Spectaculair uitzicht - Augstmatthorn hike header

Spectaculair uitzicht – Augstmatthorn hike

De hike naar de Augstmatthorn is misschien wel een van de spectaculairste hikes die wij in Zwitserland hebben gedaan. Niet enkel vanwege het verbluffende uitzicht over een van de blauwste meren van Zwitserland, de Brienzersee, of de tocht over de smalle bergkam. Maar ook vanwege de grote populatie steenbokken die hier leeft. In dit blog vind je alles dat je moet weten voordat je aan de Augstmatthorn hike begint.

De Augstmatthorn is onderdeel van de Hardergrat trail over de beroemde bergrug die Interlaken en Brienz met elkaar verbindt. Met 24 kilometer, 3.000 hoogtemeters en een geschatte duur van 10 uur is het een stevige beproeving. Deze tocht start bij het ‘Harder railway valley station’ waarbij je met de gondel naar ‘Harder Kulm’ vertrekt. Deze lift vertrekt iedere 10 minuten en kost je zo’n 34 Zwitserse Frank per persoon. Je moet vervolgens flink doorlopen om aan het einde van de dag de laatste bus te pakken vanuit Habkern terug naar je bestemming.

Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar de top van de Augstmatthorn leiden en zo hebben wij een geweldig alternatief gevonden waarbij je niet afhankelijk bent van een gondel en/ of bus.

Inhoudsopgave

Startpunt Augstmatthorn hike

Restaurant Jägerstübli 
Itramenstrasse 29
3818 Grindelwald
Link Parkeerplaats in Google Maps

Kosten: 10 Zwitserse Frank. Let op, neem voldoende contact geld mee, je kunt hier enkel gepast betalen.

Om bij het restaurant te komen rij je via het plaatsje Habkern een smalle bergweg naar boven. Onze camper bus ‘Fred’ kon prima naar boven komen, bij tegenliggers is het enkel even passen en meten omdat je elkaar niet overal kan passeren. Let op, bij de ingang van de bergweg in Habkern staat een groot ‘gesloten voor campers’ bord.

Ben je met de camper en wil je de hike volgens deze route doen? Dan kun je de camper in Habkern parkeren en loop je in ongeveer 1:15 uur de bergweg naar het Jagerstubli restaurant. De weg was voor onze ‘bestelbus’ in ieder geval groot genoeg. Hier vind je een grote parkeerplaats, waar in ieder geval in de ochtend voldoende parkeerplaats is.

Hike facts - Augstmatthorn hike

Route: Jagerstübli – Suggiture – Augstmatthorn – Jagerstübli

Bekijk onze route op deze kaart van wandermap.net. Klik ‘show reverse profile’ voor onze route.

Afstand: 6,5 km

Duur: 3:00 – 4.00 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Hoogtemeters: 600 meter

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk: nee, de Augstmatthorn is niet moeilijk of gevaarlijk. Er zijn wat smalle paadjes omhoog met loszittende stenen waar je goed moet opletten. Goede wandelschoenen zijn verreisd. Je hebt wel enige conditie nodig voor deze hike.

Wist je dat dit gebied bekend staat om haar Ibixen? Met een beetje geluk kom je ze tegen in het wild.

Deel 1: Jagerstübli – Suggiture

Afstand: 2,5 kilometer
Duur: 1:15 uur

Vanaf de parkeerplaats vertrek je vanaf de poortjes richting de Augstmatthorn. De route door het graslandschap kan hier erg glad, nat en modderig zijn. Het pad wordt langzaam steiler en leidt je via de koeien en een constant uitzicht op de bergen. Na ongeveer 1 kilometer kom je voor een splitsing te staan. Linksaf voor de rechtstreekse route naar de Augstmatthorn en rechtdoor/ rechtsaf richting de Suggiture. Wij adviseren je om hier rechts aan te houden.

Hier laat je het graslandschap achter en begin je gestaag aan de klim naar de Suggiture. Na goed 2 kilometer bereik je de rug van de Suggiture en wordt je toegelachen door het spectaculaire zicht op de Brienzersee. Vergeet hier vooral niet te genieten. Voor ons was dit het moment voor een welverdiende koffiebreak.

De blik op de top van de Suggiture op 2.085 meter hoogte kan angstaanjagend zijn, maar uiteindelijk is de klim goed te doen, wij deden hier ongeveer 45 minuten over. Het pad naar boven is stijl en vraagt af en toe flink wat klim en klauter vaardigheden, maar ongekend gaaf.

Vanaf hier is het echt tijd om goed om je heen te kijken en om te zien of jij een van de gelukkigen bent die de kolonie steenbokken kan vereeuwigen.

Deel 2: Suggiture – Augstmatthorn

Afstand: 1,5 kilometer
Duur: 0:30 – 0:45 uur (afhankelijk hoeveel foto’s je neemt)

Het tweede deel van de Augstmatthorn hike is exact waar je het allemaal voor doet. De relaxte wandeling over de bergrug van de Suggiture naar de top van Augstmatthorn. Het pad is smal, de afgrond is diep, maar al met al is het erg goed te doen. Er zijn voldoende mogelijkheden om tegenliggers te passeren.

Je hebt de hele tocht een spectaculair uitzicht op de Brienzersee en de top van de Augstmatthorn die steeds dichterbij komt. Dit gedeelte is redelijk vlak aangezien de top van de Augstmatthorn slechts 50 meter hoger is gelegen. Wij kwamen in dit gedeelte een kudde van 7 steenbokken tegen, onwaarschijnlijk gaaf. Heerlijk hoe die beesten rustig gras kauwen, terwijl iedere wandelaar zijn fotocamera tevoorschijn haalt.

Voor je het weet bereik je de top van de Augstmatthorn en wordt het uitzicht nog weer mooier. Nu kijk je immers ook uit op de top van Suggiture. Wij hadden het geluk dat we de top bijna voor ons alleen hadden en konden dan ook in alle rust een paar gave foto’s schieten op dit punt.

Lukt het jou om door te lopen met zo'n spectaculair uitzicht?

Deel 3: Augstmatthorn – Jägerstübli

Afstand: 2,5 kilometer
Duur: 0:30 uur

Na een extra kop koffie en een broodje maakten wij ons op voor misschien wel het moeilijkste deel van de hike. De afdaling vanaf de Augstmatthorn. Het had de voorafgaande nacht flink geregend en dat viel te merken. De 600 meters die we zijn geklommen, moesten nu ook weer worden afgedaald.

De zandpaden waren op dit gedeelte spekgladde steile modderige paden. Dit was ook het moment dat we onszelf afvroegen waarom we nog steeds geen hiking poles hadden gekocht. Gelukkig is de afdaling nergens echt gevaarlijk, maar hou er rekening mee dat je een keer of 2 onderuit zal gaan als het geregend heeft.

Na ongeveer een uur komen wij weer beneden en kijken we nog een keer tevreden achter ons. Wat een onwerkelijk uitzicht.

Is het mogelijk om de Augstmatthorn hike te wandelen met kinderen?

We hebben verschillende gezinnen met kinderen gezien vanaf zo’n 12 jaar. Gezien de smalle paden en het nodige klim en klauterwerk, is dit geen hike die wij gezinnen met jongere kinderen zouden aanraden.

Wat is de beste tijd om de Augstmatthorn hike te wandelen?

Wij hebben deze hike eind augustus op een doordeweekse dag gedaan. Rond 09.00 uur ’s ochtends vertrokken wij vanaf de parkeerplaats. Doordat wij nog enigszins op tijd waren hebben we het eerste deel van de hike de berg voor ons alleen gehad. Wij hebben het rustig aan gedaan, met als gevolg dat het aanzienlijk drukker was op de top van Augstmatthorn. Toen wij rond 13.30 uur terugkwamen bij ‘Fred’ was de parkeerplaats voor 90% gevuld.

Wij raden dan ook aan om zo vroeg mogelijk aan de hike te beginnen. Als je het aandurft om de beklimming in het donker te maken, heb je de toppen vermoedelijk voor je alleen en kun je de zon zien opkomen. Groot voordeel hiervan is dat de liften naar de nabijgelegen toppen nog gesloten zijn, waardoor er aanzienlijk minder andere wandelaars zijn die de hardergrat trail lopen.

We hebben ook gave verslagen gelezen van mensen die de hike juist aan het einde van de dag hebben gedaan zodat je in alle stilte de zonsondergang kunt bekijken.

Wat moet je meenemen tijden de Augstmatthorn hike?

Bonus: Na afloop zwemmen in de Brienzersee

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende duik in het meer waar je net zo’n spectaculair uitzicht op hebt gehad? Niks toch, dat dachten wij ook. Wij vonden het de hoogste tijd om de Brienzersee van dichterbij te bekijken en vonden een gave spot. Misschien wel de enige plek waar je in de Brienzersee kan zwemmen zonder dat je naar een betaald Zwitsers ‘strandbad’ hoeft te gaan.

Parkeren: Klik hier voor de locatie op Google Maps

Kosten: Gratis

Strand: Volg de route naar het water en loop links om de haven heen. Je ziet de boten van Jetboat Interlaken waarschijnlijk al liggen.

Wandelen in Zwitserland, genieten toch?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze mooiste hikes in Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *