Alles over de Trolltunga in Noorwegen | Als er één afbeelding is die Noorwegen perfect samenvat, dan is het voor ons wel de iconische foto van de Trolltunga. Ruige rotsen, helderblauw water, avontuur, outdoor en uitzichten om verliefd op te worden. Een wandeling naar de Trolltunga is vanwege de fysieke inspanning en de kosten niet voor iedereen weggelegd. In dit artikel delen wij alle informatie met jou, zodat jij goed voorbereid op pad kunt. Of weloverwogen kunt besluiten het toch maar bij de foto’s te houden.
Hike facts - Trollgunga hike
Afstand: 20 / 28 / 40 km (afhankelijk van je parkeerplaats, komen we op terug)
Duur: 6:00 – 8.00 uur bij vertrek vanaf P3 – de hoogste parkeerplaats. Bij vertrek en aankomst op P2 wordt er 3.00 – 4.00 uur extra wandeltijd gerekend. Wandelen vanaf P1 is eigenlijk niet haalbaar op 1 dag.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – zwaar
Hoogtemeters: 900 / 1.200 / 2.000 meter*
Entree: gratis, maar let op de kosten van parkeren en shuttle busjes (komen we op terug)
Toegankelijk: 1 juni – 30 september (buiten het seizoen kan ook, maar rijdt er geen shuttle vanaf P2 naar P3, of zul je onder leiding van een gids moeten hiken).
Route: Point to point, oftewel, dezelfde weg heen als terug
* Online verschilt het aantal hoogtemeters enorm van elkaar. Zo staat op de website van Visit Norway dat er ‘slechts’ 350 meter geklommen hoeft te worden, terwijl andere blogs schrijven over alles tussen de 350 en 800 meter. Wij namen de proef op de som, schakelden onze Garmin horloges in en kwamen tot een totaal van 930 hoogtemeters bij een vertrek vanaf P3. Dit komt overeen met verschillende trails die staan uitgestippeld bij de Alltrails app.
Over de Trolltunga - wat kun je verwachten
De Trolltunga stond voor ons al jaren op onze bucketlist, een hike die we moesten en zouden maken. Het iconische plaatje waarbij je op het uitstekende rotsblok staat ver boven het mega blauwe water stond simpelweg op ons netvlies gebrand. Dus hoe is het ons bevallen?
Nadat we 4 (!) dagen hadden gewacht in Odda voordat het eindelijk droog en zonnig was en we ons ondertussen eindelijk wegwijs hadden gemaakt in alle dienstregelingen en de tickets vooraf hadden gekocht, was het dan eindelijk zover. Om 08.15 uur stapten we de laatste shuttlebus uit en begonnen we onze hike, die direct begint met een korte maar pittige klim. Vervolgens loop je over een rotsplateau via verschillende bruggen en kun je lekker tempo maken, voordat de eerste échte klim begint.
Dit is direct een lange en zware klim, waarbij je in één ruk 200-300 meter stijgt. Wij dachten op dat moment nog dat de totale klim van de hike 350 meter zou zijn, dus een flinke teleurstelling wachtte op ons toen er later weer nieuwe beklimmingen op ons stonden te wachten.
De weg vervolgt langs mooie kleine bergmeren, waarbij vlakke stukken en beklimmingen elkaar rustig afwisselen.
Na zo’n 1,5 a 2 uur wandelen zagen we ver onder ons het strakblauwe water liggen van het Ringedalsvatnet, waar je vanaf de Trolltunga ook een prachtig uitzicht over hebt. Om hier alvast een uitzicht over te hebben, maakt de pittige klim van het begin meer dan goed. De 10 kilometer op de heenweg vlogen voorbij, waarbij we vooral de laatste 3 kilometer erg mooi vonden. De uitzichten over het meer, de waterval waar je langs loopt geven de hike een uniek karakter.
De Trolltunga
De route staat overal netjes aangegeven met bordjes, waarbij vaak ook de afgelegde en de nog af te leggen afstand staat vermeld. Dat vonden wij zelf erg fijn. De Trolltunga zelf was niet te missen, de laatste 2 kilometer werd het steeds drukker op de route en moesten we regelmatig wachten om tegenliggers te laten passeren, of liepen we langzaam in een file.
Bij de Trolltunga zelf zaten honderden mensen, veelal te genieten van het uitzicht en zo’n 50 man stond daadwerkelijk in de rij voor een foto. Onze tip, ga eerst in de rij staan voor de foto en daarna lekker op je gemakje ontbijten, lunchen, snacken of waar je maar zin in hebt, terwijl je geniet van het fenomenale uitzicht. Wij waren er in het hoogseizoen en omdat het daarvoor 4 dagen had geregend, was het op deze eerste mooie dag extra druk. Wij hebben zo’n 30-40 min (!) gewacht op een foto.
De Trolltunga zelf was breder dan we vooraf hadden verwacht, waardoor het op geen enkel moment spannend voelde, zelfs voor Erik met zijn lichte vorm van hoogtevrees. Het wachten voordat we aan de beurt waren voor onze foto, vloog alsnog voorbij. Je kunt namelijk al snel kijken naar iedereen die voor je staat te poseren. Sommige snel en even kort zwaaien, andere die er een complete fotoshoot van maken, inclusief wisselende tenue’s of ratslagen en kunststukjes.
De terugweg
Op de terugweg leg je exact dezelfde route af, waarbij je merkt dat de 10 kilometer van de heenweg toch nog best wel een eind is. Alle uitzichten gaan langzaam op elkaar lijken en zodra ook het zicht op hét Ringedalsvetnet weg is, wordt het al snel een tikkeltje saai en duurt het toch wel erg lang. Wel zagen we erg veel mensen met een tentje op hun gemak naar boven klimmen. Je kunt namelijk ook wildkamperen in deze omgeving!
Al met al was het een waanzinnige hike, waarbij we enorm blij zijn dat we hebben gewacht op het mooie weer, ondanks de drukte. Het is qua parkeerkosten en shuttles de duurste reguliere hike die we ooit hebben gemaakt, maar dat vergeet je zodra je op het uitzichtpunt staat. We zouden de hike dan ook aan iedereen aanraden!
Kaart Trolltunga
Voor de volledigheid vind je onderstaand een compacte kaart van de Trolltunga, afkomstig van de Trolltunga website. Klik op de foto om in te zoomen.
Is de Trolltunga hike moeilijk of gevaarlijk?
Nee, de Trolltunga hike is niet moeilijk of gevaarlijk. De grootste uitdaging bij deze hike zit hem vooral in de afstand van ruim 20 kilometer als je voor de ‘korte’ variant kiest. De paden staan over het algemeen goed gemarkeerd, de beklimmingen zijn steil, maar niet gevaarlijk.
Ook het spectaculaire viewpoint van de Trolltunga zelf is niet gevaarlijk te noemen, al zijn er voldoende waaghalzen die graag het gevaar opzoeken. De trollentong is breder dan hij op de foto lijkt en je hoeft absoluut niet tot het randje te lopen voor een spectaculaire foto.
Uiteraard kan het wel glad zijn onderweg, helemaal als je op de terugweg vermoeid raakt is het makkelijk om je voeten verkeerd neer te zetten en uit te glijden.
Parkeerplaats Trolltunga en Parkeerkosten Trolltunga
Dan komen we nu aan bij het gedeelte waar wij het meest moeite mee hadden om dit vooraf uit te zoeken. Hoe zit het nu met het parkeren, de kosten daarvan en de verschillende afstanden van de parkeerplaatsen tot Trolltunga? Er zijn nogal wat opties! Allereerst de Trolltunga hike zelf is GRATIS, jiehoee! Tot zover de fun, want het was voor ons nog steeds met afstand de duurste reguliere hike die wij hebben gedaan. En dat kwam door de combinatie van hoge parkeerkosten en dure (semi-) verplichte shuttles.
Er zijn 3 verschillende parkeerplaatsen:
- P1 Tyssedal: kosten 250 NOK – wandelafstand naar Trolltunga: 40 kilometer
- P2 Skjeggedal: kosten 500 NOK – wandelafstand naar Trolltunga: 27 kilometer – verboden voor (mini-) busjes en campers, maximale voertuiglengte: 5,20 meter
- P3 Magelitopp: kosten 800 NOK – wandelafstand naar Trolltunga 20 kilometer – verboden voor (mini-) busjes en campers, maximale voertuiglengte: 5,20 meter. Beperkte capaciteit van maximaal 30 auto’s, vooraf reserveren is dus – in het hoogseizoen – een must.
Van de 3 bovenstaande parkeerplaatsen is dus alleen P1 voor iedereen toegankelijk. Reis je met een auto dan heb je ook de keuze uit P2 of P3, waarbij P3 slechts 30 parkeerplaatsen heeft die je in het hoogseizoen vooraf moet reserveren, via deze website. Geloof het of niet, maar dit is de voordeligste optie bij een gezelschap vanaf 2 personen en je geen zin hebt om meer dan 20 kilometer te wandelen!
Het grote voordeel van P3 is natuurlijk dat je direct bij het beginpunt van de hike bent aangekomen. Het nadeel, je betaalt 300 NOK extra ten opzichte van P2, vanaf waar je in theorie dus ook je hike kunt starten. In totaal is dit dan een hike van 27 km. Je kunt je parkeerplaats op P2 NIET online reserveren, wees er dus op tijd bij. In het hoogseizoen loopt P2 al vroeg in de ochtend vol en kun je vanaf 08.00 uur en 08.30 alleen nog terecht op P1.
Maar wat als je helemaal geen zin hebt om dan een hike van 27km (vanaf P2) of 40 kilometer (vanaf P1) af te leggen?
Shuttleservice Trolltunga
Geen zorgen, er gaan gelukkig verschillende shuttles van- en naar de parkeerplaatsen en verschillende opstapplaatsen in- en rond Odda. Dit is dan ook direct hetgeen wat de hike zo duur kan maken. De verschillende opties zijn:
- Shuttle Odda – P2. Het startpunt van deze shuttle service is Camping Odda. Via het centrum van Odda stopt deze bus op een aantal haltes en rijdt vervolgens door naar P2. Kosten: 150 NOK enkele reis, 300 NOK retourticket.
- Shuttle P1 naar P2. Kosten: 100 NOK enkele reis of 200 NOK voor een retourticket
- Shuttle P2 naar P3. Kosten: 130 NOK enkele reis of 200 NOK voor een retourticket.
TIP: Wanneer je net als wij met een camper(busje) op pad bent en je dus niet op P2 of P3 mag parkeren, dan is het goedkoper om de shuttle vanaf Odda te nemen ipv P1 (indien je met 2 personen bent). Je kunt je auto of camper op meerdere plekken gratis parkeren rondom Camping Odda en vanuit daar de shuttle nemen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om op Camping Odda te slapen, maar daar hebben wij verschillende negatieve verhalen over gehoord. Meer tips Noorwegen vind je hier.
De dienstregeling en haltes van de shuttlebus tussen Odda – P1 en P2 vind je hier. Er zijn 2 verschillende maatschappijen, Odda Buss en Odda Taxi, maar de diensten zijn hetzelfde en de prijzen liggen vast, dus je hoeft enkel naar de beschikbaarheid te kijken. Let op: er gaan maar twee shuttles van Odda – P2 in de ochtend, dus verdiep je op tijd in de mogelijkheden, om zo teleurstelling te voorkomen. Je kunt de tickets het beste vooraf reserveren, dat kan hier.
Let op: Er gaan geen directe shuttles vanaf Odda of P1 naar P3 Magelitopp, doordat dit via een andere organisatie verloopt. Het is mogelijk om op P2 tickets te kopen voor de shuttle naar P3, maar in het hoogseizoen kunnen we je sterk aanbevelen om vooraf je tickets online te reserveren. Dat kan via deze website.
Toen wij de hike deden stonden er tientallen mensen te wachten op een vrije plek in een shuttle, waarbij iedereen met een vooraf gekocht ticket voorrang had. Dit kan je dus een hoop ergernis en frustratie schelen.
Je koopt het online ticket van P2 naar P3 enkel voor de heenreis, dit geeft je de vrijheid om zelf te bepalen of je nog de benen hebt om de laatste 400 meter naar beneden te lopen via de strak geasfalteerde weg. Wil je toch de shuttle terug? Dat kan, je kunt gewoon instappen in de shuttlebus en betalen zodra je bent aangekomen op P2. Voor het retourticket van P3 – P2 krijg je vervolgens een beetje korting! Wiehoe!
TIP: Koop je ticket van P2 naar P3 online, je moet een tijdslot boeken, waarbij je op drukke dagen zult zien dat de vroege tijdsloten al snel vol zitten. Zo was bij ons het eerste vrije tijdslot pas om 08.45 uur, maar toen wij om 07.40 uur aankwamen, konden wij alsnog gelukkig met voorrang de bus in om 08.00 uur. We kunnen niet beloven dat dit bij jou ook zal gebeuren, maar laat je er niet direct door ontmoedigen als de vroege tijdsloten vol zitten.
Taxi
Een andere veelgebruikte optie is om de taxi te nemen vanaf je accommodatie naar P2. De prijzen en maatschappijen zijn allemaal centraal geregeld en kun je hier vinden. De taxi’s rijden normaliter enkel tot P2, waarna alsnog de shuttle naar P3 moet pakken. Deze shuttle rijdt pas vanaf 06.30 uur in het hoogseizoen. Vrienden van werden om 05.00 uur opgehaald door de taxi die ze netjes bij P3 heeft afgezet, ruim voordat de shuttles begonnen met rijden.
Zij hadden de Trolltunga dan ook bijna voor zichzelf (er zijn altijd nog grotere earlybirds te vinden of mensen die er hebben gekampeerd), maar wel een slimme set als je het ons vraagt. Zeker wanneer je met een groepje bent, kan deze optie voordeliger zijn.
Samengevat – alle hike opties en kosten
Omdat het inmiddels een wirwar is geworden van cijfers, zetten we hier nog even kort alle kosten en opties op een rijtje.
- Shuttle van Odda naar P2: 300 NOK retour
- Shuttle van P1 naar P2: 200 NOK retour
- Shuttle van P2 naar P3: 200 NOK retour
- Parkeren op P1: 250 NOK per dag
- Parkeren op P2: 500 NOK per dag
- Parkeren op P3: 800 NOK per dag
Wij waren dus met 2 personen 600 NOK kwijt voor de shuttle van Odda naar P2 en nog eens 400 NOK van P2 naar P3. Totaal 1000 NOK of €100. Het was voor ons dus duurder geweest om op P1 te parkeren en daar de shuttle te nemen.
TIP: Heb je eigen vervoer (tot 5.20m) en wil je net als wij de hike bij P3 beginnen? Dan is het verreweg het goedkoopste om de duurste parkeerplaats (P3, 800 NOK) te nemen. Grappig toch? Voor 2 personen ben je dan 400 NOK p.p. kwijt en met 4 personen slechts 200 NOK p.p. Een stuk voordeliger dan onze 500 NOK p.p.
Meest gestelde vragen over de Trolltunga hike
Hier geven we antwoord op de meest gestelde vragen en ook op de vragen die wij voorafgaand aan de hike zelf hadden.
Mag je met een drone vliegen bij de Trolltunga hike?
Nee, het is niet toegestaan om met drones te vliegen bij de Trolltunga, evengoed is de kans groot dat je verschillende drones zult zien en horen in de omgeving van de Trolltunga. Vliegen in de Nationale Parken is verboden, wat ook geldt voor de Preikestolen en de Kjeragbolten hike. Gelukkig maar, want wij hadden onze DJI Mini 2 drone enkele dagen eerder gecrasht, dus nu hoefden we ons niet vervelend te voelen dat we hier geen vette shots konden maken ;).
Bij de Kjeragbolten hike kregen wij te horen dat de boete €4.000 bedraagt (!) en daar bovenop wordt je drone in beslag genomen als je wordt gesnapt. Het was het risico voor ons in ieder geval niet waard.
Is het mogelijk om de Trolltunga hike te wandelen met kinderen?
Gezien de afstand en de hoogtemeters zouden wij de hike niet aanraden om te ondernemen met kinderen.
Wat is de beste tijd om de Trolltunga hike te wandelen?
Wil je het uitkijkpunt op de Trolltunga voor jezelf hebben? Dan zit er niks anders op dan een tentje meenemen en slapen op een van de aanwezen plaatsen die geschikt zijn om wild te kamperen. Er zijn namelijk relatief veel wandelaars die de zonsopkomst vanaf de Trolltunga willen bekijken, waardoor het er ook al erg vroeg bedrijvig is.
Vind je het niet erg om even te wachten voor een foto, dan kun je er ook voor kiezen om tussen 05.00 en 06.00 uur te vertrekken. Er zullen dan al enkele wandelaars voor je zijn, maar erg druk is het nog niet.
Wij liepen de Trolltunga eind juli op de eerste zonnige dag nadat het de 4- dagen daarvoor onafgebroken had geregend. Het was dan ook drukker dan druk! Bij ons zat de eerste shuttle om 06.30 uur al vol, dus vertrokken wij pas om 07.30 uur met de shuttle naar P2. Rond 08.00 uur hadden wij de shuttle naar P3, dus begonnen wij rond 08.15 uur met onze hike.
Toen wij 2,5 – 3 uur later bij de Trolltunga aankwamen, moesten wij zo’n 40 minuten (!) wachten op een foto en nadat wij ons moment of fame hadden gehad was de rij zelfs nog langer. Dus ga jij in het hoogseizoen wandelen en wil je op dezelfde dag weer terug? Ga dan zo vroeg als mogelijk is.
TIP: Op zoek naar een toffe meerdaagse wandeling? Wat dacht je van 5 toffe hikes op Madeira? Met de Madeira trail ga je echt genieten.
De weersvoorspellingen
Misschien nog wel belangrijk dan het tijdstip zijn de weersverwachtingen. Je zal niet de eerste zijn die al de uren naar de top loopt, om vervolgens 0,0 te zien omdat de Trolltunga volledig in de wolken ligt. Voor de meest accurate weersvoorspellingen check je in Noorwegen: yr.no.
Ons werd aangeraden om minimaal 2 dagen uit te trekken voor de hike, maar liever nog 3, zodat je de mogelijkheid hebt om te wachten, mocht het nodig zijn. De weersvoorspellingen op de lange termijn zijn een goede indicatie en vanaf zo’n 48 uur van tevoren redelijk betrouwbaar. Maar in de bergen weet je het simpelweg nooit.
Moet je voor de Trolltunga hike entree betalen?
Nee, voor de Trolltunga hike hoef je geen entree te betalen. De opbrengsten van de parkeerkosten worden gebruikt voor het onderhoud van de hikepaden, de faciliteiten en de reddingsmissies.
Tip voor de mooiste foto’s van de Trolltunga
De mooiste foto’s worden niet vanaf de Trolltunga zelf gemaakt, maar vanaf de rotsen ernaast. Zo krijg je de iconische foto waarbij je de Trolltunga ziet uitsteken en je eronder en boven het prachtige water ziet.
TIP: Sta je net als wij in een lange rij, dan is het slim om iemand die een eind verder in de rij te vragen om samen te werken. Jij kan een foto maken van hen en als zij klaar zijn kunnen zij snel terug om een foto van jou te maken. Sta je te dicht achter elkaar, dan ga je het niet redden om op tijd terug te zijn. Je wil er immers geen ‘uren’ staan als je weet dat er achter je tientallen mensen wachten op dezelfde vette foto.
Heb je een gids nodig voor de Trolltunga?
Nee, je hebt absoluut geen gids nodig voor de Trolltunga indien je de hike doet in het hoogseizoen. Loop jij de hike voor mei of na september, dan is de kans groot dat delen van de hike zijn bedekt in een dikke laag sneeuw. Is dat het geval, kan het slim zijn om een gids mee te hebben die de omgeving op zijn duimpje kent en je kan helpen met de juiste uitrusting.
Glamping tenten Trolltunga
Onderweg spotten wij 3 supergave Glamping tenten met een waanzinnig uitzicht, lijkt dat jou een gave ervaring? Check dan eens deze website van Fjordtours, waar je meer informatie kunt vinden. We kunnen in ieder geval alvast verklappen dat het niet goedkoop is.
Zijn er wel eens doden of gewonden gevallen op de Trolltunga?
Een ietwat lugubere vraag, maar Erik die duidelijk niet van grote hoogtes houdt, is hier nu eenmaal wat meer mee bezig op zulke uitzichtpunten haha. Zodoende hebben wij Google er maar weer eens op nageslagen en daar kwamen we recente berichten tegen van dodelijk slachtoffers.
Niet op de Trolltunga zelf, maar wel bij het drukke gedeelte waar iedereen staat te wachten. Pas hier dus goed op. Ook zijn Logischerwijze raken er regelmatig mensen gewond op het pad zelf richting de Trolltunga, daar glij- en valpartijen.
Wat moet je meenemen tijden de Trolltunga hike?
- Voldoende eten
- Stevige schoenen / trailrunners
- Aanbevolen: trekking poles (niet noodzakelijk)
- Voldoende water – je kunt water vullen bij de parkeerplaatsen. Onderweg zijn er geen officiële waterpunten. Wel zijn er verschillende watervallen waar je, je drinkfles weer kunt vullen. Zonnebrand
- EHBO-kit
- Camera
- Ga je kamperen? Vergeet dan ook je tent en slaapspullen niet. Muts en handschoenen (De Trolltunga ligt op 1.200 meter hoogte, waar de temperaturen ook hartje zomer rond het vriespunt kan liggen. Je wil hier niet lang moeten wachten zonder jezelf fatsoenlijk warm te kunnen houden).
- Kleding: wees voorbereid op alle weersomstandigheden, in het dorp beneden aan de berg kan het 25 graden zijn, terwijl het op de top sneeuwt. Wees voorbereid op harde wind en regen, zodat je niet uren met zeiknatte kleding hoeft rond te lopen.
Waar kun je overnachten in de buurt van de Trolltunga?
Er zijn verschillende accommodaties in Odda te vinden. Een van de leukste hotels is wat ons betreft Trolltunga Skjeggedal, dat een unieke 6-persoons accommodatie is aan de voet van Trolltunga! Vikinhaug is ook geschikt voor 6 personen en heeft een fantastisch uitzicht en een heerlijk terras. Ben je op zoek naar een fijne accommodatie voor 2 personen in de buurt van Trolltunga, dan is Tyssedal Hotel wat voor je. En zoek je juist een eenvoudige en goedkopere accommodatie in Odda, dan moet je bij The Blue House zijn. Op zoek naar wat anders? Bekijk hier alle hotels in Odda.
Ook is er een camping in Odda, vanaf waar de shuttlebus naar het startpunt van de Trolltunga hike vertrekt. Deze camping is -mede om die reden- populair in het hoogseizoen, dus wees er op tijd bij als je deze wil boeken.
Via Park4Night hebben wij een wildplekje gevonden in Odda. Niet per se het mooiste plekje, maar wel prima om een nachtje of twee te staan: 60.0357, 6.5385. TIP: Kampeer bij de Trolltunga! Zorg dat je twee dagen uittrekt voor de hike en overnacht bij de welbekende tong, zodat je hem ‘s ochtends helemaal voor jezelf hebt.
Zoek je meer camperplaatsen in Noorwegen? Bekijk onze tips voor wildkampeerplekken!
Wandelen in Noorwegen, genieten toch?
Naast deze iconische hike hebben we nog veel meer gave hikes gemaakt tijdens we tijdens onze rondreis door Noorwegen. Wat denk je van de Preikestolen en de Kjeragbolten? Dus wil je meer weten over deze en nog veel meer hikes, hou onze website en IG dan goed in de gaten.
Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van de Trolltunga? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met @Reisstel.nl.