Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Tips wintersport Frankrijk + gids Les Trois Vallees | 2023

Wintersport is misschien wel onze favoriete vorm van vakantie vieren. Whats not to like? Uren genieten van de buitenlucht, zon, een prachtige witte wereld, met een snelheid de piste af skiën of boarden, genieten van het heerlijke eten en drinken op het terras en natuurlijk apres-ski! In dit artikel delen wij onze wintersport tips en dan met name een wintersport Frankrijk in het schitterende Les Trois Vallees skigebied. On y va!

Wat is wintersport?

Misschien ga je in 2023 wel voor het eerst op wintersport en ben je benieuwd wat wintersport nu eigenlijk inhoudt. Voor iedereen is de invulling aan wintersport misschien net even anders. De een wil het liefst ’s ochtends vroeg bij het eerste liftje al klaar staan en stopt pas met skiën of snowboarden als de laatste lift sluit, de andere zoekt het vertier vooral bij de apres-ski en weer anderen vinden het wandelen door de bergen helemaal het einde. Het kan dus allemaal, de keuze is aan jou. Wij vinden het zelf het leukst om zo veel mogelijk op de lange latten te kunnen staan.

Skiën of snowboarden?

Het meest gebruikelijk is het om te gaan skiën of snowboarden tijdens een wintersport. Er zijn veel mensen die eerst beginnen met skiën, voordat ze over gaan op snowboarden. Maar uiteraard kun je ook direct beginnen met snowboarden, zoals Erik heeft gedaan. Hoe dan ook is het heel verstandig om bij een eerste keer les te nemen.

Sommigen hebben aan 1 of 2 lessen (meestal betaal je per uur, je kunt er ook voor kiezen om direct een hele ochtend les te nemen) genoeg, maar ik (Lisa) zou je aanraden om de eerste week direct de hele week lessen te nemen. Toen ik begon met skiën in 2015 in Les Trois Vallees heb ik een hele week elke ochtend les gehad en daardoor heb ik voldoende techniek ontwikkeld om sindsdien onafhankelijk van alle blauwe pistes en later ook rode pistes af te kunnen gaan.

Krijg jij het al koud bij de gedachte en wil je toch liever naar de zon? Wat dacht je van Bocas del Toro in Panama?

Wat betekenen groene-, blauwe-, rode- en zwarte pistes?

De pistes op de bergen zijn ingedeeld in kleuren. Opbouwend van makkelijk naar moeilijk is dat in de volgorde groen, blauw, rood en zwart. Afhankelijk van het gebied waar je naar toe gaat, zul je zien welke kleur piste het meest voorkomt. Let daar dus goed op als je voor het eerst gaat wintersporten.

Het is niet fijn om dan in een gebied voor gevorderden met voornamelijk rode en zwarte pistes terecht te komen. Aan de andere kant geldt ook: ben je wat meer ervaren, zoek dan naar gebieden waar niet alleen maar groene en blauwe pistes zijn. Als je met een grote groep gaat, waar de niveaus nogal verschillen, zoek dan naar een groot skigebied van >300 km piste. Vaak zijn de kleuren pistes hier redelijk goed verdeeld.

Groene en blauwe pistes kunnen zo nu en dan ook heel vlak zijn, waardoor je zelfs wel eens stil komt te staan met je ski’s of snowboard. Vaak staat dit ook wel op de pistekaart aangegeven (bijv. met het teken ‘5%’ of ‘boulevard’). Let hier dus goed op, zodat je van tevoren al wat snelheid kunt gaan maken en je zo min mogelijk hoeft te ‘klunen’. Zeker voor snowboarders zijn dit soort paadjes ellendig, omdat zij geen stokken hebben en zo nog sneller stil komen te staan.

Wanneer kun je op wintersport?

Wanneer je op wintersport kunt gaan is afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat. Ga je in 2023 op wintersport naar Frankrijk, dan kun je over het algemeen van januari tot en met maart prima terecht op de pistes. Officieel loopt het seizoen zelfs tot begin mei! Dit betekent dat je zeker in de voorjaarsvakantie (ook wel krokusvakantie of carnavalsvakantie) nog op wintersport kunt gaan. Vanaf half december is er vaak ook voldoende sneeuw om weer op wintersport te gaan. Zo kun je dus ook met de kerstvakantie gaan skiën. Officieel begint het nieuwe seizoen alweer eind november.

Wist je dat je ook kunt skiën in de zomer? Sommige skigebieden die boven de 3000m gelegen liggen, stellen hun skigebied ook open in de zomer! Het skigebied ‘les 2 Alpes’ was in 2022 bijvoorbeeld geopend tussen 28 mei en 15 augustus. Houdt google dus in de gaten!

Uiteraard kunnen we de natuur niet beïnvloeden en dus kan het voorkomen dat er zo vroeg of laat in het seizoen toch niet voldoende sneeuw ligt. Vaak wordt er in de skigebieden dan gebruik gemaakt van zogenaamde sneeuwkanonnen, waarmee er alsnog voor wordt gezorgd dat er geskied kan worden. Los van dat het er natuurlijk wel een beetje gek uit ziet om 1 witte baan te zien liggen tussen de groene heuvels, skiet het ook veel minder fijn dan op verse sneeuw.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een bepaald aantal liftjes/pistes gesloten zullen zijn. De mogelijkheden zijn dus een stik minder fijn! Let dus op bij het boeken of je eventueel nog kunt annuleren wanneer er niet voldoende sneeuw is gevallen.

Sommige skigebieden liggen boven de 3000m gelegen, waardoor ze in de zogenaamde ‘eeuwige sneeuwgrens’ vallen. Helaas kunnen we er tegenwoordig niet meer vanuit gaan dat er ook echt altijd sneeuw ligt, maar in principe zou je hier dus het hele skiseizoen terecht kunnen. Ga je op wintersport naar Frankrijk dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor het skigebied: ‘les 2 Alpes’, waar je op een gletsjer skiet op 3600m hoog. Een andere gletsjer skigebied in Frankrijk is: Tignes – Val d’Isere.

Overige skigebieden in Frankrijk waar je meestal de hele winter sneeuwzekerheid hebt zijn:

Wintersport kleding

Een van de belangrijkste dingen om mee te nemen op wintersport is natuurlijk de wintersport kleding. Want als je met temperaturen onder 0 boven op een berg staat, wil je natuurlijk wel lekker warm aangekleed zijn. Maar vergis je niet! De temperaturen die worden aangegeven kunnen vaak heel anders voelen. Zo kan het met veel wind en misschien ook nog sneeuw, een stuk kouder aanvoelen dan wanneer het windstil is en de zon schijnt. Kortom: het is ook nu weer slim om met laagjes te werken.

Wintersport paklijst kleding (en accessoires)

Wintersport kleding en materiaal huren

Vaak is er de mogelijkheid om ook skikleding te huren, zoals een skibroek. Maar het is toch wel het fijnst als je je eigen kleding bij je hebt. Skikleding hoeft niet duur te zijn, er zijn vaak aanbiedingen bij winkels als Lidl, Aldi en Decathlon vlak voor of na het skiseizoen. Houdt dat dus in de gaten. Onze ski jassen zijn tevens onze regenjassen die we ook voor het hiken gebruiken, dus je kunt ook kijken of je bepaalde kleding multifunctioneel kunt gebruiken.

Uiteraard is het met materiaal een ander verhaal. Wanneer je voor de eerste keer op wintersport gaat, kan ik mij voorstellen dat je niet direct ski’s of een snowboard aanschaft. Materiaal dat je gemakkelijk kunt huren zijn:

  • Ski’s
  • Snowboard
  • Skischoenen
  • Snowboardschoenen
  • Ski stokken
  • Ski helm
  • Ski bril

Op de pistes staan vaak verschillende punten waar je jouw ski’s of snowboard even kunt ‘aandraaien’ of repareren mocht er onderweg iets gebeurd zijn. Het voordeel van materiaal huren is dat als iets echt kapotgaat of niet goed is, je terug kunt gaan naar de verhuurder en nieuwe spullen meekrijgt. Een ander voordeel is dat de verhuurder vaak meegaat in de tijd, en je dus nieuwe spullen uitleent.  Bij de meeste verhuurders kun je huren per categorie. Van beginner tot gevorderd en zelfs professioneel. Uiteraard zit hier een verschil in prijs in.

Wintersport: wat meenemen?

Naast wintersport kleding, accessoires en materiaal zijn er natuurlijk nog meer dingen die je mee moet nemen. Uiteraard is dit afhankelijk van hoé je op wintersport gaat. Reis je met de auto, dan zijn er nog een aantal extra dingen belangrijk om mee te nemen ten opzichte van het reizen met de trein of vliegtuig

Wil je een auto huren voor een week vanaf bijvoorbeeld de luchthaven vanaf Genève of het treinstation van Lyon? Dat kan met Sunnycars. All-inclusive autoverhuur: denk hierbij aan de juiste verzekeringen en ongelimiteerde kilometers. Wil je ons supporten? Dan kun je via deze affiliate link boeken. Zo krijgen wij een percentage van jouw boeking en betaal jij niets extra’s. Zo kunnen wij gratis content blijven maken op onze website!

Spullen voor in de auto:

Overig meenemen op wintersport:

  • Paspoort of ID-kaart + kopie hiervan
  • Creditcard
  • Bankpas/ cash geld
  • Kentekenbewijs en groene kaart indien nodig
  • Verzekeringspapieren (let op, vaak gelden er speciale wintersport verzekeringen!)
  • Rijbewijs
  • Tickets voor de trein/vliegtuig + reserveringsbewijs van appartement of hotel
  • Elektronica incl. opladers en accu’s. Denk aan: laptop, camera, go-pro (kan tof zijn op je helm!) en telefoon
  • E-reader, boeken of spelletjes voor de ontspanning
  • Powerbank
  • Zonnebrand (je verbrand heel snel op de piste omdat je zo hoog bent)
  • Lippenbalsem met SPF
  • Eventueel thermo kleding om in te slapen

Check hier ook onze (backpack) inpaklijst voor een wereldreis?

Wat kost wintersport?

Dat wintersport geen goedkope vakantie is, is volgens mij geen geheim. Maar het lijkt wel steeds duurder te worden! Net als alles tegenwoordig… Helaas is het daarom niet voor iedereen weggelegd. Zeker met een gezin is het misschien nog wel duurder dan een zomervakantie en daarom belangrijk om te overwegen of dit het geld voor jou waard is. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wil en daarom zullen we ook her en der wat bespaartips geven.

Over het algemeen wordt wintersport in Frankrijk als duurder beschouwd dan wintersport in bijvoorbeeld Oostenrijk. Het verschil zit hem met name in de skipas (al scheelt dat vaak ‘maar’ een paar tientjes) en het eten en drinken op de piste (en dus ook de apres-ski).

(wij gaan in dit overzicht uit van ‘ons’ skigebied ‘Les 3 Vallées’ zonder pakketreis)

  • Vliegticket Amsterdam – Genève (dichtstbijzijnde luchthaven)
  • Autohuur vanaf Geneva airport voor een week (180 km vanaf Saint Martin de Belleville)
  • Brandstof Utrecht – Saint Martin de Belleville: €125,- enkele reis
  • Tolwegen Utrecht – Saint Martin de Belleville: €85,- enkele reis
  • Accommodatie 1 week, 2 pers*: vanaf €750,-
  • Skipas 6 dagen: €360,-
  • Skiverhuur (incl. schoenen) 1 week: vanaf €160,-
  • Lunch op de piste (incl. 1 drankje): €25 – €30,- pp
  • Biertje op de piste: €5 – €7
  • Warme chocomel op de piste: €4,5 – €7
  • Koffie op de piste: €2,5 – €4,5

*let op: deze kosten zijn afhankelijk van de periode waarin je boekt, hoe ver je van tevoren boekt en ik welk dorp je binnen dit skigebied boekt. We zullen verderop in het artikel verder ingaan op de accommodaties. In Les 3 Vallées is Courchevel het duurste dorp, terwijl Les Menuires en Saint Martin de Belleville het meest betaalbaar zijn.

Zijn de weersvoorspellingen goed en heb je een camper? Dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om als een echte ‘vanlifer‘ je bus of camper als accommodatie te gebruiken. Tikkeltje koud en behelpen, maar snel verdient.

Al eens nagedacht over een roadtrip door Europa? Tijdens onze rondreis ontdekten we verrassende skigebieden in Georgië, Noord-Macedonië en Griekenland.

Wintersport Frankrijk vs wintersport Oostenrijk

Een veel gestelde vraag is wat nu de verschillen zijn tussen wintersport Frankrijk en wintersport Oostenrijk. Wij zijn zelf drie keer op skivakantie geweest in Frankrijk en 3 keer in Oostenrijk, dus we kunnen de vergelijking zeker maken. Uiteraard hangt het ook altijd af van het gebied waar je bent en de wensen die je hebt, maar een aantal algemene dingen die ons op zijn gevallen:

  • In Frankrijk is de skipas duurder, maar zijn de skigebieden vaak ook groter
  • In Frankrijk heb je het ‘s werelds grootste aaneengeschakelde skigebied ter wereld
  • In Frankrijk zijn de mogelijkheden om een dagtocht te skiën groter
  • In Oostenrijk zijn de kosten voor eten en drinken op de piste aanzienlijk lager
  • In Oostenrijk zijn er meer apres-ski gelegenheden
  • In Frankrijk zijn de prijzen voor accommodaties iets lager, maar zijn de appartementen vaak weer een stuk kleiner dan in Oostenrijk. Ook de pakketreizen zijn goedkoper dan naar Oostenrijk.
  • De meeste skigebieden in Frankrijk liggen hoger, waardoor er meer kans is op sneeuw (m.u.v. Gletsjer gebieden in Oostenrijk) in Frankrijk. Daardoor is het mogelijk om in Frankrijk te skiën met de Mont Blanc op de achtergrond. Doordat de skigebieden in Oostenrijk lager liggen, ski je vaker door de bossen wat natuurlijk ook een mooi gezicht is.
  • De meeste gebieden in Frankrijk hebben dorpjes die aan de piste liggen, waardoor je zelden met een bus op pad hoeft naar de skilift. Dit laatste is in Oostenrijk gebruikelijker.
  • Oostenrijk is populairder onder Nederlanders en het kan daarom ook een stuk drukker zijn op de Oostenrijkse pistes.
  • Reis je naar Frankrijk, heb je te maken met tolwegen. In Oostenrijk hoef je alleen een vignet te kopen, waarvan de kosten aanzienlijk lager liggen. De meeste gebieden in Oostenrijk zijn ook dichterbij dan die in Frankrijk: scheelt reistijd en brandstofkosten!
  • Franse bakker onder het appartement of in het dorp waar je verblijft. Croissants for breakfast. Do we need to say more?

Wist je dat Italië ook een paradijs is voor wintersporters? Vanaf onze favoriete regio Piëmonte is het nog geen 2 uur rijden naar de pistes.

Wintersport Frankrijk: Les 3 Vallées

Het is nu een paar keer voorbijgekomen: het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld ligt in Frankrijk. Het gaat om het skigebied: Les 3 Vallées (Les Trois Vallees). Wat ons betreft hét skigebied waar je een keer geweest moet zijn. Of je nu een beginner bent of meer gevorderd, er is voor ieder wat wils.

Als wij op wintersport gaan naar Les 3 Vallées dan verblijven wij altijd in het dorpje ‘Saint Martin de Belleville’. Via een kennis van ons kunnen wij daar een appartement huren voor een goede prijs (dikke plus!) op een toplocatie aan de piste. Zo kunnen wij dus letterlijk vanuit ons huisje de deur uit skiën naar de eerste sleeplift die ons bij de grote gondel brengt om naar de rest van het skigebied te komen.

