Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

De Reinebringen hike | de stairway to heaven op de Lofoten

De Reinebringen hike | Als jij je niet gek laat maken door een ‘paar’ traptreden en je wel een Norwegian buttlift kunt gebruiken, die we nog kennen van de Kjeragbolten hike ;-), dan zit je hier goed. Na een indrukwekkende trap van bijna 2.000 (!) traptreden kom je op de top en krijg je een fenomenaal uitzicht over misschien wel de mooiste stad van de Lofoten: Reine. In dit blog delen we onze ervaringen, tips en natuurlijk de hikefacts van de Reinebringen hike.

De Reinebringen hike

Hike facts - Reinebringen hike

Afstand: 3,0 km (1,5 km enkele reis)

Duur: 2:00 – 3.00 uur

Moeilijkheidsgraad: makkelijk – gemiddeld

Hoogtemeters: 460 meter volgens Smartwatch (officiële aantal: 448)

Entree: gratis

Toegankelijk: aanbevolen hike periode: half mei t/m half oktober

Route: Zelfde weg heen en terug

*Let op: online zijn er verschillende weergaven van de tijd, afstand en het aantal hoogtemeters die de Reinebringen hike in beslag neemt. Bovenstaande informatie is gerekend vanaf de parkeerplaats tot aan het uitzichtpunt bovenaan de trap. Er schijnen wandelroutes te zijn waarbij je nog iets verder doorloopt naar een 2e uitkijkpunt, waardoor je zo’n 2 uur onderweg bent voor een enkele reis.

Is de Reinebringen hike moeilijk of gevaarlijk?

Nee, de Reinebringen hike is niet moeilijk of gevaarlijk, maar… De Reinebringen hike bestaat uit een enkele trap van bijna 2.000 traptreden, waarbij sommige treden vrij hoog zijn. Tel daarbij op dat er geen vlakke gedeeltes zijn, enkel een paar stenen bankjes waar je even kunt rusten. Dus niet moeilijk of gevaarlijk, wel pittig. Let uiteraard goed op met slecht weer, want de stenen traptreden kunnen met regen verraderlijk glad worden.

Parkeerplaats Reinebringen

Er zijn verschillende parkeerplaatsen die je kunt gebruiken als startpunt voor de Reinebringen hike, waarvan enkele betaalt zijn en enkele gratis. De gratis parkeerplaatsen zijn schaars, dus je moet geluk hebben in het hoogseizoen om hier gebruik van te kunnen maken, of heel geduldig. We zetten een aantal parkeerspots voor je op een rijtje.

  • Gratis 1: wat ons betreft de beste parkeerplaats om je hike naar de Reinebringen te starten en direct het stadje te verkennen. Je staat hier met een geweldig uitzicht. Je mag hier maximaal 4 uur staan, lang genoeg voor een hike en een snelle blik in Reine. Hier passen zo’n 8-10 voertuigen.
  • Coördinaten: 67.928391 – 13.084265

 

  • Gratis 2: Nog geen 100 meter verderop is de volgende parkeerhaven, waar nogmaals plaats is voor zo’n 8 voertuigen. Deze plek is zeer populair bij campers, omdat het is toegestaan om hier te overnachten.
  • Coördinaten 67.93015 – 13.082359

 

  • Gratis 3: de grootste gratis parkeerplaats, die ook veel wordt gebruikt door reizigers die van- en naar de ferry rijden. Deze parkeerplaats biedt plaats aan ongeveer 15 auto’s en kun je hier vinden.
  • Coördinaten 67.912003 – 13.0748

 

  • Gratis 4: Iets verderop zijn nog 3 plekjes in de linker berm waar ook geparkeerd kan/ mag worden.

 

  • Betaalt: zijn alle gratis mogelijkheden al vergeven? Dan kun je voor 100NOK parkeren in Reine zelf. Ga dan de brug over naar Reine en volg de weg, totdat je in het centrum van het dorp aankomt. Zomers kan het hier ook vol staan, waarna je nog kunt uitwijken naar de haven. Hier is recent een grote parkeerplaats geopend met grote plaatsen. Voor zover wij konden nagaan kost deze parkeerplaats 35 NOK per uur.

TIP: Reis je met een camper door Noorwegen? De parkeerplaatsen 1, 2 en 3 worden actief gebruikt als overnachtingsplaats voor campers. Het kan hier ‘s avonds wel rumoerig zijn met verkeer van- en naar de ferry. Zo kwamen wij pas rond 01.00 uur aan. 

De Reinebringen hike in het kort

We wisten vooraf alleen dat de Reinebringen hike een korte hike was, met een paar honderd meter aan trappen. We hadden er niet helemaal bij stilgestaan dat zich dit vertaalt in bijna 2.000 (!) traptreden. 1.978 om precies te zijn.

Wij stonden geparkeerd op ‘gratis 2’ waarna we binnen 10-15 minuten bij het startpunt van de hike aankwamen. Het laatste gedeelte van het pad is strak geasfalteerd, waar met pijlen duidelijk het startpunt staat aangegeven. Hier staat het bordje ‘Reinebringen 1,1km’ en begint de trap.

De eerste traptreden gaan voorspoedig, waarbij het ons opvalt hoe ontzettend strak de trap is aangelegd. We lazen online al dat dit is gedaan door Nepalese Sherpa’s, zoals we eerder ook al zagen bij de Preikestolen hike. Het was dan ook erg leuk om de kenmerkende vlaggetjes te zien hangen net na de start.

TIP: Let op met het plannen van je hike – bij laaghangende bewolking mis je het spectaculaire uitzicht. Een handige app om het weer te checken in Noorwegen is YR.NO. Check hier meer tips voor je vakantie Noorwegen!

In het begin van de hike zijn elke 50 of 100 traptreden nog genummerd, zodat je een idee hebt hoeveel treden je nog te gaan hebt. Helaas hield dit na zo’n 500 treden op, waardoor de trappen op een gegeven moment eindeloos lijken te zijn. Tel daarbij dat er bijna geen vlakke stukken zijn waar je even kunt ontspannen en je hebt een flinke klim te pakken. Gelukkig zijn er wel enkele stenen bankjes gemaakt, waar dan ook druk gebruik van wordt gemaakt.

Tijdens de Reinebringen hike heb je al snel een prachtig uitzicht, maar pas op de top wacht het spectaculaire uitzicht over Reine. We snapten opeens waar de tekst ‘stairway to heaven’ vandaan komt. Op de top gaan de waaghalzen naar rechts om nog een klein stukje verder te klimmen, terwijl verder iedereen naar links gaat, waaronder wij. Vanaf hier heb je geweldige fotospots, al lijkt op de top elke hoek wel perfect te zijn, zelfs als je net als wij de Reinebringen onderneemt op een regenachtige dag. 

De terugweg is identiek aan de heenweg, maar voelde gelukkig een heel stuk lichter. Zodra we de Nepalese vlaggetjes weer zien begin we te juichen, waarna we even later met een grote glimlach weer beneden komen. Wat een vette hike!

Is het mogelijk om de Reinebringen hike te wandelen met kinderen?

Ja, het is mogelijk om de Reinebringen hike te wandelen met kinderen. Met bijna 2.000 traptreden zal het absoluut niet gemakkelijk zijn en we hebben onderweg ook een hoop (protesterende) kinderen gezien. Een hoop, want het leek wel het ideale uitje te zijn voor jong en oud, waarbij we kinderen vanaf een jaar of 5/6 de trappen zagen bestijgen. Kinderwagens kunnen hier niet terecht.

Mag je met een drone vliegen bij de Reinebringen hike?

Nee, het is niet toegestaan om met je drone te vliegen bij de Reinebringen hike. Wij hebben tijdens de hike of op de top ook geen drones gezien of gehoord, wat overigens ook door het matige weer kan komen.

Wat is de beste tijd om de Reinebringen hike te wandelen?

De aanbevolen periode om de Reinebringen hike te windelen ligt tussen half mei en half oktober. In de wintermaanden is de hike gesloten en veelal bedekt onder een flinke laag sneeuw. In de periode voor half mei en na half oktober doe je er goed aan om vooraf bij je accommodatie of lokale bewoners te informeren wat de actuele situatie is.

TIP: bekijk onze reisroute door Noorwegen met auto of camper in 2 – 6 weken.

De weersvoorspellingen

Misschien nog wel belangrijk dan het tijdstip zijn de weersverwachtingen. Je zal niet de eerste zijn die  naar de top loopt, om vervolgens niks van het spectaculaire uitzicht te zien.

Voor de meest accurate weersvoorspellingen check je in Noorwegen: yr.no.

Moet je voor de Reinebringen hike entree betalen?

Nee, voor de Reinebringen hike hoef je geen entree te betalen. Ook zijn er verschillende gratis parkeerplaatsen te vinden. Wel is het mogelijk om een vrijwillige bijdrage te leveren die wordt gebruikt voor het onderhoud van de hike. Je ziet bij de start van de hike verschillende pamfletten hangen waar de benodigde informatie hiervoor staat vermeld.

Wat moet je meenemen tijden de Reinebringen hike?

Wandelen in Noorwegen, genieten toch?

Naast deze gave hike hebben we nog veel meer mooie hikes gemaakt tijdens onze rondreis door Noorwegen. Wat denk je van de Preikestolen, Trolltunga en de Kjeragbolten? Dus wil je meer weten over deze en nog veel meer hikes, hou onze website en IG dan goed in de gaten.

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt tijdens de Reinebringen hike? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Pinterest pin hike Reinebringen Noorwegen

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *