Reisverslag roadtrip week 12 - header

Reisverslag: Roadtrip Europa – week 12

Nadat onze buren zijn vertrokken hebben we het stukje paradijs waar we vorige week over schreven, nog even voor onszelf. Wat een luxe. Toch vinden we het beide jammer dat we nu al afscheid hebben genomen, wetende dat het waarschijnlijk weer even zal duren voordat we ‘jongeren’ tegen zullen komen. Daarnaast blijft de situatie erg onrustig in Italië dus besluiten ook wij nog even de nieuwsontwikkelingen af te wachten. Gaat Italië wel of niet in lockdown in de komende dagen…

Onze voormalige buren Tania en Adam dachten waarschijnlijk hetzelfde want de volgende ochtend sturen ze ons al een berichtje. “Onze nieuwe camperplek is geweldig, alle faciliteiten zijn aanwezig, perfecte plaats om de ontwikkelingen af te wachten, waar wachten jullie op?”. Mochten we niet op tijd Italië kunnen verlaten dan zijn we vanaf deze locatie in ieder geval zelfvoorzienend. Daarnaast ligt de plek voor ons op de route richting het zuiden. We twijfelen geen seconde, pakken de bus in en een paar uur later zijn Fred en ‘Jits’ weer herenigt.

Work-outs, strategieën en Monopoly

We komen terecht in het schattige dorpje ‘Torrita di Siena’ waar we wederom een geweldig uitzicht hebben en dit keer ook nog eens gratis stroom, water en loosfaciliteiten. Wat een gastvrijheid. Nu we samen vol spanning de ontwikkelingen afwachten genieten we van onze tijd samen. Work-outs voor de mannen, social media strategieën voor de vrouwen gevolgd door zware onderhandelingen aan het monopolybord. Je kunt het slechter treffen.

Verrassings bezoekjes

Als we de volgende middag een boodschapje willen doen zien we een bekende camper opduiken.. een Nederlands kenteken.. Wat? Het zal toch niet? Toch wel.. Onze Nederlandse vrienden Rixt en Tim zijn onderweg vanuit Rome richting Spanje. Ze zagen dat ze in de buurt waren en besloten ons te verrassen. Hoe gaaf! We hebben een hoop verhalen uit te wisselen en nemen daar ’s avonds tijdens de pasta, hoe verrassend, heerlijk de tijd voor.

Nadat Tim en Rixt de volgende ochtend vroeg hun weg vervolgen krijgen wij een berichtje van Emma en Rupert, een leuk stel dat wij eerder in Venetië hebben ontmoet. Zij zijn ook in de buurt en koersen ook af op onze camperplek, hoe gaaf. Zo zie je weken niemand, en zo heb je één grote reünie.

De zoektocht naar gas

Als er één ding is dat wij liever vandaag dan morgen zouden aanpassen aan onze camper Fred, dan is het wel het creëren van een LPG buitenvul installatie. Iets waar we voor onze reis nooit aan gedacht hebben, voelt nu als praktisch onmisbaar. Waarom? In ons eerdere reisverslag schreven we al dat het in Zwitserland praktisch onmogelijk was om onze gasfles bij te vullen. Waarna we in Duitsland eindigden om een passende gasfles te kopen.

Nu zijn we inmiddels zo’n 7 weken verder en onze ‘nieuwe’ gasfles is inmiddels bijna leeg. Om te voorkomen dat we weer weken op een losse gasbrander aan het koken zijn gaan we dit keer op tijd op zoek naar de mogelijkheid om de gasfles bij te vullen. We weten dat het lastig gaat worden, want het hervullen van gasflessen is illegaal in Italië.

Zodoende contacteren we zo’n 25 verschillende bedrijven binnen een straal van 1,5 uur rijden. Campings, kampeerwinkels, tankstations, garages en gasbedrijven. Maar het antwoord is eenduidig, we kennen het probleem, maar we kunnen helaas niet helpen.

Van bouwmarkt tot kampeerwinkel

Dan maar op zoek naar een adapter zodat we (wederom) een nieuwe gasfles kunnen kopen en installeren. Het enige probleem in kleine Italiaanse dorpjes is dat niemand een woord Engels spreekt en de Google Translate app alleen maar voor meer verwarring lijkt te zorgen.

In de 4e bouwmarkt word ik geholpen door een super behulpzame Italiaan die me lijkt te begrijpen. Hij is een kwartier aan het knutselen en probeert zelf een adapter te maken, wat niet geheel lijkt te lukken. Daarna pleegt hij wat belletjes om vervolgens de route uit te tekenen richting een winkel die ons ‘mogelijk’ kan helpen met de adapter. Deze ‘winkel’ blijkt een heuse kampeerwinkel te zijn, weliswaar verstopt en bedekt onder een dikke stoflaag, maar toch. Er is hoop.

Te vroeg gejuicht

De eigenaar spreekt helaas geen Engels, maar met het handen en voeten lukt het om een nieuwe gasfles + adapter te kopen en kunnen we er voorlopig weer tegenaan. Kosten €73,00. Met een glimlach rij ik terug naar onze camperlaats en wil ik de nieuwe gasfles installeren. Shit.. de opening zit naar boven in plaats van opzij, waardoor deze niet in de camper past.

20 minuten later sta ik weer voor het kampeerwinkeltje en probeer ik uit te leggen wat er aan scheelt.. Wat duidelijk niet over lijkt te komen. We schakelen onze Italiaanse familie in om telefonisch te tolken waarna een andere klant in de winkel ons ziet struggelen en haar hulp aanbiedt. Top! Met hulp van onze nieuwe tolk blijkt het ‘ineens’ wel mogelijk om onze gasfles bij te vullen. Na zware onderhandelingen mogen we =de gasfles en adapter gelukkig retourneren en kregen een ‘tegoedbon’ die we in het winkeltje mogen besteden. We kunnen er om lachen want de volgende middag was onze gasfles weer gevuld en met een beetje geluk redden we het nu tot aan de kerst.

Heetwaterbronnen in Saturnia

Met onze nieuwe gasfles aan boord verwisselen we onze ‘veilige’ camperplaats om voor het zuidelijker gelegen Suturnia. De omgeving die bekend staat om zijn natuurlijke heetwaterbronnen., de Terme di Saturnia Dat kunnen wij dan ook niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. 

We kiezen de sportieve ‘route’ wat neerkomt op een wandeling van ongeveer 45 minuten richting de baden. 9 uur ’s ochtends op een doordeweekse dag, met een beetje geluk zijn we hier als enigen, dachten wij. Eenmaal aangekomen in dit natuurfenomeen zijn we zeker niet de  enigen, maar is het gelukkig nog steeds rustig. Een half uurtje later wordt het ons te druk en kiezen we eieren voor ons geld. Doordat deze natuurlijke baden openbaar zijn en 24/7 toegankelijk kiezen we er voor om morgen een nieuwe poging te doen om de zonsopgang te bekijken vanuit de baden.

De wekker gaat op tijd, vol enthousiasme stappen we achter het stuur en nog geen 15 minuten later zien we van afstand al de zwaveldampen boven de bomen tevoorschijn komen. Het is nog geen 6.30 uur dus we hebben goede hoop dat de Italianen niet zo ‘gek’ zijn om zo vroeg te badderen. We blijken aan alles te hebben gedacht, behalve eventuele hoogtebeperkingen van parkeerplekken.. Daar sta je dan met je goede gedrag..  Ach, dan maar wat gave shots maken met George en proberen we het later nog een keer. 

Gelukkig is 3 keer altijd scheepsrecht en weten we prachtige shots te maken in alle vroegte en alle rust.

Corona ontwikkelingen

Zoals inmiddels gebruikelijk sluiten we deze week weer af met een korte ‘Coronarubriek’. Het was weer een hectische week nu Italië is van geel naar oranje is omgedoopt. Dit nieuws viel samen met het feit dat Frankrijk in lockdown ging waardoor het voor ons niet meer haalbaar was om tijdig Spanje en Portugal te bereiken. De landen die wij op het oog hadden om te overwinteren. Zoals inmiddels gebruikelijk is het even slikken en weer doorgaan. Zo hebben wij onze ‘plannen’ bijgeschaafd en zetten wij nu onze zinnen op Griekenland.

We houden jullie op de hoogte.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

Scroll to Top