Reisstel.nl Logo
Search
Close this search box.

Wandelen in Zwitserland, de 6 mooiste hikes

Wandelen in Zwitserland is een must do als je in dit buitengewoon prachtige land bent. In dit artikel geven wij jou de 6 mooiste hikes om te wandelen in Zwitserland. Geniet van de prachtige uitzichten: van de meest blauwe meren tot ruige bergtoppen. En dit alles met de klingelende koeienbellen op de achtergrond. Let’s go!

Onze eerste tip voor als je gaat wandelen in Zwitserland is om de app ‘Switzerland Mobility’ te downloaden. Hier zijn alle hike routes op te vinden en met de app kun je te allen tijde offline gebruik maken van de GPS routes.

Inhoudsopgave - wandelen in Zwitserland

1. Augstmatthorn

Wandelen in Zwitserland, de 6 mooiste hikes van Zwitserland.

Een van de mooiste hikes in Zwitserland is die naar de top van de Augstmatthorn. Deze hike is een deel van de Hardergrat trail. Je kunt op meerdere manieren naar de Augstmatthorn lopen. Wij kozen voor de start bij Lombachalp bij het restaurant Jägerstübli in Habkern. Je kunt hier, ondanks de smalle weg naar boven, gemakkelijk met de auto komen. Wij zijn hier met Fred (onze camper bus) ook naar toe gereden. Zorg voor voldoende contant geld, want je kunt bij de automaat alleen cash betalen.

Wij kozen ervoor om eerst naar de Suggiture te lopen en daarna over de kam naar de Augstmatthorn te lopen. Een goede keuze. Deze route is op de heenweg iets minder stijl en geeft direct een prachtig uitzicht, de weg naar benden is dan wat saaier, maar dit steile pad vonden wij wel minder zwaar naar beneden toe. Het is aan jou, wat jij fijn vindt.

Bekijk onze route op deze kaart van wandermap.net. Klik ‘show reverse profile’ voor onze route.

Hike facts

Route:
Lombachalp – Suggiture – Augstmatthorn 

Afstand:
Lombachalp – Suggiture: 1:30 uur.
Suggiture – Augstmatthorn: 1:30 uur
Augstmatthorn – Lombachalp: 1:00 uur

Stijgen:
550 meter totaal

Afstand:
6 km

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk:
De hike naar de Augstmatthorn is niet moeilijk of gevaarlijk. Er zijn wat smalle paadjes omhoog met loszittende stenen waar je even extra moet opletten. Goede wandelschoenen zijn verreisd. Je hebt wel enige conditie nodig voor deze hike.

Het bijzondere aan deze hike, is dat je over een bergkam kunt lopen. Het is werkelijk prachtig! Met een panoramisch uitzicht over een van de blauwste meren van Zwitserland, de Brienzersee, is dit een van de mooiste hikes van Zwitserland.

Wist je dat dit gebied bekend staat om haar Ibixen? Met een beetje geluk kom je ze tegen in het wild.

Accommodatie in de buurt van Augstmatthorn boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk de overige opties in Interlaken.

2. Seealpsee

Wandelen in Zwitserland, de 6 mooiste hikes van Zwitserland.

Deze hike is een van de vele hikes die je kunt doen in de Appenzell. Misschien wel de bekendste regio om te wandelen in Zwitserland. Er zijn werkelijk talloze manieren waarop je naar de Seealpsee kunt hiken, dus je kunt uiteraard ook een andere optie kiezen dan onze route. Kijk daarvoor op de website van de omgeving Ebenalp met een handige kaart bijgesloten.

Wij kozen ervoor om bij Wasserauen via het bospad omhoog te lopen naar Bommen. Vanaf daar trekken we verder omhoog door de vallei richting het bekende bergrestaurant ‘Ascher’. Het unieke aan dit restaurant is dat het in de rotswand is gebouwd. Hier kun je met een kop koffie genieten van het waanzinnige uitzicht. Na de welverdiende pauze lopen we via de grotten van Wildkirchli naar de top van de Ebenalp. Onderweg passeren we een oude in de rotsen uitgehakte ‘kerk’, die overigens nog steeds in gebruik is (!). Vanaf daar lopen wij langs Fuessler naar beneden om vervolgens na een lange daling door het bos bij het prachtige Seealpsee uit te komen.

Kijk je op deze onderstaande kaart, dan hebben wij de zwarte route gelopen.  

Hike facts

Route:
Wasserauen – Bommen – Ascher – Ebenalp – Seealpsee

Afstand:
Wasserauen– Bommen: 1:00 uur
Bommen – Ascher: 0:30 uur
Ascher – Ebenalp: 0:30 uur
Ebenalp – Seealpsee: 1:30 uur
Seealpsee – Wasserauen: 1:00 uur

Stijgen:
800 meter totaal

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk:
Nee, de hike naar de Seealpsee is niet moeilijk of gevaarlijk en is voor iedereen goed te doen.

Het leukste gedeelte van deze hike vonden wij de aankomst bij het Ascher restaurant en de wandeling omhoog richting Wildkirchli. Het is prachtig om te zien hoe dit in de rotswanden is gebouwd. Het kerkje is nog steeds in gebruik! Daarnaast had de route vanaf Ebenalp naar beneden een paar prachtige uitzichtpunten. Maar het klapstuk van deze hike was toch het meer: Seealpsee.

Wij hebben hier een roeibootje gehuurd. Een half uur complete ontspanning op het water voor maar 5 Frank. Je kunt betalen bij Berggasthaus Seealpsee.

Accommodatie in de buurt van Seealpsee boeken?

Ontdek onze favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk de overige opties in Appenzell

3. le Grammont

Wandelen in Zwitserland, de 6 mooiste hikes van Zwitserland. 

De hike naar de top van le Grammont was een fysieke uitdaging voor ons, maar absoluut de moeite waard als je op de top staat. De hike begint direct met een forse klim door het bos over paadjes met een hoop losliggende stenen. Goede wandelschoenen zijn hier dus echt een must.

Wij zijn deze hike begonnen in Vouvry / Miex bij ‘Parking du Flon’. Het is direct goed opletten als je de hike start, want je kunt twee kanten op. Wij kozen voor het rechter pad. Zwaar, maar absoluut een stuk leuker dan de linkerkant, een asfaltweg die je al slingerend naar boven brengt. Na een uur bereik je het prachtige groene meer ‘Lac de Taney’. Wij kozen ervoor direct door te lopen naar de top van le Grammont en op de terugweg van het meer te genieten.

De hike naar de top van Le Grammont is vrij eentonig qua uitzicht en vergt wat van je uithoudingsvermogen. Een groot gedeelte loop je door het bos en zie je weinig van het uitzicht. Maar als je dan eenmaal op de top bent aangekomen is het uitzicht adembenemend. Je hebt vanaf hier een panoramisch uitzicht over het meer van Genève en dat stelt absoluut niet teleur.

Op deze kaart van alltrails kun je onze route zien.

Hike facts

Route:
Vouvry / Miex – Lac de Taney – le Grammont

Afstand:
Vouvry / Miex– Lac de Taney: 1:00 uur
Lac de Taney – le Grammont: 2:00 uur
le Grammont – Vouvry / Miex: 1:30 uur

Stijgen:
1.100 meter totaal

Afstand:
13 km

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk:
Wij vonden de hike naar le Grammont niet perse moeilijk, maar wel zwaar. Je hebt een goede conditie nodig voor deze hike. De hike is niet gevaarlijk. Goede wandelschoenen zijn een must.

Hoe dichter je bij de top van le Grammont komt, hoe diverser de verschillende uitzichtpunten worden. Het ene punt is nog mooier dan het andere en je wordt hoe dan ook beloond op de top. Op de terugweg kom je wedereom langs Lac de Taney. Met mooi weer zeker de moeite waard om een duik te nemen en af te koelen.

Bij Lac de Taney zijn ook een aantal leuke restaurantjes te vinden. Je kunt jezelf hier dus na afloop van de hike ook trakteren op een welverdiende borrel!

Accommodatie in de buurt van le Grammont boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk de overige opties in Lausanne.

4. Niederhorn

Wandelen in Zwitserland, de 6 mooiste hikes van Zwitserland. 

De panoramische hike van Niederhorn naar Waldegg is in 2008 uitgeropen tot de mooiste wandeling van Zwitserland. Helaas hebben wij van dat panoramische uitzicht door de bewolking niet veel kunnen zien. Ondanks dat was de hike alsnog prachtig en mysterieus. Ook met minder mooi weer is deze hike dus absoluut aan te raden.

Officieel loopt de route van Niederhorn naar Waldegg. Je gaat dan met de kabelbaan vanaf Beatenberg naar boven, naar Niederhorn. Deze lift schijnt op zich al prachtig te zijn en vanaf daar heb je direct een prachtig uitzicht. Bekijk het tijdschema en de kosten op deze website.

Wij hebben ervoor gekozen om deze hike andersom te lopen. Wij stonden met onze camper bus geparkeerd bij Hohwald Rotmoos en konden vanaf daar de route starten. Je kunt hier ook gewoon met de auto parkeren. Wat ons betreft is de route vanaf deze kant veel leuker!

Op de kaart van SwitzerlandMobility kun je onze route bekijken. Let op, deze route staat dus aangegeven van Niederhorn naar Waldegg.

Hike facts

Route:
Hohwald Rotmoos – Chüematte – Oberburgfeld – Niederhorn

Afstand:
Hohwald Rotmoos – Chüematte: 1:30 uur
Chüematte – Oberburgfeld: 1:00 uur
Oberburgfeld – Niederhorn: 0:30 uur
Niederhorn – Hohwald Rotmoos: 2:15 uur

Stijgen:
800 meter totaal

Afstand:
16 km

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk:
Deze hike naar Niederhorn is niet moeilijk en ook niet gevaarlijk. Het is een flinke wandeling, maar absoluut de moeite waard.

Deze hike is niet voor niks uitgeroepen tot een van de mooiste hikes van Zwitserland. Het is een prachtige hike door het bos en onderweg heb je continue mooie uitzichtpunten. Op het einde word je beloond met prachtig zicht op de Thunersee. Wij zijn dezelfde weg weer teruggelopen.

Tussen Oberburgfeld en Niederhorn staat een skiliftje dat als bankje dient. Neem hier tijd voor een pauze en geniet van het prachtige uitzicht. Wie weet kom je net als wij een steenbok tegen.

Accommodatie in de buurt van Niederhorn boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk de overige opties in Interlaken.

5. Potholes van Alp Mora

Wandelen in Zwitserland, de 6 mooiste hikes van Zwitserland. 

De wandeling in de regio Flims naar de Potholes van Alp Mora stond hoog op ons lijstje. Een fysieke uitdaging die we graag aan wilden gaan. Met voldoende eten en drinken (er zij geen waterpunten onderweg) en uiteraard onze zwemkleding in onze backpacks gingen we op pad.

Wij zijn deze hike begonnen in Bargis. Je kunt hier alleen komen door de Flims Laax Falera Shuttle te nemen en uit te stappen in Bargis. Je kunt er ook voor kiezen om een stuk eerder op een parkeerplaats te staan, maar dan moet je ook naar ditzelfde punt terugkeren. Daarnaast heb je dan ook een flink stuk extra stijgen aan de hike toe te voegen.

Vanaf Bargis begint meteen een flinke klim van 500 hoogtemeters voor je bij de eerste top aankomt. Daarna daal je wat, om vervolgens weer zo’n 150 meter te stijgen en aan te komen bij het hoogste punt van deze hike. Wat een prachtig uitzicht heb je hier zeg! En onderweg is het ook een super mooie wandeling. Vergeet dus niet om je heen te kijken tijdens het klimmen.

Het uiteindelijke doel, de potholes van Alp Mora, bereik je na zo’n 9,5 km gelopen te hebben. De natuurlijke smeltwater baden liggen hier op zo’n 2.100 meter hoogte op je te wachten. Tijd voor een plons!

Je kunt onze route vinden op deze kaart van FlimsLaax.com.

Hike facts

Route:
Bargis – Alp Mora – Trin

Afstand:
Bargis – Alp Mora: 4:00 uur
Alp Mora – Trin: 2:30 uur

Stijgen:
900 meter totaal

Afstand:
18 km

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk:
Deze hike is moeilijk vanwege het vele stijgen. Je hebt echt een goede conditie nodig om deze hike te doen. De hike is niet extreem gevaarlijk, maar heeft een paar smalle rots paadjes. Op de stukken waar het gevaarlijk wordt hangen staalkabels om je te helpen.

Wandelen in Zwitserland, de 6 mooiste hikes van Zwitserland.

Dit is een prachtige, uitdagende hike die eigenlijk op de heenweg op z’n mooist is. Geniet van de prachtige uitzichten en het Zwitserse gevoel als je door de koeien weides loopt. Een plons in het ijskoude smeltwater bij de Potholes is absoluut de moeite waard na deze inspannende hike.

Zorg er voor dat je voor het middaguur bij de Potholes van Alp Mora bent. Daarna wordt het steeds drukker. Het leukst is natuurlijk om een bad voor jezelf te hebben.

Accommodatie in de buurt van Alp Mora boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk de overige opties in Flims

6. Oeschinensee

Wandelen in Zwitserland, de 6 mooiste hikes van Zwitserland.

Last, but not least: de hike naar de Oeschinensee. Misschien wel de Instagram spot van Zwitserland uit 2020 en daarmee ook zeker een van de mooiste hikes in Zwitserland. De plek is ongekend populair omdat het meer zo ontzettend blauw is. En geloof ons, deze plek is echt zo mooi als op de foto’s!

Je kunt de hike beginnen vanaf de parkeerplaats in Kandersteg, waar ook de gondel naar boven gaat. Eerlijk is eerlijk. Wij hebben er voor gekozen om deze dag een gondel te nemen. Voor een enkeltje naar boven betaal je 22 Frank p.p. Vanaf daar is het zo’n 15 minuten lopen naar het meer. Begin je de wandeling vanaf de parkeerplaats? Dan loop je in zo’n 1,5 uur naar boven.

Aan het begin van de Oeschinensee, waar de restaurants zich bevinden, kan het erg druk zijn. Loop linksom een stuk om het meer heen, tot je niet meer verder kunt. Vanaf daar kun je de stenen helling op lopen en kom je uit bij een prachtig rustig strandje en een hele mooie waterval. Deze korte hike is pittig, maar absoluut de moeite waard.

De route vanaf de lift naar de Oeschinensee is op deze website  te vinden.

Hike facts

Route:
Kandersteg – Oeschinensee – waterval Oeschinensee – Kandersteg

Afstand:
Kandersteg – Oeschinensee: 1:30 uur
Oeschinensee – waterval Oeschinensee: 0:30 uur
Waterval Oeschinensee – Kandersteg: 1:30 uur

Stijgen:
500 meter totaal

Is deze hike moeilijk of gevaarlijk:
De hike naar de Oeschinensee is niet moeilijk of gevaarlijk en is voor iedereen goed te doen. Het stuk vanaf de Oeschinensee naar de waterval is wel moeilijk en kan alleen gedaan worden door de touwen vast te houden tijdens het klimmen. Het is maar een heel kort stuk van 5 minuten en wordt afgeraden als je hoogtevrees hebt.

Na de wandeling is het absoluut de beloning waard om een duik te nemen in dit prachtige meer.  Het is koud, maar goed te doen om in te zwemmen. Ook is het heerlijk om onder de waterval af te koelen.

Mocht je zin hebben in een picknick, dan zit je hier goed. Er zijn voldoende plekken waar je gebruik kunt maken van de vuurplaatsen om eventueel een barbecue te bereiden.

Accommodatie in de buurt van Oeschinensee boeken?

Ontdek onze 3 favoriete accommodaties. Klik op de afbeelding voor meer informatie en de mogelijkheid om direct te boeken. Op zoek naar wat anders? Wij helpen je graag! Of bekijk de overige opties in Interlaken.

Wandelen in Zwitserland, genieten toch?

Wij vinden het ontzettend leuk om te zien wanneer jullie onze tips opvolgen. Heb je een leuke foto gemaakt op een van deze mooiste hikes van Zwitserland? Stuur ons een berichtje of deel hem op Instagram met de hashtag #reisstel.

Pin dit artikel voor later

Reisstel.nl | Wandelen in Zwitserland, de 6 mooiste hikes

Meer wandelen in Zwitserland?

Heb jij het op je heupen gekregen en wil je inspiratie om te wandelen in Zwitserland? Bekijk dan ook snel de andere hikes die wij tijdens onze roadtrip door Zwitserland hebben gemaakt. De 4 meren hike en  de Creux du Van hike hebben beide net de lijst met mooiste hikes van Zwitserland niet gehaald, maar daarom niet minder gaaf om te ondernemen!

Delen vinden we leuk!

Met onze content hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren en helpen bij het realiseren van hun wereldse reis. Wij zouden het dan ook leuk vinden als je dit artikel deelt.

Let op: sommige van onze blogs bevatten affiliate links, dit betekent dat wij een commissie ontvangen als jij hier een aankoop doet. Jij betaalt hier niks extra voor en tegelijkertijd support je Reisstel.nl. Een win win situatie dus. Wanneer wij een gesponsorde post schrijven vermelden wij dit altijd bovenaan het betreffende artikel.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *