Reisverslag roadtrip Europa week 20 | Header kerst

Reisverslag: Roadtrip Europa – week 20 – 21

Met een hoofdlampje op, verscholen achter een grote eettafel die op zijn kant ligt trotseren we de storm. Het pannetje vol kokende olie wankelt op het brandertje, want zeg nu zelf: Oud & Nieuw zonder oliebollen is natuurlijk geen Oud & Nieuw. Nog geen 30 seconden nadat de eerste bollen in het vet liggen is het al duidelijk dat het een lange avond gaat worden. De bollen zijn van buiten pikzwart en van binnen zo rauw als maar kan. Waar is de Oer-Hollandse oliebollenkraam als je hem nodig hebt. Merry Christmas and a Happy New Year!

Griekse kerstkoekjes: Melomakarona

We verlaten de haven waar we de afgelopen 5 nachten hebben gestaan en parkeren Fred 100 meter verderop bij de lokale bakker. Voor brood en een flinke portie ‘Kerst in je bakkes’. In de bakkerij worden we gewezen op traditionele Griekse kerstkoekjes ‘Melomakarona’. De perfecte combinatie tussen amandelkoekjes, taaitaai en kerst. Moeilijk uit te leggen, maar absoluut een aanrader.

Voor de kerstdagen gaan we onze vrienden Joren en Emma opzoeken die op een mooie plek staan op zo’n 2,5 uur rijden. Omdat we ondanks de lockdown toch graag wat willen zien van Griekenland maken we er een meerdaagse toch van, met wisselend succes. Zo bracht Google Maps ons op een onverharde, steile weg vol gaten die doodlopend blijkt te zijn. Of naja, voor de echte 4×4 terreinwagens die hier rijden wellicht niet doodlopend, maar voor onze ouwe trouwe Fred, een brug te ver. Na een flinke omweg bereiken we alsnog de gewenste plek, die helaas bezet is. Na de nodige doodlopende straten en plekken die geen plekken blijken te zijn is de lol er wel even vanaf.

Gelukkig passeren we een lang gerekte parkeerplaats die parallel loopt aan de zee, met enkel 5 meter zand tussen ons en het water. Officieel misschien geen plek, maar voor ons een klein paradijs. Er is hier vrijwel niemand te bekennen en de locals die we toch tegenkomen zwaaien allemaal vrolijk.

Rumag Travel: Instagram Takeover

We zijn enkele weken geleden in contact gekomen met Rumag Travel, onderdeel van Rumag. Bekend van de slogans met ‘puntjes’ en natuurlijk van Arjen Lubach. Zij vroegen ons om hun Instagram kanaal een dag over te nemen om een beeld te geven van ons leven tijdens de Griekse lockdown. Met een publiek van zo’n 40.000 abonnees leek ons dat natuurlijk wel wat. Zo zijn we die dag dan ook druk bezig met het opnemen- en uitzoeken van filmpjes en foto’s om de kijkers een impressie te geven van ons dagelijkse leven.

We krijgen veel leuke reacties en vragen binnen. Al met al een leuke ervaring en hopelijk hebben we weer een hoop mensen kunnen helpen die ook met de camper op pad willen.

Kerst in Griekenland

Na 2 nachten ‘geparkeerd’ te staan langs het strand rijden we door naar onze favo supermarkt de Lidl. Met het oog op de feestdagen plunderen we deze van top tot teen voordat we afkoersen op onze voorlopige eindbestemming: Bozas Beach in Asopos. Hier worden we herenigt met onze lockdown buddies, super leuk! Omdat kerst toch altijd speciaal is, proberen we er met elkaar het beste van te maken.

In de praktijk betekent dit dat iedereen zich kerstavond in het zweet werkt om de mooiste taarten en cakes te bakken zodat we gezamenlijk op het strand kunnen brunchen op 1e kerstdag. We hebben namelijk enorm veel geluk, het zonnetje schijnt en de thermometer tikt lachend de 20 graden aan, ongekend. We beginnen de dag dan ook met een duik in de zee! ’s Middags volgen de sterke verhalen onder het genot van een goede borrel en ’s avonds hebben we samen met Joren en Emma een heerlijk diner.

2e kerstdag krijgen we van locals de gouden tip om ons verblijf hier nog wat te veraangenamen. Het is mogelijk is om ‘Italiaanse’ pizza’s te bestellen in het nabijgelegen dorpje. En het mooiste van alles, we konden de pizza op het strand laten bezorgen voor een prijs die in Nederland gelijk staat aan de bezorgkosten.. Over service gesproken. Wat een feest!

Griekse oliebollen: Loukoumades

In de dagen na kerst doen we een fijne hike, maar gaan we ook op bezoek bij de lokale bakker en valt het ons op dat het opvallend druk is. We krijgen te horen dat er eindelijk ‘goed’ coronanieuws is vanuit de Griekse overheid, de kappers zijn tussen kerst en Oud & Nieuw geopend. Erik bedenkt zich geen 2 keer, rent naar de dichtstbijzijnde kapper en weet een plekje op oudjaarsochtend te reserveren. Een gelukje, want nadat de kappers bijna 2 maanden gesloten zijn lijkt heel Griekenland op zoek te zijn naar een plekje.

We vinden een leuk recept voor Griekse ‘oliebollen’ en met een beetje creativiteit lukt het ons om de juiste ingrediënten te vinden. Helaas vergeet Erik dat het deeg ook nog moet rijzen, waardoor het inmiddels donker is als de bollen gebakken moeten worden. Het is inmiddels ook nog eens gaan stormen, maarja, oud & nieuw is natuurlijk geen oud & nieuw zonder oliebollen. Dus trotseren we de storm, zetten we een hoofdlampje op en laten we een grote eettafel op zijn kant dienst doen als windscherm. Na een lading pikzwarte bollen die van binnen nog volledig rauw zijn krijgen we langzaam maar zeker de smaak te pakken en lukt het gelukkig toch nog om een paar mooie bollen te bakken.

Oud & Nieuw in Griekenland: Vasilopita

We hadden een groot kampvuur in de planning staan, maar helaas gaat het alleen maar harder stormen waardoor we de plannen enigszins moeten wijzigen. Onze buren hebben geen plek en Maarten en Geeske hebben de kinderen al op bed liggen, dus kruipen we met z’n 6en in Fred. 5 man knus op de bank en eentje op een krukje in het pad. De avond vliegt voorbij en Joren en Emma toveren een traditionele Griekse taart tevoorschijn, een Vasilopita. Ergens in de taart zit een geluksmuntje verstopt. Degene die het muntje in zijn stuk heeft en er niet zijn kiezen op kapot bijt, heeft de rest van het jaar geluk.

Om 23.55 uur trotseren we met elkaar de storm en lopen we richting het strand in de hoop nog ergens iets van vuurwerk te zien. We tellen af en proosten met elkaar op een Coronavrije wereld. Vuurwerk blijkt helaas een illusie en we zoeken dan ook snel weer de beschutting op. Zo hebben we met elkaar weer unieke en onvergetelijke feestdagen achter de rug.

Dan rest ons niks meer dan jullie allemaal een Schitterend en Gezond 2021 te wensen!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

Scroll to Top