Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Seealpsee hike: de mooiste hike van Appenzell

In het kanton Appenzell vind je de Seealpsee, een van de mooiste bergmeren die Zwitserland rijk is. Tijdens jouw Seealpsee hike, wandel je door verschillende landschappen, zie je watervallen, spectaculaire uitzichten en mooie fotospots. Een absolute aanrader als je het ons vraagt. Je kunt rechtstreeks naar de Seealpsee toe wandelen, of je kunt kiezen voor de gave Seealpsee hike waarbij je ook langs het beroemde bergrestaurant Aescher-Wildkirchli en langs de berggrotten van Wildkirchli komt. 

Eenmaal aangekomen in Wasserauen, Appenzell, zijn er  werkelijk talloze manieren waarop je de Seealpsee hike kunt doen. Wij kozen voor de route: Wasserauen – Bommen – Äscher – Ebenalp – Äscher – Seealpsee – Wasserauen. Kijk je op deze onderstaande kaart, dan hebben wij de zwarte route gelopen. 

Je kunt uiteraard ook een andere optie kiezen dan de route die wij hebben uitgeschreven. Onderaan deze pagina beschrijven wij enkele alternatieve populaire routes naar de Seealpsee en de toppen van de Schäfler en Säntis.

Inhoudsopgave Seealpsee hike

Startpunt / parking Seealpsee hike

Parkeerplaats Wasserauen
Wasserauen 97
9057, Schwende
Link Parkeerplaats in Google Maps

Kosten: 5 Zwitserse Frank voor 24 uur. Indien je met de camper komt kun je hier ook blijven overnachten.

Er is hier zeer veel parkeergelegenheid, wat voor ons direct veelzeggend is over de populariteit van dit gebied. De toegankelijkheid en veelzijdigheid spelen hier een belangrijke rol in.  Zo kun je met de gondel naar boven om van het uitzicht te genieten (klik hier voor de tijden prijzen), met de wandelwagen over het asfalt naar de beroemde Seealpsee of dus zoals wij gave hikes maken. Ook de echte thrillseekers kunnen hier hun hart ophalen aangezien dit gebied bekend staat om zijn thermische stromen kun je hier uitstekend Hang/ paragliden (Klik hier voor meer informatie).

Wij kozen voor de Seealpsee hike waarbij we onderweg alle highlights tegenkomen en afsluiten bij de beroemde Seealpsee.

Hike facts - Seealpsee hike

Route: Wasserauen – Bommen – Äscher – Ebenalp – Äscher – Seealpsee – Wasserauen

Afstand: 11-12 km

Duur: 4:30 – 5.00 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hoogtemeters: 800 meter omhoog

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk: nee, de Seealpsee hike is niet moeilijk of gevaarlijk. Door het aantal hoogtemeters is het wel een pittige hike. De afdaling in de route zoals wij die hebben gelopen bestaat uit een groot aantal (gladde) traptreden. Wees hier op voorbereid.

Deel 1: Wasserauen – Bommen

Afstand: 2,5 kilometer
Duur: 1:00 uur

Vanaf de parkeerplaats begonnen wij aan de Seealpsee hike en liepen wij weg van het Alpenrose hotel en de bordjes Seealpsee, in de richting van het treinstation. Na zo’n 500 meter bereik je een kleine weg naar links en zie je een boerderij waar de route echt begint. Vanaf hier ga je het bos in en begin je aan de lange klim naar Bommen. De weg spreekt voor zich. Na ongeveer 0:45 uur bereik je de rand van het bos en vonden wij het de hoogste tijd voor een eerste break.

Deel 2: Bommen - Äscher

Afstand: 1,0 kilometer
Duur: 0:30 uur

Vanaf Bommen vervolg je de weg nog een klein stuk verder en is het slim om GPS coördinaten goed in de gaten houden. Wij vervolgden namelijk blind het pad terwijl we eerder al linksaf hadden moeten gaan langs de boerderij.

Uiteindelijk maakte het los van de extra meters niet veel uit en bereik je een geasfalteerde slingerweg naar boven. Volg hier de bordjes ‘Äscher’. Je loopt hier letterlijk onder de gondels door en kunt je afvragen waarom de hike nu ook alweer zo’n goed idee was.

Niet veel verder zie je de Zwitserse vlag en het Aescher-Wildkirchli restaurant voor je en zal het direct een heel stuk drukker worden. Hier kun je een koffiebreak nemen, of even verderop in alle rust je eigen koffie nuttigen.

Tip: voor de kenmerkende foto loop je een klein stuk de trap op naar boven.

Wij kwam onderweg naar Äscher dit oudere echtpaar tegen, hoe geweldig als je dit op deze leeftijd nog kunt!

Deel 3: Äscher - Ebenalp

Afstand: 1,0 kilometer
Duur: 0:30 uur

Je volgt de grote pijl richting Wildkirchli en loopt de trappen op naar boven. Onderweg passeer je leuke uitkijkpunten over Appenzell en voor je het weet bereik je de 400 jaar oude grotkerk van Wildkirchli. Deze kerk is nog steeds actief in gebruik, van half juni tot eind oktober vind hier nog steeds 1x per maand een kerkdienst plaats (!). Even verderop bereik je de grotten, waar je een klein museum vindt. Hier kun je meer leren over de geschiedenis van de omgeving, de oerbewoners en beren die hier hebben geleefd en hoe het ontstaan is.

Hier volg je de route dwars door de grotten, waarna je de trappen naar het bergstation Ebenalp volgt. Hier kun je gebruik maken van het toilet. Bovenop de berg zie je het restaurant Ebenalp al liggen en is het nog slechts 5-10 minuten klimmen.

Rondom het restaurant heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je voor het eerst deze Seealpsee hike de Seealpsee zien liggen. Wij waren er om 11:00 uur in de ochtend, en dan ligt het meer nog geheel in de schaduw (eind augustus). Dat vonden wij een flinke domper, nadat we zulke mooie foto’s voorbij hadden zien komen.

Deel 4: Ebenalp – Seealpsee

Afstand: 4,0 kilometer
Duur: 1:30 uur

Vanaf Ebenalp vervolg je de weg en loop je om het terras heen zodat je de Seealpsee zijde aan je linkerhand hebt liggen en je het panorama uitzicht over het glooiende landschap aan je rechterhand hebt liggen.

Na ongeveer 100 meter kom je een bewegwijzeringsbordje tegen. Hier kun je rechtdoor lopen richting de toppen van Schäfler of Säntis, of linksaf om via de Fuesler af te dalen via het bospad richting Äscher (en de Seealpsee.) Wij kozen voor de afdaling. Let op, het pad is niet goed zichtbaar, volg de pijl en je ziet vanzelf een wit/rood/wit gestreept paaltje staan dat het begin van het pad markeert.

Dit pad vonden wij tot nog toe het leukste gedeelte van de Seealpsee hike. Het is hier wat rotsachtiger, je komt geweldige fotospots tegen en het is hier heerlijk rustig. Vergeet dan ook niet te genieten. Na ongeveer 30 minuten kom je uit bij de andere zijde van restaurant Aescher-Wildkirchli. Hier vervolg je de weg naar beneden.

Je komt nu weer in een beboste afdaling terecht waar je begint aan een ongeveer 45 minuten lang durende afdaling. Wees voorbereid. Bij ons waren veel stenen spekglad, gelukkig hangen er op de lastigere stukken kabels waar je jezelf mee in balans kunt houden.

Zodra je ‘beneden’ bent aangekomen zie je een grote rotswand voor je, een wildrooster, en erger nog, een vrij steile klim naar boven. Wees niet getreurd, dit is echt je laatste beproeving van de dag. Met ongeveer 10 minuten sta je boven en geniet je van het prachtige uitzicht over de Seealpsee.

Eenmaal aangekomen bij het meer lag er een roeiboot die direct naar ons begon te roepen. 5 Zwitserse Frank voor een half uur, die konden we natuurlijk niet laten liggen. Totale ontspanning op de Seealpsee, absoluut een aanrader. Je kunt betalen in het aangrenzende Berggasthaus Seealpsee.

Deel 5: Seealpsee – Wasserauen

Afstand: 3,0 kilometer
Duur: 1:00 uur

Vanaf dit punt zijn er verschillende routes om weer terug te keren naar Wasserauen, de snelste route is de geasfalteerde route, dit duurt ongeveer 0:50 uur. Wij kozen voor de iets langere bosroute wat ongeveer een uur duurde. Om hier te komen loop je terug naar Berggasthaus Forelle en loop je om het terras heen.

Direct na het terras sla je linksaf en begin je aan de bosroute terug naar de parkeerplaats. Deze route brengt je grotendeels slingerend over een bospad naar beneden. Onderweg passeer je nog een mooie waterval. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats zul je worden omgeven door parasailers, soms wel tientallen tegelijkertijd. Een prachtige afsluiting van een heerlijke Seealpsee hike.

Is het mogelijk om de Seealpsee hike te wandelen met kinderen?

Er zijn absoluut mogelijkheden om een gedeelte van de Seealpsee hike met jonge kinderen te ondernemen. We hebben verschillende gezinnen met kinderen in alle leeftijden gezien. Zowel bij de Seealpsee als op de top van de Ebenalp. Dankzij de gondel is het namelijk ook mogelijk om ook met een kinderwagen de top van de Ebenalp te bereiken. Vanaf hier lopen er trappen naar restaurant Aescher-Wildkirchli, dit kan voor de kinderwagen een uitdaging worden. Vanaf de parkeerplaats loopt er (onder andere) een geasfalteerde weg naar de Seealpsee waardoor dit goed te doen is.

Dit bord kwamen we tegen bij restaurant Aescher-Wildkirchli en kunnen we jullie natuurlijk niet onthouden.

Wat is de beste tijd om de Seealpsee hike te wandelen?

Wij zijn rond 08:00 uur ’s ochtends begonnen aan onze beklimming, nog ruim voordat de gondel open was. We hoopten voor de grote drukte de top te bereiken en ook een mooie foto van het Aescher-Wildkirchli restaurant te kunnen maken. Dit pakte helaas anders uit. Om 09:30/ 10:00 uur was het al druk bij het restaurant en eenmaal op de top lag de Seealpsee om 10:30/ 11:00 uur nog volledig in de schaduw. Je moest hierdoor goed zoeken, het normaal helderblauwe meer was vanaf hier namelijk pikzwart.

Wij zouden daarom de volgende keer deze hike pas aan het einde van de dag ondernemen zodat je op een heldere dag de magische zonsondergang vanaf het meer kunt aanschouwen. Ben jij dit ook van plan? Vergeet dan geen zaklamp mee te nemen.

Wat moet je meenemen tijden de Seealpsee hike?

Alternatieve routes: Seealpsee, Schäfler en Säntis

Heb jij geen zin in de lange Seealpsee hike maar wil je toch genieten van het uitzicht? Dan kun je er ook voor kiezen om voor 20 Zwitserse Frank de gondel naar Ebenalp te nemen. Je kunt dan de eerste 3 stappen van onze route overslaan. Tijdens de afdaling kom je ook langs het beroemde restaurant en de Seealpsee.

Ben jij sportief en heb je zin in een echte uitdaging? Dan is er de mogelijkheid om na stap 3 je weg te vervolgen naar de top van de Schäfler of Säntis. Voor Schäfler kun je route 3 aanhouden op de interactieve hikingmap van de omgeving Appenzell en voor de top van de Säntis kun je route 11 aanhouden.  Je kunt ook de gondel naar Ebenalp pakken en daar met je hike starten.

Voor de echte thrillseekers kun je hier informeren naar de mogelijkheden van het parasailen.

Kijk voor alle routes op deze website van de omgeving Appenzell. Hier vind je een handige interactieve kaart en kun je van verschillende routes de GPS coördinaten downloaden.

Wat zijn de leukste accommodaties in de omgeving van de Seealpsee

Wil jij na jouw Seealpsee hike in de omgeving overnachten? Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!

Onze top 3 accommodatie aanbevelingen

Wat zijn de lekkerste restaurants in de omgeving van de Seealpsee

Trek gekregen na jouw Seealpsee hike? Naast adembenemende uitzichten kun je ook voor heerlijke eten naar Zwitserland. Ondanks dat we niet overal zelf zijn geweest, zijn we wel overal op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste restaurants en eetplekjes. Enjoy!

Onze top 3 restaurant aanbevelingen

Is de Seealpsee hike jouw favoriet?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens je hike? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Hiking Zwitserland Seealpsee hike Reisstel.nl

Meer gave hikes in Zwitserland?

Heb jij het op je heupen gekregen? Bekijk dan ook snel de andere gave hikes die wij tijdens onze roadtrip door Zwitserland hebben gemaakt. Le Grammont, de Niederhorn Panoramahike, de 4 meren hike, de hike naar de Alp Mora Potholes, de Creux du Van, Oeschinensee en Augstmatthorn.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Responses

    1. Oeh ik vind dat echt een lastige vraag… ik denk dat het heel zwaar is voor de hond, want het is heel veel klimmen en klauteren en ook op paadjes met loszittende stenen e.d. Maar wij hebben zelf geen hond dus het is soms lastig in te schatten voor ons. Ik kan me niet herinneren honden gezien te hebben bij deze hike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *