Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Wandelen op Madeira: de tofste hikes in 5 dagen

Ben je klaar voor een 5-daagse wandelvakantie op Madeira?! Dan hebben we het niet over rustige wandelingen op vlak terrein van maximaal 4 uurtjes per dag, nee. 5 dagen wandelen op Madeira wordt ultiem genieten, een beetje afzien, smullen van adembenemende uitzichten tijdens de tofste hikes van Madeira en bovenal: trots zijn op jezelf!

Wandel boven de wolken met zonsopgang, koel af onder een van de watervallen in de jungle en ontdek waarom dit eiland ‘het Hawaï van Europa’ wordt genoemd. In dit blog geven wij jou praktische tips ter voorbereiding op een meerdaagse wandelvakantie op Madeira

Wandelen op Madeira | Fanel Forest | BySiliquini
Photo: Laura Siliquini

De route in het kort

Het toffe van wandelen op een eiland, is dat je in een week tijd een hele hoop kunt zien! Tijdens deze 5-daagse wandelvakantie op Madeira, loop je namelijk van west naar oost Madeira en zo ervaar je alle unieke eigenschappen van het landschap. Wat dacht je van de ruige kustlijn in het noorden, met metershoge kliffen en golven waar je u tegen zegt. Het bekende, mystieke Fanal Forest waar je ongetwijfeld een van de koeien tegen het lijf gaat lopen. Of de spectaculaire watervallen en jungle in het binnenland waar je je in Costa Rica waant.

Om het allemaal wat visueler te maken hebben we onderstaand de kaart toegevoegd van de hike zoals je deze gaat lopen in de herfst van 2024 of eventueel in een latere editie. Let op: deze is iets anders dan hoe wij hem hebben gelopen, maar daarover in de dag-tot-dag toelichting meer.

Reisstel.nl | Wandelen op Madeira: de tofste hikes in 5 dagen
 • DAG 1: Ribeira da Janela – Fanal – Rabacal
 • DAG 2: Rabacal – Encumeada
 • DAG 3: Encumeada – Pico Ruivo
 • DAG 4: Pico Ruivo- Porto da Cruz
 • DAG 5: Porto da Cruz – Machico

Waarom met Travelbase naar Madeira?

In de zomer van 2023 zijn we voor het eerst op pad gegaan met Travelbase, we hebben toen een 7-daagse kanotocht gedaan door de prachtige Zweedse meren (check hier ons blog waarin we uitgebreid onze ervaringen delen over deze magische kanotrip). Ondanks wisselvallige weer was dit zo’n ontzettend gave ervaring dat we graag nogmaals met hen op pad wilden gaan. Compleet verzorgde en betaalbare bucketlistreizen naar unieke bestemmingen. Nadat onze trail door het Marokkaanse Atlasgebergte door de omstandigheden niet door kon gaan, was het dit keer gelukkig weer een schot in de roos.

Wij hebben ervoor gekozen om de 5-daagse Madeira Trail te lopen, omdat het heerlijk is dat alle routes voor je worden uitgestippeld. Daar komt bij dat er elke avond een comfortabel hotel voor je is geboekt op een unieke locatie. Normaal vinden wij het fijn om dit zelf uit te stippelen, maar we ervaarden nu dat we onze koppies echt even leeg konden maken door ons geen zorgen te maken over de routes en de overnachtingen.

Een ander groot voordeel van deze reis waren de volledig verzorgde maaltijden. Naast de ontbijtjes die je al bij de hotelovernachtingen krijgt, kregen we ook een uitgebreid lunchpakket mee op de wandeldagen én heerlijke, lokale maaltijden als je ’s avonds bij het hotel aankomt. Want er is toch niets fijner dan goed, gezond en lekker eten tijdens zo’n tocht?

1st photo: Laura Siliquini

Daar komt bij dat we normaal gesproken behoorlijk last van fomo hebben als we research doen naar een nieuwe bestemming. Deze keer wisten we zeker dat dé highlights van Madeira aan de wandeling zijn toegevoegd en dat gaf direct rust. Niet uuuuren scrollen en saven op Instagram en puzzelen hoe we de route zouden samenstellen. We kregen bij aankomst in onze whatsapp alle GPS-bestanden (GPX-files) van de routes toegestuurd. Zo wisten we direct waar we aan toe waren!

TIP: download een van de apps waar je deze bestanden in kunt importeren, zodat je ze altijd offline kunt bekijken. Wij hebben ze ingeladen in ‘MAPS.ME’ en ‘GPX viewer 2’. De laatstgenoemde heeft als voordeel dat ook hoogtemeters worden aangegeven. Je kunt ook apps als OSMand of Komoot gebruiken.

Onze ervaringen met de Madeira Trail

Wij hadden de eer om mee te mogen met de allereerste editie van de Madeira trail in het voorjaar van 2024, inclusief 3 gidsen en hebben letterlijk van iedere stap genoten! Oké, nu liegen we, het was af en toe ook best afzien onderweg haha (daarover straks meer), maar de route was echt prachtig.

De volgende editie in het najaar van 2024 zal er iets anders uit komen te zien, de trail gaat namelijk ‘self-guided’ worden. Je loopt dus niet in een groep, maar je kunt natuurlijk wel met andere deelnemers meelopen als je dat wilt. Dit heeft een aantal grote voordelen voor jou: lekker wandelen op je eigen tempo, je loopt in kleinere groepen en je hebt daardoor ook de kans om op de route te overnachten en niet daarbuiten. Dit zorgt ervoor dat het de organisatie is gelukt om een te gekke trail neer te zetten, waarbij je de volledige route van Oost- naar West Madeira zelf kunt afleggen.

Dit zorgt er ook voor dat er een paar elementen van de reis net even anders zullen zijn dan de tocht die wij hebben afgelegd. De verschillen in de route zullen we per etappe kort toelichten.

Hiken op Madeira | Travelbase | BySiliquini
Photo: Laura Siliquini

TIP: de Madeira Trail is onderdeel van de TravelbaseTrails. Ook de Atlas Trail is een van de toffe wandelvakanties die je via hen kunt boeken. Maar Travelbase heeft nog veel meer toffe trips, zoals een kanotrip in Zweden, toffe roadtrips en bucketlist reizen naar bestemmingen als Namibië, Oman en IJsland.

Wandelen op Madeira: de hikes

En dan nu waar we allemaal voor zijn gekomen! De hikes. We gaan je van dag tot dag meenemen, zodat je alvast weet wat er ongeveer gaat komen, maar natuurlijk hopen we ook wat aan de verbeelding over te kunnen laten.

DAG 1: Ribeira da Janela – Fanal – Rabacal

 • Kilometers: 16,7 km
 • Hoogtemeters: 1070 m
 • Daling: 480 m

De eerste dag van het wandelen op Madeira in 5 dagen start aan de noordwestzijde van het eiland. Porto Moniz is een van de grotere plaatsjes op het eiland (naast Funchal natuurlijk) en vanaf hier zijn er een aantal toffe highlights te bewonderen. Wij starten hier vrijwel direct met een prachtige wandeling door het Fanal Forest.

2nd photo: Laura Siliquini

Misschien heb je er al eens van gehoord of voorbij zien komen, als je research hebt gedaan naar Madeira. Dit oeroude bos staat bekend om de mist die er vaak hangt. Daardoor krijgt de plek een mysterieuze sfeer. Ook lopen er veel koeien rond. Wees er vooral niet bang voor, maar zoals altijd met wilde dieren: kom niet te dichtbij. Dit oerbos is echt prachtig om te zien. Niet voor niets is het toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Een goed begin van de week!

Wanneer je vanaf hier naar boven klimt heb je ook direct uitzicht op zee, iets dat wij meteen heel bijzonder vonden. Een toffe combinatie waarin je direct de veelzijdigheid van het eiland ziet.

Vanaf het Fanal Forest liepen wij vervolgens verder door nog meer prachtig bosrijke omgeving wat door sommigen zelfs werd omschreven als: “Het is alsof ik in Lord of the Rings terecht ben gekomen.” De wandeling leidt uiteindelijk naar de ‘levada das 25 fontes’ oftewel een hele toffe waterval en echt een must-see van Madeira! Op deze route loop je langs een van de beroemde levadas (irrigatiesystemen) waar het eiland zo bekend om staat. Houd er rekening mee dat het ook flink klimmen en dalen is deze dag! Gelukkig krijg je er voldoende prachtige uitzichten tijdens de hike voor terug.

Je loopt hier een combinatie van o.a. PR13 en PR6.

1st photo: Laura Siliquini

DAG 2: Rabacal – Encumeada

 • Kilometers: 18 km
 • Hoogtemeters: 760 m
 • Daling: 990 m

Op dag 2 ben je inmiddels al bijna halverwege het eiland! Je bent in ieder geval een stuk het binnenland in getrokken en vanaf het hotel heb je een adembenemend uitzicht op de bergen. Het voelt hier tegelijkertijd ook wat vochtig en bijna tropisch aan. Een voorbode voor wat je gaat zien tijdens de hike deze dag. Dit is er weer een voor in de boeken en misschien zelfs wel onze favoriet!

Een van de eerste uitzichtpunten van de hike is bij het startpunt. Omdat de wolken hier net optrokken en de zon doorkwam, gaf dit bij ons een prachtig gezicht. Wij moesten zelfs een beetje aan de Machu Picchu denken, al zullen sommigen daar wellicht wat meer fantasie voor nodig hebben. Hoe dan ook, na hier veel foto’s en filmpjes genomen te hebben gingen we direct flink stijgen.

Het leuke aan dit pad, is dat we af en toe onder flinke watervallen door moesten lopen! Een superleuke beleving als je het ons vraagt. Hiervoor heb je o.a. je regenkleding meegenomen, dus wel zo handig om dat van tevoren even aan te trekken. Vanuit hier loop je een werkelijkwaar prachtig pad door de jungle van Madeira. Het is niet op 1 hand te tellen hoe vaak wij tegen elkaar hebben gezegd dat het voelde alsof we weer in Costa Rica waren. Helaas wel zonder alle geluiden van apen, haha.

Dit pad leidt uiteindelijk naar een prachtig uitzichtpunt, Bica da Cana, vanaf waar je nog meer watervallen kunt spotten in de verte. Ook hier hadden wij bewolking tussen de bergen dat zorgde voor een mysterieuze sfeer. De trap vanaf waar je af komt lopen om hier aan te komen, maak het plaatje compleet. Wandelen over zo’n bergkam is altijd erg indrukwekkend.  

Bica de Cana | Madeira

Om de dag af sluiten staan er nog een paar spectaculaire tunnels op je te wachten. Er is er een van zelfs wel een km lang! Hiervoor is het dus handig om je hoofdlampje erbij te pakken. We zullen er niet te veel over verklappen, maar het is een bijzondere ervaring!

Je loopt hier o.a. de PR17.

DAG 3: Encumeada – Pico Ruivo

 • Kilometers: 12 km
 • Hoogtemeters: 1200 m
 • Daling: 260 m

Deze dag was tijdens onze editie de zwaarste van de week, maar we werden beloond! Wij hadden het geluk dat we prachtig weer hadden en dat maakt zo’n klim naar de top natuurlijk extra fijn. Deze wandeling ben je het eerste deel van de dag eigenlijk constant aan het klimmen. De top van de Pico Grande (1655m) is namelijk het doel!

Na een zware, uitdagende, maar vooral prachtige klim langs rotswanden en met constante panorama’s word je extra beloond met een uitzicht dat bijna niet te beschrijven is in woorden. Dit moet je zelf ervaren. Dat heeft deels ook te maken omdat je juist hier een gevoel ervaart, dat je alleen kunt krijgen als beloning na het harde werken van deze dag.

2nd photo: Laura Siliquini

Vanaf hier is het ook weer een flink stuk dalen, vanuit waar je uiteindelijk in een klein, authentiek dorpje terecht komt waar je kunt proosten op deze bijzondere dag!

Je loopt hier o.a. de PR12.

LET OP: in de najaarseditie wandel je door naar Ruivo in plaats van Curral de Freiras. Dat betekent dat de terugweg iets anders is. Je loopt wel naar dezelfde prachtige top!

DAG 4: Pico Ruivo- Porto da Cruz

 • Kilometers: 18,5 km
 • Hoogtemeters: 440 m
 • Daling: 1900 m

Tijdens onze editie zouden wij de welbekende Pico Aireiro hike gaan lopen. Dit is misschien wel de meest bekende hike van Madeira. Zodra je op Instagram gaat zoeken kom je deze prachtige hike zeker weten tegen! Hetgeen waar deze hike het meest bekend om staat, is dat je een soort ‘stairway to heaven’ hebt, waarbij je boven de wolken uitkomt en die extra mooi is als je er met zonsopkomst bent. Dat is dan ook het ultieme. Helaas hebben wij dat niet kunnen ervaren, omdat er een storm over het eiland raasde.

Gelukkig hebben we de top van Pico Arieiro wel kunnen bewonderen en genoten van het prachtige uitzicht wat je daar al hebt. Het tweede gedeelte van de wandeling houden we nog tegoed. Gelukkig hebben we die dag een andere mooie wandeling op het eiland kunnen maken. Het grote voordeel van Madeira: binnen no-time kun je weer in een heel andere omgeving, met hele andere weersomstandigheden zijn.

Je loopt hier o.a. de PR1.

LET OP: in de najaarseditie maakt de deze etappe geen deel uit van het programma omdat het dan té druk en toeristisch is. Niet getreurd, je kunt deze magische hike alsnog inplannen op je vrije dag! Daarbij heb je tijdens deze editie ook nog eens de mogelijkheid om in Pico Ruivo te slapen, dit is het hoogste punt waarvandaan je de zonsondergang en zonsopgang kunt zien. Hoe vet!!

DAG 5: Porto da Cruz – Machico

 • Kilometers: 16 km
 • Hoogtemeters: 750 m
 • Daling: 880 m

En dan zit met dag 5 het wandelen op Madeira er alweer op! Het gaat supersnel, maar het toffe is wel dat ook deze dag weer een totaal andere beleving biedt dan de dagen hiervoor. Deze wandeling is namelijk langs de ruige kust van het noorden van het eiland en dat is echt waanzinnig. Eigenlijk het gehele pad van de wandeling loopt langs de kliffen en je hebt daarbij constant uitzicht op zee. Werkelijk waar een prachtige route!

Je kunt ervoor kiezen om helemaal naar het uiterste puntje (Ponta de São Lourenço) van het eiland te lopen, maar dat zit niet bij de officiële route inbegrepen. Tijdens onze week werd dit optioneel aangeboden, maar wij hebben dit stuk niet gelopen en hebben hier dan ook geen ervaring mee.

Je loopt hier o.a. de PR8.

LET OP: Ga jij deze hike in het najaar van 2024 afleggen? Dan zul je het eerste deel van de hike dezelfde route afleggen als wij hebben gedaan. Het laatste gedeelte naar het uiterste puntje (Ponta de São Lourenço) maakt dan geen onderdeel meer uit van de officiële route omdat het dan te toeristisch is. Je kunt het uiteraard wel als optie op een andere dag doen.

Madeira bergen | wandeltocht

DAG 6: Funchal

Ook als je de het wandelen op Madeira niet boekt via de Madeira Trail zouden wij aanraden om de week af te sluiten in Funchal. Dit is de grootste stad van het eiland en het is heerlijk om nog even een dagje te relaxen en cultuur te snuiven.

Wanneer je nog niet genoeg hebt gehad van de hoogtes, kun je hier de kabelbaan pakken om van het uitzicht te genieten, of vanaf daar de botanische tuin opzoeken. Ook is er een grote groente- en fruitmarkt in Funchal te vinden waar je je ogen uitkijkt. Het allerleukste vonden wij het ronddwalen in de kleine straatjes van het historische centrum.

Tips & tricks voor wandelen op Madeira

Om te beginnen is het goed om te weten dat ondanks dat Madeira maar een klein eiland is – ter grootte te vergelijken met de Flevopolder-, er heel wat microklimaten te vinden zijn. Kortom: het kan op ieder moment van de dag en op elke plek, ander weer zijn. Bij het checken van het weerbericht heeft het dus niet zoveel zin om alleen ‘Funchal’ in te typen, want dan kan je zomaar eens bedrogen uitkomen.

Ter illustratie: na onze laatste wandeling lagen we in onze zwemkleding bij het buitenzwembad, terwijl het op de hoogste top van het eiland had gesneeuwd en het op het meest oosterlijke puntje aan de kust aan het regenen was…

Beste reistijd

De beste reistijd om te gaan wandelen op Madeira is in het voor- of najaar. Het is niet voor niets dat ook de Madeira Trail in deze periodes wordt aangeboden.

TIP: Je kunt je nu al pre registeren om in de herfst de Madeira Trail te wandelen! Wanneer de boekingen opengaan, heb jij als eerste de mogelijkheid om te boeken!

Het voordeel van het wandelen in het voor- en najaar is dat het een stuk rustiger is op de populaire hiketrails, maar het is ook minder heet. Regenen kan het eigenlijk altijd, dus houdt daar sowieso rekening mee. Verderop in het artikel zullen we hierop terugkomen, als het gaat om de paklijst.

Wil je echt optimaal kunnen genieten van de bloemen, dan moet je in mei het eiland bezoeken, wanneer alles in bloei staat. Madeira wordt niet voor niks het bloemeneiland genoemd.

Wat moet je meenemen?

Een goede voorbereiding, is het halve werk! Dat geldt zeker voor het meenemen van de juiste kleding en spullen die je nodig hebt tijdens de hike. Wanneer je net als ons boekt via de Madeira Trail, zul je een uitgebreide paklijst met informatie opgestuurd krijgen, maar wij delen graag ook onze persoonlijke ervaringen.

Wandelschoenen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de wandeling: goede schoenen! Niets is zo vervelend als schoenen net lekker zitten of nog erger: je krijgt blaren. Door de vele verschillende paden die je gaat beklimmen worden bergschoenen (type B/C) aangeraden. Lisa loopt al jaren op haar Lowa Renegade GTX Mid WS en is hier nog steeds heel blij mee. Erik heeft voor deze reis TERREX SWIFT R3 GORE-TEX gekocht en die zijn hem ook zeer goed bevallen! Vooral in zijn maat (46) fijn om mee te neme, omdat ze veel lichter zijn en daardoor makkelijker in te pakken in de tas.

Wandelsokken

Ook sokken zijn een heel belangrijk onderdeel van het hiken. Vlak voor de tocht heeft Lisa dikke wandel sokken (type C/D) (type 900 bij Decathlon) gekocht, maar deze bleken veel te dik en heeft zij uiteindelijk niet gedragen. Wij hebben beiden met type B sokken (type 500 bij Decathlon) gelopen. Sokken met merinowol zijn altijd fijn, omdat deze minder snel gaan stinken en snel drogen, waardoor je ze ook nog een keer aan kan trekken.

TIP van een van de deelnemers van de reis: Paul. Onze wandelervaring valt in het niks bij deze globetrotter: verwissel je sokken halverwege de wandeling tijdens een pauze. Zo houd je je voeten droog en gaat het minder snel irriteren. Zo voorkom je blaren.

Kleding

Zoals gezegd kan het weer op Madeira nogal uiteenlopen. Je kunt letterlijk 4 seizoen op 1 dag ervaren, en dus is de key: laagjes! Hoe pak je dit het beste aan? Zorg dat je altijd een onderlaag van merinowol hebt, dat zorgt ervoor dat je lekker warm blijft en het droogt snel. Lisa heeft een merinowollen hemdje, maar ook een longsleeve mee voor de echt koudere momenten. Ook Erik had merinowollen longsleeves mee als onderlaag. Verder hadden we beiden een aantal t-shirts met korte mouwen mee voor de warme dagen en natuurlijk een dik fleecevest voor als het koud is. Dit is wat ons betreft een must.

Qua broeken zouden wij de lange broeken de volgende keer toch thuislaten. We hebben ze beiden niet aangehad. Tijdens het hiken krijg je het al snel warm en wij vinden het wandelen in een korte hikebroek of sportbroek heel fijn. Mocht je bang zijn voor kou door de wind op een hoge top kun je altijd je regenbroek er even over aantrekken, of een sportlegging aantrekken.

Regenkleding

Aangeraden wordt om zowel een goede regenbroek als een regenjas mee te nemen. Wij hebben hem uiteindelijk niet gedragen, maar qua regen hadden wij ook erg mazzel met het weer. Lisa zou deze de volgende keer zeker weer meenemen. Erik vindt een regenbroek niet fijn, omdat je er heel snel in gaat zweten. Zorg voor een regenbroek met minstens 5000 waterkolom. Beiden hebben wij een regenjas met 20.000 waterkolom die ook winddicht is.

Wandelstokken

To bo honest: wij vonden wandelstokken altijd maar suf en totaal overrated. Maar nu we deze 5 dagen met wandelstokken hebben gelopen zijn we helemaal om. Wat heerlijk! Zowel met het klimmen als het dalen heeft het voor veel verlichting gezorgd. Met het klimmen merkte Lisa dat haar houding veel beter was, waardoor ze minder last kreeg van haar onderrug.

Ook gaat het makkelijker, omdat je je eraan op kunt trekken. Met dalen is het fijn dat je jezelf kunt tegenhouden, zeker als de weg glad is met bijvoorbeeld loszittende stenen. Ook kun je de klappen voor je knieën wat opvangen. Bijkomend extra voordeel voor Lisa: geen opgezwollen handen tijdens het wandelen.

TIP: je kunt wandelstokken huren wanneer je via Madeira Trail boekt.

Daypack

Houd er rekening mee dat je je bagage meeneemt tijdens de trip. Al jouw kleding en overige benodigdheden zitten in de tas. Het is slim om niet meer dan 8kg mee te nemen. Uiteraard moet je dit voor jezelf bedenken, wat jij prettig vindt om te tillen. Wij raden aan om een daypack tussen de 25 en 35 liter mee te nemen, zodat alle kleding, water en snacks erin passen. Omdat deze 5-daagse wandelvakantie met overnachtingen in hotels is, hoef je geen tent, slaapzak en kookgerei mee te nemen en dat scheelt een hoop in gewicht! Neem ook een regenhoes voor je tas mee.

TIP: pak je kleding in packingcubes. Rol je kleding op om ruimte te besparen en verdeel het per type kleding. Zo kun je alles makkelijk terugvinden en past er meer in je tas!

Overige benodigdheden

Het toffe aan wandelen op Madeira is dat je zo nu en dan wat tunnels tegenkomt op een hike. Sommige zijn wel een kilometer lang en je kunt je voorstellen dat het behoorlijk donker kan zijn. Een hoofdlampje is daarom prettig en handig om mee te nemen in je tas. Verder hebben wij voor het eerst gewandeld met een camelbak (2L) wat echt de uitvinding van de eeuw is. Ideaal om niet steeds te hoeven stoppen om te drinken en we dronken daardoor ook nog eens veel meer!

Tijdens de lunchpakketjes maakten we gebruik van onze sporks en natuurlijk hebben we altijd een EHBO setje bij ons. En als echte digital nomads zijn wij natuurlijk niets zonder een goede powerbank.

TIP: vergeet je blarenpleisters! Ook een tip van onze globetrotter Paul die we al eerde noemde: preventief tapen met sporttape werkt vele malen beter tegen blaren. En je wilt natuurlijk niet dat de blarenpleister een wordt met de huid, lekker gaat schuren door de warmte en daardoor stukken vel meetrekt bij het eraf halen.

Madeira view

PR wandelpaden

Wanneer je deze 5-daagse wandelvakantie op Madeira zelf wilt ondernemen, dan is het slim om de officiële website van het toerismebureau van Madeira er bij te pakken. Hier worden alle hikepaden op weergegeven. Je zult zien dat ze allemaal worden aangeduid met een PR-nummer. Dit loopt van 1 t/m 22. Hier vind je alle PR wandelpaden. Onze route combineert soms een aantal PR wandelpaden met elkaar of er is een extra stukje toegevoegd. Uiteraard zijn de routes van de Madeira trail op maat gemaakt en getest door ervaren gids.

Overnachtingen op de route

Omdat er op Madeira weinig kampeermogelijkheden zijn, is er tijdens de Madeira Trail voor gekozen om te overnachten in comfortabele hotels op unieke plekken op de route. Wij vonden dat echt heerlijk! Hoe fijn is het om lekker te douchen na een lange dag wandelen, zweten en te kleven van de zonnebrand. Of juist even een duik te nemen in het zwembad of op te warmen in de SPA na helemaal natgeregend te zijn? De hotels zijn met zorg uitgezocht door de organisatie en worden met je gedeeld wanneer je de reis boekt.

TIP: Je kunt je alvast pre registreren voor de herfsteditie in 2024. Dan heb je de eerste mogelijkheid om daadwerkelijk te boeken, voor de anderen dat doen. Perfect toch?

Wil je toch liever kamperen, dan zijn er uiteraard een aantal campings en glampings op het eiland te vinden. Let wel op dat deze wellicht niet goed aansluiten bij de route. Wildkamperen is ten strengste verboden op het eiland.

Toch zijn er een aantal plekken waar je mag kamperen. Er zijn zo’n 20 locaties waar je gratis je tent kunt opzetten, mits je hier een vergunning voor aanvraagt. Dat kan online via de website van het IFCN. Let op dat je eerst een account aanmaakt.

Een van de officiële campings die je kunt boeken is Camping Porto Moniz en de glampings die je kunt boeken zijn: Madeira Paradis Glamping (Porto Moniz) en Soul Glamping. Bij de laatste twee hoef je zelf geen tent mee te nemen.

Hikepaden Madeira | BySiliquini
photo: Laura Siliquini

Wat maakt wandelen op Madeira zo uniek?

Hopelijk krijg je na het lezen van deze blog heel veel zin om te gaan wandelen op Madeira. Wij kunnen er kort en krachtig over zijn: doen! Het is echt een fantastische beleving om deze toffe hikes op dit eiland te maken. Eigenlijk alles zit er in wat je normaal gesproken in meerdere landen ervaart. Hoge en ruige bergtoppen zoals in Noorwegen en tropische vibes zoals in Costa Rica.

De kleurrijke dorpjes die tegen de groene heuvels liggen, vol met bananenbomen deden ons dan weer denken aan Colombia. Het is toch bijzonder om dat op een bestemming te mogen ervaren? En dat alles terwijl je aan het einde van de dag in de watten wordt gelegd in een van de hotels.

Omdat het weer op zeeniveau toch vaak wat lekkerder warm is, kun je dan absoluut ook genieten van een duik in het buitenzwembad. Uiteraard maak je de dag compleet door hem af te sluiten met een goede, lokale maaltijd in het hotel en wat Madeira wijn of een Poncha.

Wij boekten deze reis via de Madeira Trail. Je kunt je vanaf nu pre registreren voor het najaar, zodat zodra de boekingen opengaan, je voorrang hebt op de rest om zeker te zijn van jouw plekje!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave