Lekkerste eten in Sri Lanka

Een wereldse reis is voor ons niet compleet zonder de lokale keuken geproefd te hebben. Het liefst eten we dit zo vaak mogelijk, want dat is immers de specialiteit uit het land. In Sri Lanka eet men veel, heel veel, Rice & Curry. De Sri Lankanen eten dit het liefst 3x per dag: voor ontbijt, lunch en diner. Vind jij dat ook iets te veel van het goede? Lees dan dit artikel met 15 gerechten die je gegeten moet hebben in Sri Lanka. Eet smakelijk!

1. Rice & Curry

Oké, we zetten het toch bovenaan de lijst, want het is heerlijk! Overal in Sri Lanka is Rice & Curry te vinden. Zelfs als je in de middle of nowhere een piepklein restaurantje of bakkertje tegenkomt verkopen zij Rice & Curry. Bij de ene plek is het uitgebreider dan bij de andere plek, maar je kunt eigenlijk altijd kiezen uit een aantal soorten.

De populairste curry is Dahl (linzen) curry, heerlijk! De meeste curry’s zijn vegetarisch. Wij hebben voornamelijk de volgende groenten curry’s geproefd: pompoen, bieten, long beans en drumstick bonen (moringa). Vooral de laatste heeft een bijzondere gebruiksaanwijzing. De buitenkant is eigenlijk een harde schil die je niet kunt opeten. Schraap dus met je tanden de binnenkant er uit, die is heerlijk!

De curry’s worden geserveerd met rijst, maar vaak ook met andere lekkernijen. Zo heb je bijna altijd papadum als optie: absoluut aan te raden, zeker als de curry’s pittig zijn is het fijn om hier even mee af te blussen. Daarnaast wordt er bijna altijd coconut sambol bij geserveerd, een heerlijke (zeer) pittige kokosrasp met tomaat. En verder wordt er wel eens brood of coconut roti bij geserveerd.

2. Stringhoppers

Stringhoppers kunnen apart besteld worden bij de curry en zie je voornamelijk bij het ontbijt verschijnen. Het zijn eigenlijk noedels, maar ze zijn gemaakt van gestoomde rijst. Fijn voor de afwisseling!

3. Kokospannenkoeken

Je zou het niet direct verwachten, maar je kunt bij het ontbijt vaak ook heerlijke pannenkoeken krijgen in Sri Lanka. Wij zijn ze in twee vormen tegengekomen: pannenkoeken zoals je ze in Nederland gewend bent, van dun deeg opgerold met een vulling. En pannenkoeken die gemaakt worden van plakkerige rijst. Bij beide is de vulling vaak een mengsel van kokos met palmsuiker.

4. Halapa

Een zoete snack, vaak gemaakt van kurakkan meel en kokos. Belangrijk is dat het gerold wordt in kanda bladeren. Dat geeft een speciale smaak. Probeer het uit!

5. Kottu Roti

Kottu Roti is fijngehakte Roti gemengd met ei en groenten, en als je wil kan er ook vlees of vis worden toegevoegd. Je vindt het bijna op elke hoek van de straat en je kunt het al van veraf herkennen aan het geluid van de hakkende messen in de Roti.

6. Roti

Roti is in Sri Lanka in meerdere soorten verkrijgbaar. Coconut Roti wordt vaak naast een ander gerecht geserveerd. Vegetarische Roti is dichtgeklapt soort pasteitje gevuld met heerlijke groente en veel pittige kruiden, ideaal voor de lunch of als snack tussendoor. Maar je kunt ook chocolate Roti bestellen (een toeristische lekkernij, maar absoluut het proberen waard als toetje!)

7. Bara

Oorspronkelijk afkomstig uit India, zoals wel meerdere gerechten in Sri Lanka. Het lijkt op een donut, maar dan hartig. Gemaakt met allerlei lekkere kruiden. Vaak worden er chutneys (dipjes) bij gegeten.

Foto boven: stringhoppers, kokospannenkoeken, roti en bara

8. Fried Rice / Fried Noodles

Eigenlijk een heel simpel gerecht, maar absoluut lekker als lunch aan het strand of voor de afwisseling van de Rice & Curry. De naam zegt het al: gebakken rijst of noedels met wat groente (voornamelijk stukjes wortel en prei, verwacht er niet te veel van) optioneel vlees of vis.

9. Patti’s en Samosas

Hartige broodjes en taartjes gevuld met heerlijke vulling. Van vegetarisch tot ei, vis en vlees. Let op: dit kan behoorlijk pittig zijn!

10. Hoppers

Hoppers zijn eigenlijk dunne crêpes van rijstmeel, kokosmeel en suiker. Meestal wordt daar binnenin een spiegelei geserveerd. Super lekker bij het ontbijt, maar je kunt het vaak de hele dag door krijgen in Sri Lanka.

11. Masala Vadai / Vada / Wade

Super lekkere snack die je overal op busstations, in de bussen en in de treinen tegenkomt. Wat ons betreft is deze snack van linzen en kruiden een absolute aanrader.

12. Curd

Eigenlijk gewoon yoghurt, of meer een soort van kwark, maar dan gemaakt van buffelmelk. Super lekker! Extra lekker met honing. Dit is vaak als toetje te verkrijgen.

13. Fruit en fruitsapjes

Een vrij breed begrip en ook zeker niet iets typisch voor Sri Lanka. Maar je mag het hier absoluut niet overslaan. Het fruit hier is zo lekker zoet en sappig. Wij raden aan: papaya, passievrucht en ananas. Maar er groeit hier ook veel jackfruit. Geen zoet en sappig fruit, wel de moeite waard van het proberen. En wist je trouwens dat aan de banentros ook een vrucht groeit? Van deze bananenvrucht worden curry’s gemaakt, lekker! Daarnaast worden er ook overal heerlijke verse fruitsapjes gemaakt. Tip: geef hierbij wel even aan dat je geen toegevoegd suiker (of zout!) wil hebben.

14. Kokis

Een gefrituurd zoet hapje dat bij de thee geserveerd wordt. Wij kregen dit voorgeschoteld toen we te gast waren in een Sri Lankaans gezin. Het wordt gemaakt van rijstmeel en kokosmelk en is een beetje zoetig. Men zegt ook wel dat het afkomstig is van de Nederlanders.

15. Verse vis

Sri Lanka is een eiland en wordt dus omringd door zee. Genoeg vis te vangen dus! Overal langs de kust zie je de vissersbootjes, die vaak ’s nachts voor je op pad gaan. Van gamba’s tot kreeft en calamaris en tonijn. Wat ons betreft allemaal de moeite waard.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *