Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

5 Tips voor de beste hike uitrusting voor meerdaagse wandeltochten + paklijst


Tijdens onze reizen hebben we de afgelopen jaren ontelbare gave hikes gemaakt. Van beroemde hikes zoals de W-Trek in Patagonië of de Trolltunga in Noorwegen, tot spectaculaire hikes in Panama en Colombia. In dit artikel nemen we je mee door de beste hike uitrusting voor meerdaagse wandeltochten. Want helaas, de zon schijnt niet altijd. Inclusief een voorbeeld paklijst!

Dit artikel bevat een aantal affiliate links. Dit houdt in dat als jij een product besteld dat wij aanraden via onze link, wij daar een klein percentage van krijgen. Voor jou kost dit niets extra’s. Zie het als een bedankje in ruil voor onze gratis content :).

Verliefd op meerdaagse wandeltochten

Ja, het is echt, deze dertigers zijn een aantal jaar geleden helemaal verliefd geworden op hiken. Het begon met de beroemde W-Trek in Patagonië. Dit was onze eerste meerdaagse wandeltochten, waarbij we vooraf exact ‘0’ wandelervaring hadden. Een ander belangrijk onderdeel van de voorbereidingen op deze reis was onze hike uitrusting. We hadden immers geen ervaring op dit gebied en wat neem je mee op een tocht waarbij je alle seizoenen in één dag kunt ervaren?

Na een dagenlange online zoektocht naar het juiste type schoeisel, de juiste backpack en het type kleding, stonden er ontelbare bezoekjes gepland aan verschillende outdoor-winkels. Want wat is er nu fijner dan zelf het verschil te ervaren tussen lichtgewicht trailrunners of de waterdichte robuuste bergschoenen.

Nu hebben we onze hike uitrusting de afgelopen jaren vaak weer aangepast en na ons meest recente meerdaagse wandeltocht (5-daagse Madeira-Trail) durven we te zeggen dat we nu eindelijk ECHT blij zijn met onze uitrusting. Tijd voor een blog met de nieuwste inzichten in de hoop dat jij er ook wat aan hebt.

Disclaimer: onze voorkeuren kunnen anders zijn dan die van jou. Het zijn dan ook puur onze ervaringen die wij delen in de hoop dat het jou op de goede weg helpt.

Hike uitrusting

In dit artikel gaan we stapsgewijs door de inhoud van onze daypacks heen, zoals we die vullen voor onze meerdaagse wandeltochten. Heb je hierover nog extra vragen of wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Laat dan onder dit artikel een reactie achter of stuur ons een berichtje.

Zonnebrand

Eenvoudig om te vergeten, maar o zo belangrijk. Er is bijna niks zo vervelend als een verbrand gezicht na dag één. Of erger nog, verbrande schouders, waar de rest van de tocht de banden van je tas overheen schuurt haha. Don’t ask how we know…

Kooptip: bestel je zonnebrand eenvoudig online bij een van de bekende drogisterijen. Lisa gebruikt voor haar gezicht speciale zonnebrand voor een gevoelige huid van Heliocare.

Daypack

Voor zowel onze daghikes, als meerdaagse wandeltochten nemen wij altijd onze daypacks mee. Oftewel een kleine praktische backpack, met een hoop vakjes en ritsen om je uitrusting mee te nemen. Wij raden aan om een daypack tussen de 25 en 35 liter mee te nemen, zodat alle kleding, water en snacks erin passen.

Het gevaar van een grotere daypack is dat er meer in past en je automatisch ook meer gaat meenemen. En elke gram moet je zelf meeslepen, dus wees kritisch op wat je wel/ niet meeneemt. Wij proberen altijd onder de 8kg te blijven, inclusief 2-3 liter water.

Ga jij op pad met je eigen tent, slaapzak en kookgerei? Dan is de kans groot dat je niet uitkomt met een daypack, maar je een volwaardige backpack met je meedraagt. Tijdens de Balkan Trail waren er een aantal mensen die dit deden. Het gemiddelde gewicht was toen 12 – 15 kg en wij raden aan daar niet overheen te gaan.

TIP: pak je kleding in packingcubes. Rol je kleding op om ruimte te besparen en verdeel het per type kleding. Zo kun je alles makkelijk terugvinden en past er meer in je tas!

Erik draagt al jaren de Low Alpine – Airzone 35 die speciaal voor langere mensen erg geschikt is. Lisa is nog steeds erg blij met haar Gregory Sula 24 daypack. Extra tip: zorg ook voor een regenhoes voor je (day)pack, zodat alles droog blijft bij een bui regen. In de bergen is dat zeker niet ondenkbaar!

Wandelschoenen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de wandeling en dus je hike uitrusting: goede schoenen! Niets is zo vervelend als schoenen niet lekker zitten of nog erger: je krijgt blaren. Wat ons betreft zijn er 2 belangrijke keuzes om te maken:

  • 1. Kies je voor traditionele bergschoenen of trailrunners
  • 2. Kies je voor een Gore-Tex membraan?

Traditionele bergschoenen zijn speciaal ontwikkeld voor afwisselend terrein. Ze zijn stevig, bieden goede ondersteuning en zijn waterdicht. De moderne trailschoenen zijn qua samenstelling redelijk vergelijkbaar, maar vaker lager uitgesneden, waardoor ze minder ondersteuning bieden.

Gore-Tex is waterdicht én ademend, een perfecte combinatie, toch? Doordat het een waterdicht membraan is, merk je in de praktijk dat de schoen minder goed ademt of vocht opneemt dan andere materialen. En is je schoen eenmaal nat vanbinnen, zal deze ook minder snel drogen.

Erik is begonnen op Hanwag Tatra GTX bergschoenen, zeer comfortabel en lekker stevig. Maar met het oog op het gewicht, formaat en de looks (Erik heeft maat 46/47) is hij overgestapt op de trailrunners. De afgelopen jaren op Salomons en inmiddels voor wat extra stevigheid terecht gekomen bij de Adidas TERREX SWIFT R3 GORE-TEX en hij wil nooit meer anders.

Lisa is al jaren gek op haar bergschoenen (type B/C), Lowa Renegade GTX Mid WS. Voor reguliere dagtochten draagt Lisa alsnog ook graag haar Salomon trailrunners.

TIP: Neem altijd ook een paar slippers mee! Je wil natuurlijk na zo’n lange dag ook je voeten even laten luchten en dan is niets zo fijn als slippers. Zelf zijn wij fan van slippers waar je ook met sokken in kunt, voor als het afkoelt. Lisa is fan van Teva’s: drogen ook snel na het douchen.

2nd photo: Laura Siliquini

Wandelsokken

Misschien wel net zo belangrijk als de schoenen: de sokken. Goede sokken zorgen er voor dat je minder snel kans hebt op blaren. En ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Het is erg afhankelijk van het weer, welke type wandelsokken geschikt zijn. Ga je in koude omstandigheden op pad? Dan zijn dikkere wandelsokken (type C/D: 900) een goede optie. Maar tijdens bijvoorbeeld onze wandeltocht in Madeira zijn wij voor type B: 500 gegaan.

Tijdens onze meerdaagse wandeltocht in de Balkan, waar we in augustus met zelfs temperaturen rond de 30 graden liepen, hebben wij voor type A wandelsokken gekozen. Het fijnste is om te kiezen voor merinowol. Hier kun je meerdere dagen mee doen en dat neemt dan weer minder gewicht in je tas in beslag!

Tip: wissel je sokken tijdens de lunchpauze om. Zo blijven je voeten droog en heb je minder kans op blaren.

Kleding

Bij een dagtocht kunt je vooraf over het algemeen redelijk goed inschatten wat het weer gaat worden en je daarop kleden. Maar ga je meerdere dagen wandelen, is het belangrijk om je voor te bereiden op alle weersomstandigheden. In de bergen kun je letterlijk 4 seizoen op 1 dag ervaren, en dus is de key: laagjes!

Laag 1: Onderlaag

Wij dragen standaard een onderlaag van merinowol. Merinowol zorgt ervoor dat je zweet goed wordt afgevoerd, het droogt snel, voelt comfortabel en enorm belangrijk: het voorkomt vieze luchtjes! En dat betekent dat je minder schone shirts hoeft mee te nemen. Sterker nog, voor een 5-daagse hike zou 1 t-shirt voldoende moeten zijn. Tegenwoordig is er veel keuze en heeft ook de Decathlon fijne betaalbare kleding in het assortiment dat er zelfs nog gezellig uitziet.

Verder hebben bij beiden een aantal t-shirts met korte mouwen mee voor de warme dagen. Dan is dat de enige laag die we dragen.

Laag 2: Tussenlaag

Na de onderlaag is het tijd voor een thermoshirt en een warm vest. In de praktijk betekent dit dat wij het merinowollen hemd of t-shirt vaak gebruiken als onderlaag en er een merinowollen shirt met lange mouwen overheen dragen. Is het koud, dan wissel je de longsleeve om voor een warm en sneldrogend (fleece)vest. Of je draagt hem er extra overheen natuurlijk. Lisa heeft dit fleecevest van Revolution Race en die is echt top! Neemt helaas wel veel gewicht in je tas in.

TIP: Let bij het uitzoeken van je shirt op het materiaal. Katoen houdt bijvoorbeeld veel vocht vast waardoor het minder geschikt is om in te sporten. Microvezelstoffen zoals polyamide en polyester zijn hier betere alternatieven voor.

TIP: let bij het zoeken naar een fleece op de ‘GSM waarde’, dit is het gewicht per vierkante meter stof. Hoe hoger deze waarde, hoe zwaarder je vest is.

Qua broek zijn we de afgelopen jaren zijn we langzaam afgestapt van de technische kleding en dragen we steeds vaker sneldrogende sportbroekjes met zakken. Lisa draagt de sportbroekjes van Domyos en is hier mega fan van. Zitten lekker en drogen snel! Erik draagt het broekje van Kalenji, maar die staat alleen op de Italiaanse site. Alternatief is deze van Kiprun. Deze heeft hetzelfde zakje aan de achterkant wat erg handig is!

Ook in de winter, uitzonderingen daargelaten! Wij krijgen het namelijk snel warm tijdens het hiken, waardoor een lange broek al snel té warm is. Over het gedeelte regenkleding verschillen wij wat van mening. Erik neemt soms nog een technische/ waterafstotende broek mee in zijn daypack voor als het echt slecht weer is. Lisa is ook erg fan van een lange sportlegging als alternatief. Neemt ook weinig ruimte in, in je tas. Maar neemt ook nog een regenbroek mee.

TIP: Ga je op zoek naar een ademende stof, let dan op de ‘RET’ of ‘MVTR’ waarde, de 2 meest gebruikte meetmethodes op dit gebied. Bij RET wil je een zo laag mogelijk score voor een optimaal ademend vermogen, terwijl je bij MVTR juist een zo hoog mogelijk score wil zien.

Laag 3: Bovenlaag

Hiken doe je door weer en wind en dus is een goede (regen)jas een absolute must! De jas moet je niet alleen beschermen tegen de regen of sneeuw, maar ook tegen de wind. Omdat je de jas als buitenste laag draagt geven wij de voorkeur aan een hardshell jas, met een hoog ademend vermogen en een waterkolom van 20.000. Wij hebben allebei de regenjas van Revolution Race. Die van ons staat helaas niet meer op de website.

TIP: Met een waterkolom wordt een specifieke meetmethode bedoelt om te bepalen hoe waterdicht een jas is. 5.000 is waterdicht bij lichte regen, 5.000-15.000 is waterdicht bij zware regen en bij hoger dan 15.000 wordt er gesproken van compleet waterdicht.

Dit wil zeggen dat de jas je goed kan beschermen tegen de omstandigheden, maar er is geen extra warmte toegevoegd door een warme voering. Zo weet je zeker dat je droog blijft tijdens stevige buien. Je kunt de temperatuur met je onderlagen reguleren en de jas dus bij zowel warm- als koud weer goed dragen.

Wij hebben zelf eerder jassen van de Northface en Helly Hansen getest en dragen nu sinds enige tijd onze Revolution Race jassen. De jassen hebben een hoge waterkolom, een goed ademend vermogen, grote ritsen onder de oksels, zijn lichtgewicht en voelen lekker stevig aan.

Het grote nadeel voor Erik is dat de jassen niet mega lang zijn, waardoor er nog wel eens een straaltje regen recht zijn broekzak in wil lopen. Ondanks de hoge waterkolom is ook deze jas in de praktijk niet 100% waterdicht tijdens aanhoudende zware buien. Niet erg, maar wel goed om te weten.

TIP: Twijfel jij tussen een fleecevest en een donsjas? Een donsjas houdt de wind beter tegen en is beter waterafstotend (niet waterdicht) dan een fleece. Een fleece is daarentegen weer perfect geschikt sneeuw en koude. Wij kiezen zelf graag voor een fleece in combinatie met een goede hardshell.

Laag 4: buff/handschoenen/muts/pet

Officieel geen extra laag, maar toch fijn om te benoemen. Zeker in koudere omstandigheden is dit aan te raden. Maar in de bergen weet je nooit hoe het weer zich gaat gedragen, dus wij nemen het altijd mee. Oke, de muts hebben we afgelopen zomer in de hitte van de Balkan wel thuis gelaten. Een pet is altijd goed om mee te nemen tegen de zon. Extra tippie: De buff dient in de zomer ook verkoelend, als je hem nat maakt en in je nek legt.

Wandelstokken

Om eerlijk te zijn vonden wij wandelstokken altijd maar suf en totaal overrated. Maar nu een aantal keer een meerdaagse wandeling hebben gedaan en wandelstokken hebben gehuurd, zijn we helemaal om. Wat heerlijk! Zowel met het klimmen als het dalen heeft het voor veel verlichting gezorgd. Het schijnt tot 30% beter te zijn voor je knieën. Met het klimmen merkte Lisa dat haar houding veel beter was, waardoor ze minder last kreeg van haar onderrug.

Ook gaat het makkelijker, omdat je je eraan op kunt trekken. Met dalen is het fijn dat je jezelf kunt tegenhouden, zeker als de weg glad is met bijvoorbeeld loszittende stenen. Ook kun je de klappen voor je knieën wat opvangen. Bijkomend extra voordeel voor Lisa: geen opgezwollen handen tijdens het wandelen.

Elektrolyten en magnesiumtabletten

Zeker wanneer je een pittige wandeltocht maakt, kan het fijn zijn om extra water (3 liter in totaal) met je mee te nemen. De extra liter water hebben wij de laatste keer voorzien van elektrolyten en dat was echt top! Wij kochten ze hier in Italië bij de apotheek, dus daar hebben wij helaas geen voorbeeld van.

Wat zijn elektrolyten? Wanneer je sport verlies je veel vocht, waar ook mineralen in zitten. Dit mineraal verlies kun je aanvullen mrt elektrolyten, waar bijvoorbeeld natrium, kalium, calcium en magnesium in zitten. Daarnaast voeren ze melkzuur af, waardoor je minder het gevoel hebt dat je helemaal leeg bent.

De magnesiumtabletten helpen je spieren sterk en gezond te houden. Een extra boost tijdens zo’n intensieve wandeling kan dan ook geen kwaad. En wij vonden ze ook lekker 😉

Extra tip van een van de gidsen: de elektryolten van Powerbar en dan de frambozen smaak.

Overige benodigdheden

Wij kregen de vraag of afbreekbaar/biologisch wc papier echt nodig is. Wij vinden zelf van niet. Waarom? Wij ruimen ons wc papier altijd op (vandaar de ziplock zakjes) en gooien het daarna weg. Daarom hoeft het ook niet afbreekbaar te zijn. Dit vinden we netter en schoner. Wil jij het wel graag achterlaten? Neem dan zeker biologisch afbreekbaar wc papier mee, dat is beter voor de natuur!

Inpaklijst voor een 5-daagse hike (voorbeeld)

  • 1x daypack + regenhoes
  • Packingcubes (zowel groot, medium en klein)
  • 1x jas (wind- en waterdicht)
  • 1x (merinowol) legging
  • 2x merinowol shirt kort (waarvan eventueel 1 hemdje)
  • 1x merinowol shirt lang
  • 1x vest (voorkeur voor fleecevest, zodat je geen softshell jas mee hoeft)
  • 1x kort sportbroekje
  • 1x regenbroek/ waterafstotende lange broek
  • 5x ondergoed
  • 4x (merinowol) sokken hoog (2 per dag in je daypack meenemen)
  • 1x trailrunners / bergschoenen
  • 1x slippers (let op: ook waar je met sokken in kunt)
  • 1x buff / handschoenen / muts (bij winterse omstandigheden)
  • 1x pet
  • Zonnebrand (liefst factor 50 in de bergen!)
  • Een hoofdlampje
  • Camelbak (2L)
  • Spork
  • Leatherman
  • Duct tape
  • Een EHBO set
  • Powerbank (10.000 – 20.000mah)
  • Blarenpleisters/ sporttape
  • Toiletpapier + ziplock zakjes
  • Wandelstokken
  • Fluitje
  • Lichtgewicht reishanddoek (wij zijn fan van Buvanha)
  • Elektrolyten en magnesiumtabletten
  • Snacks (favoriet: snickers, mueslirepen en dadelbars)

Ga jij een meerdaagse wandeltocht maken met een tent? Dan mogen onderstaande items niet ontbreken:

  • Optioneel lichtgewicht compact stoeltje
  • Optioneel: waslijn

Tot slot

Tot slot willen we graag nogmaals benadrukken dat dit voor ons de beste hike uitrusting is op basis van onze ervaringen en gesprekken met andere wandelaars. Zo is voor ons een powerbank onmisbaar, terwijl een ander zijn of haar telefoon graag uitzet. Wij geven de voorkeur aan kleding die snel droogt, terwijl anderen zich juist extra dik inpakken en vooral niet nat willen worden.

Hopelijk heeft dit artikel jou toch enigszins op weg kunnen helpen en mocht je nog meer informatie willen over een specifiek onderwerp, laat het ons dan vooral weten. Wellicht kunnen we hier nog een ander blog over schrijven.

Wandelen op Madeira | tofste hikes in 5 dagen | header | bySiliquini
photo: Laura Siliquini

Voor nu alvast enorm veel plezier op jouw volgende hike of meerdaagse wandeltocht!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

He, ga je mee?

Heb jij zin in een onvergetelijk avontuur samen met ons? Join us op Madeira voor een 5-daagse wandeltocht van 24 – 30 oktober. Wil je meer info, stuur ons een berichtje