Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Olifanten in Sri Lanka: alle opties om olifanten te spotten

Zodra je je gaat verdiepen in een reis naar Sri Lanka kun je er eigenlijk niet omheen: wildlife. Van prachtige vogels, tot luipaarden en bovenal natuurlijk de wilde olifanten in Sri Lanka. Wie wil het niet? Prachtige foto’s hangend vanuit een jeep met een olifant voor je neus. Hier zit natuurlijk ook een keerzijde aan. Want hoe fijn vinden die olifanten in Sri Lanka het eigenlijk als ze worden omsingeld door 30 jeeps? In dit artikel willen wij jou bewust maken van de keuze die je maakt. Wat ons betreft geen goed of fout, maar wel goed om eens bij stil te staan en uit te vinden welke keuze het beste bij jou past.

Olifanten spotten Sri Lanka | Olifanten safari | The Kingdom Ecolodge

Olifanten in Sri Lanka

Ons standpunt tov de Olifanten safari

Laten we voorop stellen dat wij geen biologen of deskundigen zijn op dit gebied. Wij kunnen je dan ook geen goed antwoord geven op de vraag hoe fijn de olifanten in Sri Lanka het vinden als ze worden omsingeld door 30 jeeps. Wel hebben we hier meerdere gesprekken over gevoerd met locals en hebben daar onze eigen conclusie uit getrokken. Voor ons geen olifanten safari in Sri Lanka waar massa’s jeeps tegelijkertijd zijn.

Waarom geen olifanten safari voor ons?

Wij hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan en vragen ons bij alles wat we doen dan ook af hoe dit voor de dieren is. De olifanten in Sri Lanka worden natuurlijk goed beschermd in de vele National Parks in Sri Lanka, maar dat betekent niet dat het binnen hun natuurlijke habitat valt dat er dagelijks 10-tallen (en in sommige parken zeker wel 100-tallen) jeeps langs rijden. Niet voor niets kunnen de olifanten agressief worden en op de jeep af komen.

Nu gaat het meestal gewoon goed en blijven de olifanten in Sri Lanka gewoon door gaan waar ze mee bezig waren. Natuurlijk zijn de olifanten inmiddels gewend geraakt aan alle toeristen. Daarnaast kun je er natuurlijk voor kiezen om naar één van de rustigere National Parks in Sri Lanka te gaan, zodat je niet met 10-tallen jeeps in de file staat om de olifant te spotten. 

Wij voelden ons niet op ons gemak bij het idee dat we het leven van de olifanten in Sri Lanka op deze manier storen, maar waren wel benieuwd of het ook op een andere manier mogelijk is.

Verderop in dit stuk geven wij je tips voor de rustigste National Parks in Sri Lanka. Onderstaande olifant kwamen wij overigens gewoon in het wild langs de weg tegen.

Wat is het alternatief op de olifanten safari?

Dat betekent niet dat wij de olifanten helemaal niet willen zien in het wild! Sterker nog, dolgraag. Wij vinden de olifanten enorm indrukwekkend. Met een beetje geluk kom je de olifanten in Sri Lanka zelfs ‘gewoon’ langs de weg tegen. Maar je kunt ook op een andere manier de mazzel hebben een olifant te spotten. Dat kan bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan een Ecolodge.

Zo verbleven wij in The Kingdom Ecolodge in de buurt van het Yala National Park (Dit is geen samenwerking met The Kingdom Ecolodge, maar een oprechte aanrader van ons). De olifanten zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen en komen dus veel in het gebied rondom dit park, op zoek naar drinkwater, aldus Dim, de eigenaar van de ecolodge.

Maar ook komen de olifanten in de omgeving van de ecolodge om van het lekkere eten te genieten. De lodge is namelijk omgeven van een prachtig stuk land vol met groente en fruit. Er kan absoluut geen garantie worden geboden dat je hier een olifant tegen komt, maar de kans is wel aanwezig. En als je er dan één spot, loopt hij hier echt in het wild rond, zonder allemaal andere toeristen en jeeps om de olifant heen.

Als je met de eigenaar op olifanten safari gaat in de omgeving van de lodge, houdt hij daarbij voldoende afstand tot de olifanten, om hen niet af te schrikken. Stel je verwachtingen dus bij als je een close up selfie foto met een olifant wil hebben!

Waarom wel naar een National Park?

Gelukkig worden de olifanten in Sri Lanka goed beschermd in de National Parks. Daarnaast zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen en kunnen ze gewoon van het ene park naar het andere lopen. Ook zijn er plekken in de parken waar de toeristen niet kunnen komen. Zonder deze National Parks zouden er waarschijnlijk helemaal niet zoveel olifanten in Sri Lanka overleven. 

Daarnaast is het logisch dat wanneer je geen zeeën van tijd hebt op je reis door Sri Lanka, je kiest voor een korte olifanten safari in één van de National Parks i.p.v. direct 24 uur te verblijven in een ecolodge.

Welk park past het best bij jou?

Wat zijn de rustigste National Parks in Sri Lanka?

Wil je meer rust, kies dan voor één van de rustigere National Parks in Sri Lanka, zoals het Wilpattu National Park. Hier heb je ook meteen kans op het zien van een luipaard. Ook Udawalawe National Park is een rustiger park dan bijvoorbeeld Yala.

Wil je toch graag Yala bezoeken, omdat je naast de olifanten in Sri Lanka ook een luipaard wil spotten (en die kans is daar toch echt een stuk groter!), dan zijn er ook opties om in het Yala park te overnachten op rustigere plekken dan waar de meeste dagtoeristen heen gaan. Check de site van Yala voor de opties.

Waar heb je de grootste kans om olifanten te spotten?

Heb je weinig tijd en wil je met één bezoek aan een van de National Parks in Sri Lanka zeker zijn van het spotten van olifanten? Dan is het Minneriya National Park wellicht een goede optie voor jou. Dit park staat bekend om z’n vele olifanten, die daar samenkomen bij het waterreservoir dat daar is aangelegd. Daarnaast ligt dit park rondom een aantal andere (kleinere) National Parks in Sri Lanka waar de olifanten naar toe trekken. Daarom is de kans om een olifant tegen komen op straat in deze omgeving ook zo groot!

Laatste tip om de drukte te beperken

Daarnaast kun je de hoeveelheid jeeps beperken door jouw eigen jeep te delen met een aantal andere mensen. Vaak passen er wel 6 of 8 mensen in de jeep, terwijl veel mensen de jeep met z’n tweeën vullen. Begrijpelijk, want een privé tour is natuurlijk hartstikke fijn. En de prijzen in Sri Lanka liggen niet zo hoog dat het onbetaalbaar wordt voor 2 personen. Maar wellicht een idee om dit te overwegen!

Is Sri Lanka jouw ultieme bestemming?

Vond je ons artikel over olifanten in Sri Lanka leuk, nuttig of bruikbaar? Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt van olifanten in Sri Lanka? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram via @reisstel.nl.

Pin dit artikel voor later

Olifanten in Sri Lanka - olifanten safari - national parks in Sri Lanka

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *