Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Wereldreis voorbereiden – ultieme voorbereiding in 9 stappen

Wereldreis voorbereiden. De voorpret van jouw aanstaande wereldreis is misschien wel net zo leuk als de daadwerkelijke reis zelf. Maak het dus niet al te zwaar voor jezelf, begin op tijd en vergeet niet te genieten! Een wereldreis is leuk, je gaat je zelf op zoveel verschillende manieren leren kennen en dat begint al in de voorbereiding. Er komt veel kijken bij deze voorbereidingen, daarom hebben wij al onze ervaringen geprobeerd te bundelen in een overzichtelijk artikel waarin we je in 9 stappen voorbereiden op je reis. Omdat het voor sommige zaken belangrijk is om er ruim op tijd mee te beginnen hebben we de voorbereiding onderverdeeld in verschillende tijdsperiodes. 

Strand Tangalle in Sri Lanka Palmboom

Wereldreis voorbereiden - de ultieme voorbereiding in 9 stappen.

Een jaar of langer voor vertrek

In dit onderdeel van het artikel proberen wij jou te helpen ontdekken hoe jij de reis voor je ziet. Maar, het blijft natuurlijk niet bij een idee. Want dromen zijn er om werkelijkheid te maken. Dus kijken we in deze periode ook vast naar de mogelijkheden in jouw budget en op jouw werk. Zo weet je of het haalbaar is wat jij in gedachten hebt. Moet je jouw droomreis dan bijschaven? Of ga je drastischere maatregelen nemen in jouw spaarplan of omtrent jouw baan?

Stap 1: Hoe zie je jouw wereldreis voor je?

In de eerste stap ga je bepalen hoe je jouw wereldreis voor je ziet. Wil je op reis naar een specifieke bestemming, zoals Sri Lanka of Thailand? Of wil je een bucketlist afvinken? Of is het juist jouw droom om alles op te zeggen en wel te zien wat de reis je brengt?

Stap 1A: Hoe bepaal je hoe je wereldreis er uit ziet?

Ga eens na wat jij voor je ziet als je aan jouw reis denkt en de ultieme vrijheid die daarbij komt kijken. Droom jij dan over overnachten op een onbewoond eiland, omgeven door witte stranden en palmbomen? Of sta jij de Salsa te dansen in Colombia of carnaval vieren in Rio de Janeiro? Of misschien droom jij wel van een reis per paard over de vlaktes van Mongolië? Zoveel verschillende mogelijkheden! Misschien heb je wel een bucketlist die je graag wil afvinken of wil je alle werelddelen eens gezien hebben? Vind je het lastig om het voor je te zien, laat je dan inspireren.

Persoonlijke noot: Wij laten ons inspireren door Magazines als Columbus Travel, Pinterest, reisblogs en Social Media. Zo hadden wij voor onze lange reis door Zuid Amerika nog nooit van Rurrenabaque in de Boliviaanse Amazone gehoord. Maar door verschillende blogs hierover te lezen, kwam het idee tot leven en is het nu een van onze favoriete reisbestemmingen ooit geworden.

Probeer in deze fase jouw dromen te visualiseren en langzaam meer vorm te geven. Om je te helpen hebben we een aantal vragen voor je geformuleerd. Geef antwoord op deze vragen.

Let op: laat je in deze fase niet beperken door praktische zaken als geld, tijd, werk, familie, vrienden, etc. Probeer dus echt te bedenken wat jij wil en wat jij leuk vindt. Probeer je droom zo gedetailleerd mogelijk te maken. Hierdoor ga je jouw droom ook daadwerkelijk voor je zien.

Om te bepalen hoe je bepaalt hoe jouw wereldreis er uit komt te zien, geef antwoord op de onderstaande vragen:

Stap 1B: Hoe bepaal je waar je wereldreis naar toe gaat?

Nu kun je alle verzamelde informatie om zetten in concrete bestemmingen. In welke continenten, landen, gebieden en/of steden kun jij jouw droomreis waarmaken? Maak een lijst van al deze uitkomsten. Hier hoeft nog geen categorisering in worden gehanteerd. Het kan zijn dat je nu een waslijst aan bestemmingen hebt. Maar je kunt natuurlijk ook heel duidelijk één specifieke bestemming voor je zien. Schrijf op wat bij jou past en laat je ook hier niet tegenhouden door praktische bezwaren.

Stap 1C: Hoe bepaal je hoe lang jouw wereldreis gaat duren?

Aan de hand van de lijst die je nu voor je hebt liggen, kun je een inschatting maken hoe lang je op reis wil gaan. Het is heel moeilijk te bepalen hoe lang je gemiddeld voor een land uit zou moeten trekken. Ga bij jezelf na: houd je van slow-travelling, waarbij je (bijna) geen plan hebt, rustig de tijd kunt nemen om een bestemming in je op te nemen? Of houd je van zoveel mogelijk bestemmingen afvinken? Ben je snel uitgekeken op een bestemming? Aan de hand van deze vragen aan jezelf te stellen, kun je een inschatting maken hoe lang jij nodig denkt te hebben per land. Ook op internet en in magazines zijn genoeg (voorbeeld)routes te vinden, waardoor je een prima inschatting kunt maken hoeveel tijd het kost jouw bestemming(en) te bezoeken.

Nu kan het zijn dat je misschien wel 2 jaar nodig hebt om jouw droomreis waar te maken. En nu? Vraag jezelf af of dit écht jouw ultieme droom is. Zo ja, wat houdt je tegen? Alle praktische bezwaren kunnen, als jij deze droom echt wil waarmaken, worden weggenomen. Het kan er wellicht voor zorgen dat je jouw reis pas wat later kunt gaan maken. Alles draait om het maken van keuzes die voor jou belangrijk zijn.

Daarom is dit ook meteen één van de moeilijkste stappen. Het is tijd om keuzes te maken. Wat wil jij? Wat vind jij het allerbelangrijkst? Hoe kun je er voor zorgen dat jouw reis realiteit wordt? Wij helpen je graag verder in de volgende stappen.

Stap 2: Budget bepalen

Niet het leukste onderwerp, maar wél heel belangrijk. Zonder geld wordt het nu eenmaal een stuk ingewikkelder om jouw reis vorm te geven. Maar laat je door dit onderdeel niet weerhouden. Er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt, ze moeten je vaak alleen inzichtelijk worden gemaakt. Wij hopen je hier in deze stap bij te helpen.

Stap 2A: Hoe bepaal je het budget voor jouw wereldreis?

Uiteraard is het budget bepalen voor jouw reis erg belangrijk. Omdat hier zoveel bij komt kijken en wij dit artikel graag overzichtelijk houden, beperken wij ons hier tot de belangrijkste zaken. Wil je meer weten?

Allereerst heb je natuurlijk de kosten voor de bestemmingen die je die je in stap 1 hebt gekozen. Wat is het gemiddelde dag budget voor jouw bestemming? En hoe ga je naar de bestemming toe? Ga je voor een vliegticket of zijn er andere manieren om op deze bestemmingen te komen? Denk hierbij ook goed na over het tijdsbestek dat de keuze van vervoer met zich mee brengt. Als je veel tijd hebt om te reizen, kan het slim zijn vaker voor het openbaar vervoer te kiezen. Heb je een beperkte reistijd, dan kan een taxi vaak veel sneller zijn. Natuurlijk hangt dit af van de bestemming.

Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van je reisbudget.

Om dit te bepalen hoe je jouw budget bepaald voor jouw wereldreis, geef antwoord op de onderstaande vragen:

Met de antwoorden op deze vragen kun je (online) op zoek naar informatie om een globaal kostenplaatje te maken die past bij jouw situatie en droom. Ook wij hebben voor de landen die wij hebben bezocht een overzicht van de kosten gemaakt.

Let op: vergeet niet om in jouw budget ruimte te houden voor de aanschaf van jouw reis uitrusting.

Stap 2B: Wat doe je met jouw woning tijdens jouw wereldreis?

Heb je er in jouw ideale plaatje ook over nagedacht wat je tijdens de reis met je woning wil gaan doen? Wil jij reizen voor een bepaalde tijd en daarna terugkomen in je eigen woning? Of is het jouw droom om alles achter te laten en jouw woning te verkopen? Er zijn meerdere opties die logischerwijs allemaal een ander effect hebben op jouw budget. Wil je hier meer over weten?

Afhankelijk van welke optie je kiest wat te doen met jouw woning, moet je ook rekening houden met een bepaalde voorbereidingstijd. Hier komen we in stap 4 op terug.

Wat je wel al kunt doen in deze stap is bij jouw lokale makelaarskantoor navragen wat de gemiddelde ‘doorlooptijd’ is voor verhuur verkoop van vergelijkbare woningen. Een makelaar kan hier over het algemeen een goede inschatting van maken waardoor jij je kan voorbereiden op een eventuele overbruggingsperiode.

Het antwoord op deze vragen heeft wederom een grote impact op het budget voor jouw wereldreis. Vergeet daarom ook niet (het gemis aan) deze inkomsten mee te nemen in jouw begroting. In de volgende stap gaan we jou verder helpen een concreet spaarplan te maken.

Persoonlijke noot: Bij onze eerste lange reis (3 maanden) hebben wij er voor gekozen om de woning te verhuren. De makelaar adviseerde ons om de verhuuradvertentie zo’n 3-4 maanden voor de verhuurperiode online te zetten. Bij de voorbereiding op onze wereldreis (onbepaalde tijd) hebben wij besloten om onze woning te verkopen. De doorlooptijd bij de verkoop van onze woning was slechts 2,5 maand van het moment van in de markt zetten tot de notariële overdracht.

Stap 2C: Wat doe je met jouw werk tijdens jouw wereldreis?

Wil jij jouw werk voortzetten tijdens jouw wereldreis? En wat zijn daar de mogelijkheden in? Welke rol speelt jouw huidige werkgever bij het realiseren van jouw droomreis? Bestaat er bij jouw huidige werkgever een mogelijkheid om onbetaald verlof te krijgen? Zo ja, hoe lang is die periode en sluit dit aan bij jouw droom? Wat is er mogelijk met het opsparen van vakantiedagen? Of ben jij in de luxe omstandigheid dat jij overal ter wereld aan de slag kunt als zzp’er? Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je jouw baan wil opzeggen. Allemaal mogelijkheden waar je goed over na moet denken in deze periode.

Om te bepalen wat je wil doen met jouw werk tijdens jouw wereldreis, geef antwoord op de onderstaande vragen:

Het antwoord op deze vragen heeft wederom een grote impact op het budget voor jouw wereldreis. Vergeet daarom ook niet (het gemis aan) deze inkomsten mee te nemen in jouw begroting. In de volgende stap gaan we jou verder helpen een concreet spaarplan te maken.

Stap 3: Concreet maken van jouw wereldreis

Nu je een idee hebt hoe je jouw reis voor je ziet en wat jouw reisbudget is, kun je jouw reis concreet gaan maken.

Stap 3A: Bijschaven en categoriseren

Hopelijk ben je niet te veel geschrokken van het budget in stap 2. Laat je hierdoor ook vooral niet ontmoedigen, maar wees in dit proces wel eerlijk tegen jezelf. Het is niet voor iedereen weggelegd om in 5-sterren resorts op de Bahama’s of Jamaica te verblijven. Kijk daarom nog eens kritisch naar je eerdere antwoorden in stap 1 en 2 en bekijk waar je eventueel kunt bijschaven.

Neem hierin ook alle randzaken mee in je overwegingen. Bijvoorbeeld: wil jij jouw reis graag maken met kinderen? Bedenk of het haalbaar is dat zij vrij kunnen krijgen van school. Of zit je aan de schoolvakanties gebonden? Al deze informatie is van belang bij het bepalen van de ideale reistijd. Blijf deze stap herhalen net zolang tot jij een droomreis hebt samengesteld die past bij jouw situatie.

Wij werken in deze stap zelf graag met een A, B, C lijst om een richting en volgorde te bepalen in onze reizen.

Persoonlijke noot: Wij zouden ontzettend graag met een camper door alle Staten van Amerika rondtrekken. Toch heeft dit bij ons een ‘C’ beoordeling gekregen omdat een dergelijke reis ook goed te doen is met kinderen. Ook hebben wij onze droom omtrent de Malediven bijgeschaafd. Wij kijken naar een alternatieve manier van reizen op de Malediven. Bijvoorbeeld zoeken naar een eenvoudig guesthouse als uitvalsbasis voor de verschillende dagtochten. Op deze manier hopen we toch onze droom waar te maken en te kunnen zwemmen in die helderblauwe zee tussen de schildpadden.

Tip: Plan niet alles al van tevoren, maar probeer goed inzichtelijk te krijgen hoe lang je ergens zou willen verblijven. Op deze manier houd je ruimte voor spontane beslissingen en de mogelijkheid om eerder te vertrekken of langer te blijven op een locatie.

Stap 3B: Spaarplan maken voor de wereldreis

Nu je droomreis steeds meer vorm begint te krijgen is het tijd om een spaarplan te maken. Afhankelijk van hoe belangrijk deze reis voor jou is en hoe graag jij op reis wil, kun je zelf bepalen op welke termijn je de reis wil gaan maken. Dit heeft natuurlijk invloed op het tempo van het behalen van je spaardoel.

Hierbij is het belangrijk om eerst voor jezelf inzichtelijk te maken wat er maandelijks binnenkomt en wordt uitgegeven. Zo kun je makkelijker bepalen waar je op kan en wil besparen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Misschien een gek voorbeeld, maar hoe belangrijk is het om elke dag een kopje koffie te halen, als dat betekent dat je reis daardoor nog een paar maanden moet worden uitgesteld? Wij willen je graag een handje op weg helpen.

1 jaar - 6 maanden voor vertrek

Nu je voor jezelf de eerste stappen hebt gezet, wordt het tijd om de reis verder concreet te maken. Vergeet niet te genieten, jouw droom wordt werkelijkheid!

Stap 4: praktische voorbereiding

Het is tijd om jouw reis praktisch vorm te geven. Er zijn een hoop dingen die gaan gebeuren in deze stap. Het zal er voor gaan zorgen dat je droom tot leven komt.

Stap 4A: Vliegtickets

Nu je weet welke landen je wilt zien en wanneer je op reis kunt gaan is het tijd om een ticket te gaan boeken. Kijk voordat je zover bent eens online naar de vele mogelijkheden die er zijn om te besparen op de kosten voor je vliegtickets. Wij vinden de tips van het Canadese stel achter Thriftynomads erg inspirerend.

Maak hier een moment van, je reis gaat nu officieel beginnen.

Vergeet ook niet om je parking luchthaven Amsterdam vooraf te reserveren, zodat je auto veilig geparkeerd staat tijdens je wereldreis.

Stap 4B: Visa

Houd je van zekerheid en heb je de hele route al uitgestippeld? Dan kun je beginnen met het organiseren van de benodigde visa. Online is veel informatie te vinden over hoe je voor jouw gekozen landen je visum kunt bemachtigen. 

Wil je meer informatie lezen over wat een visum precies is en hoe een visum werkt? Lees dan ons artikel over het aanvragen van een visum.

Heb je nog niet je gehele route uitgestippeld en weet je niet precies waar de reis heen gaat? Zorg dan dat je in ieder geval het visum hebt geregeld voor je eerste bestemming.

Het lijkt misschien een gekke volgorde, maar je boekt over het algemeen eerst je vliegticket, voordat je het visum regelt. Voor een visum heb je namelijk vaak een vluchtnummer nodig, ondanks dat je nog niet weet of je daadwerkelijk een visum gaat ontvangen. Wees gerust, doordat Nederland een sterk paspoort heeft wordt een aanvraag voor een toeristenvisum wordt over het algemeen goedgekeurd.

Mocht je er niet uitkomen, bekijk dan eens ons blog over de mogelijkheden van een uitreisbewijs.

Stap 4C: Vaccinaties

Nu de tickets zijn geboekt en de visa aanvragen lopen is het tijd voor de vaccinaties en ‘pillen’. Reizen is leuk, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Niet alleen buiten, maar ook binnen Europa komen infectieziekten voor. Laat je dus op tijd voorlichten en inenten.

Op de website van de GGD kun je per land uitzoeken welke vaccinaties of medicijnen verplicht zijn en welke vaccinaties worden aangeraden. In sommige landen is het tevens een verplichting om aan te kunnen tonen dat je bepaalde vaccinaties hebt gehad. Neem daarom altijd (een kopie) van je vaccinatieboekje mee. Als je deze nog niet hebt, zul je deze ontvangen na je eerste vaccinatie.

De GGD adviseert om 7 maanden voorafgaand aan je reis contact op te nemen. Deze tijd is nodig omdat sommige vaccinaties meerdere prikken vereisen, waar enkele weken tussen moet zitten.

Stap 4D: Woning

Je hebt in stap 2 nagedacht over jouw beoogde woonsituatie. Sta je nog steeds achter deze keuze? Dit is de periode waarin je de vervolg stappen moet gaan nemen.

Stap 4E: Abonnementen opzeggen

Nu je weet wat je met je woning gaat doen is het tijd om nog eens goed naar al je abonnementen te kijken. Mogelijk heb je aan de hand van stap 3B al diverse abonnementen opgezegd. Welke heb je nog lopen en zou je nog kunnen opzeggen of is er een mogelijkheid om ze tijdelijk te bevriezen? Denk hierbij aan abonnementen op tijdschriften, telefonie, goede doelen, Spotify, etc.

Als je weet per wanneer jij je woning hebt verkocht of verhuurd kun je ook al nadenken over de datum voor het opzeggen van je gas, water en licht. 

Wij kunnen je hier bij helpen! Check ons huishoudboekje

Stap 4F: Verzekeringen

Nu je weet waar je heen gaat kun je ook gericht op zoek gaan naar een passende verzekering.

Met je basiszorgverzekering heb je als Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus (deels) vergoed op basis van de Nederlandse tarieven. Als je een operatie moet ondergaan in ‘duur’ land zoals de VS zal je flink moeten bijbetalen. Voor deze meerkosten voor gezondheidszorg in het buitenland kun je jezelf verzekeren doormiddel van een aanvullende reisverzekering.

Zo bieden veel verzekeraars aanvullende reisverzekeringen aan voor reizen met een Werelddekking. Indien je naar de Verenigde Staten wil heb je vaak nog een extra aanvullende verzekering nodig

Neem goed de tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden en polisvoorwaarden die er voor jouw reis en situatie zijn. De meeste verzekeraars bieden namelijk enkel dekking voor maximaal 60 aangesloten reisdagen.

Stap 4G: Testament

Je wil er natuurlijk helemaal niet over nadenken, maar wat als je een ongeluk krijgt op reis, waarbij jij of je partner komt te overlijden? Heb jij er over nagedacht wie je erfgenamen zijn? Als je dit niet hebt geregeld bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn in dit geval. De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor alle bezittingen en/ of schulden. 

Stap 4H: Werkgever inlichten

Als het goed is heb je in stap 2C al nagedacht over de periode van je reis en wat voor invloed dit heeft op jouw baan en vakantiedagen. Is dit niet het geval, onderzoek dan nu de mogelijkheden die van toepassing zijn op jouw droomreis. Bespreek dit met je werkgever, zodat zij hier rekening mee kunnen houden in de planning. Als je voornemens bent om ontslag te nemen kun natuurlijk wachten met dit gesprek tot je opzegtermijn daar is.

Let op: bij sommige werknemers is het mogelijk om in overleg jouw baan te beëindigen. Een zogenoemde vaststellingsovereenkomst. Lees je goed in over de mogelijkheden op bijvoorbeeld de website van de UWV. Er bestaat namelijk de mogelijkheid dat je recht hebt op een uitkering. Laat je goed informeren over de bijbehorende verplichtingen.

6 – 3 maanden voor vertrek

Na heel wat concrete stappen te hebben gezet, begint de reis nu dichtbij te komen. Wij helpen je in deze fase graag verder met een aantal specifieke voorbereidingszaken op gebied van gezondheid en de uitrusting voor jouw wereldreis. Als het goed is heb je jouw vaccinaties al in stap 4 verkregen. Zo niet, dan is het daar in deze stap tijd voor.

Stap 5: Voorbereidingen in de gezondheid

Een onderwerp waar nog wel eens voorbij gelopen wordt in de voorbereidingen op een wereldreis is gezondheid. Zowel je fysieke als mentale gezondheid. Een belangrijk onderdeel vinden wij. En dus hopen wij je in deze stap bewust te maken van een aantal zaken.

Stap 5A: Conditie

Reizen kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn. Elke dag, of om de zoveel dagen een ander bed, een ander kussen, nieuwe mensen, nieuwe indrukken, gebruiken, regels, wetten en voorkeuren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die mooie maar loodzware (meerdaagse) hikes, of die vulkaan die je wil beklimmen.

Verwar deze waarschuwing zeker niet met klagen! Reizen is een keuze en wij vinden al die afwisselingen en nieuwe indrukken juist prachtig aan reizen. Wel is het goed om je hierop voor te bereiden. Heb je altijd al willen stoppen met roken of drinken? Dan is dit een perfect moment, het helpt je ook nog eens met het bereiken van je spaardoelen. Ga in de avonden en weekenden lekker wandelen of hardlopen. Heb je moeite om je er toe te zetten? Vergeet dan niet om je droom weer te visualiseren.

Stap 5B: gezondheid

Zorg dat je fysiek in orde bent en maak samen met je behandelaar (indien je die hebt) een behandelplan. Je wil immers niet dat fysieke ongemakken tussen jou en je wereldreis komen in te staan. Slik je bijvoorbeeld medicijnen of de pil? Zorg dat je er in samenspraak met je (huis)arts of apotheker voldoende in huis hebt voor je reis. Kijk eens naar de onderstaande lijst en bepaal of dit voor jou van toepassing is.

Heb jij vanuit de GGD een recept gekregen om malariapillen of hoogteziektepillen te slikken tijdens je reis? Vergeet dit niet mee te nemen in je gesprekken met je behandelaar.

Stap 5C: Tandarts

Nu je voor langere periode op reis gaat is het verstandig om nog een laatste controle in te plannen bij de tandarts. Overleg direct de mogelijkheden voor een vervolgafspraak zodat je tijd hebt om eventuele gaatjes nog te laten repareren. Zou toch jammer zijn als je wel de controle hebt gehad, maar alsnog met gaatjes op reis gaat.

Stap 5D: EHBO cursus

Tijdens het visualiseren van je droomreis heb je waarschijnlijk nog niet nagedacht over de ongelukken die kunnen gebeuren. Logisch, want dat is ook helemaal niet leuk om over na te denken. Maar het is wel goed om realistisch te blijven en je hier op voor te bereiden. Wie gaat er voor jou of je reisgenoot zorgen als het nodig is en je bent ver weg van de bewoonde wereld? Het kan fijn zijn om een EHBO cursus te doen, mocht je die niet al eens eerder hebben gedaan.

Persoonlijke noot: Wij hebben deze stap overgeslagen bij de voorbereidingen op onze eerste lange reis (3 maanden) door Zuid Amerika. Niet zozeer vanuit het oogpunt “dat overkomt ons vast niet” maar het is onze gedachten simpelweg niet gepasseerd. Je voelt het al aankomen, het ging mis. Lisa werd onwel tijdens onze reis door Bolivia, viel, raakte buiten bewustzijn en lag roerloos op de grond met een bebloed gezicht.

Erik had GEEN idee wat hij moest doen. Gelukkig waren we niet in de middle of nowhere en was er snel hulp ter plaatse en is het uiteindelijk allemaal goed gekomen. Maar dit was voor ons wel een wijze les, de volgende keer gaan wij ook op dat gebied voorbereid op reis. En dus hebben we in de voorbereiding naar onze wereldreis een EHBO cursus gedaan.

Wij hebben de cursus EHBO voor volwassenen gevolgd via Livis en kregen hier via onze zorgverzekering zelfs nog een gedeeltelijke vergoeding voor!

Stap 6: Uitrusting, wat neem je mee op wereldreis?

Nu je weet hoe jouw droomreis er uit komt te zien is het tijd om je reis uitrusting bij elkaar te gaan zoeken. Misschien heb je niet alles in huis en moet er nog een en ander aangeschaft worden. Grijp verjaardagen, feestdagen, bijzondere gelegenheden aan om benodigdheden op je wensenlijst te zetten.

Om te bepalen wat je mee wil nemen op wereldreis, beantwoord dan de onderstaande vragen:

Om je hier verder mee te helpen hebben wij een artikel geschreven over onze uitrusting. Wellicht wordt je daardoor op ideeën gebracht. Daarnaast hebben wij een aantal reviews geschreven over onze (favoriete) reisproducten.

3-1 maand van tevoren

Dit is een intensieve periode waarin er veel administratieve zaken moeten worden afgehandeld evenals het inpakken van je backpack of koffer. Je kunt hier beter op tijd mee beginnen, want wellicht loop je nog tegen verrassingen aan. Je hebt dan nog genoeg tijd om bij te schaven.

Stap 7: Administratieve afhandelingen

Denk hierbij aan het regelen van een aantal noodzakelijke documenten. De benodigde visa heb je als het goed is in stap 4b al geregeld. Anders is dit de tijd om ook de visa af te ronden.

Stap 7A: Bankzaken

Denk na over hoe je in het buitenland je geldzaken wil gaan regelen. Beantwoord daarvoor de volgende vragen:

Stap 7B: Check vervaldatum

Voor veel reizen buiten Europa is het bijvoorbeeld verplicht dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst. Controleer dan ook direct de geldigheid van je betaalpas, rijbewijs en creditcard en verleng ze indien nodig.

Stap 7C: (Internationaal) rijbewijs

Ben je van plan om tijdens je reis een auto, motor of scooter te gaan huren buiten Europa? Dan is het een goed idee om de mogelijkheden van een Internationaal rijbewijs te onderzoeken. In veel landen is het namelijk niet mogelijk om zonder dit rijbewijs een voertuig te huren. Ook kan het zijn dat je niet verzekerd bent als je zonder een internationaal rijbewijs een voertuig bestuurt en betrokken raakt bij een ongeluk. Check dan direct even de geldigheid van je Nederlandse rijbewijs. Ook die heb je vaak in combinatie nog nodig.

Het internationale rijbewijs kun je aanschaffen bij de ANWB. Er zijn twee soorten internationale rijbewijzen, afhankelijk van welke landen je bezoekt. De een is €18,95 en de ander €24,95. Voor beiden heb je een pasfoto nodig. Het rijbewijs wordt direct voor je klaargemaakt.

Stap 7D: Je reis documenteren

Leuk om over na te denken: hoe ga je jouw reis documenteren? Wil je foto’s posten op social media of vooral niet? Wil je een eigen reisblog bijhouden of ga je met regelmaat een app als Polarsteps bijhouden? Mocht je een eigen website voor je reis willen maken begin dan op tijd, dit neemt meer tijd in beslag dan je vooraf misschien bedenkt.

Laatste maand voor vertrek

In tegenstelling tot de vorige fases, zal dit hopelijk vooral een relaxte fase worden. Het harde werken zit er op, nu is het slechts een kwestie van de laatste afronding.

Stap 8: laatste voorbereidingen

Je bent er bijna, nog maar een paar kleine stappen te gaan. Is je backpack of koffer al klaar om ingepakt te worden? Wil je nog (groots) afscheid nemen? Dit is de fase om de puntjes op de i te zetten.

Stap 8A: Je koffer of backpack inpakken

Als het goed is heb je je koffer of backpack al een keer eerder ingepakt om te kijken of je nog wat mist. Nu is de tijd om de laatste spullen te halen en alles een keer goed in te pakken om te kijken of het past. Want je krijgt echt een meer ontspannen gevoel als je weet dat dit gedeelte klaar is en je ook nog de tijd hebt om alles te wassen.

Bagage en waardevolle spullen digitaal labelen

Gesponsord – Je kent ze wel, de ouderwetse bagagelabels. Leuk en handig om aan je koffer te hangen, maar wist je dat er tegenwoordig veel slimmere digitale oplossingen voor zijn? Wij gebruiken de ‘Qring‘ en zijn hier mega blij mee. Zo kun je de QR codes niet alleen dmv een ring aan je bagage hangen, maar ook op je telefoon, camera of portemonnee plakken. Onze spullen zijn tijdens de reis voorzien.

Hoe werkt het?

De QR codes werken met een zogenaamde NFC tag die je via de ‘Qring app’ gemakkelijk kunt koppelen aan het product waar je de tag aan hebt bevestigd. Wanneer je tas, telefoon of portemonnee gevonden wordt, kan de vinder eenvoudig de code scannen en contact met je opnemen. En dit alles anoniem! Jij krijgt een melding op je telefoon zodra de code gescand is. En indien de vinder akkoord geeft, zie je ook direct waar jouw spullen zich bevinden. Ideaal toch?

Stap 8B: Afscheidsfeest

De voorbereidingen voor je afscheidsfeestje zijn waarschijnlijk al in volle gang. Zo niet, dan ben je nu nog op tijd om iets te plannen. Neem de tijd om afscheid te nemen van dierbare voor je vertrekt en geniet hier ook van! Voor ons een belangrijke stap in onze mentale voorbereidingen. Spreek ook meteen af van wie je afscheid wil nemen op Schiphol.

Stap 8C: Kapper

Je laatste kans om bij je vertrouwde kapper langs te gaan. Een mooi excuus voor als je nog pasfoto’s moet laten maken. Ook wel zo fijn als je haar goed zit op je afscheidsfeest.

Stap 8D: Pasfoto’s

Zorg voor voldoende pasfoto’s. Voor je visa en internationale rijbewijs heb je al voldoende pasfoto’s nodig gehad. Het kan geen kwaad om een paar extra mee te nemen op reis! Zeker als je tijdens de reis nog visa wil gaan regelen.

Wij nemen standaard 6 pasfoto’s p.p. mee en scannen ze tevens in zodat we ze op reis eventueel kunnen laten afdrukken.

Stap 8E: Digitaliseren van je reisbenodigdheden:

Zorg dat je altijd op meerdere plaatsen een kopie hebt van je belangrijkste reisdocumenten.

Mocht je van plan zijn om te gaan werken is het ook zinvol om ook gerelateerde documenten in te scannen zoals:

Stap 8F: apps installeren op je telefoon, incl. offline mogelijkheden!

In het vliegtuig, in de bus of trein, op je hotelkamer, noem maar op. Het is overal tijdens het reizen fijn om toegang te hebben tot je (offline) spotify en netflix playlisten. Niet overal is er wifi of is de wifi sterk genoeg. Zeker ook voor de navigatie raden wij aan om kaarten offline te downloaden. Dit kan met Google Maps, maar wij raden ook absoluut Maps.me aan.

Stap 9: GENIETEN!!

En dan is het nu tijd om te gaan. Geniet er van!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He, ga je mee?

Heb jij zin in een onvergetelijk avontuur samen met ons? Join us op Madeira voor een 5-daagse wandeltocht van 24 – 30 oktober. Wil je meer info, stuur ons een berichtje