Niet alleen ons appartement ligt zo gunstig gelegen: het merendeel van de appartementen in Saint Martin de Belleville ligt aan de piste. Maar ook in de overige dorpen zoals Les Menuires liggen de appartementen/hotels aan de piste gelegen. Wat dat betreft een groot pluspunt dus!

Wintersport Frankrijk | Les Trois Vallees

Les 3 Vallées & 5 dorpen

De naam zegt het al: je kunt hier skiën in ‘de drie valleien’. Het betreft de valleien: Val Thorens – Orelle, de Belleville Vallei en Les 3 Vallées. Deze valleien zijn omringd door 6 gletsjers en bergen die varieren van 2300 tot 3200 meter. De 5 dorpen die hier bij horen zijn: Val Thorens (hoogstgelegen dorp), Les Menuires, Saint Martin de Belleville, Meribel en Courchevel. Al deze dorpen, valleien, gletsjers en bergen zijn met elkaar verbonden en dat zorgt ervoor dat er wel 600km aan pistes zijn!

  • 96 km groene piste
  • 240 km blauwe piste
  • 204 km rode piste
  • 60 km zwarte piste

Zoals je ziet zijn de meeste pistes, blauwe pistes. Dit zorgt ervoor dat je ook als beginner het grootste gedeelte van het gebied kunt verkennen. Wij vinden het superleuk om van dorp naar dorp te skiën en de sfeer van elk dorp op te doen.

Val Thorens

Val Thorens is het dorp waar het meest apres-ski gevierd wordt. Meestal kun je vanuit de skilift al wat leuke feesten spotten waar je naar toe kunt skiën. In Val Thorens heb je een aantal hele leuke pistes, wat ervoor zorgt dat je hier zeker een hele dag kunt spenderen zonder de hele dag dezelfde afdaling te maken. Ook hier de variatie tussen de verschillende niveaus van pistes. Omdat Val Thorens hoog gelegen ligt, heb je hier prachtig uitzicht op de omringende bergen én schijnt hier vaak de zon.

Les Menuires

Les Menuires is wat ons betreft het minst sfeervolle dorp. Je ziet hier redelijk wat hoogbouw staan, waardoor het toch al snel wat massaler aanvoelt dan de andere dorpjes. Het voordeel daarvan is dat het vaak wel wat goedkopere accommodaties zijn.

Een ander voordeel in Les Menuires is dat dit dorp erg centraal in het gebied gelegen is, waardoor je gemakkelijk naar Val Thorens, Saint Martin de Belleville en zelfs Menuires kunt skiën. Ook in het dorp zelf zijn veel diverse pistes te vinden, dus hier zul je je niet snel vervelen. Het nadeel is dan weer dat het hier vaak bij de liften en aan het tweede deel van de piste druk kan zijn.

Saint Martin de Belleville

Saint Martin de Belleville is wat ons betreft het meest sfeervolle dorp. Wanneer je helemaal naar beneden skiet of in het dorp verblijft zal de kerktoren je al tegemoetkomen. Ook vanuit ons appartement hebben we zicht op de kerktoren en dat geeft toch wel een gezellige uitstraling. In het dorpje zelf zijn een aantal leuke en goede restaurants en ook op de pistes in Saint Martin zijn wat leuke plekjes te vinden die ook nog eens goed betaalbaar zijn.

Uiteraard hebben we ook een aantal piste restaurants uitgeprobeerd (wat een straf) en die rondom Saint Martin zijn het best betaalbaar. Het dorp ligt precies in het midden van het skigebied, waardoor je gemakkelijk alle kanten op kunt voor een mooie tocht. Een ander voordeel is dat wanneer je aan het einde van de dag weer naar huis skiet, je altijd een hele leuke en lange afdaling naar het dorp kunt maken.

Meribel

Meribel ligt wat lager gelegen en daardoor heb je hier de mogelijkheid om het laatste stuk van de piste tussen de bossen te skiën. Wij vinden dat zelf altijd erg charmant en daarom skiën wij hier graag naartoe. Vaak worden hier ook wedstrijden van professionals gehouden, dus als je mazzel hebt kun je nog wat zien daarvan.

Het nadeel van een lagergelegen dorp, is dat het soms in de mist kan liggen, terwijl het bovenaan de pistes prachtig weer is. Gelukkig ben je met 1 of 2 liften dan wel de zon weer in. Vanuit Meribel ski je gemakkelijk naar het naast gelegen Courchevel of Saint Martin de Belleville.

Courchevel

Courchevel is het duurste en meest luxe dorp van de 5. Hier vind je o.a. een vliegveld waar privévliegtuigen kunnen landen. Je kunt ook langs het vliegveld skiën en dat is leuk om te doen. Onze afgelopen wintersport zagen we een vliegtuig aankomen en mensen uitstappen die direct in de meest luxe auto’s werden vervoerd naar hun accommodatie.

Courchevel heeft eigenlijk 2 niveaus, het op 1850 meter gelegen deel bevat veel van de liften waarmee je een aantal leuke pistes kunt aandoen. In principe hoef je, wanneer je een tocht maakt, dus niet helemaal naar het centrum te skiën. Maar wanneer je je ogen wil uitkijken bij boutiques van allerlei luxe merken, neem dan zeker even een kijkje vanaf je ski’s’. Zoals je misschien al verwacht, liggen de prijzen voor eten en drinken op de piste hier wel 1,5 a 2x zo hoog als bijvoorbeeld in Saint Martin de Belleville.

Saint Martin de Belleville is op zo’n 1100km gelegen vanaf Utrecht en je kunt het als alles meezit in +/- zo’n 11 a 12 uur rijden.

Accommodaties

Omdat we je graag een indruk willen geven van de verschillende type accommodaties voor een wintersport Frankrijk, geven we je hieronder een aantal opties voor het skigebied ‘Les 3 Vallees’. Het varieert van simpel en kleine accommodaties tot luxe.

Saint Martin de Belleville

Klik op de foto voor meer foto’s, informatie en beschikbaarheid

Les Menuires

Klik op de foto voor meer foto’s, informatie en beschikbaarheid

Val Thorens

Klik op de foto voor meer foto’s, informatie en beschikbaarheid

Meribel

Klik op de foto voor meer foto’s, informatie en beschikbaarheid

Courchevel

Klik op de foto voor meer foto’s, informatie en beschikbaarheid

Paklijst appartement wintersport (+ bespaartips!)

Wanneer je een appartement huurt voor jouw wintersport 2023, zul je vaak een aantal handige dingen van thuis mee moeten nemen. Om je op weg te helpen geven we je een paklijst met spullen voor in je appartement. Verblijf je in een hotel, dan zullen de meeste van deze spullen niet van toepassingen zijn. Let op: in de meeste dorpen kun je bedlinnen en handdoeken huren die je kunt gebruiken in je huisje/appartement indien dit niet inbegrepen is bij jouw accommodatie. Uiteraard kun je dit ook van huis meenemen.

Ook hebben we het eten en drinken vermeld om zelf mee te nemen, omdat dit iets is waar je gemakkelijk op kunt besparen tijdens jouw wintersport Frankrijk. In het dorpje Saint Martin de Belleville bevindt zich een supermarkt, maar de prijzen liggen hier aanzienlijk hoger dan wat je waarschijnlijk gewend bent in Nederland.

Dit is wat ons betreft ook logisch, want het kost het ook meer moeite om de boodschappen boven op de berg te krijgen. Het kan dus schelen om voor de eerste dagen groente en fruit mee te nemen. Andere duren producten zijn vlees, vis, en zuivel. En natuurlijk is het altijd handig om houdbare spullen als rijst en pasta mee te nemen.

Natuurlijk is het gezelliger om een typische Franse kaas in een van de boetieks te kopen. Ook wijn kun je hier perfect kopen voor een goede prijs. En een bezoek aan de Franse bakker mag je sowieso niet missen! Tip als je de Franse bakker bezoekt: je kunt ook stokbrood meenemen en dit lekker beleggen en meenemen voor op de piste. Scheelt een hoop geld!

Favoriete restaurants

Omdat wij tijdens een wintersport Frankrijk alleen in het gebied Les 3 Vallées zijn geweest, beperken we ons tot dit gebied wanneer het gaat om tips voor onze favoriete restaurants.

Saint Martin de Belleville

  • Franse bakker: La Rissole
  • Kaasboer: paar deuren verderop bij La Rissole
  • Pizzarestaurant: La Voute
  • Fondue en meer: L’art B
  • Toplocatie in de zon op de piste na een dag skiën: La Loy
  • Toplocatie in de zon op de piste voor een drankje, crêpe of lunch: Le Grand Lac

Les Menuires

  • Lunchen in de zon en wafels vanuit een foodtruck: Le Chalet de La Masse

Courchevel

  • Lunchen, koffie en meer + een deel ‘afhaal’ dat iets goedkoper is: Les Verdons
  • Picknick plek naast de lift ‘Pralong’

Val Thorens

  • Warme chocomel met marshmallows: Chalet de la Marine

Overige vragen wintersport 2023

Wat ons betreft zijn de meest belangrijke vragen wel beantwoord, maar er blijven natuurlijk altijd wat vragen over. Mocht jij nog een specifieke vraag hebben, stel hem dan hieronder of mail naar [email protected]

Hoe gebruik je de skiliften?

Elk begin is lastig en dat geldt eigenlijk ook wel voor de skiliften. Er zijn verschillende soorten skiliften en de een werkt weer anders dan de ander. De meest voorkomende skiliften zijn:

  • Sleepliften (zowel de ‘ankerlift’ als de ‘pannenkoek’)
  • Kabelbanen (‘stoeltjeslift’, ‘gondellift’ en ‘combilift’)
  • Kabelbaan (‘2S en 3S liften’, ‘funitel’)

Ankerlift

De ankerlift is misschien wel de vervelendste lift die er is en gelukkig zie je er hier steeds minder van. In Les 3 Vallées zijn wij er gelukkig geen een tegengekomen. Je kunt met twee mensen tegelijk in deze lift en het idee is dat je het de skilift onder je billen laten komen, zodat je er op kunt leunen als je naar boven wordt gesleept. Het nadeel hiervan is dat veel mensen het anker misgrijpen of halverwege de lift uitvallen omdat het niet stabiel is.

Pannenkoeklift

Deze lift is vergelijkbaar met de ankerlift, maar het zitje is in dit geval rond (vandaar de pannenkoek) en je klemt het tussen je benen. Je kunt hier dus ook maar met een persoon tegelijk op. Het voordeel is dat deze lift een stuk stabieler is en je hier dus minder snel uit ‘valt’. Deze liften worden vaak voor korte stukken gebruikt. In Saint Martin de Belleville gebruik je deze lift ook voor het eerste stuk vanuit het dorp, om vanuit daar naar de grote lift te kunnen gaan.

Stoeltjeslift

Deze lift komt waarschijnlijk het meest voor in de skigebieden en het is altijd even wennen om deze lift te gebruiken. Je houdt ook hier je ski’s aan wanneer je de lift in gaat. Indien je gaat snowboarden houd je alleen je voorste voet in het snowboard vast, met je andere voet beweeg je jezelf en het board naar voren. Met ski’s beweeg je jezelf naar voren door middel van je stokken of door je ene been voor je andere te schuiven.

Wanneer je voor het poortje staat en deze open gaat, schuif je naar voren tot de ‘stop’ streep. Vergeet daarna vooral niet achter je te kijken wanneer de lift er aan komt en je dus jezelf kunt laten zakken op een van de stoeltjes. Daarna gaat de beugel naar beneden (vanaf boven je hoofd, pas op!) en plaats je je ski’s of snowboard op de daarvoor bestemde steun. In veel stoeltjesliften kun je nog een extra kap naar beneden doen als bescherming tegen de wind of kou. Ook zijn sommige stoeltjesliften verwarmd.

Wanneer je voor het eerst in deze lift zit, zit de uitdaging hem vooral aan het einde van de rit. Met een bord wordt aangegeven wanner je de beugel weer naar boven kunt doen (let dus op dat je je ski’s of snowboard op tijd van de steun haalt, anders vliegen je benen mee omhoog). Wanneer je vervolgens aan komt op het punt waar je uit kunt stappen, zet je jezelf met je stokken af om van het platform af te glijden.

Een snowboarder gebruikt hiervoor het been/voet dat niet in het snowboard vast zit. Maak de actie niet te breed, zodat je de mensen naast je niet hindert. Mocht het toch mis gaan en je valt uit de lift bij het uitstappen (ja, dit gebeurt wel eens), geen zorgen. De lift wordt stilgezet en je wordt z.s.m. geholpen door een van de liftmedewerkers.

Ik vind deze liftjes vaak heel fijn, want als het mooi weer is kun je lekker genieten van de zon terwijl je ondertussen onder je andere mensen ziet skiën en snowboarden. Daarnaast kun je je ski’s aanhouden, waardoor je ook snel weer op pad bent op de piste. De stoeltjesliften variëren van 4 tot 6 en soms wel 10 personen.

Gondellift

Deze lift komt ook vaak voor en brengt je vaak naar boven voor de langere afstanden. De cabine is gesloten en je kunt hier vaak met 6 tot 10 personen in. Het nadeel vind ik dat je hier je ski’s of snowboard uit moet doen. Het voordeel is dat het in- en uitstappen daarmee gemakkelijk gaat en je een tijdje overdekt zit waardoor je bijvoorbeeld even wat kunt eten of drinken of de pistekaart kunt bekijken.

In de meeste gondelliften kun je je ski’s of snowboard in daarvoor bestemde vak aan de zijkant van de gondel (buitenkant) bevestigen. Maar er zijn ook gondels waarmee je je ski’s of snowboard mee naar binnen moet nemen. Soms zijn in de lift dan speciale vakken waar je het in kunt plaatsen, maar het kan ook zijn dat je het gewoon zelf moet vasthouden.

Combilift

De naam zegt het al, dit is een combinatie van een gondel en stoeltjeslift. Hier kun je zelf kiezen in welke rij je gaat staan en welke lift je wil gebruiken. Ben je met een groep, dan is dat vaak gemakkelijker in een gondellift.

Kabelbaan

Deze liften zijn wat ons betreft luxe! Deze kabelbaan legt vaak een grote afstand af en is geheel overdekt. Deze liften zijn door de extra draagkabels stabieler en kunnen daardoor grotere gondels vervoeren, waardoor er meer mensen in kunnen. Soms gaat het hier wel om tientallen mensen in 1 lift. Ook hier moet je je ski’s /snowboard uit doen en meenemen in de lift.

Hoe werkt een skipas?

Je koopt de voor jou geschikte skipas aan het begin van je ski-trip. Vaak kun je deze kopen in het dorp waar je ook je skispullen gaat huren of waar je lessen gaat boeken. Er zijn verschillende type skipas: halve dag pas, dag pas, week pas (dat altijd om 6 dagen gaat) en seizoen passen. Uiteraard verschillen de passen in prijs en kun je de voor jouw geschikte pas aanschaffen.

Wanneer je de pas hebt aangeschaft, bewaar hem dan goed in het daarvoor bestemde vakje in je ski jas. Dit kan zijn in je mouw, maar je kunt hem ook bewaren in een binnenzak bij je borst. Wij raden het af om je skipas in je gewone zak te bewaren, omdat de kans dat je hem dan kwijtraakt het grootst is. En iets waar je zoveel geld voor betaald, raak je liever niet kwijt!

De skilift heeft aan het begin van de rij een aantal poortjes waar je doorheen moet. Je kunt deze poortjes alleen betreden als je beschikt over een geldige skipas. Let dus ook goed op of je een skipas hebt voor het hele gebied of voor een deel van het gebied. In veel gebieden kun je hier namelijk verschillende opties voor kiezen en dan heb je wellicht geen toegang tot alle liften (soms is dat ook niet nodig). De poortjes werken vaak al goed op een kleine afstand, dus een skipas in een binnenzak van een borstzak kan prima.

Bonne chance!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave