Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Monteverde Cloud Forest – Gaan of overslaan? | 2022

Monteverde staat bekend om het indrukwekkende en beschermde Monteverde Cloud Forest Reserve, ofwel het nevelwoud. Ondanks de vele schitterende afbeeldingen hebben wij vooraf lang getwijfeld of wij een bezoek moesten brengen aan dit nevelwoud. Het lag uit de richting voor onze rondreis door Costa Rica en we kregen van veel reizigers te horen dat het er enorm druk is en je met 2 uur alweer buiten staat. Wij gingen op onderzoek en delen onze tips over wat je verder kunt doen in Monteverde, hoe je er komt en waar je het beste kunt slapen.

Monteverde reisgids

Over Monteverde

Monteverde, of Monte Verde is volgens Wikipedia een dorp in Costa Rica, waarvan de hoofdstad Santa Elena is. Wij vonden dit erg verwarrend, waarna onze host ons wist te vertellen dat we Monteverde als een regio moeten zien. Dus, ga je naar de regio Monteverde, dan bezoek je waarschijnlijk ook de hoofdstad Santa Elena, omdat hier de meeste accommodaties in de regio Monteverde te vinden zijn.

Ga jij naar Santa Elena dan ga je dus naar Monteverde en ga je naar Monteverde, dan ga je zeer waarschijnlijk ook naar Santa Elena. Maar ga je de Monteverde Cloud Forest Reserve bezoeken, dan mag je dit niet verwarren met het nabijgelegen Santa Elena Cloud Forest Reserve. Dit zijn 2 compleet verschillende Nationale Parken.

Monteverde staat vooral bekend om het unieke nevelwoud! Houdt hier dan ook rekening mee qua kleding en ga goed voorbereid op pad, zo kun je ’s ochtends een lange broek, trui en regenjas nodig hebben, terwijl je een half uur later zou kunnen genieten van de zon.

Let op: de kosten in Costa Rica liggen vrij hoog. Zeker ook voor een aantal van de activiteiten en accommodaties. Houd hier rekening mee tijdens het plannen van je reis. 

Over het Monteverde Cloud Forest Reserve

Het Monteverde Cloud Forest, ofwel nevelwoud, ligt op een hoogte van 1.200 – 1.750 boven zeeniveau. Door de unieke ligging op hoogte, tussen 2 oceanen en de verschillende bergketens vinden we hier de perfecte omstandigheden voor een rijke biodiversiteit.

Wat te denken van meer dan 2.500 plantsoorten, 400 vogelsoorten, 120 soorten reptielen en amfibieën, 100 soorten zoogdieren en natuurlijk duizenden insecten. Het is dan ook niet voor niks het drukstbezochte nevelwoud ter wereld en tegelijkertijd een van de hoogste aangeschreven parken ter wereld.

Tevens is het park schitterend onderhouden, er is een ruime keuze aan wandelpaden en je loopt hier bijna het hele jaar letterlijk met je hoofd in de wolken. Daarnaast zijn er hier honderden vogelsoorten te vinden, waaronder de – voor deze omgeving – zeldzame Quetzal, het Nationale symbool van Guatamala.

Het park ligt op ongeveer 1.500m hoogte en kent een compleet ander klimaat dan in de rest van het land. Er staat meer wind, het is er aanzienlijk kouder. Denk aan een temperatuur van ongeveer 18 graden Celsius.

Kaart Monteverde Cloud Forest Reserve

Onze ervaring in het Monteverde Cloud Reserve

Op basis van al het voorgaande waren onze verwachtingen hooggespannen en konden wij ondanks onze oorspronkelijke twijfel niet wachten om het park te gaan bezoeken en met onze hoofden in de wolken te lopen tussen ontelbare dieren en diersoorten.

Toen we ons om 07.00 uur konden melden bij de entree van het park was de lucht strakblauw en was er geen plukje nevel te zien. Oeps, normaal gesproken het perfecte weer om een National Park te bezoeken, maar wij waren flink teleurgesteld.

Gelukkig stond onze gids al klaar en konden we direct op pad, hoopten we. We moesten wachten op ‘de rest’ van onze groep, dus waar we met z’n 4-en $100 hadden betaald voor een gids bleek onze groep uit in totaal 10 man te bestaan.

Tip: Een privé gids kost $100 leerden wij achteraf… dus ben je met een groep, informeer naar de mogelijkheden!

Eenmaal in het park was het een drukte van jewelste, de gidsen hebben allemaal contact met elkaar, dus als een gids een bijzonder dier spot, dan weten de andere gidsen en bezoekers dit dus ook. Toen onze gids binnen 10 minuten na binnenkomst al een berichtje kreeg dat er een zeldzame Quetzal was gespot was het hek van de dam. Zo’n 10 gidsen met elk zo’n 8-10 bezoekers dromden samen voor de perfect gepositioneerde telescopen om allemaal een glimp op te vangen.

Dit zorgde bij ons voor een erg dubbel gevoel. Enerzijds is het geweldig om zo’n zeldzame vogel te spotten, tegelijkertijd voelde het ergens heel erg ‘nep’ door de enorme drukte. Gelukkig zijn er zo’n 11 verschillende wandelpaden en nam onze gids ons vervolgens mee naar een van de andere paden, waar we met slechts een paar andere groepen rondliepen.

Onderweg spotten we nog meer verschillende vogels en insecten en een tweetal gigantische tarantula’s. Ook hebben we geen slecht woord over onze gids die zijn vak enorm goed verstond en van vele dier- en plantsoorten zelfs de Nederlandse namen wist te benoemen.

Na ongeveer 2 uur stonden we weer buiten en volgde er een bezoek aan de naastgelegen kolibrietuin, wat veelzeggend het hoogtepunt was van ons bezoek.

Conclusie – Monteverde of Santa Elena

Het Monteverde Cloud Forest Reserve is schitterend, alleen de stevige prijs van $50,- per persoon ($25 dollar entree + $25 voor de gids) in combinatie met de enorm drukte maakte er toch een deceptie van. Vrienden van ons hebben het naastgelegen Santa Elena Cloud Forest Reserve bezocht en waren hier lovend over. Dit park is weliswaar kleiner maar ook veel rustiger en goedkoper ($12,- entree p.p.). Al voelt het volgens hen niet kleiner doordat de wandelpaden veel langer zijn (tot 5km) in vergelijking met het de paden in Monteverde. Lees hier meer over de kosten in Costa Rica.

De ervaring van een Cloud forest en de bijbehorende biodiversiteit is enorm indrukwekkend en zouden wij dan ook iedereen aanraden. Echter, wij zouden bij een volgend bezoek het Monteverde Cloud Forest Reserve overslaan en een bezoek brengen aan het naastgelegen Santa Elena Cloud Forest Reserve.

Tips Monteverde Cloud Forest Reserve

Breng jij net als wij een bezoek aan het Monteverde nevelwoud, dan hopen we je met deze tips te kunnen helpen om je ervaring onvergetelijk te maken.

1. Ga op pad met gids

Nu je er toch bent kun je het maar beter goed doen. De gidsen hier zijn zeer bekwaam en zijn uitgerust met telescoop met een enorme zoomfunctie, waardoor je dieren op tientallen meters afstand tot in detail kunt zien. Ook kun je op deze manier mooie foto’s maken van o.a de bijzondere vogels! Daarnaast weten de gidsen waar de nesten zitten en herkennen ze het geluid van vele dieren wat hen in staat stelt de dieren op te sporen en aan jou te laten zien. En zoals eerder geschreven, ben je met een groep? Bekijk eens de opties voor een privé gids, dit kan goedkoper uitpakken en ook nog eens veel relaxter.

Wij boekten deze tour via Local Hero Travel. Wil je ook een reis naar Costa Rica boeken? Bekijk dan zeker hun aanbod!

2. Bezoek het café colibri

Net naast de ingang is het schitterende café Colibri gelegen. Naast het café en tevens souvenirshop hangen verschillende ‘voederbakken’ voor de kolibries die hier dan ook in grote getalen aanwezig zijn. Ze zijn gewend aan mensen dus je kunt ze van zeer dichtbij bewonderen. Er leven hier verschillende soorten Kolibries, dus je kunt ze in een rijk kleurenspectrum zien.

Tip: zet de camera van je telefoon op ‘slomo’. Zo kun je de kolibries mooi in beeld krijgen.

3. Parkeer voor de deur

Ben jij met een huurauto? Dan kun jij je auto gratis langs de kant van de weg parkeren voor de toegangspoort. De omgeving is veilig, dus je auto staat hier goed. Wil je toch wat meer zekerheid, dan kun je ook binnen de hekken betaald parkeren.

4. Neem een verrekijker mee

Nadat de tour met gids is afgelopen kun je de rest van de dag nog ongelimiteerd in- en uitlopen. Zo kun je dus een drankje doen bij het eerdergenoemde café Colibri en vervolgens weer met hernieuwde energie een nieuw wandelpad inslaan. Aangezien je nu zonder gids op pad bent is het slim om een verrekijker mee te nemen, zodat je kunt zien wat voor moois je in de verte hebt gespot.

5. Het beste tijdstip

Waar we online overal lezen dat het beste tijdstip om 07.00 uur is, omdat het dan nog ‘niet druk’ is en je de grootste kans hebt om wildlife te spotten, adviseren wij geheel tegen alle richtlijnen in om vooral midden op de dag te gaan, zodat de meeste bezoekers het park alweer hebben verlaten.

Andere dingen om te doen in de regio Monteverde

Naast de wandelingen door het Monteverde Cloud Forest Reserve zijn er nog veel meer gave dingen om te doen in Monteverde.

Ziplinen

Wil jij de schitterende natuur hier vanuit een ander perspectief te ontdekken? Ben je niet bang voor snelheid en hoogtes? Dan is ziplinen de manier voor jou! De grootste aanbieder in deze regio is Sky Trek. Zij bieden je een groot zipline parcours aan waarbij je het Monteverde nevelwoud van bovenaf kunt bekijken. Er zijn meerdere zipline banen in Costa Rica, maar dit schijnt de mooiste en meest indrukwekkende te zijn!

Monteverde hangbruggen

Net als in La Fortuna kun je het National park vanaf spectaculaire hangbruggen ontdekken. Geniet van het uitzicht en de adrenaline die zachtjes door je lichaam stroomt als je de bruggen bij elke stap voelt schommelen. Als je moet kiezen voor de gaafste hangbruggen in Costa Rica, dan raden wij aan om een bezoek te brengen aan het Mistico hangbruggenpark in La Fortuna.

Kikkers spotten

Ja echt, wij raden je aan om kikkers te gaan spotten, vooral als je dit nog niet eerder hebt gedaan in Costa Rica. In het kleinschalige Frog Pond leven meer dan 25 soorten kikkers, waaronder onze favoriet: de Red Eyed Tree Frog.

Tip: Ga je naar La Fortuna, dan kun je ze ook zien tijdens een nachttour in de Cecropia Eco Lodge. Hier laat host Jay je met liefde in een 2 uur durende tour naast kikkers nog veel meer gave dieren zien, waaronder slangen en spinnen. We like!

Hoe kom je in Monteverde?

In dit overzicht zetten wij de meest voorkomende opties en bestemmingen op een rijtje. Huurauto, shuttle (Caribeshuttle is de meest gebruikte) of het openbaar vervoer. Vanwege de ruige en dichtbegroeide landschappen zijn de reistijden in Costa Rica over het algemeen langer dan op Google Maps staat aangegeven. Tel daar de slechte staat van de meeste wegen in deze omgeving bij op en je kunt je voorbereiden op een groot avontuur.

TIP: gebruik ‘Waze’ voor de beste en actueelste reistijden in Costa Rica.

Huurauto in Costa Rica

In de omgeving van Monteverde kan het handig zijn om een 4×4 tot je beschikking te hebben. De wegen rondom La Fortuna en Monteverde zijn niet de beste van Costa Rica. Je rijdt veel over onverharde wegen vol met kuilen en grote stenen. Wij hebben het ook gered zonder 4×4, dus het is niet noodzakelijk. Wel is een auto met voldoende bodemvrijheid aan te raden en een sterke motor voor de steile stukken. Wil je een local steunen? Wij huurden last minute een auto bij Piedro. Zeker een aanrader voor zwel de prijs als de service. Ook is het mogelijk om via het Nederlandse bedrijf ‘Sunny Cars’ een auto te huren in Costa Rica. 

Vanaf San José naar Monteverde

Auto

Vanaf San Jose is het zo’n 3 – 4,5 uur rijden, afhankelijk van het type huurauto dat je hebt. Houd rekening met extra reistijd, omdat er rondom San José altijd veel file staat.

Shuttle

Het is mogelijk om met een shuttle van San José naar Monteverde te reizen. Dit kan voor $55 p.p. De shuttle doet er 3,5 uur over.

Bus

De goedkoopste manier om in Monteverde te komen is met de bus. Dagelijks vertrek er om 06.30 uur een bus en nog eentje om 14.30 uur in de middag. De bus doet er ongeveer 4-5 uur en kost zo’n $6 p.p.

Vanaf La Fortuna naar Monteverde

Auto

Het is zo’ 4 uur rijden van La Fortuna naar Monteverde. Houd er rekening mee dat de wegen rondom La Fortuna en Monteverde niet heel goed zijn, dus tel hier zeker een uur extra bij op. Daarnaast is de omgeving prachtig, dus wil je vast een keer stoppen voor een foto. Je hebt geen 4×4 nodig in deze omgeving, maar wel een auto met voldoende bodemvrijheid en een sterke motor.

Shuttle

Er gaat geen rechtstreekse bus van La Fortuna naar Monteverde. Je moet een overstap maken in Tilaran. Deze busrit kost je in totaal 7-9 uur en kost zo’n $9,- pp.

Bus

Je kunt met een shuttle van La Fortuna – Monteverde reizen. Deze shuttle doet er 4 uur over en kost $27,- per persoon. De shuttles gaan vaak over de Laguna de Arenal.

Vanaf Montezuma/ Santa Teresa naar Monteverde

Auto

Vanaf Montezuma/ Sante Teresa is het zo’n 5-7 uur rijden. De weg tussen Santa Teresa – Cobano – Montezuma is in goede staat, net als de grote weg richting Puntarenas. Vanaf hier is de weg grotendeels onverhard, maar toch redelijk goed begaanbaar, zelfs met een 2 wiel aangedreven auto.

Shuttle

Het is mogelijk om met de shuttle vanaf Montezuma / Santa Teresa naar Monteverde te reizen. Dit kost $60 p.p. je doet er zo’n 5 uur over.

Bus

Afhankelijk of je de verschillende overstappen kunt halen, doe je er zo’n 6-8 uur over om van Monteverde naar Montezum/ Santa Teresa te komen. Je neemt eerst de rechtstreekse bus naar Puntarenas, gaat daar met de ferry en stapt dan over op de bus naar Cobano om vervolgens de bus naar Montezuma/ Santa Teresa te pakken.

Tip: Check deze website voor actuele busschema’s in Costa Rica. De ferry is niet duur, hier betaal je omgerekend zo’n €1 – €2 voor. De ferry doet er 1,5 uur over.

Leukste accomodaties in Monteverde

La Guayaba Monteverde

Een nachtje slapen in La Guayaba Monteverde kost zo’n €65,-. In ruil daarvoor krijg je een ruime, goed verzorgde kamer met een balkon en uitzicht! Dit hotel ligt wat verder weg van het Cloud Forest Reserve, maar ligt daarentegen wel op loopafstand van restaurants.

Selina Monteverde

Ook dit Selina hotel heeft weer gezorgd voor een eyecatcher. Bij de ingang van het hotel zul je er vanzelf tegenaan lopen ;-). Het hotel is prachtig gelegen, midden in de natuur en op loopafstand van het Monteverde Cloud Forest Reserve. Het nadeel is dat het wat verder van het dorp af ligt, maar het voordeel is dan weer dat je ook kunt ontbijten, lunchen en dineren bij Selina. Houd er wel rekening mee dat de prijzen wat hoger liggen en de porties niet heel groot zijn. Na een dagje wandelen (of ziplinen) kun je hier ontspannen in een van de jaccuzi’s waar je gratis gebruik van kan maken.

Tityra Lodge

Over unieke locaties gesproken! Deze accommodatie in Monteverde spant toch wel de kroon. Hoe tof is het om zo’n lodge voor jezelf te hebben, midden in de natuur. Wanneer je net zulk mooi weer hebt als wij hebben is natuurlijk niets lekkerders dan binnen en buiten met elkaar te verbinden door de zijkant van de lodge open te klappen.

Wordt Monteverde Cloud Forest jouw volgende bestemming in Costa Rica?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens jouw bezoek aan Monteverde of Santa Elena? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Pinterest Monteverde Costa Rica

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *