Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Reisverslag: Roadtrip Europa – week 4

Samen met Fred zijn we op weg naar de start van een mooie hike. Halverwege de klim zien we een groot rond verkeersbord met een rode streep door de camper. Help! Mogen we hier nu niet rijden, parkeren of enkel overnachten? Wat nu? We beslissen dat we vandaag maar even geen camper zijn, der Tod oder die Gladiolen, om het maar even op z’n ZwitserDuits te zeggen. We zijn hier gekomen om te hiken en hiken zullen we. Maar tegen welke prijs?

Stedentrip Bern

Maar eerst blikken we even terug naar eerder deze week. Vanaf Creux de Van zijn wij doorgereden naar de hoofdstad van Zwitserland. Het staat bekend als de mooiste stad van dit land en staat tevens vermeld op de UNESCO-werelderfgoedlijst. We hebben het uiteraard over Bern.

We kijken onze ogen uit, wat een ruimte en rust straalt deze stad uit, zelfs als het flink regent. We hebben ons zo goed als kan voorbereid waar we de leukste (en lekkerste) plekjes van de stad kunnen vinden. Als we nog geen half uur door het oude centrum lopen krijgen we een berichtje binnen via Instagram van een Zwitsers ‘Reisstel’ die Fred op de parkeerplaats hebben zien staan. Ze willen ons graag helpen om de leukste local spots te vinden, hoe leuk!

Zodra we de toeristische attracties hebben afgevinkt kunnen we beginnen aan alles waar Zwitserland bekend om staat: Kaas, wijn en bier (vlees, wijn en bier voor Erik).

Lauterbrunnen: 72 watervallen

Na ons bezoek aan Bern rijden we door naar de Beatenberg, hoog boven de Thunersee, vlakbij Interlaken. We hebben een gave spot gevonden met een prachtig uitzicht waar we worden verwelkomt door een grote kudde koeien. De Beatenberg is de perfecte uitvalsbasis voor de hikes die we willen doen en een bezoek aan het beroemde Jungfraujoch en de watervallen van Lauterbrunnen.

Onze planning laten we veelal leiden door het weer, en zo beslissen we als eerste naar Lauterbrunnen te rijden. We komen terecht in een supertoeristisch dorp en zien meer Nederlanders dan we de afgelopen 4 weken bij elkaar hebben gezien. De beroemde waterval zie je al van verre naar beneden vallen en ze hebben hier ook de mogelijkheid gecreëerd om achter de waterval te klimmen, erg gaaf.

Jungfraujoch

Na een uur hebben we het hier wel gezien en gaan we op pad om informatie in te winnen voor de tocht naar de eeuwige sneeuw van Jungfraujoch. Ook wel de top van Europa genoemd op 3.454 meter hoogte.

We komen er al snel achter dat het niet mogelijk is om hier naartoe te hiken of om ons luxueus met een gondel te laten brengen. De enige mogelijkheid die er bestaat is met een tandradtrein, hoe bijzonder. Of in ieder geval, totdat we de prijzen zagen die zonder kortingskaart makkelijk op zo’n €150,00 per persoon (!) uitkomen. Hmm.. toch iets minder gaaf. We hebben tijdens onze wintersportvakanties gelukkig vaker op besneeuwde bergtoppen gestaan, dus we besluiten maar wat wintersportfoto’s terug te kijken, bijna hetzelfde.

Na deze deceptie zetten we het op een lopen en houden we het maar even bij enkele van de 72 veelal ‘gratis’ watervallen die de Lauterbrunnen valei rijk is. Ook zijn we wel weer toe aan een goede (warme) douche. We kunnen kiezen voor een ‘echte’ camping of om voor de helft van dat geld de douche te combineren met een bezoek aan het zwembad van Interlaken. 3x raden voor welke oplossing wij hebben gekozen 😉

Hike Niederhorn

We maken ons de volgende ochtend op voor een van de mooiste hikes die Zwitserland rijk is. De Panorama hike van de Beatenberg naar Niederhorn. Een hike van zo’n 16 kilometer die in 2008 nog is uitgeroepen tot mooiste panoramahike van Zwitersland.

De tocht verloopt spoedig, enkel het weer zit vandaag niet helemaal mee. Binnen no-time bevinden we ons in de laag hangende bewolking en hoeveel we ook klimmen, we komen er niet uit. Het geeft een sprookjesachtig beeld, het blijft ‘lekker koel’ maar veel van het prachtige panorama zien we niet. Even denken we de wolken ingehaald te hebben, maar het onderstaande filmpje laat zien dat we binnen 2 minuten weer ingehaald werden. Wel kwamen we onderweg onze eerste ‘wilde’ berggeit tegen, hoe gaaf! Af en toe komt er een gat in de bewolking en zien we vlagen van het prachtige uitzicht over de Brienzersee en de Thunersee.

Een tandje erbij. Hike Augstmatthorn

Deze hike was een eitje, dus de volgende dag besluiten we er een tandje bij te doen. We gaan voor de meer gevorderde beklimming naar de Augstmatthorn. De officiële hike start bij het bergstation van de Harderbahn en kost je zo’n €35,00 per persoon voor een ticket voor de gondel.

Als echte Hollanders vinden wij dit zonde, dus gaan we op zoek naar een alternatieve route en die is er. We lezen online over een restaurant met parkeergelegenheid aan de voet van de klim (restaurant Jägerstubli).

Halverwege de smalle bergweg naar dit restaurant zien we een groot rond verkeersbord met een rode streep door de camper. Mogen we hier nu niet rijden, parkeren of enkel niet overnachten? Wat nu? We beslissen dat we vandaag maar even geen camper zijn en rijden stug door. Op de parkeerplaats aangekomen zijn we de enige ‘camper’, dus we beginnen met enige angst aan de daadwerkelijke hike.

Het is 09.00 uur, 9 graden, we lopen in de schaduw en we hebben nog geen 10 stappen gezet of Erik is zijn schoen al bijna verloren in de modder. Dit beloofd wat te gaan worden. Gelukkig kunnen de modder na zo’n 30 minuten achter ons laten en rustig doorklimmen met een waanzinnig uitzicht.

De eerste top van de dag is de Suggiture, met een spectaculair uitzicht over de Brienzersee en de Thunersee. Ongeveer een kilometer verderop ligt de Augstmatthorn. Het bijzondere van deze hike is toch wel dat je over de kam van de berg loopt van de ene top naar de andere met aan beide kanten een spectaculair uitzicht. Bij de top van Augstmatthorn stuiten we vervolgens op een kudde Steenbokken, die op gepaste afstand rustig grazen en alle fanatiekelingen in zich opnemen.

Nieuwe bestemming

2 uurtjes later zijn we weer beneden, hebben we gelukkig geen boete, wielklem of wat dan ook en rijden we door naar de Brienzersee voor een welverdiende duik.

’s Avonds rijden we in zo’n 3,5 uur door naar Flims in de regio Graubünden in het oosten van Zwitserland. Hier hebben we nog een aantal mooie hikes gevonden die ons uithoudingsvermogen flink op de proef zullen stellen.

Tot volgende week!

Bekijk week 3 en 4

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave