Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Oh wij houden van lijstjes! Zeker als het gaat om inpakken voor het reizen (al dan niet met de camper). Speciaal voor jou hebben wij na meer dan 2 jaar fulltime vanlife geprobeerd alle essentiële camper benodigdheden én camper accessoires op een rijtje te zetten. Alles in een handig overzicht, zodat je weet wat je echt mee moet nemen op reis en wat je beter thuis kan laten. Van de basis voorzieningen, tot camper essentials en van accessoires tot internet en apps. Laat je het ons weten als je aanvullingen hebt? 

Camper benodigdheden

Basis voorzieningen

Gasinstallatie: losse gasflessen of LPG

Om te kunnen koken gebruiken wij gas. Om ons water op te warmen gebruiken wij gas. Om een kopje koffie te drinken gebruiken wij gas. En voor sommige campers geldt dat ook de kachel en koelkast werken op gas. Je begrijpt, gas is dus absoluut een van de meest essentiële camper benodigdheden voor een camperaar en is dan ook de perfecte nummer 1 op deze camper benodigdheden lijst.

losse gasflessen

Nu is het mogelijk om net als wij een losse hervulbare gasfles te kopen en deze eenvoudigweg bij te laten vullen. Althans, dat dachten wij. Het gedeelte eenvoudig kunnen we beter weglaten. Het vullen is in een aantal landen verboden en als het niet verboden is heb je vaak een adapter nodig. Als je al een vulpunt hebt kunnen vinden… Gelukkig is dat laatste steeds makkelijker geworden, sinds we de functie op de app ‘Park4Night’ hebben ontdekt. Daarover verderop in dit artikel meer. 

Je kunt daarnaast kiezen tussen verschillende type gasflessen. De meest voorkomende zijn butaan en propaan. Wij kiezen zelf altijd voor propaan gasflessen, omdat propaan beter bestand is tegen extreem koude temperaturen. Dus mocht je ook in de winter op pad gaan, is dat iets om rekening mee te houden. 

Voor de veiligheid hebben wij een drukregelaar geïnstalleerd op onze gasfles. 

Tip: 1 van de handigste camper benodigdheden als het gaat om losse gasflessen: schaf een set adapters (euronippels) aan, deze passen op de meeste buitenlandse gasflessen. Zo kun je in het buitenland een gasfles huren of kopen en op jouw gasinstallatie aansluiten.

LPG

Je kunt jezelf heel veel ellende besparen door te investeren in een LPG buiten vulinstallatie met bijbehorende gasfles en universele vulnippels. Bijna overal in Europa kun je gewoon bij een tankstation LPG tanken en is je gasfles voor een paar euro weer gevuld.

Heb je de ruimte? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om óók een losse gasfles mee te nemen met bijbehorende adapters. Zo heb je ook in de landen waar het vullen verboden is altijd voldoende gas aan boord.

Stroomplan: huishoudaccu’s en zonnepanelen

Veel camperaars vinden niks fijners dan lekker in het wild kamperen: een plek zoeken waar niemand anders is, met mooi uitzicht! Even lekker een paar dagen off grid. Maar wil je dit een paar dagen vol kunnen houden, dan is het van essentieel belang dat je zelfvoorzienend bent. Een van de belangrijkste zaken op dat gebied is elektra.

Zeker voor digital nomads als wij die constant hun laptop en telefoon op moeten laden, is het ondenkbaar zonder stroom te zitten. Kortom: een van de belangrijkste camper benodigdheden zijn zonnepanelen en huishoudaccu’s.

Toen wij net begonnen aan onze camper reis merkten we al snel dat onze energiehuishouding niet goed op elkaar afgestemd was. Het zonnepaneel leverde te weinig op voor wat wij verbruikten, maar ook onze loodaccu was niet goed afgestemd op ons verbruik. Na 10 maanden reizen in Europa waren we het zat en hebben we ‘onze Fred’ een complete upgrade gegeven.

Samen met De stroomwinkel hebben we gekeken naar een passend stroomplan en zodoende zijn wij uitgekomen op 2x 115W zonnepanelen en 2x 100 amp lithium batterijen. Het voordeel van de lithium batterijen ten opzichte van loodaccu’s is dat ze beter geschikt zijn tegen o.a. koude weersomstandigheden waar wij nog wel eens mee te maken hebben.

Met deze set-up, waarmee wij regelmatig de laptops opladen, wel eens een staafmixer gebruiken en ook constant de koelkast aan hebben, kunnen wij in de zomer onbeperkt off grid staan en in de winter gemiddeld zo’n 3 a 4 dagen, voordat wij moeten verplaatsen om energie op te wekken.

Uiteraard is het ook slim om te kijken naar de opties om jouw camper op walstroom aan te sluiten en daar eventueel jouw accu mee op te laden. Onze accu wordt ook opgeladen tijdens het rijden.

Tip: laadt je laptop op tijdens het rijden!

Camper toilet en grijswatertank

Het campertoilet! Wellicht wel een van de meest besproken camper benodigdheden van allemaal. De een vindt het heerlijk om zijn eigen wc bij zich te hebben onderweg, terwijl de ander er niet aan moet denken om zo’n wc onderweg te moeten legen. En dus lopen de opties voor een toilet nogal uit een. Van wildplassen tot chemisch toilet en van composttoilet tot poepen in een emmer. Ben je nog aan het uitzoeken welke manier het beste bij jou past? Lees dan ook ons uitgebreide artikel hierover.

Maar, naast het toilet kan ook een grijswatertank erg handig zijn. In veel campers zie je de optie dat het vuile water direct naar buiten stroomt, maar officieel mag dit niet. Wij hebben zelf een jerrycan van zo’n 10 a 12 liter in de camper gebouwd, waarmee we het vuile water opvangen. Zodra wij ergens het toilet gaan legen, legen we ook direct deze vuilwatertank. En dat is nodig ook, want de geurtjes van afwaswater zijn niet heel prettig!

Tip: mocht je het fijn vinden om langer te kunnen doen met de Porta Potti / chemisch toilet, dan kun je eventueel een extra cassette meenemen

Drinkwater en waterfilter

Wij hebben gelukkig in de week voor ons vertrek een van de beste aankopen gedaan op het gebied van essentiële camper benodigdheden: het Aqualogic waterfilter. Met dit waterfilter hebben wij tijdens al onze reizen overal water kunnen tappen en veilig kunnen gebruiken als drinkwater. 

We ontmoeten onderweg veel mensen die geen waterfilter hebben en daardoor toch continue met flessen blijven zeulen of kilometers moeten omrijden om ergens schoon drinkwater te vinden. Kleine investering, groot gemak.

Daarnaast hebben wij inmiddels diverse jerrycans met water in de bus staan, waarmee we in totaal zo’n 70 liter water bij ons hebben. Lees hier meer over het verkrijgen van schoon drinkwater in de camper of het waterfilter.

Reisstel.nl | Nr 1 lijst camper benodigdheden & camper accessoires

Tip: als er één investering is die wij iedereen zouden aanraden is het ‘ons’ Aqualogic Inline waterfilter. Voor €99,50 heb je het waterfilter al in huis, rechtstreeks van de fabrikant. En het mooiste, het moederbedrijf van Aqualogic is een non-profit organisatie die overal ter wereld helpt bij het realiseren van schoon drinkwater.

Heater

Ga je net als wij weg in de zomer, dan is het eenvoudig om te vergeten dat het weer op enig moment kouder gaat worden. Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer kan het op sommige plekken flink afkoelen. In zowel de Zwitserse als Noorse bergen daalde de temperatuur buiten tot rond het vriespunt ook al is jouw bus goed geïsoleerd, het wordt hoe dan ook binnen ook koud. 

Wat ons betreft is de Webasto diesel heater een van de meest essentiële camper benodigdheden. Dit zorgt er voor dat het binnen lekker warm blijft. 

Essentiële camper benodigdheden

Levellers en een waterpas

Wat ons betreft een van de meest essentiële camper benodigdheden op de lijst, want wij gaan nergens meer heen zonder onze ‘levellers’ en waterpas. Levellers zijn oprijblokken die je kunt gebruiken om de camper ‘waterpas’ te parkeren. Voor velen zal gelden dat het simpelweg net wat lekkerder slaapt. Ook helpt het om te voorkomen dat je borden langzaam maar zeker van de tafel afglijden.

Tip: Probeer de leveller niet te ‘verhogen’ door er een blokje of steen onder te leggen. De kans is groot dat deze onder het gewicht van de camper bezwijkt doordat het niet ondersteunt wordt. Je raadt, dit gebeurde ons.

Jerrycans en buitendouche

Onze camper is uitgerust met 70 liter schoonwater jerrycans en een 12 liter vuilwater jerrycan. Als we beide dagelijks ongeveer 2-3 liter water drinken, de afwas doen, onszelf wassen, groente afspoelen of handen wassen vliegt het water er letterlijk doorheen. Gelukkig hoeven we nu niet na twee dagen een droomplek te verlaten, omdat 70 liter wel echt veel is. Wij kunnen hier zo’n kleine week mee doen.

Wij gebruiken daarvoor o.a. deze jerrycans. Onze Haba buitendouche kunnen we alleen gebruiken als we ‘voldoende’ water hebben, maar behoort zeker op deze lijst met camper benodigdheden. Het is bijzonder om te zien hoe bewust je wordt van het watergebruik en we douchen daarom echt een stuk minder vaak dan thuis. Soms maar 1x per week. Wij maken gebruik van de douche, door het water te vullen in onze wasemmer. Wij raden het aan om dit ook te combineren, zodat je niet nog extra emmers mee hoeft te zeulen.

Gereedschap, multitool & ducttape

Je denk er van te voren wellicht niet aan, maar het is altijd handig om gereedschap mee te nemen waarmee je de meest voorkomende reparaties zelf kunt uitvoeren. Wij hebben onderweg al meerdere kleine reparaties uitgevoerd zoals het repareren van onze douche, vervangen van achterlichten, gasfles omwisselen, waterslangen vervangen, huishoud batterij ontkoppelen en het aandraaien van de wielbouten.

Een van de handige tools die wij bij ons hebben en zeker behoort tot de camper benodigdheden is de Wave+ Multitool van Leatherman, waar we zeker ook in de bus een hoop klusjes mee hebben geklaard. Absoluut een aanrader om iets dergelijks bij je te hebben.

En los van dit alles, je bent nergens zonder ducttape.

Inpraakpreventie

Zelf hebben wij onvoldoende nagedacht over inbraak en inbraakpreventie. Enorm zonde, want tijdens onze eerste reis van 10 maanden door Europa is er ingebroken in onze camper in Turijn. Gelukkig is er niets waardevols meegenomen, maar we zijn enorm geschrokken!

Een van de dingen die we ook snel hebben toegevoegd aan onze camper benodigdheden, zijn externe portiersloten en raamsloten. Dit zorgt simpelweg voor extra gemoedsrust en dat is ons veel waard. Niemand vindt het prettig om continue na te moeten denken of je spullen nog wel veilig zijn terwijl je een schattig dorpje aan het verkennen bent. Daarnaast hebben wij een bearlock systeem, dat voor de meeste verzekeringen ook als verplicht wordt gesteld. Ook kun je denken aan een stuurslot.

Stoeltjes, tafel & dienblad

Uiteraard afhankelijk van hoe groot jouw camper is, kun je verschillende type stoelen en tafels meenemen. De een houdt er van om een grote camping set te hebben met lekkere stoelen, de ander houdt er van om het klein en compact te houden. En we zien ook wel eens mensen op de grond zitten of op hele lage stoeltjes. Wij hebben niet heel veel ruimte dus hebben gekozen voor lage kuipstoeltjes van Bo-camp (waar je heerlijk in kunt zitten) en een tafel die tevens als extra krukje en dienblad kan fungeren: ideaal!

De Dutch Oven

De Dutch Oven mag eigenlijk niet ontbreken in de uitrusting van iedere avontuurlijke reiziger, of eigenlijk gewoon iedere reiziger. Deze gietijzeren pan kun je namelijk op open vuur gebruiken! Stel je voor dat jij je camper hebt geparkeerd in de Zweedse wildernis. Je hebt zojuist je eerste beekforel of  vlagzalm gevangen en kunt die vervolgens bereiden op een zelfgemaakt vuur. Hoe gaaf!

Na onze kanotocht in Zweden waar we voor het eerst in ons leven zelf een vis hebben gevangen en bereid – lees miniscuul visje die zwart was aangebakken – wisten we zeker dat we dit de volgende keer anders zouden willen.

Buitenkleed

Een buitenkleed is wat ons betreft iets waar je van te voren niet perse over nadenkt, maar waar je tijdens het kamperen echt mega veel plezier van hebt. Wij kunnen eigenlijk niet meer zonder. Als eerst maakt het jouw plekje op een camping of plek waar je langere tijd stil staat heel gezellig en huiselijk, maar het is ook praktisch. Je hebt altijd iets om je voeten even af te vegen, om op te douchen als je niet wil dat het zand omhoog spat, of om je yogamat op te leggen zodat deze niet direct op de grond ligt. Wij zijn fan en behoort dus zeker op de lijst van camper benodigdheden!

Compressor

Wanneer je het leuk vindt om -net als wij- ook zo nu en dan van de gebaande paden af te gaan, kan het handig zijn een compressor mee te hebben op reis. Mocht je ergens in het zand vast komen te zitten, dan kun je je banden een stukje leeg laten lopen om jezelf makkelijker te bevrijden. Ook kan het op sommige (zand)wegen fijn zijn om met zachtere banden te rijden. Om ze vervolgens weer op het juiste niveau te krijgen, biedt de compressor uitkomst!

Camper accessoires

Ideale prullenbak

Je camper trilt en hobbelt tijdens het reizen. Soms een beetje, soms verschrikkelijk veel. In de afgelopen periode zijn er bij ons meerder potten en bakken gesneuveld omdat ze van grote hoogte naar beneden vallen. Jammer van de potten, maar vooral vervelend als daarna de complete camper vol ligt met rijst of muesli. Guess once, been there.

Een van de handige camper benodigdheden die hoort bij deze tip is de Flextrash prullenbak. Wat ons betreft de ideale camper prullenbak mede omdat je hem kunt ophangen aan een van de kastjes, zodat hij niet omvalt tijdens het rijden.

Waslijn/ droogrek + wasemmer

Het is vaak mogelijk om een wasserette te vinden waar je zowel je was kunt doen als kunt laten drogen. Een wasserette kost je al snel €15,00 voor het wassen en drogen en daar kun je dus eenvoudig op besparen door af en toe zelf een wasje te doen. In het begin van onze reis was het hoog zomer en was alles binnen no-time droog. Maar op gegeven moment wordt het buiten kouder en vochtiger en daarmee binnen ook.. het duurt het soms wel 3 dagen voordat een boxershort of shirt droog is.

Een waslijn of droogrek voor buiten kan je veel ellende besparen en moet dus zeker toegevoegd worden aan de camper benodigdheden lijst. En als aanvulling daarop de tupperware wasemmer. Echt mega fijn om zelf wasjes te kunnen draaien met deze emmer die vacuüm trekt. 

Tip: Reis je in de herfst of winter? Zorg voor voldoende mogelijkheid om je was binnen te drogen op een plek waar het niet in de weg zit en je er continue naar hoeft te kijken. – Neem voldoende knijpers mee!

Winterdekbed, plaids & sloffen

Nog zo iets waar je niet direct aan denkt als je in de zomer vertrekt: winterdekbed, plaids en sloffen. Wij merkten tijdens onze eerste reis dat we helemaal geen sloffen/dikke sokken hadden meegenomen voor in de bus en dat was mega onhandig. De vloer van de bus is vaak behoorlijk koud, dus een kleedje op de grond en een paar goede sokken of sloffen zijn geen overbodige luxe. Zeker toevoegen aan jouw lijst met camper accessoires dus.

Daarnaast hebben wij een vierseizoenen dekbed, waardoor we zowel in de zomer als in de winter een geschikt dekbed bij ons hebben. Plaids zijn altijd fijn om mee te nemen. Of het nu voor in de winter extra op je bed is, of voor in de zomer op een koude avond buiten. Deze komen altijd van pas!

Duurzame verzorgingsproducten

Wij hebben gemerkt dat we veel bewuster zijn geworden van wat we allemaal in de natuur achter laten. Zeker tijdens het wildkamperen proberen we een plek netter achter te laten dan we hem aantroffen. Een van de dingen waar we bewust van zijn, is het niet achterlaten van chemische stoffen in de natuur.

Daarom kiezen wij voor duurzame verzorgingsproducten o.a. bij het (buiten)douchen. Zo gebruikt Lisa de wasbare wattenschijfjes, Shampoo, Conditioner, Bodybar en Deo van Shampoobars. Scheelt een hoop plastic (met 1 shampoobar kun je 80x wassen dat gelijk staat aan 3 flessen!) en wattenschijfjes kopen en neemt ook een stuk minder ruimte in beslag. 

Camper benodigdheden | Shampoobar

Ideale reishanddoek: Buvanha

Ben je nog op zoek naar een fijne (en lichtgewicht!) reishanddoek? Dan kunnen we zeker de strandlakens van Buvanha aanraden. Niet alleen gaat het zand mega makkelijk van de handdoek af, ze drogen ook snel, gaan niet stinken, zijn duurzaam geproduceerd én zien er super leuk uit! Wij zijn zeker fan van deze handdoeken en nemen ze tegenwoordig ook mee in onze backpack. Absoluut een camper accessoire die niet mag ontbreken.

Omnia oven

Een van de beste uitvindingen en camper accessoires voor in de camperkeuken is wat ons betreft de Omnia oven! Wij gebruiken deze oven regelmatig. Of het nu is om appeltaart te maken, brood(jes) te bakken of lasagne…het kan allemaal. Het werkt heel eenvoudig. Je maakt je favoriete gerecht in de ‘wonderpan’, zet hem op het vuur en door de speciale vormgeving fungeert hij als een oven. Zeker uitproberen dus! 

Tip: bestel twee siliconen vormen. Zo heb je niet dat de appeltaart naar lasagne ruikt of andersom. 

Hangmat

Op de momenten dat je even ultiem wil ontspannen is een hangmat natuurlijk de perfecte uitvinding. Eerlijk is eerlijk, soms is het lastig een plek te vinden waar je hem aan kunt bevestigen, maar als het dan lukt is het zo fijn! Wij hebben op een aantal plekjes de hangmat gebruikt en daar vonden we het echt een toevoeging aan de lijst met camper benodigdheden: instant vakantiegevoel. 

Je kunt kiezen voor een hangmat die wij hebben, die helemaal past in stijl van van life, maar er zijn natuurlijk ook veel compactere en meer lichtgewicht hangmatten. Genoeg keuze dus. Wil je een compleet overzicht van hangmatten incl. bevestigingsmaterialen? Onze favoriet zijn de duurzame hangmatten van hangmatgigant.nl.

Elektrische aansteker

In de categorie: klein maar fijn! De elektrische aansteker. Tot dat we deze cadeau kregen, wisten we niet dat we hem nodig hadden. Maar nu hem we hem eenmaal hebben, kunnen we niet meer zonder. Echt ideaal dat je nooit meer gas hoeft bij te vullen in een aansteker en dat je hem simpel kunt opladen. 

Dual 'car charger' voor tijdens het rijden

We blijven even in deze categorie handigheidjes: een USB dual car charger is iets waar we niet meer zonder kunnen. Het is zo fijn als we tijdens het rijden onze telefoons kunnen opladen en ook nog de telefoon als navigatie kunnen blijven gebruiken. Niet te missen dus!

Bialetti (Percolator)

Terug naar de keuken! Voor ons is een dag zonder kopje koffie eigenlijk niet geslaagd en dus moesten we iets zien te vinden waarmee we lekker koffie konden zetten onderweg. Oploskoffie was een no go en een Nespresso machine nam voor ons toch iets te veel ruimte in (ja, je ziet ze zeker in campers!). En dus kozen wij voor de goude oude, Bialetti! Ideale camper accessoire.

Niet breekbaar servies

Een van de belangrijkste dingen wat Lisa betreft voor vertrek: fijn servies vinden. Volgens mij houdt bijna niemand van plastic servies en dus is het best een uitdaging om iets leuks te vinden voor in de camper dat niet breekbaar is. Uiteindelijk slaagden we wederom bij Bo Camp! Mocht je toch liever wat anders zoeken dan is emaille een goede uitkomst. Wij hebben daar twee mokjes van en zijn daar mega blij mee. 

Messen magneet

Men verklaarde ons voor gek toen wij onze messen magneet ophingen in onze camperbus. Maar wij zijn er mega blij mee! Ten eerste staat het gezelliger om in de keuken wat dingetjes te hebben hangen, ten tweede zijn de messen altijd in handbereik en ten derde vliegen ze NIET de hele bus door!

Kruidenrekje

Een in het lijstje: een van de instafamous camper accessoires. Hiervoor geldt wat ons betreft hetzelfde als bovenstaande: het ziet er gewoon een stuk gezelliger uit om wat in de keuken te hebben hangen. En je hebt je favoriete kruiden altijd binnen handbereik. Wij kunnen niet meer zonder ons kruidenrekje

Staafmixer

Ook onze staafmixer draait overuren! Zolang je zorgt voor een staafmixer die binnen jouw wattage werkt, moet het lukken om in je camper een staafmixer mee te nemen. Wij gebruiken hem o.a. om soep te maken, maar ook voor pannenkoeken en eigenlijk nog veel meer lekkers!

Skottigrill

Door een samenwerking op Instagram zijn wij terecht gekomen bij Skottigrill. Een merk dat wij daarvoor nog niet kenden. Maar we zijn om! Deze barbecue werkt op gas en dat is ideaal wat ons betreft. Zo hoef je nooit te zoeken naar houtskool e.d. en kun je eigenlijk altijd barbecuen. Daarnaast is hij super compact om mee te nemen. Je moet alleen wel even wat tijd inbouwen om hem op te zetten voor je aan tafel kunt. 

Multifunctionele drinkflessen

Wij zijn ontzettend blij met onze drinkflessen van BeMaxx van bijna 1L per stuk. Niet alleen zijn ze lekker groot voor tijdens het hiken bijvoorbeeld, het zijn ook thermosflessen. Dit betekent altijd koud water voor tijdens het hiken of lekker warm water in de winter. Wat ons betreft onmisbaar!

Binnen- en buitenlampjes

Het is altijd best een zoektocht welke lampjes nu handig en leuk zijn bij jouw camper, maar als je ze dan hebt dan is het ook wel heel gezellig. Wij hebben binnen uiteindelijk gekozen voor een lichtsnoer met hele kleine lampjes, waardoor je het hele jaar door ‘s avonds een soort ‘kerstlichtjes’ effect hebt. Mocht je een luifel hebben dan is het ook wel erg leuk om een lichtsnoer mee te nemen voor de zomeravonden. 

Yogamat en meditatiekussen

Speciaal voor op reis (ook voor het backpacken) heb ik een yogamat bij me. Deze yogamat kun je eenvoudig en compact opvouwen, waardoor deze niet al te veel ruimte in neemt. Mijn review over deze yogamat vind je hier. Daarnaast heb ik een meditatiekussen bij me en een pak kaarten met yin yoga oefeningen. Verder yoga ik vooral via YouTube met Yoga With Adriene. 

Foreo tandenborstel

Ben je op zoek naar een tandenborstel die je lange tijd niet hoeft op te laden? Dan is de Foreo tandenborstel wellicht wat voor jou! Wij hebben deze tandenborstel nu al een paar jaar en zijn er erg blij mee. Ideaal dat je hem maar 1x per half jaar hoeft op te laden. Bij Lisa is hij wel al 2x stuk gegaan, maar gelukkig viel deze binnen de garantieperiode. 

Drone: geen vanlifer kan meer zonder

Ja, het is echt zo. Een van de bekendste camper accessoires. Bijna elke vanlifer (of reiziger) heeft een drone tegenwoordig. Wij snappen wel waarom, want je kunt hier echt de meest te gekke plaatjes en video’s mee maken. Wij hebben de DJI Mini 2, maar inmiddels is ook de Mini 3 al op de markt. De Mini kunnen wij zeker aanraden, want met zijn <250gram kun je hem gemakkelijk mee op reis nemen. Hij valt dan buiten de regelgeving dat je speciale permits nodig hebt. Wel moet je je als drone piloot altijd even netjes registreren.

Wierrook of andere geurstokjes

Wij hebben altijd wierrook, geurkaarsen of andere geurstokjes bij ons. In de camper ontstaan nu eenmaal snel vieze of muffe geurtjes. Je denkt natuurlijk al snel aan de grijswatertank of de wc, maar alles gaat sneller muf ruiken. Wanneer je een keer iets nats hebt uitgehangen binnen bijvoorbeeld, of iemand heeft z’n zweetschoenen binnen uitgetrokken.. geurstokjes to the rescue. 

Opvouwbare opbergmandjes

Opvouwbare opbergmandjes zijn echt onze favoriet in de camper. In onze kastjes waar we onze kleding opbergen, hebben we er een aantal staan. Super handig omdat we zo altijd een overzicht houden. Maar je kunt ze natuurlijk ook voor andere dingen dan kleding gebruiken. Denk aan spelletjes, of zelfs etenswaar. En heb je er één niet meer nodig, dan vouw je hem op en is hij ook weer makkelijk op te bergen.  

Internet en Apps

Investeer in goede camperapps

Er zijn een aantal apps op de markt die vrijwel iedere camperaar gebruik en waar je het reizen met de camper een stuk makkelijker mee kunt maken. Wat ons betreft absoluut een aanvulling op de lijst met essentiële camper benodigdheden. De wat ons betreft fijnste apps om mee te werken zijn:

Andere apps die je nog zou kunnen gebruiken zijn: campyapp, camp to go, ACSI Campings Europa, ANWB onderweg, Campspace.

De reden dat wij Park4Night op nummer één hebben gezet is omdat wij deze app het vaakst gebruiken. Deze app is makkelijk in gebruik en er staan ook nog eens mega veel plekken op door heel Europa (en meer!). Denk hierbij niet alleen aan campings en camperplekken, maar ook wildplekken, parkeerplaatsen waar je mag overnachten, plekken om je wc of je grijs water te legen, plekken waar je water kunt vullen, waar je kunt douchen, waar je elektriciteit kunt krijgen, waar je het gas bij kunt vullen én zelfs wasserettes. Kortom: de app voor elke vanlifer.

Onze tip hierbij is om niet te besparen op de kosten en voor de betaalde versie te gaan. Hiermee permiteer je jezelf dat je beter kunt filteren in de app: zoek je een plek met minstens 3 of 4 sterren? Easy! Ook het lezen van de reviews is een aanrader. Op basis daarvan beslissen wij vaak of we wel/niet naar een plek toe gaan.

Beamer: thuisbioscoop!

Hoe leuk is het om in je camper (of buiten op de camper!) een beamer te projecteren waarmee je films of series kunt kijken. Wij hebben de Beamer van BenQ en dat is echt top! Er zijn al enorm veel apps te gebruiken op de beamer zelf, maar in combinatie met de Chromecast kun je ook Netflix aansluiten op de beamer. 

Abonnement met voldoende mb's

Wildkamperen zorgt ervoor dat je praktisch nooit gebruik kunt maken van een wifi spot. Nu wij veel aan het werk zijn zorgt dit ervoor dat wij alles doen vanuit ons reguliere telefoonabonnement. Controleer goed wat je dekking is en hoeveel MB’s je in het buitenland kunt besteden. Bij veel providers is dit namelijk gelimiteerd en geldt de zogenaamde ‘fair use policy’.

Wij maken gebruik van een zakelijk abonnment van Vodafone, waar je ook gebruik kunt maken van een ‘verdubbelaar’ als je op jouw adres een Ziggo abonnement hebt afgesloten. Daarnaast geldt dat je als je een Start en Red abonnement hebt, je alle data in je bundel ook in de EUO kunt gebruiken, ook de dubbele data.

Tip: het kan handig zijn een separate wifi-ontvanger aan te schaffen die werkt met een losse simkaart. Zo kun je in het land van bestemming een lossen simkaart met een X aantal gigabyte kopen en die gebruiken als mifi hotspot. Oftewel een mobiele wifi hotspot. Een van de camper benodigdheden waar velen niet meer zonder kunnen.

Camper benodigdheden voor wildkamperen

Ben je benieuwd wat de camper benodigdheden en camper accessoires zijn op het gebied van wildkamperen en hoe lang je hier mee kunt overleven zonder voorzieningen? Hieronder een korte samenvatting, een checklist voor jou!

Basis:
Drinkwater – 70 Liter
Stroom – 2x 150W zonnepanelen
Batterij –2x 100AH lithium batterij via de Stroomwinkel.nl
Toilet capaciteit – 17L portapotti
Koken: 11L propaangasfles (voldoende voor 6-8 weken).

Optioneel:
Verwarming: diesel standkachel
Omvormer naar 220V
Koelbox of koelkast voor de warme dagen
Flextrash, de ideale prullenbak voor in de camper om je afval in te verzamelen. Want een wildplek laat je immers mooier achter dan je hem aan hebt getroffen!

Camper items die niet mogen ontbreken
Percolator – niks boven verse koffie
Staafmixer – ideaal voor soep en beslag: pannenkoeken!
Omnia – perfect voor brood, cake, taart, ovengerechten en meer.
Duct tape & Multitool Leatherman – want je weet maar nooit
Levellers

Pin dit artikel voor later

Camper benodigdheden & Camper Accessoires | Pinterest Pin

3 Responses

  1. Hoi, wat leuk om jullie verhalen en tips te lezen! Sinds kort in het bezit van onze 1e camper 🤗. Volop bezig met het plannen van de eerste grote reis!
    Mag ik vragen van welk materiaal de latten zijn van jullie dakterras? We willen graag ook zoiets maken.
    Vast bedankt en veel reisplezier!
    Groeten Dien

    1. oh wow!! tja… het blijft lastig om echt goede sloten te vinden denk ik. ALles wat vertraging oplevert is al mooi meegenomen denk ik. maar 15 seconde is inderdaad ook erg snel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *