Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

De Molden hike | De #1 wandeling van Noorwegen?

De Molden hike | zelfs hartje zomer waan jij je hier in een uniek landschap waarin alle seizoenen worden vertegenwoordigd. Besneeuwde bergtoppen, bospaden, rotsachtige maanlandschappen die alle kleuren van de wereld herbergen en unieke uitzichten over het Lustrafjord. De Molden hike is lang zo bekend niet als verschillende andere beroemde hikes in Noorwegen, maar doet er wat ons betreft (bijna) niks voor onder en is nog gratis ook. Ontdek het zelf!

De Molden hike

Hike facts - Molden hike

Afstand:

7,8 km (3,9 km enkele reis)

Duur: 3:30 – 5.00 uur (officiële tijdsaanduiding 4:00 uur)

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – uitdagend

Hoogtemeters: 860 meter volgens Smartwatch (officiële aantal: 577 meter volgens AllTrails 

Toegankelijk: 365 dagen per jaar – aanbevolen hike periode: half mei t/m half oktober

Route: Zelfde weg heen en terug

Is de Molden hike moeilijk of gevaarlijk?

Nee, de Molden hike is niet moeilijk. De route spreekt voor zichzelf, is goed gemarkeerd en wordt goed onderhouden. Wij deden de hike na een paar dagen waarin het vooral erg veel geregend had, waardoor het pad op sommige gedeeltes erg glad en modderig was. Doordat het op sommige delen van het pad steil is, waarbij er flink geklommen moet worden, zorgde dat voor verschillende kleine glijpartijen.

Verwacht geen lange steile beklimmingen zoals bij de Kjeragbolten hike of de lange afstand van de Trolltunga hike, waardoor je onderweg dus ook verrassend veel jonge gezinnen met kinderen zult zien. Evengoed moeten er wel zo’n 800 hoogtemeters overwonnen worden, dus het blijft een pittige, wandeling

Parkeerplaats Molden hike

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden nabij het startpunt van de hike naar de Molden berg. Parkeren is gratis.  Staat deze parkeerplaats helemaal vol en is er geen zicht op een plekje? Dan kun je er ook voor kiezen om terug te rijden naar de grote weg, linksaf te slaan en direct daarna weer rechtsaf. Hier is een grote parkeerplaats die hoort bij het naastgelegen wintersport gebied. Dit betekent wel direct een flink aantal kilometers extra, maar misschien is dat ook wel direct het uitdagende er aan.

Adres officiële parkeerplaats:
Parking Krossen
6869, Molden, Noorwegen
Locatie op Google Maps

TIP: Reis je met een camper? Dan kun je op zowel de officiële parkeerplaats, als op de parkeerplaats van het skiresort gratis overnachten. Er zijn geen faciliteiten. Check hier meer tips voor jouw vakantie Noorwegen!

De Molden hike in het kort

We kregen de Molden hike getipt van vrienden voorafgaand aan onze rondreis door Noorwegen en hadden er zelf nog nooit over gehoord. Verrassend genoeg, achteraf. Want wow, wat was dit een prachtige en veelzijdige hike.

Vanaf de parkeerplaats begint de hike direct met een klim door de bossen. Het pad is smal en via paden vol wortels bereik je na ongeveer een half uur het eerste uitzichtpunt Skjodnaklanten. Hier staat een picknicktafel op de eerste rang, dus mocht je na de eerste beklimming een break nodig hebben, is dit de perfecte plaats.

Het pad vervolgt zich slingerend naar boven, waar de eerste houten loopplanken je helpen om door de modderige stukken te komen. Na een grote stenen trap die net als bij de Reinebringen hike is aangelegd door sherpa’s uit Nepal volgt het eerste spectaculaire 360 graden uitzichtpunt. De besneeuwde bergtoppen geven het uitzicht een uniek karakter en daarnaast werden wij ook nog eens getrakteerd op een prachtige regenboog. Helaas betekende dit wel dat het begon te regenen op de ‘zonovergoten’ dag volgens de weerapps.

Vanaf hier blijf je grotendeels boven de bomen en bereik je na 1:00 – 1:15 het eerste uitzichtpunt op het waanzinnig blauwe Lustrafjorden. Wij hadden een kleine break op dit prachtige punt, voordat we door naar boven liepen richting de houten huisjes. Vanaf hier is het uitzicht misschien nog wel mooier.

Na de houten huisjes volgt er een redelijk steile klim, waarna je weer in een compleet nieuw landschap terecht komt. Een rotsachtig landschap die geel en groen kleurt door het mos op de stenen en een magisch kleurenpallet tevoorschijn tovert. Tegelijkertijd zou je ook op een buitenaardse planeet kunnen wandelen, wij vonden het in ieder geval prachtig. Toch vroegen wij het onszelf af, of het nog wel mooier zou kunnen worden dan de eerdere uitzichtpunten en of het dus wel de moeite van het klimmen waard was. Maarja… je hebt een reisblog of niet, dus wij moesten naar de top haha.

Hierna volgde er keer na keer het welbekende ‘achter elke berg zit een volgende berg verscholen’ principe, waarbij wij dachten dat we de top zouden bereiken… maar toch niet haha. Toen we na 1:45 uur ‘eindelijk’ de top bereikten en een overwinningsfoto namen, waren we weer sprakeloos van het uitzicht aan de andere kant van de berg. Je hebt vanaf dit punt een adembenemend 360 graden uitzicht, over het Fjord, de besneeuwde bergtoppen en klein onder je zie je de contouren van het naastgelegen dorp.

Er zijn op de top verschillende uitzichtpunten, dus loop vooral het rondje via het hoogste punt, naar de zendmasten en ga op zoek naar de mooiste fotospots, want die zijn er in overvloed. De terugweg volg je dezelfde route en kun je nog een keer genieten van de waanzinnige uitzichten. Een groot voordeel, je loopt nu de hele weg naar beneden.

TIP: Zie je het niet zitten om helemaal naar de top te lopen en heb je geen last van het feit dat je een hike ‘moet’ afmaken? Wij vonden het uitzichtpunt net voor de houten huisjes al meer dan de moeite waard. Zo kun je met ongeveer de helft van het aantal hoogtemeters en de helft van de tijd toch een geweldige hike ondernemen.

Is het mogelijk om de Molden hike te wandelen met kinderen?

Ja, het is mogelijk om de Molden hike te wandelen met kinderen. Het blijft wel een hike met een relatief groot hoogteverschil met paden over oneffen bospaden en rotsen. Gemakkelijk zal het dus niet zijn, maar we hebben zelfs op de Preikestolen niet zoveel gezinnen met kinderen gezien als hier. Van alle leeftijden. Let op, kinderwagens kunnen hier niet terecht.

Mag je met een drone vliegen bij de Molden hike?

De Molden hike ligt in een National Park, aangezien het in Noorwegen verboden is om in de Nationale Parken te dronen, is het daarmee ook verboden om bij bij deze hike gebruik te maken van je drone.  Bij de start van de hike konden wij geen borden ontdekken en waren er ook mensen die met een drone vlogen.

Wat is de beste tijd om de Molden hike te wandelen?

De hike is 365 dagen per jaar geopend, waarbij het hoogseizoen ligt tussen 15 juni en 15 augustus. Probeer de eerste zonnige dag die volgt na een paar dagen regen te vermijden in het hoogseizoen, want dan is het vaak op z’n drukst.

Omdat het een relatief korte hike is, kun je de hike op nagenoeg elk moment van de dag lopen. In verband met de weersomstandigheden starten wij pas 11.00 uur en waren om 15.00 uur weer terug bij onze camper. De parkeerplaats stond al redelijk vol en samen met ons starten nog heel wat andere wandelaars.

Er waren redelijk veel wandelaars, maar we vonden het niet te druk, groot voordeel is dat er enorm veel uitzichtpunten zijn, waardoor het geen filelopen is op de mooiste stukken. Toch zouden wij de volgende keer liever eerder zijn gestart, zodat het toch nog net wat rustiger is onderweg.

TIP: Bekijk onze roadtrip door Noorwegen met auto of camper in 2 – 6 weken!

De weersvoorspellingen

Misschien nog wel belangrijk dan het tijdstip zijn de weersverwachtingen. Je zal niet de eerste zijn die naar de top loopt, om vervolgens niks van het spectaculaire uitzicht te zien.

Voor de meest accurate weersvoorspellingen check je in Noorwegen: yr.no.

Moet je voor de Molden hike entree betalen?

Nee, voor de Molden hike hoef je geen entree te betalen. Ook zijn er geen parkeerkosten. Evengoed wordt het pad netjes onderhouden en liggen er loopplanken over alle natte en drassige stukken. Alle dank voor de betrokken instanties!

Wat moet je meenemen tijden de Molden wandeling?

Waar overnachten rondom de Molden hike?

Eigenlijk zijn de huisjes en appartementen die je in Molden kunt boeken een beetje vergelijkbaar met elkaar. Molden 1 en Molden 2 zijn via particulieren te boeken en staan op dezelfde grond, en hebben hetzelfde uitzicht. Beiden met jacuzzi, hoe te gek is dat! De ‘Beautiful home in Skjolden‘ ligt aan de overkant van het prachtige Lustrafjord en heeft ook weer een adembenemend uitzicht.

Dit is een luxe appartement. Op ‘Dalsøren Camping og hytter‘ kun je zowel cottages als appartementen en tenten boeken. Ook wederom een heerlijk uitzicht en een top plek voor een barbecue! Indien je deze rondreis Noorwegen met camper maakt, dan is deze plek rondom Molden, tevens een parking voor de start van de hike, een prima plek om te overnachten. 

Wandelen in Noorwegen, genieten toch?

Naast deze gave hike hebben we nog veel meer mooie hikes gemaakt tijdens onze rondreis door Noorwegen. Wat denk je van de Preikestolen, Trolltunga en de Kjeragbolten? Dus wil je meer weten over deze en nog veel meer hikes, hou onze website en IG dan goed in de gaten.

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens de Molden hike? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met @reisstel.nl

Pin dit artikel voor later

Pinterest pin Molden hike

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *