Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Spectaculair uitzicht – Augstmatthorn hike

De Augstmatthorn hike is misschien wel de  spectaculairste hike die wij in Zwitserland hebben gedaan. Niet enkel vanwege het verbluffende uitzicht over een van de blauwste meren van Zwitserland, de Brienzersee, of de tocht over de smalle bergkam. Maar ook vanwege de grote populatie steenbokken die hier leeft. In dit blog vind je alles dat je moet weten voordat je aan de Augstmatthorn hike begint.

Augstmatthorn hike

Over de Augstmatthorn hike

De Augstmatthorn is onderdeel van de Hardergrat trail over de beroemde bergrug die Interlaken en Brienz met elkaar verbindt. Met 24 kilometer, 3.000 hoogtemeters en een geschatte duur van 10 uur is het een stevige beproeving. Deze tocht start bij het ‘Harder railway valley station’ waarbij je met de gondel naar ‘Harder Kulm’ vertrekt. Deze lift vertrekt iedere 10 minuten en kost je zo’n 34 Zwitserse Frank per persoon. Je moet vervolgens flink doorlopen om aan het einde van de dag de laatste bus te pakken vanuit Habkern terug naar je bestemming.

Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar de top van de Augstmatthorn leiden en zo hebben wij een geweldig alternatief gevonden waarbij je niet afhankelijk bent van een gondel en/ of bus. Dé Augstmatthorn hike.

Startpunt/ parking Augstmatthorn hike

Restaurant Jägerstübli Lombachalp
Lombachalp, 3804 Habkern, Zwitserland
Link Parkeerplaats in Google Maps

Kosten: 10 Zwitserse Frank. Let op, neem voldoende contact geld mee, je kunt hier enkel gepast betalen.

Om bij het restaurant te komen rij je via het plaatsje Habkern een smalle bergweg naar boven. Onze camper bus ‘Fred’ kon prima naar boven komen, bij tegenliggers is het enkel even passen en meten omdat je elkaar niet overal kan passeren. Let op, bij de ingang van de bergweg in Habkern staat een groot ‘gesloten voor campers’ bord.

Ben je met de camper en wil je de hike volgens deze route doen? Dan kun je de camper in Habkern parkeren en loop je in ongeveer 1:15 uur de bergweg naar het Jagerstubli restaurant. De weg was voor onze ‘bestelbus’ in ieder geval groot genoeg. Hier vind je een grote parkeerplaats, waar in ieder geval in de ochtend voldoende parkeerplaats is.

Hike facts - Augstmatthorn hike

Route: Jagerstübli – Suggiture – Augstmatthorn – Jagerstübli

Bekijk onze route op deze kaart van wandermap.net. Klik ‘show reverse profile’ voor onze route.  Helaas blijkt onze kaart niet meer online te staan, dus zijn we op zoek gegaan naar een alternatieve kaart. Hier vind je de route in de app van Alltrails.

Afstand: 6,5 km

Duur: 3:00 – 4.00 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hoogtemeters: 600 meter

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk: nee, de Augstmatthorn hike is niet moeilijk of gevaarlijk. Er zijn wat smalle paadjes omhoog met loszittende stenen waar je goed moet opletten. Goede wandelschoenen zijn verreisd. Je hebt wel enige conditie nodig voor deze hike.

Wist je dat dit gebied bekend staat om haar Ibixen? Met een beetje geluk kom je ze tegen in het wild tijdens jouw Augstmatthorn hike!

Deel 1: Jagerstübli – Suggiture

Afstand: 2,5 kilometer
Duur: 1:15 uur

Vaanaf de poortjes op de parkeerplaats vertrek je richting de Augstmatthorn, het startpunt van jouw Augstmatthorn hike. De route door het graslandschap kan hier erg glad, nat en modderig zijn. Het pad wordt langzaam steiler en leidt je via de koeien en een constant uitzicht op de bergen. Na ongeveer 1 kilometer kom je voor een splitsing te staan. Linksaf voor de rechtstreekse route naar de Augstmatthorn en rechtdoor/ rechtsaf richting de Suggiture. Wij adviseren je om hier rechts aan te houden.

Hier laat je het graslandschap achter en begin je gestaag aan de klim naar de Suggiture. Na goed 2 kilometer bereik je de rug van de Suggiture en wordt je toegelachen door het spectaculaire zicht op de Brienzersee. Vergeet hier vooral niet te genieten. Voor ons was dit het moment voor een welverdiende koffiebreak.

De blik op de top van de Suggiture op 2.085 meter hoogte kan angstaanjagend zijn, maar uiteindelijk is de klim goed te doen, wij deden hier ongeveer 45 minuten over. Het pad naar boven is stijl en vraagt af en toe flink wat klim en klauter vaardigheden, maar ongekend gaaf.

Vanaf hier is het echt tijd om goed om je heen te kijken en om te zien of jij een van de gelukkigen bent die de kolonie steenbokken kan vereeuwigen.

Deel 2: Suggiture – Augstmatthorn

Afstand: 1,5 kilometer
Duur: 0:30 – 0:45 uur (afhankelijk hoeveel foto’s je neemt)

Het tweede deel van de Augstmatthorn hike is exact waar je het allemaal voor doet. De relaxte wandeling over de bergrug van de Suggiture naar de top van Augstmatthorn. Het pad is smal, de afgrond is diep, maar al met al is het erg goed te doen. Er zijn voldoende mogelijkheden om tegenliggers te passeren.

Je hebt de hele tocht een spectaculair uitzicht op de Brienzersee en de top van de Augstmatthorn die steeds dichterbij komt. Dit gedeelte is redelijk vlak aangezien de top van de Augstmatthorn slechts 50 meter hoger is gelegen. Wij kwamen in dit gedeelte een kudde van 7 steenbokken tegen, onwaarschijnlijk gaaf. Heerlijk hoe die beesten rustig gras kauwen, terwijl iedere wandelaar zijn fotocamera tevoorschijn haalt.

Voor je het weet bereik je de top van de Augstmatthorn en wordt het uitzicht nog weer mooier. Nu kijk je immers ook uit op de top van Suggiture. Wij hadden het geluk dat we de top bijna voor ons alleen hadden en konden dan ook in alle rust een paar gave foto’s schieten op dit punt. Onze verwachtingen van de Augstmatthorn hike worden aan alle kanten overtroffen.

Lukt het jou om door te lopen met zo'n spectaculair uitzicht?

Deel 3: Augstmatthorn – Jägerstübli

Afstand: 2,5 kilometer
Duur: 0:30 uur

Na een extra kop koffie en een broodje maakten wij ons op voor misschien wel het moeilijkste deel van de hike. De afdaling vanaf de Augstmatthorn. Het had de voorafgaande nacht flink geregend en dat viel te merken. De 600 meters die we zijn geklommen, moesten nu ook weer worden afgedaald.

De zandpaden waren op dit gedeelte spekgladde steile modderige paden. Dit was ook het moment dat we onszelf afvroegen waarom we nog steeds geen hiking poles hadden gekocht. Gelukkig is de afdaling nergens echt gevaarlijk, maar hou er rekening mee dat je een keer of 2 onderuit zal gaan als het geregend heeft.

Na ongeveer een uur komen wij weer beneden en kijken we nog een keer tevreden achter ons. Wat een onwerkelijk uitzicht. Wij kunnen de Augstmatthorn hike dan ook absoluut aan iedereen aanbevelen.

Is het mogelijk om de Augstmatthorn hike te wandelen met kinderen?

We hebben verschillende gezinnen met kinderen gezien vanaf zo’n 12 jaar. Gezien de smalle paden en het nodige klim en klauterwerk, is dit geen hike die wij gezinnen met jongere kinderen zouden aanraden.

Wat is de beste tijd om de Augstmatthorn hike te wandelen?

Wij hebben deze hike eind augustus op een doordeweekse dag gedaan. Rond 09.00 uur ’s ochtends vertrokken wij vanaf de parkeerplaats. Doordat wij nog enigszins op tijd waren hebben we het eerste deel van de hike de berg voor ons alleen gehad. Wij hebben het rustig aan gedaan, met als gevolg dat het aanzienlijk drukker was op de top van Augstmatthorn. Toen wij rond 13.30 uur terugkwamen bij ‘Fred’ was de parkeerplaats voor 90% gevuld.

Wij raden dan ook aan om zo vroeg mogelijk aan de hike te beginnen. Als je het aandurft om de beklimming in het donker te maken, heb je de toppen vermoedelijk voor je alleen en kun je de zon zien opkomen. Groot voordeel hiervan is dat de liften naar de nabijgelegen toppen nog gesloten zijn, waardoor er aanzienlijk minder andere wandelaars zijn die de hardergrat trail lopen.

We hebben ook gave verslagen gelezen van mensen die de hike juist aan het einde van de dag hebben gedaan zodat je in alle stilte de zonsondergang kunt bekijken.

Wat moet je meenemen tijden de Augstmatthorn hike?

Bonus: Na afloop zwemmen in de Brienzersee

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende duik in het meer waar je net zo’n spectaculair uitzicht op hebt gehad? Niks toch, dat dachten wij ook. Wij vonden het de hoogste tijd om de Brienzersee van dichterbij te bekijken en vonden een gave spot. Misschien wel de enige plek waar je in de Brienzersee kan zwemmen zonder dat je naar een betaald Zwitsers ‘strandbad’ hoeft te gaan.

Parkeren: Klik hier voor de locatie op Google Maps

Kosten: Gratis

Strand: Volg de route naar het water en loop links om de haven heen. Je ziet de boten van Jetboat Interlaken waarschijnlijk al liggen.

Wat zijn de leukste accommodaties in de omgeving van de Augstmatthorn?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties in de buurt van de Augstmatthorn hike. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag!

Onze top 3 accommodatie aanbevelingen

Wat zijn de lekkerste restaurants in de omgeving van de Augstmatthorn?

Naast adembenemende uitzichten tijdens jouw Augstmatthorn hike kun je ook voor heerlijke eten naar deze omgeving gaan. Ondanks dat we niet overal zelf zijn geweest, zijn we wel overal op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste restaurants en eetplekjes in de omgeving van Interlaken. Enjoy!

Onze top 3 restaurant aanbevelingen

Wandelen in Zwitserland, genieten toch?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze mooiste hikes in Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | Spectaculair uitzicht - Augstmatthorn hike

Meer gave hikes in Zwitserland?

Heb jij het op je heupen gekregen? Bekijk dan ook snel de andere gave hikes die wij tijdens onze roadtrip door Zwitserland hebben gemaakt. Le Grammont, de Niederhorn Panoramahike, de 4 meren hike, de hike naar de Alp Mora Potholes, de Seealpsee, Oeschinensee en Creux du Van.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

6 Responses

  1. Hoi! Leuk blog hebben jullie! Wij hebben ‘m even goed doorgelezen voor onze trip in Zwitserland. Wij zijn helemaal benieuwd naar de Augustmatthorn hike. We stonden alleen bij het verkeerde restaurant. Het adres wat jullie gaven van Restaurant Jagerstubli in omgeving Grindelwald is een andere! Wellicht kunnen jullie ‘m aanpassen voor andere lezers :-)?

    1. Hi Shanma, wat ontzettend vervelend!!! Echt heel slordig, we hebben inderdaad helemaal het verkeerde restaurant erin gezet. We gaan het direct aanpassen. De hike is ontzettend tof. Dit is het juiste: Jägerstübli Lombachalp in Habkern. Nog heel veel hike plezier gewenst 🙂

    1. Hi S Verheyden! Onze excuses voor de late reactie. We hopen dat we niet te laat zijn met het antwoord. Wij denken dat zeker het eerste stuk mogelijk is met honden. Op het laatste stuk wordt alles wel een stuk smaller naar boven toe, maar eenmaal op de top en over de kam van de berg is wel weer voldoende ruimte voor de honden. Natuurlijk ook afhankelijk wat voor honden het zijn. Kun je ze eventueel optillen? Groetjes, Lisa & Erik

    1. Hi Wieke, bedankt voor je mail en goede vraag! Ik ben even gaan Googlen, en deze website van My Switzerland geeft altijd goede informatie. Hier staat dat het geschikte seizoen juli – sept is, maar er staat niet dat de hike gesloten is. Volgens mij heeft dat vooral met de sneeuw te maken. De top van de Augstmatthorn is 2100m, waardoor ik verwacht dat er begin mei geen sneeuw ligt. Ik denk als je dit goed in de gaten houdt, je een goede inschatting kan maken van te voren. Ik hoop dat je hier mee geholpen bent. Groetjes Lisa & Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *