Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Wandelen in Cinque Terre Italië | alles dat je moet weten

De bestemming voor jouw vakantie? Cinque Terre, Italië. Ontdek te voet dit pittoreske plekje en de prachtige omgeving. Je zal verrast worden door de kleurrijke dorpjes die bovenop de rotsen gevormd zijn, omgeven door helderblauwe zee. Het heerlijke Italiaanse eten, het prachtige weer en bovenal: de rust. Raak geïnspireerd en sla dit artikel op als jouw reisgids om te wandelen in Cinque Terre. Perfect te combineren met zowel een rondreis door Piemonte als een roadtrip Toscane

Waar ligt Cinque Terre?

Cinque Terre ligt in Italië. Allereerst is het goed om te weten dat Cinque Terre een natuurgebied / Nationaal park is in de Italiaanse streek Ligurië, dat grotendeels gevormd wordt door de 5 bekende dorpjes: Monterosso al mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Deze dorpjes liggen aan de Italiaanse Bloemenrivièra. Maar, er is meer. Cinque Terre loopt van Levanto naar Portovenere en voor de sportievelingen onder ons: je kunt dit hele stuk wandelen.

Cinque Terre is sinds 1997 onderdeel van UNESCO World Heritage List.

Verderop in ons artikel lees je meer over wandelen in Cinque Terre.

Ontdek Cinque Terre

Video: Cinque Terre

Wanneer wandelen in Cinque Terre?

Wij zijn naar Cinque Terre geweest in het najaar van 2020. Destijds kon er door Europeanen weer wat meer gereisd worden in de ‘gele’ gebieden van Europa. Normaliter is het erg toeristisch in dit gebied. De dorpjes zijn enorm populair voor toeristen over de hele wereld.  Mocht reizen in Europa voor Europeanen weer mogelijk zijn, is het een mooie kans om relatief rustig de dorpjes te bezoeken. 

Check de actuele situatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar kun je bekijken of het veilig is om naar toe te reizen.

Buiten dat, raden wij aan om in het voorjaar of het najaar te gaan wandelen in Cinque Terre. Buiten het hoogseizoen scheelt het een hoop in de drukte. Als laatst willen wij toevoegen dat het weer in het voorjaar en najaar vaak erg lekker is. Het is nog niet zo heet als dat het midden in de zomer is, en daarom ook veel beter te doen als je wil wandelen in deze prachtige omgeving.

Hoe kun je Cinque Terre ontdekken?

Er zijn meerdere manieren om Cinque Terre te ontdekken. Als je ernaartoe gaat, raden wij absoluut aan om in ieder geval alle 5 de dorpjes te bezoeken. Dit kun je, afhankelijk van jouw manier van reizen, prima in 1 dag doen. Mocht je meer tijd hebben, of zin hebben in een fanatieke wandeling, dan is het zeker aan te bevelen om van Levanto naar Portovenere te wandelen in 3 dagen.

Je kunt op de volgende manieren Cinque Terre ontdekken:

  • Per boot
  • Per trein
  • Wandelen

Met de auto Cinque Terre verkennen is lastig, want in veel dorpjes is verkeer niet toegestaan (alleen vergunninghouders). Verderop in het artikel lees je meer over de parkeermogelijkheden.

Tip: het leuke van Cinque Terre is, dat je ook prima een combinatie van boot, trein en wandelen kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld parkeren in Monterosso al mare, wandelen naar Vernazza, met de trein naar Corniglia en Manarola en met de boot naar Riomaggiore. De trein brengt je vervolgens ook gemakkelijk en snel weer terug bij jouw beginpunt.

Cinque Terre ontdekken per boot

Allereerst goed om te vertellen: de bootservice is beschikbaar van 26 maart t/m 1 november. Goed om te onthouden voor een vakantie naar Cinque Terre in Italië in 2022 dus.

Mocht je in die periode in Cinque Terre zijn, dan zijn er diverse opties. Zo kun je de boot nemen vanaf Levanto, Portovenere of La Spezia. Op deze manier kun je naast de 5 bekendste dorpjes nog een groter deel van Cinque Terre bewonderen. Kosten: €37,- voor een volwassene per dag.

Wil je slechts een of meerdere van de 5 dorpjes (Monterosso al mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore) verkennen per boot? Dat kan. Kosten: €30,- per dag.

Het leuke is dat je jouw boottocht nog kunt verlengen met een panoramische tour langs de 3 eilanden die in dit gebied liggen (Palmaria, Tino en Tinetto). Deze tours vertrekken 2x per dag. Om 12.00 en 15.00 uur. Kosten: €22,- per dag.

Bekijk op de officiele website van Cinque Terre alle tijden en prijzen voor de boot.

Cinque Terre ontdekken per trein

De trein rijdt het hele jaar door en is dus ook in het voor- en najaar een hele goede optie. Het is een van de makkelijkste manieren om de dorpjes te verkennen.

De trein rijdt van Levanto, via alle 5 de dorpjes naar La Spezia. Let op: de trein stopt dus NIET in Portovenere. Wil je Portovenere bezoeken? Dan raden wij je aan de prachtige wandeling tussen Riomaggiore en Portovenere (5,5 uur) te doen. Een alternatief is de bus vanaf La Spezia te pakken (45 min).

De Cinque Terre Card geeft onbeperkt toegang tot de wandelpaden van Cinque Terre en de treinverbinding (Levanto – La Spezia, 2e klasse). Kosten: €18,20 voor een volwassene (1 dag), €33,00 (2dagen) en €47,00 (3 dagen).

Je kunt ook losse kaartjes voor de trein kopen. 

Bekijk op de officiele website van Cinque Terre alle tijden, afstanden en prijzen voor de trein.

Cinque Terre wandelen

Wandelen is toch wel onze favoriete manier van het ontdekken van deze prachtige dorpjes. Het leuke is namelijk dat je de dorpjes dan al van een afstand kunt bewonderen en dat levert prachtige plaatjes op. Daarnaast geeft het toch wel een extra kick als je na een wandeling je doel bereikt en dan zo’n prachtig plaatje op je ligt te wachten? Wat ons betreft smaken de pasta’s en de wijn dan nog beter!

Er zijn verschillende opties om te wandelen. Voor het gemak noemen wij deze routes even ‘moeilijk’ en ‘makkelijk’.

Wandelen Cinque Terre: makkelijk

De eenvoudigste wandeling om de 5 dorpjes te verkennen is de ‘Sentiero Azzurro’ ook wel het ‘blauwe pad’ genoemd. Deze wandeling is ongeveer 11 kilometer en loopt geheel langs de kust, prachtig! Het is een eenvoudige wandeling die voor iedereen goed te doen is. Je wandelt hier zo’n 5 uur over en dit kun je dus in 1 dag doen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om maar een deel van de dorpjes te wandelen. Hieronder staat het wandelpad van ‘Sentiero Azzuro’ opgesplits weergegeven. Kies jouw favoriete afstand.

Monterosso (al mare) – Vernazza: 3,5 km – 1,5 uur lopen
Vernazza – Corniglia: 4 km – 1,5 tot 2 uur lopen
Corniglia – Manarola: 3 km – 1 uur lopen (momenteel gesloten)
Manarola – Riomaggiore: 1,5 km – 30 min lopen (momenteel gesloten)

Op de officiële website van Cinque Terre vind je alle informatie over deze route.

Met de Cinque Terre Card heb je toegang tot de wandelpaden van Cinque Terre, de trein en de bussen. Kosten: €18,20,- voor 1 dag per volwassene. Deze kaart is duurder dan enkel toegang tot de wandelpaden. Kosten: €7,50 voor 1 dag per volwassene. Deze kaarten zijn in elk dorp verkrijgbaar bij een informatiepunt of bij aanvang van de wandelroute.

Note: Helaas is momenteel een deel van deze route afgesloten. Het betreft het stuk tussen dorpjes ‘Corniglia en Riomaggiore’. Je kunt er voor kiezen de bergroute te nemen tussen deze dorpjes. Mocht je dat te heftig vinden, kies dan voor de trein of boot.

wandelen Cinque Terre: moeilijk

Er loopt een hiking trail door de bergen en de wijngaarden van het Nationaal park Cinque Terre. Werkelijk waar een prachtige route met vaak ook uitzicht op zee en natuurlijk op de dorpjes. Dit pad loopt van Levanto, via alle 5 de dorpjes van Cinque Terre naar Portovenere. Wil je deze route in z’n geheel lopen? Dan raden we je aan dit in 3 dagen te doen.

Deze route gaat door de bergen en is op sommige stukken pittig. Wandelschoenen zijn hierbij dus zeker aan te raden en ervaring met wandelen ook.

Levanto – Monterosso (al mare): 9 km – 3 uur lopen
Monterosso (al mare) – Vernazza – Corniglia: 12,4 km – 4:45 uur lopen
Corniglia – Manarola: 5,5 km – 2,5 uur lopen
Manarola – Riomaggiore: 1,6 km – 45 min (momenteel gesloten)
Riomaggiore – Portovenere: 13,4 km – 5,5 uur lopen

Je kunt ervoor kiezen om delen van deze hike te lopen en te combineren met het ‘makkelijke pad’ (dat hebben wij gedaan). Daarnaast kun je het natuurlijk   combineren met een treinreis.

Wat verder doen in Cinque Terre, Italië?

De pittoreske, schilderachtige dorpjes van Cinque Terre zijn door er alleen al naar te kijken een belevenis op zich. Je hoeft er eigenlijk niet meer te doen dan lekker rondwandelen en genieten van al het moois. Maar, je kunt er natuurlijk wel van alles doen. Wij geven je wat tips!

Eten en drinken

Wat ons betreft staat lekker eten en drinken op nummer 1. Overal zijn Panetteria’s te vinden waar je de lekkerste focaccia of pizza’s haalt om ergens met een mooi uitzicht op te eten. Je kunt eigenlijk niet verkeerd kiezen. Daarnaast barst het van de gelateria, mocht je zin hebben in verkoeling. Wij haalden onze heerlijke focaccia in Vernazza bij panificio Focacceria da Gino

Psst. Onze 'must sleep' lees je verderop in dit artikel

Na deze heerlijke lunch aan het water dronken we onze koffie bij Wijn bar: Cinque Sensi, waar je naast koffie dus ook heerlijke wijn kunt drinken. Daarnaast verkopen ze de lekkerste drankjes in de meest prachtige flessen. Leuk als cadeautip! En vergeet vooral binnen niet naar de leuke schilderijen te kijken.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uitgebreider te gaan lunchen of dineren, aangezien de dorpjes aan zee liggen is er volop keuze voor verse vis en pasta’s met seefood. Onze tip in Riomaggiore: Bar Centrale. Wij hebben hier heerlijke Fritto Misto gegeten, maar ook Pasta Pomodoro, Lasagne en Pasta Vongole. Een aanrader dus. Oh en je kunt hier ook heerlijk ontbijten, mocht je in Riomaggiore willen slapen.

Tijdens je vakantie Italië ook naar Bari? Onze collega bloggers van Reislekker.nl hebben een fijn artikel geschreven over wat te zien en proeven in Bari

Kunst

In het plaatsje Riomaggiore is een mooie gallerie te vinden waar ontzettend leuke schilderijen hangen. Wij zagen een aantal van deze schilderijen al hangen in de wijn bar (Cinque Sensi) waar we hiervoor al even over spraken. De eigenaar liet ons weten dat deze in de gallerie te vinden zijn. Zeker de moeite waard om even binnen te kijken dus! Daarnaast zijn in alle dorpjes straatartiesten te vinden die de mooiste schilderingen maken van de prachtige dorpjes.

Strand

Niet alle dorpjes hebben de mogelijkheid om een duik te nemen, maar er zijn er een aantal waar dat wel kan.

Monterosso (al mare)
Dit dorp heeft ook eigenlijk direct het grootste strand van de dorpjes in Cinque Terre. Super gezellig strandje met (vissers)bootjes omringt en gekleurde parasols. Je vindt het strand hier.

Vernazza
Het strand is klein, maar fijn. Midden tussen de gekleurde huisjes ligt dit strandje. Echt de moeite waard om hier even het water in te gaan. Wat een uitzicht! Dat gebeurt toch niet vaak als je op het strand ligt. Let wel op, het water is hier niet overal even schoon. Je vindt het strand hier aan deze bar.

Riomaggiore
Dit dorpje heeft eigenlijk geen strand, maar wel een heerlijke plek om op de rotsen naar de zonsondergang te kijken. Wij hebben hier ook zeker een aantal mensen het water in zien springen! Je vindt deze plek hier.

Portovenere
Na de hike van Riomaggiore naar Portovenere waren wij absoluut toe aan een duik. Je hebt een groot publiek strand in Portovenere, die vindt je hier. Maar wij hadden eigenlijk geen zin om daar weer een stuk voor te lopen. Vanaf het wandelpad zagen wij al mensen het water in springen rondom de kerk van Portovenere en dus besloten wij dit plekje op te zoeken. Via een prachtig doorkijkje kwamen we bij de rotsen terecht. En ja hoor, hier genoten meerdere mensen van het heerlijke water. Dit strand vindt je hier.

Overnachten

Wanneer je een meerdaagse hike doet in Cinque Terre is het absoluut nodig om te slapen in een van de dorpjes. Maar ook wanneer je rustig aan de dorpjes wil verkennen is een nachtje slapen erg leuk. Houd er rekening mee dat de prijzen aan de hoge kant liggen. 

Wij hebben geslapen in de studio van Riomaggiore Appartementi. De studio ziet eruit alsof het net gerenoveerd is en is hartstikke centraal gelegen in het dorp. Daarnaast is het een unieke locatie, alsof je in een oude wijnkelder slaapt. De bedden waren goed, alles was schoon, niets op aan te merken (wij betaalden voor 1 nacht €78,- voor de kamer, waar we met 3 personen konden slapen).

Bekijk hier meer opties om te overnachten in Cinque Terre.

Deze overnachting in Riomaggiore boeken?

Parkeren Cinque Terre

Parkeren is niet in alle dorpjes van Cinque Terre mogelijk. Het kan slim zijn om in de grotere stad La Spezia, of Levanto te parkeren en vanuit daar met de trein te gaan. Dan heb je de meeste kans op een parkeerplek. Wil je graag in een van de dorpjes parkeren? Dan heb je de volgende mogelijkheden.

Monterosso (al mare)
Er zijn 2 parkeergarages die het hele jaar door geopend zijn (Loreto en Fegina). Alle informatie over de tarieven van deze parkeergarages, vind je hier op de officiele website van Cinque Terre.

Vernazza
Er zijn parkeerplaatsen buiten het centrum van de stad. Deze liggen op zo’n 500 meter boven de stad. Er gaat een pendeldienst die je naar het centrum brengt voor €1,50. Maar heb je de Cinque Terre Kaart aangeschaft, dan is deze gratis.

Riomaggiore
Ook hier moet je buiten het centrum parkeren, op een speciale parkeerplaats van het Nationaal Park. Ook hier is er een mogelijkheid voor een pendeldienst.

Waar kun wandelen in Cinque Terre mee combineren?

Cinque Terre is gelegen in de regio Legurië, maar ligt vlakbij Toscane. Je kunt jouw vakantie dus perfect combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan Pisa, Florence en Luca. Je vliegt al binnen 2 uur van Amsterdam naar Pisa of van Amsterdam naar Florence. Check de vluchten hier.

Pisa – Riomaggiore:         +/- 1:30 uur met de auto
                                          +/- 1:45 uur met de trein
Florence – Riomaggiore:  +/- 2 uur met de auto
                                           +/- 3uur met de trein

Maar, wat zeg je van een combinatie met een citytrip naar Milaan of naar Turijn? Je vliegt al in 1,5 uur van Amsterdam naar Milaan of van Amsterdam naar Turijn. Check de vluchten hier.

Milaan – Monterosso (al mare):  +/- 2:45 uur met de auto
                                                      +/- 3:30 uur met de trein
Turijn – Monterosso (al mare):    +/- 3 uur met de auto
                                                      +/- 3:45 uur met de trein

Wandelen in Cinque Terre wat voor jou?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens het Wandelen in Cinque Terre, Italië? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *