Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Appenzell in Zwitserland 6x highlights voor jouw zomervakantie

Appenzell in Zwitserland is een klein dorpje in het oosten van Zwitserland en is mega populair onder toeristen. Dat is niet voor niets, het dorp ligt midden in de prachtige Appenzell Innerhoden regio. Een prachtige bergachtig landschap, vol met prachtige meren en uitgestrekte weides. Zowel in de zomer als in de winter is hier genoeg te doen. In dit artikel richten wij ons op de highlights van Appenzell in Zwitserland tijdens jouw zomervakantie. Wat mag je niet missen? Daarnaast geven we je onze favoriete restaurants en slaapplekken in Appenzell.

Appenzell Zwitserland 6x highlights voor jouw zomervakantie | varen Seealpsee

Appenzell in Zwitserland highlights

1. Highlight Appenzell in Zwitserland: Seealpsee

De Seealpsee is een van de mooiste bergmeren van Zwitserland. Het wordt omgeven door prachtige bergen en doordat het water zo helder is, is er een prachtige reflectie te zien in het water. Je kunt hier rechtstreeks naar toe wandelen, maar er zijn ook diverse hikes te maken die je naar de Seealpsee leiden. Tijdens de hike doorkruis je verschillende landschappen, zie je watervallen, spectaculaire uitzichten en mooie fotospots.

Zodra je hier eenmaal bent aangekomen snap je direct waarom dit een van onze favoriete highlights van Appenzell in Zwitserland.

Bootje varen over de Seealpsee

Er is een mogelijkheid tot bootje varen over de Seealpsee. Er ligt er een roeibootje in het water. Bij het aangrenzende restaurant Berggasthaus Seealpsee kun je betalen en het roeibootje huren. Kosten: 5 Zwitserse Frank per half uur. Een half uur is genoeg om het meer te verkennen.

Je kunt natuurlijk ook in het meer zwemmen. Wees je er van bewust dat het wel koud kan zijn! Er zijn genoeg plekken langs het meer waar je een rustig plekje kunt vinden.

Startpunt rechtstreekse wandeling naar Seealpsee

Parkeerplaats Wasserauen
Wasserauen 97
9057, Schwende

Wandeling van Wasserauen naar Seealpsee

Vanaf Wasserauen zijn er diverse routes die je kunt lopen naar de Seealpsee. Zoals gezegd kun je voor een lange hike kiezen, maar er zijn ook directe wandelroutes. De snelste route is de geasfalteerde route. Deze duurt ongeveer 50 minuten. De langere route is de bosroute, die ongeveer 1 uur duurt. Onderweg wordt je daarbij ook getrakteerd op een prachtige waterval!

Bekijk op de interactieve hikingmap van de omgeving Appenzell in Zwitserland. Welke route bij jou past! Wij hebben de bosroute gelopen. Dit is de linker route op de kaart. De route loopt van Wasserauen naar Seealpsee (op de kaart is hier geen nummer aanduiding bij aangegeven).

2. Highlight Appenzell in Zwitserland: Aescher – Wildkirchli

Het beroemde bergrestaurant Aescher – Wildkirchli is wat ons betreft iets dat je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Appenzell. Het is bijzonder hoe mooi dit restaurant midden in de bergen is gelegen. Het uitzicht is prachtig, maar ook de weg er naar toe is absoluut de moeite waard om te wandelen.

Daarnaast ligt het restaurant op struikelafstand van de 400 jaar oude grotkerk ‘Wildkirchli’. Heel bijzonder om dit in het echt te kunnen zien. Deze kerk is nog steeds actief in gebruik, van half juni tot eind oktober vind hier nog steeds 1x per maand een kerkdienst plaats (!). Even verderop bereik je de grotten, waar je een klein museum vindt. Hier kun je meer leren over de geschiedenis van de omgeving, de oerbewoners en beren die hier hebben geleefd en hoe het ontstaan is.

Je kunt Aescher-Wildkirchli op diverse manieren bereiken. Zo kun je een hike doen vanaf Wasserauen, maar je kunt ook met de gondel richting ‘Ebenalp’. Vanaf daar kun je een klein rondje wandelen om vervolgens ook weer met de gondel naar beneden te gaan.

Startpunt gondel Wasserauen - Ebenalp

Dalstation Gondel: Wasserauen – Ebenalp
Schwendetalstrasse 82
9057 Wasserauen

2.2 Wandeling van Ebenalp – Aescher-Wildkirchli

Heb jij geen zin in een lange hike maar wil je toch graag Aescher-Wildkirchli zien? Dan kun je er voor kiezen om voor 20 Zwitserse Frank de gondel naar Ebenalp te nemen. Eenmaal aangekomen kun je route nummer 1 op deze interactieve hikingmap van de omgeving Appenzell nemen. De route Ebenalp – Aescher-Wildkirchli – Ebenalp duurt in totaal 1 uur (2 km).

3. Highlight Appenzell in Zwitserland: Schäfler

Berggasthaus Schäfler is nog zo’n bekend restaurant dat midden in het berggebied van Appenzell licht. Deze is niet in de berg gelegen, zoals bij Aescher Wildkirchli, maar op de rug van de Schäfler (berg) en dit geeft een prachtig gezicht. Wij zijn helaas nog niet naar de Schäfler gelopen tijdens onze roadtrip door Europa in 2020, maar hebben deze hike zeker toegevoegd aan de bucketlist. Een om niet te missen!

Er zijn meerder opties hoe je kunt hiken naar Schäfler. Je kunt de hike vanaf Wasserauen beginnen en eerste de route naar Ebenalp lopen. Vanaf daar loop je dan verder naar Schäfler. De totale duur van deze hike zal zo’n 4 uur zijn.

 Je kunt er ook voor kiezen om met de gondel naar Ebenalp te gaan en vanaf daar je hike te starten. Vanaf hier loop je dan route nummer 3 op de interactieve hikingmap van de omgeving Appenzell (duur: 2 uur). De hike is niet ingewikkeld en ook goed te doen met kinderen.

Startpunt gondel Wasserauen - Ebenalp

Dalstation Gondel: Wasserauen – Ebenalp
Schwendetalstrasse 82
9057 Wasserauen

Startpunt rechtstreekse wandeling naar Schäfler

Parkeerplaats Wasserauen
Wasserauen 97
9057, Schwende

4. Highlight Appenzell in Zwitserland: Säntis

Säntis is het hoogste punt in de regio Appenzell en de hike hier naar toe kan dan ook een flinke uitdaging zijn. Gelukkig is er ook een mogelijkheid om hier met de gondel naar toe te gaan. Zo is er voor ieder wat wils om van het prachtige uitzicht te genieten.

4.1 Meerdaagse hike naar Säntis

Heb je zin in een pittige, meerdaagse hike? Dan kun je er voor kiezen om vanaf Wasserauen richting Ebenalp te lopen, daarna naar Schäfler en vervolgens naar Säntis. Kies er voor om een nacht te overnachten op de top van Säntis bij het berghotel Säntis – Das Hotel en loop de volgende dag weer terug via Rotstein, naar Meglisalp en dan via de Seealpsee terug naar Wasserauen.  Deze hike volgt de nummers: 5, 3, 11, 10 en 8 op de interactieve hikingmap van de omgeving Appenzell in Zwitserland.

4.2 Met de gondel naar Säntis

Je kunt met de gondel naar Säntis. Er zijn diverse mogelijkheden voor de gondel. Zo kun je een enkel ticket of retourticket kopen, maar er zijn ook arrangementen. Denk hier bij aan ontbijt en lunch opties, maar ook aan een rit met volle maan of juist met zonsopgang. Bekijk op de website van Säntis alle mogelijkheden en prijzen.

Startpunt gondel naar Säntis

Talstation Schwebebahn,
9107 Schwägalp,
Zwitserland

5. Highlight Appenzell in Zwitserland: Paragliden

Je kunt er bijna niet omheen als je in Appenzell bent: paragliden. Je ziet enorm veel mensen van grote hoogte naar beneden komen als je in deze omgeving bent. Houd je wel van wat spanning? Dan is parasailen iets wat je in deze omgeving absoluut niet mag missen.

Er zijn mogelijkheden tot tandemvluchten bij Wind.ch. Zij bieden vluchten aan boven de volgende bergen in de regio Appenzell.

Kosten Paragliden bij Wind.ch
Een zweefvlucht vanaf de berg voor 10 minuten: CHF: 210
Een thermische vlucht van 30 minuten: CHF: 275
Een thermische vlucht van 60 minuten: CHF: 350

Foto: wind.ch

6. Highlight Appenzell in Zwitserland: slapen tussen het stro bij ‘Erlebnis Auen’

Wil je een echte unieke belevenis in Appenzell? Dan kun je voor maar 30 Frank per nacht letterlijk overnachten tussen het stro bij: Erlebnis Auen, Schlaf im Stroh. Het verblijf biedt verder een prachtige ruimte om te ontbijten, en een grote buitenruimte waar de koeien staan te grazen. Veel Zwitserser dan dit gaat het niet worden.

Foto’s: erlebnis-auen.ch

Wat zijn de leukste accommodaties van Appenzell in Zwitserland?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!

Onze top 3 accommodatie aanbevelingen

Wat zijn de lekkerste restaurants van Appenzell in Zwitserland?

Naast adembenemende uitzichten kun je ook voor heerlijke eten naar Zwitserland. Ondanks dat we niet overal zelf zijn geweest, zijn we wel overal op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste restaurants en eetplekjes. Enjoy!

Onze top 3 restaurant aanbevelingen

Is Wasserauen Appenzell in Zwitserland jouw ultieme bestemming?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je verblijf? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | Appenzell in Zwitserland 6x highlights voor jouw zomervakantie

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *