Reisstel.nl Logo
Sneeuw in Griekenland | header hero

Reisverslag: Roadtrip Europa – week 28

Deze week is er kans op sneeuw in Griekenland! Althans, daar hopen we op, want het kan ook gewoon ijskoud worden en regenen. Erik houdt de app van windfinder nauwlettend in de gaten. Wanneer en waar zou het kunnen gaan sneeuwen, op welke hoogte en is het voor ons ‘veilig’ om met dit voorspelde winterse weer de bergen in te rijden. We hebben namelijk veel bij ons, maar sneeuwkettingen staan niet op de lijst. Niet direct het eerste waar we aan dachten bij ‘overwinteren’ in het zonnige Griekenland.

Op zoek naar sneeuw, gek of geniaal?

Erik wordt met het uur enthousiaster als hij de verschillende kaarten met elkaar vergelijkt. Temperatuur, neerslag, Park4Night en Google Maps worden vergeleken om te zien of en waar we eventueel sneeuw kunnen verwachten. De eigenaar van de camping in Leonidas waar we die nacht parkeren om wat wasjes te doen verklaart ons voor gek. Het kan spoken in de bergen en het gaat ijskoud worden.

Op naar de bergen

Als we de volgende ochtend de laatste weersupdates bekijken is Erik zijn glimlach groter dan ooit. Als we NU de bergen in rijden dan zijn de temperaturen nog boven 0 en komen we boven zonder sneeuwkettingen. Daarnaast wordt het aan het einde van de week alweer 18 graden, dus we komen sowieso niet vast te zitten. Voldoende boodschappen mee en we hebben de ideale testcase.

Inmiddels begon Lisa het idee van verse sneeuw ook wel te waarderen en stonden we 15 minuten later al in de supermarkt. De tocht naar boven was een ‘eitje’ voor Fred en langzaam zien we de temperatuur dalen. 8 graden en regen in het dal, tot 3 graden en regen op de top van Astor. Inmiddels wordt het al donker en is het nog steeds overwegend aan het regenen. Verkeerde keuze? Volgens de ene kaart gaat de neerslag precies langs ons en hebben we pech, terwijl we volgens de andere kaart precies een lading sneeuw krijgen.

Ijskoude nachten

We bereiden ons goed voor op de koudste nacht van onze roadtrip tot nog toe. De zonneschermen plakken we tegen de achterruit om de kou uit onze ‘slaapkamer’ weg te houden en we bouwen met kussens een muurtje tegen de buitenwand. Want Fred is waanzinnig en kan veel, maar hij is nauwelijks geïsoleerd en absoluut niet gebouwd voor deze omstandigheden. We kleden ons dan ook warm aan en gaan vol goede moed naar bed in de hoop wakker te worden in een sprookjeswereld.

We slapen slecht door de kou, buiten daalt de temperatuur tot -7/-8 en binnen kan het haast niet veel warmer zijn. De volgende ochtend zitten de gordijnen dan ook vastgeplakt aan de ramen en krijgen we de deuren met geen mogelijkheid open. Wat we wel heel graag willen, want er is een vers pak sneeuw van zo’n 5 cm gevallen!! Wat een feest. We knallen de kachel aan en ongeveer een half uur later lukt het om het voorportier te openen en kunnen we eindelijk genieten van de sneeuw. Het plan is gelukt!

Sneeuwpret in Griekenland

We pakken de camera en de drone en wandelen erop los, wat is dit gaaf en uniek zeg. We houden een sneeuwballengevecht, maken sneeuwengelen en genieten van elke seconde die dit duurt. De zon schijnt overdag namelijk met volle kracht en de temperatuur schiet al snel weer boven het vriespunt. De 2 daaropvolgende nachten zijn wederom ijskoud met temperaturen rond de -8 en overdag stijgt de temperatuur snel weer richting zomerse waarden. 3 dagen later is er geen sneeuw meer te bekennen en zijn de wegen weer op en top begaanbaar. Zo hebben wij de perfecte testcase gehad en weten wij dat we meer kunnen handelen dan we vooraf dachten.

Van winterjas naar zwembroek

Voor de komende dagen staat er zo’n 17-20 graden op de planning, zon, weinig wind en geen wolkje aan de lucht. We verruilen de bergen dan ook voor een schitterende plek aan helderblauwe zee vlakbij dorpje ‘Kiveri’. Zo gebeurt het dus dat wij binnen 3 dagen in onze winterkleding wandelen in de sneeuw en in onze zwemkleding in de zee zwemmen. Hoe bijzonder is dat?

Waanzinnige stranden van Kiveri

De rest van de week blijven we op deze plek en ontdekken we het aangrenzende dorpje ‘Kiveri’. Dit leuke dorpje op zo’n 30 minuten lopen heeft een heerlijke bakkerij met een gigantisch aanbod. Waaronder een grote hoeveelheid gebak, verse koffie en zelfgemaakt ijs! Je begrijpt dat wij ons hier uitstekend thuis voelen en hier met alle plezier een dagelijks uitstapje van maken.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top