Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Je doelen behalen: met deze 5 tips gaat het je écht lukken!

Je hebt een droom en je wil niets liever dan dat dit realiteit wordt. Je hebt jezelf doelen gesteld en je wil niets liever dan deze doelen behalen. Of het nu gaat om dromen die je leven veranderen, zoals wonen in het buitenland of het huis verkopen en op wereldreis gaan, of kleinere doelen zoals afvallen, het vinden van een andere baan, een eigen product lanceren of meer leven in het nu. Je bent mega enthousiast over deze droom en bent wellicht ook al vol energie van start gegaan om je doel te behalen.

Herkenbaar? Een paar weken later gaat het toch (weer) mis. Je raakt gedemotiveerd, want niet alles lukt in een keer en je ziet weinig resultaat van je acties. Ja, voor mij zeker herkenbaar, helemaal voordat ik mijn burn-out terecht kwam. Gelukkig heb ik daar ontzettend veel van geleerd en weet ik nu veel beter hoe ik mijn doelen kan behalen. Mijn 5 tips deel ik graag met jou!

Header 1 Geierlay Hangbrug, Duitsland

Inhoudsopgave - Je doelen behalen

Niet je doelen behalen, wat gaat er mis?

Je bent er klaar mee! Je wilt nu écht je doelen behalen! Heel goed. Maar voordat ik je mijn 5 tips geef, moet je eerst inzichtelijk krijgen voor jezelf waarom het tot nu toe niet lukt. Waar gaat het mis? Pas als je bewust bent van je eigen valkuilen, kun je een verandering in gang zetten. Om je op weg te helpen, geef ik je alvast een aantal veel voorkomende valkuilen.

Vind je het moeilijk om hier achter te komen? Bekijk dan eens mijn online cursus ‘dromen realiseren kun je leren’. Hier help ik je te ontdekken wat jouw valkuilen zijn en hoe je deze aan kunt pakken om van jouw droom werkelijkheid te maken!

De lat te hoog leggen

Misschien leg je de lat te hoog voor jezelf, waardoor je jezelf te hoge doelen stelt. Dit lijkt misschien een goede eigenschap, ergens vol voor gaan en niet snel genoegen nemen met minder. Het kan ook ontzettend in de weg zitten om je doelen te behalen.

Perfectionisme gaat hier vaak mee gepaard: het is niet snel goed genoeg. Dit heeft mij ontzettend in de weg gezeten. Altijd maar doorgaan met het idee dat het nog beter kan. Alle stappen die ik in de tussentijd gezet had om mijn doelen te behalen, zag ik daardoor niet. Daarnaast wist ik ook eigenlijk niet wanneer mijn doel dan wel precies behaald was. En het belangrijkste: ik verloor het plezier, omdat het doel belangrijker werd dan genieten waar ik mee bezig was.

Voorbeeld: je hebt jezelf een doel gesteld om een product te lanceren. Wellicht ben je hier ook al enorm ver mee gekomen, maar had je eigenlijk verwacht dat je met dit product binnen no-time een groot succes zou behalen. Maar, is dat realistisch? En, wat is dat succes voor jou dan precies? Belangrijke vragen om jezelf te stellen. Wees daar duidelijk in voor jezelf, hier kom ik verderop in het artikel op terug.

Geen plan, geen focus

Je hebt allerlei ideeën en raakt mega enthousiast van het beeld dat je voor je ziet waar je over een x periode kunt zijn. Heel goed natuurlijk, want het begint allemaal zeker met het visualiseren van je droom en dit helder voor jezelf hebben. Doen wat jou gelukkig maakt! Maar, zonder plan wordt het lastig. Je droom komt je niet zomaar aanwaaien, je moet zelf wel wat doen. Het zetten van die eerste stap is super belangrijk, maar dan ben je er nog niet: maak een plan voor jezelf, dat concreet en realistisch is.

Misschien herken je jezelf hier wel in: mega enthousiast te werk gaan zonder plan. Dan is het vast ook herkenbaar voor jou dat je vaak aan de slag gaat zonder een duidelijke focus. Je bent snel afgeleid, pakt weer even je mobiel erbij om de socials te checken. Erg frustrerend, want je weet dat het niet helpt…maar het geeft op korte termijn wel voldoening.

Benieuwd naar de tips? Lees dan verder in dit artikel. Zou je hier meer hulp bij willen? Kijk dan eens naar mijn online cursus ‘dromen realiseren kun je leren’. Hier help ik je met een concreet plan opstellen dat er voor zorgt dat ook jij jouw droom waar kunt maken!

Geen resultaten zien, is opgeven

Een laatste voorbeeld dat ik nog even wil aanstippen is opgeven zodra je geen resultaten ziet. Heel logisch, want we krijgen allemaal een ‘kick’ wanneer iets lukt of wanneer er een succes geboekt is. Of dit nu een compliment is van iemand anders, geld dat je hebt verdiend met een product, een bedrag dat je hebt gespaard of dat je op gesprek mag komen voor een nieuwe baan.

Het punt is vaak, er zijn wel resultaten, maar die worden snel over het hoofd gezien. Doelen behalen gaat gepaard met successen vieren, hoe klein deze ook zijn. Ook kan het zijn dat de resultaten die jij wil zien, nog wat meer tijd nodig hebben. Een droom realiseren gaat niet van de een op andere dag. Geduld is echt nodig. Oké, door naar de tips!

Vind je het moeilijk om gemotiveerd te blijven na een tegenslag? Ik help je hier graag bij! Benieuwd hoe ik je kan helpen? Je kunt een gratis kennismakingsgesprek inplannen.

Doelen behalen, tip 1: maak subdoelen

Iets wat absoluut op nummer 1 staat wat mij betreft is het maken van subdoelen. Zoals al even gezegd, het is niet realistisch om van de een op andere dag van 0 naar 100 te gaan. Zie het als een berg beklimmen, of een trap oplopen. Het lukt niet om in één keer bij de top te zijn. Wil je jouw doelen behalen? Maak dan subdoelen. Door het op te delen in kleine stappen, kom je vanzelf bij de top. Het heeft alleen wat meer tijd nodig.

Je komt er maar op een manier achter hoe het voor je uit zal pakken en dat is door het gewoon te gaan doen! En daarnaast geldt ook: er zijn altijd redenen en excuses te bedenken waarom het nu niet het juiste moment is. De tijd is nu! Je leeft nu, maak nu die verandering naar jouw droomleven!

Doelen behalen, tip 2: maak je (sub)doelen realistsich

Het belangrijkste bij het stellen van (sub)doelen is dat je ervoor zorgt dat de doelen realistisch zijn. Door je (sub)doelen realistisch op te stellen, vergroot je de kans dat het ook haalbaar is deze te behalen en dat zorgt weer voor extra motivatie om door te gaan. Andersom geldt dit ook. Wanneer een (sub)doel niet realistisch is, vergroot je de kans dat het mislukt en dat zorgt ervoor dat je eerder de moed verliest om verder te gaan.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van realistische subdoelen? In ‘dromen realiseren kun je leren’ geef ik je hier tips & tricks bij en bied ik je ook een handige planner aan!

Doelen behalen, tip 3: evalueer je planning

Zonder plan je doelen behalen is lastig. Daarom raad ik je ten eerste aan om je doelen en subdoelen in te plannen in een handige planner en/of een (digitale) agenda. Maar alleen met het inplannen en maken van to-do lists ben je er nog niet.

Je daadwerkelijk houden aan deze afspraken is natuurlijk het allerbelangrijkste. Natuurlijk gebeuren er wel eens onvoorziene dingen waardoor het niet lukt of kost hetgeen je hebt ingepland je misschien wel meer tijd dan verwacht. Dat is helemaal niet erg. Zorg er voor dat je voor jezelf een evaluatie moment in plant. Hier kun je stil staan bij wat er goed ging en wat nog extra aandacht nodig heeft.

Tip: ik evalueer mijn planning 1x per week. De zondag is voor mij een fijne dag, omdat ik dan weer aan de start sta van een nieuwe week. Een nieuwe focus, nieuw begin!

Doelen behalen, tip 4: weet waar je het voor doet

Klinkt misschien als een open deur, maar is het zeker niet. Zoals eerder al even genoemd bij het valkuil ‘de lat te hoog leggen’ of te hogen doelen stellen, kan het lastig zijn om te blijven genieten van de reis naar het doel toe. Waar doe je het voor? Geniet van alle stappen die je zet in die richting. Hoe tof is het dat je met die droom of met dat doel bezig bent. En ook als er dan iets tegenzit, geef niet meteen op. Houd je vast aan jouw motivatie!

Tip: schrijf jouw motivatie op een briefje en plak het op een  plek die je vaak ziet, zoals je spiegel. Of zet het als herinnering in je telefoon, bijvoorbeeld als je ’s ochtends wakker wordt. Door jezelf regelmatig te reminden aan je motivatie, weet je waar het harde werk naar toe leidt.

Doelen behalen, tip 5: focus

Focus kan hem zowel zitten als het hebben van een plan of een goede planning, waar ik het in tip 1 en 3 al even over heb gehad. Maar het zit hem zeker ook in het stellen van prioriteiten, de juiste keuzes maken en jezelf niet laten afleiden. Vaak heb ik heel veel energie om met een idee te starten, wil ik nog even wat opzoeken en voor ik het weet zit ik alweer 15 min te scrollen op Instagram.

Of ik moet even nadenken terwijl ik deze blog schrijf en hup ik ben afgeleid en zit alweer op de telefoon. Oftewel: mijn focus is weg. Erg onhandig en dit zorgt er voor dat je einde van de dag snel teleurgesteld kan zijn omdat je to-do list niet is afgewerkt, zonde! 

Tip: zet een kookwekker van 20-30 minuten waarin je geconcentreerd aan iets gaat werken. Beloon jezelf daarna weer met iets anders. Vind je het moeilijk om te beginnen? Al maak je de afspraak met jezelf om 5 minuten geconcentreerd aan de slag te gaan om de eerste stap te zetten, dan kan dat al enorm helpen. Als je eenmaal begonnen bent, kun je net zo goed even doorpakken!

Daarnaast is het handig om voor jezelf te weten wanneer je het meest productief bent. Is dit direct als je wakker wordt? Ben je een ochtend- of een avondmens? Stort je na de lunch helemaal in? Allemaal dingen waar je rekening mee kunt houden in je doelen behalen. Stel je hier op af. Ik weet dat ik na de lunch vaak niet zo productief ben, maar rond 4 uur weer een boost krijg. Ik kan een taak die mij veel energie kost dus beter niet na de lunch uitvoeren, want de kans dat ik mezelf dan teleurstel is groot.

P.s. op ambitie.nl schreven ze een leuk artikel over wanneer je het productiefst bent. 

Je doelen behalen, is het jou gelukt?

We vinden het superleuk als we je verder hebben kunnen helpen met dit artikel. Is het jou gelukt je doelen te behalen? Laat het ons dan vooral even weten en stuur ons een berichtje! Heb jij een goede tip? deel het in de reactie hieronder. 

Pin dit artikel voor later

Je doelen behalen - 5 tips | Pinterest

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Responses

 1. Mooi artikel, dank je wel.
  Jullie zijn een grote motivator voor me en lopen voor op ons.
  Zelf heb ik ook een burn-out gehad, of zit er nog in. Ben nu mezelf opnieuw aan het ontdekken, gezond worden en droom er ook van op reis te gaan en uit de coorperate wereld te stappen. Ik wens jullie veel plezier en succes met de B&B in Italie en blijven jullie met veel plezier volgen, ook voor inspiratie voor onszelf.
  Groeten Nick

  1. Hi Nick,

   Wat lief dat je jouw verhaal en dus dit bericht met ons deelt.
   Wat ontzettend vervelend om te horen dat je momenteel in deze situatie zit.
   Ik weet dat iedereen op dit moment zegt dat het echt beter gaat worden…maar dat is ook echt zo!

   Wat fijn te horen dat je wat aan het artikel hebt gehad. Heel veel kracht gewenst voor komende tijd en het ontdekken van jezelf.
   Uiteindelijk is dat een mega waardevolle zoektocht.

   Heel veel liefs Lisa & Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *