Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

6x gratis: ontdek dé mooiste plekken in Zwitserland

Ontdek dé mooiste plekken in Zwitserland! Een vakantie naar Zwitserland kan al snel erg duur worden. Het land is immers het duurste van Europa. Is het mogelijk om de mooiste plekken in Zwitserland gratis te kunnen bezoeken?  Zeker wel! Deze 6 highlights in West Zwitserland zijn helemaal gratis (op eventuele parkeerkosten na) en absoluut het bezoeken waard. We geven je ook de beste foto tips. Veel plezier!

6x gratis: ontdek dé mooiste plekken in Zwitserland

1. Lavaux Wijngaarden

Een van de mooiste plekken in Zwitserland en tevens de bekendste wijnstreek van Zwitserland is de Lavaux. Het is een unieke plek om te bezoeken, omdat de wijngaarden de steilste van de wereld zijn. Hier combineer je een bezoek aan de bergen, prachtig uitzicht en talloze wijngaarden in een.

Tip: download de app Vaud: Guide en zoek op ‘Lavaux’. De app geeft je allerlei leuke tips om te doen in de omgeving.

De autoroute  die in de Vaud: Guide vermeldt staat: ‘Between the lake and Lavaux vineyards’, loopt van Montreux naar Lausanne en brengt je langs de mooiste plekken in Zwitserland in de Lavaux wijnstreek. Deze app is gratis.

Instagram foto tip

Stap uit bij Mes III Ceps Lavaux. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het meer van Genève en de wijngaarden. Een perfecte spot voor een goede foto! Of anders is alles in de buurt van deze plek in ieder geval top. Zeg nu zelf, is dit niet een van de mooiste plekken in Zwitserland?

Tegen betaling

Wil je graag proeven hoe de wijn uit de Lavaux smaakt? Dan kun je in een van de wijnhuizen een proeverij doen. Tip: Vinorama Lavaux in Rivaz. Uiteraard is een wijnproeverij incl. tour niet gratis. Kosten hiervoor bedragen 49 Frank p.p.

Ook in de omgeving: Chateau Chillon

En als je dan toch in de buurt bent, breng dan ook een bezoek aan Chateau Chillon in Montreux. Je kunt gratis langs de buitenkant van dit prachtige kasteel wandelen of zelfs een bezoek aan het naastgelegen strandje brengen. Tegen betaling kun je ook binnen kijken. Het is een van de populairste trekpleisters van Zwitserland en volgens velen op historisch gebied een van de mooiste plekken in Zwitserland. 

Ook in de omgeving: GPS Spel door wijngebied Vaud

De wijngaarden van Vaud zijn prachtig om te bezoeken. Hier kun je wandelen door de wijngaarden tussen Vinzel en Bursins Ook dit is helemaal gratis. Met de app Vaud: Guide kun je de ‘Vineyard Walk Vinzel – Bursins’ route doen. Leuke extra is het spelelement dat ze hebben toegevoegd op de app.

2. Oeschinensee

Misschien wel de Instagram spot van Zwitserland uit 2020 en daarmee ook zeker een van de mooiste plekken in Zwitserland. De plek is ongekend populair omdat het meer zo ontzettend blauw is. En geloof ons, deze plek is echt zo mooi als op de foto’s!

Tip: Ga helemaal aan het einde van de dag. Deze plek kan behoorlijk toeristisch zijn en richting het einde van de dag is het een stuk rustiger. Neem dan direct wat te eten en drinken mee voor een picknick. In het park bevinden zich ook vuurplaatsen en barbecues waar je eten op kunt bereiden. En ja, ook dit is gratis!

Een stuk doorlopen wordt absoluut beloond op deze plek. Aan het begin van de Oeschinensee, waar de restaurants zich bevinden, kan het erg druk zijn. Loop een stuk om het meer heen, tot je niet meer verder kunt. Vanaf daar kun je de stenen helling op lopen en kom je uit bij een prachtig rustig strandje en een hele mooie waterval. Deze korte hike is pittig, maar absoluut de moeite waard.

Instagram foto tip

Durf jij het aan om in het koude water een duik te nemen? Niet veel mensen zwemmen in het meer en zo lijkt het alsof je de enige op deze prachtige plek bent.

Tegen betaling

Heb je geen zin om te hiken naar het meer? Dan bestaat de mogelijkheid om met de gondel naar boven te gaan. Dit kost 22 Frank p.p. voor een enkeltje naar boven en 30 Frank p.p. voor een retour. Vanaf de gondel is het 15 min lopen naar het meer. Betaal je liever niet? De hike naar boven toe kost je 1,5 uur en naar beneden 1 uur. 

3. Le Grammont

De volgende op onze lijst met mooiste plekken in Zwitserland is de top van Le Grammont. Zodra je de hike van Vouvrey (Parking du Flon) naar de top van Le Grammont (2172 meter) hebt gelopen, word je beloond met een van de mooiste uitzichten op het meer van Genève. De hike zelf is pittig (13 km, 3 – 3,5 uur) maar absoluut de moeite waard! Met een beetje geluk kom je hier ook nog steenbokken tegen.

Tip: parkeer de auto bij Parking du Flon. Dat scheelt al een heel stuk van de hike. Je kunt er voor kiezen om vanaf hier maar een uur te hiken en te stoppen bij Lac de Taney. Een prachtig groen, blauw meer waar je absoluut ook een duik kunt nemen! Een van de mooiste plekken in Zwitserland.

Na een bezoek aan Lac de Taney en eventueel een kop koffie bij een van de schattige restaurantjes hier, begint de hike pas echt. Nog zo’n 1,5 uur klimmen. Er zijn meerdere uitzichtpunten richting de top naar Le Grammont, dus je hoeft uiteindelijk niet eens de echte top te bereiken voor een prachtig uitzicht.

Instagram foto tip

Wanneer je hier op deze splitsing geniet van je welverdiende break, kun je meteen tijd maken voor een foto. Zeg nou zelf, dit is toch top?! Hij kon bij ons in ieder geval niet ontbreken op onze lijst met mooiste plekken in Zwitserland.

4. Sustenpas

Wellicht een vreemde eend in de bijt op onze lijst met mooiste plekken in Zwitserland, een bergpas. Maar wat een prachtige pas is de Sustenpas! Het begint al mooi met uitzicht op besneeuwde bertoppen en vanaf daar wordt het alleen maar mooier. Denk aan ruige, puntige bergen, watervallen, gletsjers en bergmeren. Een autorit over de Sustenpas gaat je absoluut niet tegenvallen.

Tip: parkeer de auto bij Parkplatz Steinsee of Parking Steingletscher en doe vanaf daar een (kleine) hike. Absoluut de moeite waard!

Op de top bevindt zich een bergmeer waar je even kunt parkeren en van het uitzicht kunt genieten. Maar hier is het vaak ook het meest druk. Onderweg zijn talloze plekken om te stoppen, dus doe dat ook zeker en geniet van de klingelende koeienbellen op de achtergrond.

Instagram foto tip

Deze hele bergpas is een mooie foto tip. Wij kunnen niet kiezen. Maar we willen je natuurlijk wel een tip geven op een van deze mooiste plekken in Zwitserland. Dan zouden wij voor deze plek gaan.

Tegen betaling

Tegen betaling: voor maar 5 Frank rijd je vanaf Alpin Center Sustenpass een prachtige weg naar boven toe. Je kunt als je met een camper of camperbusje bent zelfs overnachten hier. En geloof ons, het is absoluut de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Ook vanaf hier kun je mooie hikes maken.

5. De mooiste meren van Zwitserland

Niet geheel verrassend is vinden wij het meer van Genève (ook wel Lac Leman) een van de mooiste plekken in Zwitserland. En Zwitserland kent echt talloze prachtige meren. De een nog blauwer dan de ander. Maar dit is niet het enige mooie meer die we je willen tippen. Wij raden ook aan: meer van Brienz, meer van Thun in de omgeving van Interlaken

Tip: wil je een rustig strandje opzoeken aan het meer van Genève? Ga dan naar Plage du Bain des Dames in het plaatsje Saint-Prex. Het is hier ontzettend rustig, het plaatsje is super sfeervol (en heeft een lekker bakkertje) en op het strandje bevindt zich zelfs een douche. Rustig zwemmen in het meer Brienz, ga dan naar het strand bij Free parking Böningen. Het water is hier wel een stuk kouder! Beiden plekken kun je gratis parkeren.

Het is zeker ook de moeite om in de buurt van een van de meren een dichtstbijzijnde bergpas te pakken. Vanaf hier heb je vaak prachtig uitzicht over de meren! 

Tegen betaling

Vaak kun je bij deze meren een bootje, kano of supboard huren. Erg leuk als activiteit op het meer!

6. Creux du Van

Creux du Van wordt ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd en dat is niet voor niets. Super indrukwekkend, absoluut een van de mooiste plekken in Zwitserland en wat ons beteft een must visit. Vanaf de 160 meter hoge rotspartij heb je adembenemend uitzicht over het dal dat voornamelijk bestaat uit een groot bos.

Tip: parkeer je auto bij Restaurant Le Soliat als je geen zin hebt om ver te lopen. Vanaf hier ben je binnen 10 minuten bij het eerste uitzichtpunt. Heb je wel zin om te hiken dan zijn er op de bergpas hier naartoe talloze plekken om te starten met je hike en de auto te parkeren.

Rondom Creux du Van lopen kuddes koeien te grazen met de welbekende bellen om hun nek. Super gezellig en leuk om zo dichtbij te kunnen komen. Maar kom niet te dichtbij, want daar zijn ze niet zo van gediend!

Tot slot

Wij vonden het ontzettend moeilijk om deze lijst met mooiste plekken in Zwitserland samen te stellen. Er is namelijk zo ontzettend veel moois te zien in dit onwaarschijnlijk mooie land. Zijn er spots die wat jou betreft niet mogen ontbreken? Laathet ons weten.

Foto gelukt op een van de mooiste plekken in Zwitserland?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze mooiste plekken in Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel. 

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | 6x gratis: ontdek dé mooiste plekken in Zwitserland

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *