Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Visum aanvragen | tips & tricks voor jouw volgende reis

Iedereen die wel eens op reis is geweest zal bekend zijn met het leed dat ‘visum aanvragen’ heet. Oftewel de hele procedure om toestemming te krijgen om naar een land te mogen reizen. Voor veel landen is het een simpele online procedure, soms kun je eenvoudig een visum bij aankomst op de luchthaven ontvangen en voor weer andere landen is het een complex traject waar je voor gestudeerd moet hebben…althans zo voelt het. In dit artikel delen wij onze ervaringen tips & tricks voor het aanvragen van een visum.

Wat is een visum?

Simpel gezegd is een visum niets meer dan het verkrijgen van toestemming van het land waar je naartoe wil reizen, om er daadwerkelijk naartoe te mógen reizen. Deze goedkeuring of afwijzing volgt na de procedure die komt kijken bij het aanvragen van de goedkeuring.

Als EU-burgers kunnen wij vrij reizen door de hele Europese Unie, zonder dat hiervoor een visum nodig is: ideaal! Een vakantie naar Italië, Spanje, Griekenland en Duitsland? Geen enkel probleem! Je kunt de auto, caravan of koffer inpakken zonder dat jij je ergens zorgen over hoeft te maken. Maar gaat jouw volgende vakantie, wereldreis of rondreis door Europa naar landen buiten de Europese Unie? Dan is de kans groot dat je een visum nodig hebt.

Heb je geen EU paspoort, maar wil je wel reizen naar een EU-land? Dan heb je waarschijnlijk een visum nodig. Maar ook dit hangt weer volledig af van jouw paspoort, oftewel het land waar jij vandaan komt aangezien er voor ieder land andere regels gelden.

Een paspoort aanvragen voor Nederlanders

Het Nederlandse Paspoort behoort wereldwijd tot de sterkste reisdocumenten ter wereld blijkt uit onderzoek van de Internationale Passport Index 2023. Zo kun je op dit moment met een Nederlands paspoort visum vrij naar 123 landen reizen en bij nog eens 45 landen ontvang je een visum bij aankomst. Ter vergelijking: inwoners uit Sri Lanka kunnen slechts naar 14 landen visum vrij reizen en bij 38 landen ontvangen zij een visum bij aankomst.

Hoe ziet een visum procedure eruit?

De visumprocedure, oftewel alle stappen die komen kijken bij het aanvragen van toestemming om naar het betreffende land te reizen, ziet er voor veel landen verschillend uit. Je kunt hier online veel informatie over vinden, al is niet alle informatie even actueel.

Voor de meeste landen geldt dat ze willen weten wie je bent, wat je reisdoel is, hoe lang je op reis gaat, waar je de reis gaat beginnen en of je al eerder op bezoek bent geweest. Daarnaast kan elk land nog aanvullende informatie opvragen. Denk hierbij aan speciale regelgevingen rondom Covid, of gegevens van ouders, terroristische motieven of andere veiligheid en achtergrond vragen.

De meest eenvoudige eerste stap die wij kunnen adviseren is om contact op te nemen met het consulaat, de ambassade of immigratiedienst van het land waar je naartoe reist. Vaak kun je op de website van de betreffende ambassade de informatie vinden waar je naar op zoek bent.

Hier kun je ook lezen of je deze procedure online moet uitvoeren, op de ambassade zelf of bijvoorbeeld op de luchthaven, grensovergang of bootterminal bij aankomst in het land. Dit verschilt namelijk van land tot land.

Zo kregen we in Dubai en Thailand een eenvoudig toeristenvisum ‘on arrival’ op de luchthaven, en in Turkije voor onze reis met de camper. Voor Iran moesten we naar de ambassade in Den Haag.  Binnen enkele dagen tot in sommige gevallen enkele weken, krijg je vervolgens bericht of je visum aanvraag is goedgekeurd.

Het klinkt eenvoudig, maar helaas is dit traject niet voor ieder land even gemakkelijk. Toen wij bezig waren met de voorbereidingen voor onze vanlife trip naar Japan kregen we te maken met veel complexe visumtrajecten. Zo moesten we voor ons visum voor Iran contact opnemen met een tussenpersoon die we moesten betalen via een alternatief ‘tikkie’ die te herleiden was naar een Turks transportbedrijf. Dit had alles te maken met de Amerikaanse sancties tegen Iran, maar helemaal lekker voelde het niet.

Ook voor de aanvraag zelf hadden we 1001…, uhm vragen, zo moesten we bijvoorbeeld onze complete reisroute aanleveren, terwijl we zelf nog niet exact wisten waar we wilden slapen. Maar hoe exact moet de informatie zijn? Wat gebeurd er als er een bestemming wordt gewijzigd of je ergens een nachtje langer wil verblijven? Eenvoudige vragen die ons een hoop onnodige stress hebben opgeleverd. Helemaal omdat het ongeveer 3-5 dagen duurde voor we op een mail een reactie ontvangen, waardoor het hele traject ongeveer 3 weken in beslag heeft genomen, voordat we naar de ambassade konden gaan om vervolgens ons visum daadwerkelijk aan te vragen.

En dan hebben we het nog niet eens over het hele traject dat ‘Grand-Notice’ heet en eigenlijk geen visum is, maar toch wel is. Pfff…. En uiteraard is Iran niet het enige land waar het er zo aan toe gaat.

VisumBuitenland

Is dit voor jou te complex, heb je geen tijd om dit allemaal uit te zoeken vind je het spannend of weet je simpelweg niet waar je moet beginnen? Geen stress. Tijdens onze zoektocht kwamen we in aanraking met Visumbuitenland.nl. Dit is een gespecialiseerde Nederlandstalige visumdienst waar je voor nagenoeg al je visumaanvragen terecht kunt.

Wij hielden vooraf de boot af omdat we dachten dat de samenwerking met een commerciële visumdienst een ‘dure’ grap zou worden, maar niks bleek minder waar! Omdat we zelf ook gek zijn op concrete bedragen volgt hier een voorbeeld voor een visumaanvraag voor Sri Lanka, ons favoriete vakantieland.

Voor Sri Lanka kost een toeristenvisum voor 30 dagen via de reguliere route €49,95. De website voor de aanvraag is in het Engels, vertoond wat gebreken en het kan even duren voordat jij je visum daadwerkelijk ontvangt. Wil jij dit energie- en tijdrovende traject uitbesteden en met een gerust hart op pad gaan? Dan betaal je slechts €20,- meer, inclusief consulaire fees, belastingen en servicekosten. Niet gek toch?

Op de website van Visumbuitenland start je de visum aanvraag eenvoudig en snel door op de website te klikken op het land waar jij een visum voor nodig hebt. Zij hebben al het voorwerk al gedaan en presenteren eenvoudig een complete Nederlandstalige vragenlijst die is afgestemd met de reisbestemming. Ook als er aanvullende documenten of pasfoto’s nodig zijn kun je deze online uploaden en als je nog vragen hebt kun je hier met experts over sparren. In het Nederlands dus.

Vervolgens wordt elke aanvraag handmatig gecontroleerd door een Nederlandstalige visumspecialist. Die loopt elk ingevuld aanvraagformulier na op veelgemaakte fouten. Ook wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of de paspoortgegevens goed zijn ingevuld, door het ingevulde formulier te vergelijken met de aangeleverde paspoortscan. Als gevolg van deze controles wordt vrijwel geen enkele aanvraag afgekeurd. Ook zorgen deze zorgvuldige controles ervoor dat een toegekend visum daadwerkelijk geldig is. Als er bijvoorbeeld een verkeerd paspoortnummer op het visum terecht zou komen, is het ongeldig en kan de reis niet plaatsvinden.

Kortom, een hoop zekerheid en gemak voor een kleine extra fee die wij er meer dan graag voor over hebben gehad!

Algemene tips aanvragen visum

Nu je een beter beeld hebt hoe een visumaanvraag er uitziet, welke opties je hebt en welke vragen en handelingen je kunt verwachten, hebben we nog een aantal praktische tips voor je om je verder op weg te helpen.

Visum regelen voor een wereldreis

Ben jij je aan het voorbereiden op een wereldreis of een andere lange reis en heb je nog niet je gehele route uitgestippeld? Zorg dan dat je in ieder geval het visum hebt geregeld voor je eerste bestemming.

Het lijkt misschien een gekke volgorde, maar je boekt over het algemeen eerst je vliegticket, voordat je het visum regelt. Voor een visum heb je namelijk vaak een vluchtnummer nodig, ondanks dat je nog niet weet of je daadwerkelijk een visum gaat ontvangen. Wees gerust, doordat Nederland een sterk paspoort heeft wordt een aanvraag voor een toeristenvisum wordt over het algemeen goedgekeurd.

Tip: uitreisbewijs nodig voor jouw visumaanvraag?

Veel landen hebben als vereiste voor het ontvangen van een toeristenvisum dat je moet kunnen aantonen dat je het land ook weer gaat verlaten. Net als we zojuist al schreven dat je dus vaak eerst een vliegticket moet boeken náár het land dat je wil bezoeken, zul je dus ook vaak al een ticket moeten boeken om uit het land te komen.

Ga je op vakantie, dan is de kans groot dat je een retourticket boekt en kun je met dit ticket ook direct laten zien dat je het land weer gaat verlaten. Maar weet jij nog niet hoe lang je in een land wil blijven, of weet je nog niet wat je volgende bestemming gaat worden? Lees dan eens verder over de mogelijkheden voor een uitreisbewijs. Wat ons betreft de ideale oplossing voor complexe visumaanvragen.

Tip: controleer altijd of je een visum nodig hebt

Nog een laatste tip om mee af te sluiten. Het klinkt misschien als een open deur, maar het kan de beste overkomen. Zo stonden wij op de luchthaven van Panama bij de douane beambte en werd ons gevraagd om een uitreisbewijs. Oeps.

In alle hectiek rondom onze last-minute vlucht waren we dit zelf helemaal vergeten en doordat we geen retourticket hadden geboekt binnen de maximale reisperiode van 90 dagen, stonden we mooi met onze bek vol tanden. Gelukkig konden we ter plaatse een internationaal bus ticket boeken, waarmee we een half uur later alsnog voldeden aan alle visum vereisten.

Stom, maar voor ons wel een wijze les om de volgende keer toch ook ons huiswerk iets beter te doen.

Hopelijk heb je wat gehad aan onze tips en tricks om een visum aan te vragen. Mis je nog wat of heb je nog aanvullende vragen? Laat het dan vooral weten zodat we het artikel kunnen aanvullen.

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Responses

  1. Dit artikel is echt een eyeopener voor me geweest. Ik heb altijd gedacht dat visumaanvragen een ingewikkelde en stressvolle ervaring waren, maar nu begrijp ik het beter. Het is geweldig om te zien dat er diensten zoals Visumbuitenland.nl zijn die het proces een stuk eenvoudiger kunnen maken. En die tip over het eerst regelen van het visum voor je eerste bestemming bij een wereldreis is echt praktisch. Bedankt voor het delen van jullie ervaringen en deze waardevolle informatie! Het zal zeker van pas komen bij mijn toekomstige reizen.

    Groetjes,
    Felix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Over ons

Hi, wij zijn Erik & Lisa. Wij hebben alles achter ons gelaten om fulltime te kunnen reizen. Onze ervaringen, tips, en reisroutes delen we graag met jou.

Inhoudsopgave

He, ga je mee?

Heb jij zin in een onvergetelijk avontuur samen met ons? Join us op Madeira voor een 5-daagse wandeltocht van 24 – 30 oktober. Wil je meer info, stuur ons een berichtje