven de lol?

Is het dan één en al plezier en lang leve de lol? Nee, uiteraard niet. Door de Corona maatregelen hebben we diverse leuke werk gerelateerde opdrachten moeten laten schieten. Geven we meer uit dan we zouden doen met de camper en werken we meer dan we zouden willen… Maarja, luxe problemen zeggen we dan maar.

We hebben zojuist bericht gekregen dat de lockdown met minimaal één week zal worden verlengd tot 7 december. Wij hebben de keuze gemaakt om daarmee ook ons verblijf hier met minimaal één te verlengen.

Een deel van onze geweldige groep laat na maandag het Fairway Residence helaas achter zich om verschillende redenen. Ondanks dat het voelt alsof je in deze regio veilig kan camperen (mits in kleine groepen), je eenvoudig afstand kunt houden, voelt het toch voor ons niet goed. Misschien denken we er volgende week anders over als er besloten wordt om de lockdown opnieuw te verlengen..

Tot volgende week.

Na de lockdown Fairway Residence boeken?

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave