Vakantie Albanië? Must know: van highlights tot reisadvies header

Vakantie Albanië? Must know: van highlights tot reisadvies

Tijdens onze roadtrip door Europa is Albanië een van de landen die ons misschien wel het meest heeft verrast. De eerste woorden die bij ons opkomen als we Albanië zouden moeten beschrijven zijn: puur, waanzinnige natuur, lieve mensen, mysterieus, open minded en veilig. Twijfel jij over een vakantie Albanië? Wacht niet te lang! Albanië heeft namelijk alles in zich om een (te?) toeristisch land te gaan worden en zijn natuurlijke charme te verliezen. Hier lees je alles wat je moet weten: van highlights tot reisadvies Albanië.

Vakantie Albanië - van highlights tot reisadvies

DEMOGRAFIE EN GEOGRAFIE

Waar ligt Albanië?

Het zuidelijke deel van Albanië ligt aan de Ionische zee. Ter hoogte van Vlöre gaat dit over in de Adriatische zee. Afhankelijk van de manier van tellen heeft Albanië 4 of 5 buurlanden. Griekenland in het zuiden, Noord-Macedonië in het oosten, Kosovo in het noordoosten en Montenegro in het noorden. En enkel gescheiden door de Adriatische zee rekenen sommigen ook Italië mee als buurland.

 

Hoeveel inwoners heeft Albanië?

Albanië heeft zo’n 2,8 miljoen inwoners, waarvan er zo’n 600.000 in de hoofdstad Tirana wonen. Een groot deel van de Albanezen heeft zich verspreid over andere landen in de Balkan, waaronder Noord-Macedonië en Kosovo. Naar schatting leven er zo’n 5 tot 6 miljoen Albanezen in de Balkan.

Hoe ziet de vlag van Albanië er uit?

De nationale vlag van Albanië is rood, met daarop een dubbelkoppige zwarte adelaar. De vlag heeft er door de jaren heen steeds iets anders uitgezien. Belangrijk was wel altijd de adelaar: het volk wordt ook wel ‘het adelaarsvolk’ genoemd. 

Albanië als onderdeel van de Balkan

Albanië behoort tot de zogenaamde ‘Balkan’ of ‘Balkanlanden’. Andere landen die bij de Balkan horen zijn: Kroatië, Montenegro, Servië, Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo, Bosnië-Herzegovina en Bulgarije. 

Volgens Wikipedia zijn er verschillende definities om het begrip Balkan uit te leggen. “Zo kan het verwijzen naar het Balkangebergte, het Balkanschiereiland, een politiek bepaald gebied of een Zuidoost-Europees cultureel begrip. Het is daarom niet exact aan te geven waar de Balkan begint of eindigt.”

Sinds 1808 zijn geografische criteria om de Balkan te begrenzen toegevoegd. Dit zijn criteria als religie, taal of cultuur en geschiedenis (een langdurige Turkse overheersing tot de vroege 20e eeuw). Sommige landen die als typische Balkanlanden worden gezien voldoen niet aan een of meer van deze criteria. De afbakening van de Balkan is dus een subjectief gegeven.

Wist je dat? In Noord-Macedonië werd ons verteld dat Balkan bestaat uit twee worden ‘Bal’ & ‘Kan’, dat ‘Honing’ en ‘Bloed’ betekent. Een naam die vanuit de Turkse overheersing is overgenomen.

Religie Albanië

Tijdens onze rondreis door Albanië hebben wij kennis gemaakt met Genta en Igli. Twee Albanezen uit Tirana, die ons meer hebben verteld over het land, de geschiedenis en de cultuur. 

Zij hebben ons verteld dat er in Albanië eigenlijk maar weinig mensen zijn die geloven. Dit komt vanwege de lange periode dat Albanië onderdeel is geweest van het communisme. In die tijd was het niet toegestaan om een geloof aan te hangen. 

Van oudsher zijn er 3 geloofsovertuigingen in Albanië: Grieks-Orthodox, Rooms Katholiek (moeder Teresa is een belangrijk figuur voor de Albanezen) en de Islam. 

Tegenwoordig zijn er veel diverse geloven te vinden in Albanië, maar dus ook veel mensen die niet geloven. Je vindt in Albanië een mix van Orthodoxe kerken, Moskeeën en Katholieke kerken. 

REISADVIES ALBANIË

Is Albanië veilig?

Albanië is absoluut veilig en je kunt dan ook zeker op vakantie naar Albanië. Tijdens onze rondreis door Albanië hebben wij ons op geen enkel moment onveilig gevoeld. Sterker nog, de mensen zijn ontzettend gastvrij, geïnteresseerd en warm. Waar wij van oudsher ‘bang’ zijn als er een politieagent stopt omdat je dan mogelijk iets verkeerds hebt gedaan was dit Albanië exact andersom. Op meerdere momenten tijdens onze reis stopte er een politieauto bij onze camper om te vragen of alles goed ging, waar we vandaan kwamen en of ze iets voor ons konden betekenen.

Er zit natuurlijk ook een andere kant aan. Als wij de Albanezen vragen wat het grootste exportproduct is van het land, dan komt het gesprek al snel op drugs en mensenhandel. Niet direct het antwoord dat je wil horen. Gevolgd door de opmerking, ‘maar daar zul je als toerist geen last van hebben hoor’. En dat was ook absoluut het geval.

Opvallend is wel, dat er een grote tegenstelling is tussen arm en rijk. Zo rijden er nog mannen met paard en wagen over de weg, maar vind je er ook gigantisch veel luxe Landrovers.

Al met al hebben wij zo’n 4 weken door Albanië gereisd, hebben wij in het wild gekampeerd, in hotels geslapen en campings bezocht. Overal voelden wij ons even veilig.

Albanië Corona

Op het moment van schrijven (maart 2021), wordt er vanuit Nederland geadviseerd om niet buiten Nederland te reizen of op vakantie te gaan. Om die reden is Albanië, vanuit de website van Buitenlandse Zaken, Nederland Wereldwijd, ‘oranje’ gekleurd.

Wie toch richting Albanië wil reizen, zal vanuit Albanië niet worden tegenhouden. Het land is geopend voor alle inwoners van de Europese Unie. Bij de grens, zowel over land als per boot of vliegtuig, hoef je geen PCR test te overhandigen.

De maatregelen zijn als volgt:

 • Er heerst een avondklok van 20.00 – 06.00 uur
 • Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar en publieke ruimtes
 • Afstand van 1,5 meter
 • Horeca is geopend, uiteraard tot uiterlijk 20.00 uur
 • Historische plekken en musea zijn geopend voor bezoek

De grens met buurlanden Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro zijn geopend. Het is niet mogelijk om van Albanië naar Griekenland af te reizen, omdat Griekenland de grenzen voor toeristen van buiten de EU heeft gesloten. Wel is het mogelijk om naar Italië af te reizen per boot.

VAKANTIE ALBANIË

Mag je in Albanië wildkamperen?

Goed nieuws! In Albanië is het toegastaan om wild te kamperen. Je kunt hier meer over lezen op de website ‘caravanya’ en deze website ‘reizenin.net‘. 

Je moet wel opletten, want in sommige natuurparken is het niet toegestaan om wild te kamperen. De beste manier is om het even te vragen. 

Tijdens onze reis door Albanië hebben we gemerkt dat niemand ons er op aan heeft gesproken en dat iedereen ons vooral erg welkom heette. Ook hebben wij wel eens bezoek gehad van de politie op een van de wild kampeerplekken, en zij wensten ons vooral veel plezier. 

Hoe zijn de wegen in Albanië?

De wegen in Albanië kun je in 4 soorten indelen, een snelweg (zeldzaam), verharde wegen, vergelijkbaar met onze provinciale wegen, een mix van verharde en onverharde wegen en de volledig onverharde wegen.

Zo zijn de in Google Maps ‘gele’ wegen veelal prima wegen. Je moet hier wel scherp blijven, want er kunnen flinke gaten in de weg zitten of grote stenen op de weg liggen. De onverharde wegen kunnen  bij slecht weer levensgevaarlijk zijn en zijn eigenlijk alleen toegankelijk voor 4×4. Wat betreft de ‘witte’ wegen blijft het veelal een raadsel hoe de staat van de weg zal zijn. Een verharde weg kan ineens ophouden en overgaan tot onverhard.

Onze tip is dan ook: bij twijfel even uitstappen en lopend de weg verkennen om te kijken of je verder kunt rijden. Wij zijn zelf de ‘fout’ ingegaan tussen de Osun Canyon en Permët en moesten daar na 45 minuten door de modder rijden, toch omkeren. Later wisten een paar locals ons te vertellen dat we over een van de gevaarlijkste wegen van Albanië probeerden te rijden. Deze weg raden we dus zeker af!

Onderweg kom je daarnaast opvallend veel politie en politiecontroles tegen. Zo zijn wij in 2 weken in Zuid-Albanië wel 3 keer staande gehouden. Zodra de politie doorhadden dat wij toeristen waren mochten we echter ook direct weer doorrijden. Daarnaast werden wij ook continue geseind door andere automobilisten, voor ons het teken dat er weer een snelheidscontrole gaande was. Deze controles gaven ons een veilig gevoel, ondanks dat we ons goed kunnen voorstellen dat het voor de gewone bevolking erg vervelend kan zijn.

Water bijvullen tijdens vakantie Albanië

In veel landen die we tot nog toe hebben bezocht konden we waterpunten vinden in de omgeving van havens, kerken, benzinestations, speeltuinen of picknickplaatsen. In Albanië is dat net even anders. Rondom alle steden en langs veel wegen kun je speciale waterpunten vinden. Vaak is dit ‘gewoon’ een pijp uit de muur waar continue water uit blijft stromen.

Dit is het drinkwater dat de Albanezen zelf ook gebruiken. Zo zul je op deze plaatsen bijna nooit alleen zijn, omdat de locals hier vaak ook al hun lege flessen vullen. Wij hebben al meerdere keren afgeladen pick-up trucks gezien met tientallen 10 liter flessen achterin die gevuld werden. Als wij dan ook onze jerrycans wilden vullen, mochten we overigens vaak even voor.

Wat eet je in Albanië?

In het zuiden van Albanië zijn de invloeden van Griekenland merkbaar. Zo zijn er een aantal gerechten te vinden die je ook in Griekenland tegen kunt komen. Denk aan gegrilde aubergine, gevulde paprika en Moussaka. Veelal wordt er vlees gegeten, maar je kunt er ook vegetarische gerechten bestellen. Het zal dan vooral gaan om gegrilde groenten.

Verder zijn de Albanezen dol op kaas! Je vindt het er in allerlei soorten en maten. Van koemelk, tot geiten- en schapenmelk. Een typische lekkernij is gegrilde kaas. Dit is letterlijk een stuk kaas, dat gegrild is. Erg zout. Ik (Lisa) vond het persoonlijk niet overal even lekker. Het is alsof je een tosti met heel veel kaas eet, maar dan zonder de tosti.

Een aantal traditionele gerechten zijn:

 • Qifqi: krokante rijstballetjes
 • Shapkat: mais brownie
 • Byrek me djathe: kaastaart (cheese pie)
 • Byrek me spinaq: spinazie taart (quiche)
 • Qofte shtepie vici: vleesballetjes (soort gehaktballetjes)
 • Qofte vegjetariane: vegetarische balletjes
 • Sarma: gevulde rijst bladeren

Wist je dat er in Albanië geen Mc-Donalds te vinden is?!

En nu we het toch over eten en drinken hebben. Wist je dat Albanië bekend staat om haar goede koffie? Koffie wordt in Albanië zeer serieus genomen en er zijn complete rituelen, ceremonies en zelfs competities rondom koffie in Albanië. Een vakantie Albanië is dan ook niet compleet zonder op een traditionele plaats koffie te hebben gedronken.

Mobiele telefoon en mobiel internet in Albanië

Albanië maakt geen onderdeel uit van de Europese Unie en daarom waren wij er ook op voorbereid dat we hier geen gebruik konden maken van ons Nederlandse telefoonabonnement. Het geluk is, dat Albanië een uitzonderingsland is vanuit onze provider Vodafone. Zodoende kunnen wij hier gewoon ons reguliere telefoonabonnement gebruiken.

Heb jij minder geluk met je provider en moet je op zoek naar een lokale simkaart? Wij vonden een interessant blog. Verder vind je werkelijk overal winkels waar je simkaarten kunt kopen en in elk dorp of stad is Vodafone aanwezig.

Let goed op of Albanië behoort tot jouw abonnement! Anders kun je al gauw op hoge kosten rekenen. Denk aan €1,00 per mb of per minuut bellen vanuit Albanië!

Wat is het officiële betaalmiddel in Albanië?

In Albanië betalen ze met de Albanese Lek. Op het moment van schrijven (maart 2021)  is de wisselkoers ± €1,00 = 125 Lek. Bekijk hier de huidige wisselkoers.

In Albanië wordt nog heel veel met contant geld betaald en kun je op veel plaatsen dan ook niet met je bankpas of creditcard terecht. Dit is niet enkel op de markt of in lokale winkels, ook bij kleinschalige hotels, restaurants en benzinestations kun je vaak niet pinnen.

In de grotere steden en toeristische gebieden zijn er eigenlijk overal wel pinautomaten te vinden. Maar in de kleinere dorpen en onderweg zijn er weinig tot geen geldautomaten te vinden. Het is dan ook voldoende geld op zak te hebben of om vooraf te controleren of er geldautomaten in de buurt te vinden zijn. Wij zoeken eenvoudig via google maps op: ATM.

Let op: in de toeristische gebieden worden er soms ook euro’s geaccepteerd, dus mocht je in nood zitten kun je dit altijd proberen.

Tip: Pin bij de Credins Bank. Hier betaal je niet voor de transactiekosten. Dit scheelt al gauw euro’s per transactie

Wat voor budget heb je nodig in Albanië?

Het leven in Albanië is een stuk voordeliger dan in Nederland, gelukkig maar. Dat is natuurlijk altijd prettig als je op reis bent! Volgens Travelaar is Albanië zelfs het goedkoopste land van Europa.

Om je een beeld te geven, een brood bij de bakker kost zo’n €0,50, een bakje aardbeien €1,50 en een fles yoghurt €0,75. Een espresso op het terras kost €0,50 – €1,00 en voor een lunch met koffie, frisdrank en een pizza betaalden wij €6,00. En dan wel op een mooie plek tussen de ‘1000 ramen’ van Berat. Voor een diner met voor-hoofd-nagerecht, water en wijn of bier betaalden wij in Sarandë zo’n €12,50 per persoon.

De brandstofprijzen liggen in Albanië dan weer wat hoger dan we betaalden in Noord-Macedonië. Zo betalen we in Albanië zo’n €1,25 voor een liter diesel (maart 2021) en in Noord-Macedonië zo’n €0,95 per liter.

Moet je onderhandelen in Albanië?

De prijzen van activiteiten, restaurants, tankstations en mini markets staan vaak netjes aangegeven waardoor onderhandelen niet nodig is. Ga je een tour boeken of wil je rechtstreeks bij de aanbieder van een accommodatie boeken, dan loont het wel om te onderhandelen.

Boodschappen doen in Albanië

Albanië kent bijna geen reguliere supermarkten zoals wij die in Nederland kennen. De grootste supermarkt die wij zijn tegengekomen is… de Spar. Jawel, onze lokale buursupermarkt de Spar.

De Albanezen zijn het echter gewend om voor alles naar een aparte winkel te gaan. Zo haal je groenten bij de groenteboer, brood bij de bakker, vlees bij de slager, vis bij de viswinkel en voor al het overige zijn er mini markets.

Kleine supermarkten waar je de belangrijkste producten kunt vinden. Je hoeft niet te zoeken naar Risotto, couscous, kokosmelk en dat soort ‘exotische’ producten, want die ga je hier niet vinden. ‘Uiteraard’ kun je wel overal Milka, Nutella, Coca-Cola en bij sommige winkels zelfs Calvé pindakaas vinden.

Elektriciteit Albanië

Je kunt in Albanië terecht met de normale Nederlandse stekkers voor 220v.

Vervuiling in Albanië

Wat ons direct op viel in Albanië: het is er ontzettend vervuild. Ontzettend jammer natuurlijk, maar overal ligt enorm veel plastic langs de wegen. Niet alleen langs de drukke wegen, maar ook in de kleine dorpjes. Alsof iedereen de natuur als een grote vuilnisbelt gebruikt. Ondanks dat er op sommige plekken wel containers te vinden zijn, lijkt het niet te helpen. Erg verdrietig om te zien.

Autowassen in Albanië

Wil je tijdens je vakantie Albanië je auto laten wassen Dan is dat geen probleem! Op elke hoek van de straat vind je een zogenaamde ‘Lavazh’ waar je voor een prikkie zowel de buiten- als binnenkant van je auto kunt laten wassen en schoonmaken! Overigens ziet dat er heel anders uit dan bij ons in Nederland. Het zijn eigenlijk een soort ‘tenten’ waar je vanaf de weg naar toe kunt rijden.

BEZIENSWAARDIGHEDEN ALBANIË

Bezienswaardigheden Albanië

Het mysterieuze Albanië heeft zo ontzettend veel te bieden dat we het lastig vonden om onze favoriete bezienswaardigheden Albanië te selecteren. Daarom hebben wij hieronder een top 5 gemaakt van onze selectie.

UNESCO steden: Gjirokastër en Berat

Deze oude steden van Albanië zijn opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Gjirokastër heeft veel te bieden, van een gigantisch kasteel met uniek panorama, tot een knusse bazaar, tunnels uit de koude oorlog en gezellige restaurants. Berat, wordt ook wel de stad van de duizend ramen genoemd. Boven op de berg in het centrum van Berat vind je het Fort van Berat met een waanzinnig uitzicht over de hele omgeving. Aan de voet van de berg wacht ‘De stad van de duizend ramen’ op je. Tientallen witte gevels met vierkante ramen lachen je tegemoet aan beide zijdes van de oever.

Nationaal park Butrint

Voor iedereen die van archeologie, kastelen, natuur of schildpadden houdt is een bezoek aan het Nationaal Park Butrint een absolute must. Het nationaal park is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de unieke archeologische overblijfselen die je hier kunt vinden in combinatie met de schitterende natuur.

Bezoek het Vjosë-Nartë Nationaal Park

Een van de populairste van de 14 (!) Nationale Parken die Albanië rijk is. Waarom we deze hebben uitgekozen in onze lijst met favoriete bezienswaardigheden Albanië? Wel, je kunt hier met je auto of camper het strand op rijden, je vindt hier flamingo’s, er is een lagune met unieke flora en fauna, het schitterend gelegen St. Mary’s klooster en daarnaast ook nog eens talloze wandel en picknick mogelijkheden.

Overigens, als we het toch over prachtige natuur hebben, willen we toch ook even de ‘Osum Canyon’ noemen.

Kom tot rust in de thermaal baden van Llixhat e Bënjës in Permët

In de weekenden ongekend populair onder Albanezen uit het hele land. Deze warmwaterbron mondt uit in 6, door mensen geformeerde, baden die een helende werking hebben voor het menselijk lichaam. De helende werking hebben wij niet direct ervaren, maar wij konden wel enorm genieten van de schitterende omgeving, mooi vormgegeven baden en de hike routes die in de omgeving zijn uitgestippeld.

Ontdek het platteland van Albanië

Stap in je auto of camper en rijdt van Permët naar Korcë en geniet van een van de mooiste en veelzijdige wegen van Albanië. Het laatste gedeelte van de rit neemt je mee over het platteland van Albanië. Anders dan in de grote steden stap je hier letterlijk in een tijdmachine. De luxe auto’s maken plaats voor zwaarbepakte ezels en onderweg zul je regelmatig ruimte moeten maken voor paard en wagens.

Let op, dit is een selectie uit Zuid-Albanië. Tips voor Noord-Albanië volgen na ons verblijf in Noord-Macedonië. We zullen terugreizen naar Albanië om het noorden verder te ontdekken. Houdt dit blog dus vooral goed in de gaten, zodat je de Albanië highlights voor het noorden niet mist.

Hoe is jouw vakantie Albanië?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je vakantie Albanië? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Vakantie Albanië, dit moet je weten | highlights tot reisadvies | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties op “Vakantie Albanië? Must know: van highlights tot reisadvies”

 1. Hoi Erik en Lisa

  Wat ontzettend leuk om jullie ervaringen te lezen. Wij vertrekken over twee weken naar Albanië om daar met de auto en tent rond te gaan trekken. En hopelijk op mooie plekken wild te kunnen kamperen. Ik was benieuwd wat jullie tijdens jullie reis hebben gemerkt van de aanwezigheid van beren en eventuele andere wilde dieren. De berichten die ik erover lees verschillen namelijk nogal.
  Groet Michelle

  1. Hi Michelle!

   Wat leuk om te horen. Te gek dat jullie met de auto en een tent rond gaan trekken. Jullie zullen het vast prachtig vinden! Wij hebben helemaal niets gemerkt van beren of andere wilde dieren. We werden af en toe alleen vergezeld door een kudde schapen of geiten. Daar komt vaak al snel een herder achteraan lopen ;-).

   Groetjes,
   Lisa & Erik

   1. Hoi,

    Dank je wel vóór je reactie! We hebben er ook veel zin in! En schapen en geiten kunnen we aan!

    Groet Michelle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *