Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Dé panorama hike van Zwitserland: Niederhorn – Beatenberg

De mooiste panorama hike van Zwitserland: Niederhorn-Beatenberg. Deze hike werd in 2008 nog uitgeroepen tot de mooiste panorama hike van Zwitserland. Onderweg worden je zintuigen bijna continue geprikkeld. Watervallen, berggeiten, vogels, koeien, beekjes, bossen, vlaktes en uiteraard een prachtig panorama op de top. Helaas konden wij van dat panoramische uitzicht door de dichte bewolking niet veel zien. Ondanks dat was de hike alsnog prachtig en door de wolken erg mysterieus. Ook met minder mooi weer is deze hike dus absoluut aan te raden.

Inhoudsopgave - Dé panorama hike van Zwitserland

Kies jouw route voor de panorama hike van Zwitserland

Er zijn verschillende manieren om de mooiste panorama hike van Zwitserland te wandelen. Officieel loopt de route van Niederhorn naar Waldegg. Je gaat dan met de kabelbaan vanaf bergstation Beatenberg naar boven, naar Niederhorn. Deze lift vertrekt iedere 10 minuten en kost je zo’n 31 Zwitserse Frank per persoon voor een enkele reis. Deze lift schijnt op zichzelf al prachtig te zijn en vanaf daar heb je direct een prachtig uitzicht. Aangekomen bij Waldegg kun je vervolgens de bus terug pakken naar je beginpunt. Bekijk het tijdschema en de kosten op deze website.

Wij hebben ervoor gekozen om deze hike andersom te lopen en het mooiste stuk voor het laatst te bewaren. Wij stonden met onze camper bus geparkeerd bij Hohwald Rotmoos en konden vanaf daar de route starten. Je kunt hier overigens ook gewoon de auto parkeren!

Om niet afhankelijk te zijn van een gondel of bus kozen wij ervoor om dezelfde route terug te hiken. En om de mooiste panorama hike van Zwitserland 2x te lopen was logischerwijze geen straf. Het werd gelukkig ook nog een stuk helderder dus wat ons betreft absoluut een aanrader.

Startpunt mooiste panorama hike Zwitserland

Parkeerplaats Hohwald Rotmoos
Hohwald 820 D
3803 Beatenberg
Link Parkeerplaats in Google Maps

Kosten: 5 Zwitserse Frank voor 24 uur. Indien je met de camper komt kun je hier ook blijven overnachten.

Om bij de parkeerplaats te komen rij je over de Beatenberg naar boven en kun je onderweg al genieten van de verbluffende uitzichten over de Thunersee. Onderweg passeer je Waldegg, het officiële beginpunt van deze mooiste panorama hike van Zwitserland. In onze ogen is de start vanaf hier geen toegevoegde waarde, maar die keuze is natuurlijk aan jou.

Hier vind je een grote parkeerplaats, waar normaliter voldoende parkeerplaats is. Parkeren kost hier 5 Frank voor 24 uur. Let op, neem voldoende contact geld mee, je kunt hier enkel gepast betalen.

Ben je met de camper? Dan kun je hier ook direct overnachten met een prachtig uitzicht. Je zal na je hike mogelijk worden verwelkomt door grote een grote kudde koeien die rustig rondom de parkeerplaats staan te grazen.

Hike facts - mooiste panorama hike van Zwitserland

Route: Hohwald Rotmoos – Chüematte – Oberburgfeld– Niederhorn– Hohwald Rotmoos

Afstand: 16 km

Duur: 5:30 uur

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig – gemiddeld

Hoogtemeters: 800 meter omhoog

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk:

De mooiste panorama hike van Zwitserland op de Beatenberg is niet moeilijk en ook niet gevaarlijk. Het is een van de mooiste wandelingen in Zwitserland en voor iedereen goed te doen. Er zijn een aantal gedeelten waarbij je voor je gevoel eindeloos aan het klimmen bent, een redelijke conditie is dan ook gewenst. Wij liepen deze hike met regenachtig weer waarbij op sommige gedeelten de vele traptreden glad werden. Goede schoenen zijn met minder weer dan ook een vereiste.

TIP: Download de app van SwitzerlandMobility! Hier kun je de GPS route downloaden voor offline navigatie tijdens je hike!

Deel 1: Hohwald Rotmoos – Chüematte

Afstand: 3,6 kilometer
Duur: 1:30 uur

Vanaf de parkeerplaats volg je de weg omhoog in de richting van Chüematte. Na zo’n 200 meter sla je linksaf en volg je de geasfalteerde weg totdat je bij een splitsing komt. De geasfalteerde weg kronkelt rechtsaf door de berg op terwijl het wildrooster en bospad recht voor je beginnen. Hier kies je voor het bospad en begint in onze ogen de hike pas echt. Je bent hier omringt door vogels en de weg stijgt langzaam door totdat je na ongeveer 30 minuten aankomt bij een kleine boerderij.

Zodra we het hek hier openden werden wij vrolijk begroet door een kalf dat niet van onze zijde wilde wijken. Liefde op het eerste gezicht. Met veel moeite kon Lisa Erik meekrijgen en vervolgden we onze weg. Doordat het bij ons zo ontzettend bewolkt was duurde het even voor we doorhadden dat het kleine blauwe punt dat we achter ons zagen al onderdeel was van het panorama uitzicht. Hoe mooi zou het hier normaliter zijn met goed weer!

Niet veel later kom je aan bij de dichtere bebossing waar het echte klimmen begint, veelal in de vorm van traptreden. Dit is even een pittig gedeelte, maar onderweg wordt je op veel plekken beloond met een geweldig uitzicht. Niet veel verder bereik je een grote boerderij, waar het barst van de koeien en varkens.

Deel 2: Chüematte – Oberburgfeld

Afstand: 2,5 kilometer
Duur: 1:00 uur

Hier heb je de keuze om de weg rechts of links te vervolgen. Wij hielden volgens onze GPS de linkerzijde aan, waarna we even verderop door de dichte bewolking bijna het officiële pad misten. Deze loopt namelijk parallel aan de ‘grote’ weg en leidt je verder omhoog richting Oberbugfeld. Hier laat je de bebossing achter je en zie je het landschap langzaam veranderen. Het wordt wat rotsachtiger. Steeds vaker zie je het prachtige panorama en je weet dat je op de goede weg bent. Na ongeveer een uur kom je terecht bij een klein restaurant waar je even kan bijkomen.

Wij kwam onderweg naar Äscher dit oudere echtpaar tegen, hoe geweldig als je dit op deze leeftijd nog kunt!

Deel 3: Oberburgfeld – Niederhorn

Afstand: 1,9 kilometer
Duur: 0:30 uur

Net na het restaurant kom je weer voor een 2-splitsing te staan. Aan de linkerzijde loopt een weg rechtdoor en aan de rechterzijde kom je terecht op een redelijk steile klim naar boven. Hier kies je voor de klim, anders kom je niet uit bij je uiteindelijke eindbestemming.

Tussen Oberburgfeld en Niederhorn staat een skiliftje dat als bankje dient. Neem hier tijd voor een pauze en geniet van het prachtige uitzicht. Wie weet kom je net als wij een steenbok tegen.

Vanaf dit punt leek de hike met iedere stap mooier te worden en snappen wij waarom deze hike tot de voormalige mooiste hike van Zwitserland is uitgeroepen. Zelfs met slecht weer. Je hebt hier spectaculaire vergezichten, je ziet de besneeuwde toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau, het helder blauwe water van de Thunersee en de steile afgronden aan de andere kant van de top. De kuddes koeien die om je heen lopen met rammelende bellen maken het ultieme Zwitserland wat ons betreft af.

Eenmaal aangekomen bij de skiliften loont het om de wandeling af te maken. Je ziet hier allemaal informatieve palen die zijn ingericht voor kinderen met interessante weetjes. Die overigens ook voor ons interessant bleken te zijn. Ook wordt je hier nog getrakteerd op een houten uitkijkpunt die uitsteekt boven de diepte terwijl je ademloos de sprookjesachtige omgeving in je opneemt. Op het einde van dit pad kom je terecht bij een platform vanwaar de parasailers en paragliders hun sprong in het diepe nemen. Erg gaaf om even bij te kijken.

Indien je nog behoefte hebt aan een sanitaire stop kun je in het grote restaurant gebruik maken van de faciliteiten. 

Deel 4: Niederhorn – Hohwald Rotmoos:

Afstand: 8,0 kilometer
Duur: 2:15 uur

Voor de terugweg kozen wij voor dezelfde route die ons in ongeveer 2:15 uur weer terugbracht naar onze parkeerplaats. We zijn erg blij met deze route doordat je toch weer compleet andere uitzichten hebt. In ons geval was de bewolking eindelijk wat minder geworden zodat ook wij konden genieten van vergezichten.

Heb je even geen puf meer voor de wandeling terug? Dan is het hier ook mogelijk om met de gondel naar beneden te gaan en hier de bus terug te pakken richting Waldegg. Het laatste stuk naar de parkeerplaats zul je dan moeten lopen.

En dan zit de voormalig mooiste panorama hike van Zwitserland er alweer op. Hopelijk heb je onderweg net zo kunnen genieten als wij!

Is het mogelijk om de mooiste panorama hike van Zwitserland te wandelen met kinderen?

Ja, het is absoluut mogelijk om devoormalig mooiste panorama hike van Zwitserland te volbrengen met kinderen. De tocht zoals wij hem hebben gelopen is niet geschikt voor wandelingen met de kinderwagen. Wil je toch met de kinderwagen op stap? Kies er dan voor om met de gondel naar boven te gaan richting Niederhorn. Hier heb je onwaarschijnlijk mooie panorama’s en kan je een mooi stuk wandelen voordat de weg onbegaanbaar wordt voor de wandelwagen.

Wat is de beste tijd om de panorama hike van Zwitserland te wandelen?

De voormalig mooiste panorama hike van Zwitserland is het hele jaar door toegankelijk en wordt door de Zwitsersen omschreven als een winterwander tour. Wij hebben deze hike eind augustus op een doordeweekse dag gedaan. Rond 09.00 uur ’s ochtends vertrokken wij vanaf de parkeerplaats. Tijdens onze hike naar Niederhorn zijn we misschien 2x andere wandelaars tegengekomen. In de omgeving van Niederhorn werd het aanzienlijk drukker door de mensen die met de gondel naar boven komen om van het uitzicht te genieten.

Het is bij deze hike in onze ogen niet noodzakelijk om zo vroeg mogelijk aan deze voormalig mooiste panorama hike van Zwitserland te beginnen. Tenzij je de zonsopkomst over de Thunersee wil bekijken natuurlijk. In het hoogseizoen kun je er ook voor kiezen om vroeg op pad te gaan, zodat je Niederhorn bereikt voordat de gondel is geopend. Je hebt dan de spectaculaire uitzichten voor jezelf.

Wat moet je meenemen tijden de panorama hike van Zwitserland?

Bonus: Na afloop zwemmen in de Brienzersee

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende duik na zo’n waanzinnige hike? Niks toch, dat dachten wij ook. Wij vonden het de hoogste tijd om de Brienzersee van dichterbij te bekijken en vonden een gave spot. Misschien wel de enige plek waar je in de Brienzersee kan zwemmen zonder dat je naar een betaald Zwitsers ‘strandbad’ hoeft te gaan.

Parkeren: Klik hier voor de locatie op Google Maps

Kosten: Gratis

Strand: Volg de route naar het water en loop links om de haven heen. Je ziet de boten van Jetboat Interlaken waarschijnlijk al liggen.

Wat zijn de leukste accommodaties in de omgeving van Niederhorn-Beatenberg?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties in de omgeving van deze misschien wel mooiste panorama hike van Zwitserland. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!

Onze top 3 accommodatie aanbevelingen

Wat zijn de lekkerste restaurants in de omgeving van Niederhorn?

Naast adembenemende uitzichten kun je ook voor heerlijke eten naar Zwitserland. Ondanks dat we niet overal zelf zijn geweest, zijn we wel overal op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste restaurants en eetplekjes. Enjoy!

Onze top 3 restaurant aanbevelingen

Wandelen in Zwitserland, genieten toch?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens jouw editie van de voormalig mooiste panorama hike van Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | Dé panorama hike van Zwitserland: Niederhorn - Beatenberg

Meer gave hikes in Zwitserland?

Heb jij het op je heupen gekregen? Bekijk dan ook snel de andere gave hikes die wij tijdens onze roadtrip door Zwitserland hebben gemaakt. Le Grammont, Creux du Van, de 4 meren hike, de hike naar de Alp Mora Potholes, de Seealpsee, Oeschinensee en Augstmatthorn.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *