Reisstel.nl Logo
15 essentiële camper benodigdheden | 15 praktijktips + video | header

15x essentiële camper benodigdheden | nr 1 lijst!

Wij beantwoorden elke week een vraag van jullie die gesteld kan worden via onze social media of onze contact pagina op deze website. Deze week hebben we het over essentiële camper benodigdheden: wat had ik vooraf willen weten? Wij delen onze praktijktips op basis van onze eerste 3 maanden als fulltime ‘vanlifers’ in deze camper benodigdheden lijst. Hopelijk heb je wat aan onze ‘blunders’ en blijft jou de nodige ellende bespaart. – Update- inmiddels zijn deze tips op basis van >12 maanden Vanlife tijdens onze rondreis door Europa.

Video: 15x essentiële camper benodigdheden en praktijktips

Video afspelen

Inhoudsopgave - camper benodigdheden lijst

1: LPG buiten vulinstallatie

Om te kunnen koken gebruiken wij gas. Om ons water op te warmen gebruiken wij gas. Om een kopje koffie te drinken gebruiken wij gas. En voor sommige campers geldt dat ook de kachel en koelkast werken op gas. Je begrijpt, gas is dus absoluut een van de meest essentiële camper benodigdheden voor een camperaar en is dan ook de perfecte nummer 1 op deze camper benodigdheden lijst.

Nu is het mogelijk om net als wij een losse hervulbare gasfles te kopen en deze eenvoudigweg bij te laten vullen. Althans dat dachten wij. Het gedeelte eenvoudig kunnen we beter weglaten. Het vullen is in veel landen verboden en als het niet verboden is heb je een adapter nodig. Dat is alleen als je eerst al een vulpunt hebt kunnen vinden.

Je kunt jezelf heel veel ellende besparen door te investeren in een LPG buiten vulinstallatie met bijbehorende gasfles en universele vulnippels. Bijna overal in Europa kun je gewoon bij een tankstation LPG tanken en is je gasfles voor een paar euro weer gevuld.

Heb je de ruimte? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om óók een losse gasfles mee te nemen met bijbehorende adapters. Zo heb je ook in de landen waar het vullen verboden is altijd voldoende gas aan boord.

Tip. 1 van de handigste camper benodigdheden: schaf een set adapters (euronippels) aan, deze passen op de meeste buitenlandse gasflessen. Zo kun je in het buitenland een gasfles huren of kopen en op jouw gasinstallatie aansluiten.

2: voldoende batterij capaciteit

Wij hadden simpelweg geen idee dat er verschillende soorten accu’s bestaan. Laat staan dat we wisten waar de ‘12 volt 140 AH’ op onze voormalige huishuidaccu voor stond. Laat staan hoelang je met zo’n batterij kunt doen. Wij hebben tijdens onze reis een nieuwe batterij gekocht, maar doordat wij niet scherp waren op het verbruik heeft deze al veel van zijn capaciteit verloren. Zonde natuurlijk.

Onze tip is dan ook: verdiep je in de werking en laat je adviseren door mensen die hier verstand van hebben. Dit had ons een HOOP tijd en ellende kunnen besparen. Is de batterij echt een van de essentiële camper benodigdheden? Wel, voor iedereen die houdt van wildkamperen en niet continue op zoek wil zijn naar stroompunten is dit absoluut een van de essentiële camper benodigdheden. 

Update zomer 2021: inmiddels hebben wij een geheel nieuw energiesysteem met 2x 100 ah lithium batterijen. Een op maat gemaakt plug & play energiesysteem voor in jouw camper kun je aanschaffen via de Stroomwinkel. 

3: PRO versie van Campercontact en Park4Night.

We komen nog steeds reizigers die, net als wij, een paar euro wilden besparen door uitsluitend gebruik te maken van de basisversie van de apps. Ja, je kunt er een camperplaatsen mee vinden, maar je bespaart jezelf zoveel tijd en moeite door voor een paar euro de PRO versies te installeren.

Het grote voordeel van de betaalde varianten van deze apps is de mogelijkheid om te filteren. Het aanbod op deze apps is zo verschrikkelijk groot, net als de hoeveelheid troep, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Met het filter is het eenvoudig om op bijvoorbeeld 3* of 4* te filteren zodat je eenvoudig de mooiste plaatsen kunt vinden of simpelweg een plaats om je toilet te legen.

Dus valt het onder de lijst met essentiële camper benodigdheden? Misschien niet, maar het is wel reuze handig.

4: Levellers en een waterpas

Wat ons betreft een van de meest essentiële camper benodigdheden op de lijst, want wij gaan nergens meer heen zonder onze ‘levellers’ en waterpas. Levellers zijn oprijblokken die je kunt gebruiken om de camper ‘waterpas’ te parkeren. Voor velen zal gelden dat het simpelweg net wat lekkerder slaapt. Ook helpt het om te voorkomen dat je borden langzaam maar zeker van de tafel afglijden.

Tip: Probeer de leveller niet te ‘verhogen’ door er een blokje of steen onder te leggen. De kans is groot dat deze onder het gewicht van de camper bezwijkt doordat het niet ondersteunt wordt. Je raadt, dit gebeurde ons.

5: Chemische toilet en grijswatertank

Geen enkele camperaar kan zonder toilet. Er zijn natuurlijk diverse opties, maar wat ons betreft is een van de fijnste camper benodigdheden het chemisch toilet. We schreven het al in ons eerste reisverslag, wij hadden geen enkel idee hoe we ons chemische toilet (porta potti) moesten legen. Dit resulteerde in een het zoeken naar youtube ‘tutorials’ op de loosplek en voorbijgangers die ons wilden helpen om het toilet te legen… Het voelt toch wat lekkerder om goed voorbereid op pad te gaan, dus tip van ons: bereid je vooraf voor hoe je zo’n chemisch toilet leegt. 

6: Ideale prullenbak

Je camper trilt en hobbelt tijdens het reizen. Soms een beetje, soms verschrikkelijk veel. In de afgelopen periode zijn er bij ons meerder potten en bakken gesneuveld omdat ze van grote hoogte naar beneden vallen. Jammer van de potten, maar vooral vervelend als daarna de complete camper vol ligt met rijst of muesli. Guess once, been there.

Een van de handige camper benodigdheden die hoort bij deze tip is de Flextrash prullenbak. Wat ons betreft de ideale camper prullenbak mede omdat je hem kunt ophangen aan een van de kastjes, zodat hij niet omvalt tijdens het rijden.

7: Waslijn/ droogrek

Het is vaak mogelijk om een wasserette te vinden waar je zowel je was kunt doen als kunt laten drogen. Een wasserette kost je al snel €15,00 voor het wassen en drogen en daar kun je dus eenvoudig op besparen door af en toe zelf een wasje te doen. In het begin van onze reis was het hoog zomer en was alles binnen no-time droog. Nu het buiten kouder en vochtiger wordt en daarmee binnen ook.. duurt het soms wel 3 dagen voordat een boxershort of shirt droog is. Een waslijn of droogrek voor buiten kan je veel ellende besparen en moet dus zeker toegevoegd worden aan de camper benodigdheden lijst.

Reis je in de herfst of winter? Zorg voor voldoende mogelijkheid om je was binnen te drogen op een plek waar het niet in de weg zit en je er continue naar hoeft te kijken.

8: waterfilter

Wij hebben gelukkig in de week voor ons vertrek een van de beste aankopen gedaan op het gebied van essentiële camper benodigdheden: een nieuw waterfilter van Innologic. Door deze te installeren, hebben we onszelf een hoop ellende bespaart. Zo kunnen we bij elk waterpunt water tappen en het zonder zorgen drinken. We ontmoeten onderweg veel mensen die geen waterfilter hebben en daardoor toch continue met flessen blijven zeulen of kilometers moeten omrijden om ergens schoon drinkwater te vinden. Kleine investering, groot gemak.

Dit waterfilter kopen?

9: Jerrycans en buitendouche

Onze camper is uitgerust met 12+10 liter schoonwater jerrycans en een 12 liter vuilwater jerrycan. Als we beide dagelijks ongeveer 2-3 liter water drinken, de afwas doen, onszelf wassen, groente afspoelen of handen wassen vliegt het water er letterlijk doorheen. We hebben nu al meerdere keren een ‘droomplek’ moeten verlaten omdat we zonder water zaten.

Ook onze Haba buitendouche kunnen we alleen gebruiken als we ‘voldoende’ water hebben. We kunnen daarom wel stellen dat een grotere watercapaciteit ons extra vrijheid zou geven.

Update zomer 2021: Inmiddels hebben wij extra capaciteit voor water gecreëerd (zo’n 70 liter), door middel van onder andere deze jerrycans en daar zijn we enorm blij mee! Nog een van de camper benodigdheden lijst om toe te voegen dus. Zo kunnen we veel langer wildkamperen en ook vaker een douche nemen ;).

Deze douche aanschaffen?

10: Reserve casette voor je porta potti

In aansluiting op een van de vorige punten, onze porta potti moet gemiddeld na 3-4 dagen geleegd worden. Aangezien wij proberen zoveel als mogelijk ‘wild’ te kamperen moeten we dus letterlijk op zoek naar een loosplek. Hiervoor gebruiken wij dan veelal de filtermogelijkheid van de in punt 3 genoemde apps. Met een reserve cassette + opbergmogelijkheid verdubbel je hierdoor je ‘vrijheid’. Uiteraard kun je ook nadenken over de mogelijkheid van een composttoilet. 

11: Voldoende mb's

Wildkamperen zorgt er voor dat je praktisch nooit gebruik kunt maken van een wifi spot. Nu wij veel aan het werk zijn zorgt dit er voor dat wij alles doen vanuit ons reguliere telefoonabonnement. Controleer goed wat je dekking is en hoeveel MB’s je in het buitenland kunt besteden. Bij veel providers is dit namelijk gelimiteerd en hebben wij de provider die ‘onbeberkt data’ buiten Nederland aanbiedt nog niet gevonden.

Tip: het kan handig zijn een separate wifi ontvanger aan te schaffen die werkt met een losse simkaart. Zo kun je in het land van bestemming een lossen simkaart met een X aantal gigabyte kopen en die gebruiken als mifi hotspot. Oftewel een mobiele wifi hotspot. Een van de camper benodigdheden waar men niet meer zonder kan.

12: Heater, winterdekbed en sloffen

Ga je net als wij weg in de zomer, dan is het eenvoudig om te vergeten dat het weer op enig moment kouder gaat worden. In de Zwitserse bergen daalde de temperatuur buiten tot rond het vriespunt en in onze slecht geïsoleerde camper binnen dus ook. Het duurde dan ook niet lang voor wij onszelf op zoek zagen naar een winterdekbed en sloffen tegen bevroren voeten.

Maar wanneer je in de winter het camperleven wilt voorzetten is wat ons betreft de Webasto diesel heater een van de meest essentiële camper benodigdheden. Dit zorgt er voor dat het binnen lekker warm blijft. 

13: Gereedschap en ducttape

Je denk er van te voren wellicht niet aan, maar het is altijd handig om gereedschap mee te nemen waarmee je de meest voorkomende reparaties zelf kunt uitvoeren. Wij hebben onderweg al meerdere kleine reparaties uitgevoerd zoals het repareren van onze douche, vervangen van achterlichten, gasfles omwisselen, waterslangen vervangen, huishoud batterij ontkoppelen en het aandraaien van de wielbouten. En los van dit alles, je bent nergens zonder ducttape.

14: Beveiligingssloten

Wij hebben zelf nooit goed nagedacht over inbraak en inbraakpreventie. Wat gezien onze avonturen in Turijn natuurlijk stom te noemen is. Zodra wij in de mogelijkheid zijn zouden we graag een aantal beveiligingsupgrades willen uitvoeren en toevoegen aan onze camper benodigdheden, waaronder externe portiersloten en raamsloten. Dit zorgt simpelweg voor extra gemoedsrust en dat is ons veel waard. Niemand vind het prettig om continue na te moeten denken of je spullen nog wel veilig zijn terwijl je een schattig dorpje aan het verkennen bent.

15: Juiste kleding en verzorgingsproducten

Wees je bewust van het feit dat je letterlijk in je kleren gaat ‘leven’. Doordat je beperkte ruimte hebt kun je enkel een kleine selectie kleding uitkiezen. Dit zorgt ervoor dat je al snel elke dag min of meer hetzelfde draagt. Als dit dan toch het geval is, zorg er dan voor dat je jezelf er prettig in voelt.

Enigszins op dat gebied raden wij ook zeker aan om duurzame verzorgingsproducten te gebruiken. Zo gebruikt Lisa de wasbare wattenschijfjes, Shampoo, Conditioner, Bodybar en Deo van Shampoobars. Scheelt een hoop plastic (met 1 shampoobar kun je 80x wassen dat gelijk staat aan 3 flessen!) en wattenschijfjes kopen en neemt ook een stuk minder ruimte in beslag. 

Ideale reishanddoek: Buvanha

Ben je nog op zoek naar een fijne (en lichtgewicht!) reishanddoek? Dan kunnen we zeker de strandlakens van Buvanha aanraden. Niet alleen gaat het zand mega makkelijk van de handdoek af, ze drogen ook snel, gaan niet stinken, zijn duurzaam geproduceerd én zien er super leuk uit! Wij zijn zeker fan van deze handdoeken en nemen ze tegenwoordig ook mee in onze backpack

LET OP: tot en met 8 mei 2022 (21.00 uur) kun je gebruik maken van onze persoonlijke kortingscode om 10 procent korting te krijgen op de producenten van Buvanha! Gebruik kortingscode Reisstel10.

Bonustip: een hangmat

Op de momenten dat je even ultiem wil ontspannen is een hangmat natuurlijk de perfecte uitvinding. Eerlijk is eerlijk, soms is het lastig een plek te vinden waar je hem aan kunt bevestigen, maar als het dan lukt is het zo fijn! Wij hebben op een aantal plekjes de hangmat gebruikt en daar vonden we het echt een toevoeging aan de lijst met camper benodigdheden: instant vakantiegevoel. 

Je kunt kiezen voor een hangmat die wij hebben, die helemaal past in stijl van van life, maar er zijn natuurlijk ook veel compactere en meer lichtgewicht hangmatten. Genoeg keuze dus. Wil je een compleet overzicht van hangmatten incl. bevestigingsmaterialen? Onze favoriet zijn de duurzame hangmatten van hangmatgigant.nl.

Camper benodigdheden voor wildkamperen

Ben je benieuwd wat de essentials zijn op het gebied van wildkamperen en hoe lang je hier mee kunt overleven zonder voorzieningen? Check dan zeker ook ons blog camper reizen: dit moet je weten voor je vakantie. 

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

1 gedachte over “15x essentiële camper benodigdheden | nr 1 lijst!”

  1. Hoi, wat leuk om jullie verhalen en tips te lezen! Sinds kort in het bezit van onze 1e camper 🤗. Volop bezig met het plannen van de eerste grote reis!
    Mag ik vragen van welk materiaal de latten zijn van jullie dakterras? We willen graag ook zoiets maken.
    Vast bedankt en veel reisplezier!
    Groeten Dien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top